15 Nisan 2025 Salı


16:06   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: “ARTıK IKTIDAR MUHALEFETTEDIR; CHP`DEDIR. AK PARTI ŞEKLEN IKTIDARDA, SOKAKTA VE VICDANDA ARTıK MUHALEFETTEDIR”   15:46   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL`DEN BAHÇELI`YE:    15:04   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: "LISELERI KARıŞTıRAN BEN MIYIM YOKSA DURDUK YERDE BU PROJE OKULLARıNA SALDıRAN BU GERI KAFALı MILLI EĞITIM BAKANı Mı?"   14:51   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL`DEN "NORMAL DOĞUM" PANKARTıNA TEPKI: "ARTıK KADıNLARıN YERINE KONUŞMAYA, KARAR VERMEYE SON VERIN"   14:45   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: "19 MART DARBESININ TÜRKIYE`YE MALIYETININ HERKESIN CEBINDEN ALDıĞı PARA 20 BIN LIRA"   14:30   MHP MERSIN MILLETVEKILI DR. LEVENT UYSAL, TARıM VE ORMAN BAKANı YUMAKLı ILE GÖRÜŞTÜ   14:30   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: "KARŞıMıZDA DEVLETI IÇINDEN ADALETI ÇEKTIĞI IÇIN ÇETEYE DÖNÜŞTÜRMÜŞ BIR YAPı VAR"   13:51   TOROSLAR BELEDIYESI ZABıTA EKIBI, MERDIVEN ALTı TATLı IMALATı YAPAN IŞLETMEYI MÜHÜRLEDI   12:45   EKREM İMAMOĞLU: "AKLıM DA GÖNLÜM DE KıRDA VE KENTTE DAR GELIRLERIYLE YAŞAMA TUTUNMAYA ÇALıŞAN KARDEŞLERIMIZDEDIR"   12:32   HASAN ÖZTÜRKMEN: "BAKAN TEKIN ODASıNDAN INIP KAPıSıNıN ÖNÜNDE EYLEM YAPAN ÖĞRETMENLERI BILE DINLEMEYE GEREK GÖRMÜYOR"   12:03   METEOROLOJIDEN ZIRAI DON UYARıSı   11:58   CHP`LI BAKıROĞLU`NA DERT YANAN ÇIFTÇI: “MILLI GELIRDEN YıLLARDıR ALAMADıĞıMıZ HAKKıMıZı ISTIYORUZ”   11:16   CHP NIĞDE MILLETVEKILI GÜRER`DEN İKLIM KANUNU`NA ELEŞTIRI   11:01   LAIKLIK MECLISI: "TARIKATSEVER YUSUF TEKIN`IN TAM KARŞıSıNDA, ÖĞRETMENLERIMIZIN VE ÖĞRENCILERIMIZIN YANıNDAYıZ"   10:57   CHP`LI BAYRAKTUTAN, CUMHURBAŞKANLıĞı STRATEJI VE BÜTÇE BAŞKANı ŞENEL`E EŞLIK EDEN KORUMA ARACıNıN KARıŞTıĞı KAZAYı TBMM GÜNDEMINE TAŞıDı   10:49   İÇIŞLERI BAKANı YERLIKAYA`DAN ULUSLARARASı UYUŞTURUCU OPERASYONU AÇıKLAMASı: 234 ÜST DÜZEY ORGANIZE SUÇ ÖRGÜTÜ ÜYESI GÖZALTıNA ALıNMıŞTıR   10:45   TICARET SAVAŞLARı... TRUMP, YENI GÜMRÜK TARIFELERI DÜZENLEMELERI OLACAĞıNı BELIRTIRKEN; XI JINPING, TARIFELERE KARŞı GÜNEYDOĞU ASYA TURUNA ÇıKTı   10:32   YANKı BAĞCıOĞLU: “GEMILERIMIZIN DÖVIZ ELDE ETMEK MAKSADıYLA ÜÇÜNCÜ DEVLETLERE HAZıR OLARAK SATıLACAĞı YÖNÜNDEKI HABERLER RAHATSıZ EDICIDIR”   10:29   CHP`LI GÜRER, VETERINER HEKIMLER DERNEĞI`NI ZIYARET ETTI: "İKLIM KANUN TEKLIFI GERI ÇEKILMELI"   10:15   TKP`DEN DOLAR MILYARDERLERI LISTESINE GIREN 35 KIŞIYE MEKTUP: "BU MEKTUP, DEVRIMCILERIN, EMEKÇILERIN, GENÇLIĞIN VE KAYBETTIĞIMIZ ÇOCUKLARıN SESIDIR"  
 
