(DENİZLİ) - Denizli`de tütün üreticilerini ziyaret eden TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, "Yaklaşık 15 yıldır sözleşmeli tütün üreten ve avans sistemiyle çalışarak önceden aldıkları avanslarla üretimini yapan tütün üreticilerine bu yıl şirketler bir araya gelerek aldıkları karar gereğince bu tarihe kadar avans ücretlerini ödemedi. Avans ödemeleri gerçekleşmeyince tütünler tarlaya dikilemiyor. Esnaf mağdur, tütün üreticileri mağdur. Bir an önce şirketlerin yanlış uygulamalarından kaynaklı bu sorunların üreticinin üzerine yüklenmesinin önüne geçilmeli. Bir an önce iktidar, Bakanlık bu üreticilerin üretim yapabilmeleri için gereken desteği sağlamalı" dedi.
TBMM Başkanvekili ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Denizli`nin Beyağaç, Kale ve Tavas ilçelerindeki tütün üreticileri ve kadın çiftçilerle ile bir araya geldi. Üretici ve çiftçilerin sorun ve taleplerini dinleyen Karaca, tütün tarlasında açıklama yaptı. Tütün üreticilerinin mağdur durumda olduğunu belirten Karaca, şunları kaydetti:
"Kale`de, Beyağaç`ta, Tavas`ta esnaf mağdur, tütün üreticileri mağdur
"Türkiye`deki tütün üretiminin yaklaşık yarısının üretildiği Denizli`nin Beyağaç, Kale ve Tavas ilçelerini gezdik. Yaklaşık 15 yıldır sözleşmeli tütün üreten ve avans sistemiyle çalışarak önceden aldıkları avanslarla üretimini yapan tütün üreticilerine bu yıl şirketler bir araya gelerek aldıkları karar gereğince bu tarihe kadar avans ücretlerini ödemedi. Avans ödemeleri gerçekleşmeyince işte burada ocakta görünen tütünler tarlaya dikilemiyor. Çünkü yevmiyeciye verilecek para yok. Kiralanan tarlaların kira bedeli ödenmediği için tarla sahipleri tütün üreticilerinin tarlaya girerek tütünü ekmelerine izin verilmiyor. Ardından tütün üreticileri avans alarak daha önceki üretimden kaynaklı borçlarını, kredi borçlarını esnafa olan borçlarını, sanayiye olan borçlarını ödeyemiyor. Ödeyemediği için de Kale`de, Beyağaç`ta, Tavas`ta esnaf mağdur, tütün üreticileri mağdur. Bir an önce şirketlerin yanlış uygulamalarından kaynaklı bu sorunların üreticinin üzerine yüklenmesinin önüne geçmeli. Bir an önce iktidar, Bakanlık bu üreticilerin üretimi yapabilmeleri ve bu tütünleri tarlaya dikip günü geldiğinde üreterek, günü geldiğinde toplayarak ekonomiye kazandırabilmeleri için gereken desteği sağlamalıdır.
"Tütün ekilmezse esnaf para kazanamaz çocukların eğitim masrafları karşılanamaz"
Ziraat Bankası`na borçların bir an önce, 90 gün olan ve 110 güne çıkartılan vadelerin en az 180 güne çıkartılarak üreticilerin rahatlaması sağlanmalıdır. Eğer Kale`de, Beyağaç`ta Tavas`ta tütün ekilmezse esnaf para kazanamaz çocukların eğitim masrafları karşılanamaz. Tütün ekilmezse bu tarlalarda ekilmeyen tütün bu bölgenin, Ege`nin ve ülkemizde bu üretimden kaynaklı tüm bu zincirleme sorunları yaşatan anlayış maalesef bu bölgeleri bitirir. Eğer avans ödemeleri bir an önce yapılmazsa ve avans ödemeleri ile tütün üreticileri rahatlatılmaz ve bu tütünlerin dikimi sağlanmazsa Kale bölgsinde yüzde 80 üretici tütününü dikemeyecek.
"Bu bölge ekonomik anlamda zarar görürse sebebi bu iktidardır"
Üreticilerle birlikteydik tarla sahipleri tarlalarını parası ödenmediği için tütün üreticilerine vermediler. Bu tütünler bu ocakta kalır ve maalesef burası bu bölge ekonomik anlamda mahvolur. Bunun sorumlusu da Tekel`i kapatarak şirketlere bu üreticileri mahkum eden bu iktidardır."