     
   

CHP`li Gürer: “Türkiye`nin Avrupa standartları ortalamalarında buzağı ölümlerini ve hayvan hastalıklarını önlemesi halinde hayvan ve et açığı sona erecek”


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer`in, “Türkvet verilerine göre, Türkiye`de kayıtlı büyükbaş hayvancılık işletme sayısı 1 milyon 112 bin 537, küçükbaş hayvancılık işletme sayısı ise 359 bin 7`dir. Türkiye`nin Avrupa standartları ortalamalarında buzağı ölümlerini ve hayvan hastalıklarını önleyebilmesi halinde hayvan ve et açığının sona erecektir. Yem ithal, hayvan ithal, et ithal ve hatta hayvan aşısı da ithal. Hayvan aşılarının uygun ortamda korunması zorunludur” dedi.

 

Tarih : 3 Nisan 2025 Perşembe 11:05   Okunma : 380

(ANKARA) - CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer`in, “Türkvet verilerine göre, Türkiye`de kayıtlı büyükbaş hayvancılık işletme sayısı 1 milyon 112 bin 537, küçükbaş hayvancılık işletme sayısı ise 359 bin 7`dir. Türkiye`nin Avrupa standartları ortalamalarında buzağı ölümlerini ve hayvan hastalıklarını önleyebilmesi halinde hayvan ve et açığının sona erecektir. Yem ithal, hayvan ithal, et ithal ve hatta hayvan aşısı da ithal. Hayvan aşılarının uygun ortamda korunması zorunludur” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer`in, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı`nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı`na soru önergesi vermişti. Gürer, “2023 ve 2024 yıllarında hayvansal gıdalarda tespit edilen kabul edilebilen değer üzerinde kalıntı oranlar nedir? Bu kalıntılarının türleri nelerdir ve insan sağlığı üzerindeki etkilerine yönelik bir çalışma yapılmış mıdır? Türkiye genelinde e-reçete kullanım oranı hangi seviyededir? Bu sistemin yaygınlaştırılması için hangi bölgelerde ne tür eğitim veya teşvik programları uygulanmaktadır? Son 5 yılda hastalıktan ari işletme sayısında bir artış sağlanmış mıdır? Piyasada bulunan hayvancılık ürünlerin ulusal ve uluslararası standartlara uygunsa hastalıklar neden önlenemiyor? Standart dışı ürünlerin oranı nedir ve bu ürünlerin kullanımını önlemek için hangi önlemler alınmıştır?”

"Her yıl numune alarak kalıntı kontrolleri yapılmaktadır"

Bakan Yumaklı`nın ise Gürer`e verdiği yanıtta şu ifadeler yer aldı:

“2023 yılında toplam 26 bin 653 numune alınmış olup, kabul edilebilir değer üzerindeki kalıntı oranının yüzde 0,19 olduğu belirtilirken, 2024 yılında ise bu oran yüzde 0,12`ye geriledi. Bakanlık, Ulusal Kalıntı İzleme Planı (UKİP) doğrultusunda her yıl numune alarak yasaklı maddeler, veteriner ilaçları, pestisitler ve mikotoksinler gibi kalıntı kontrolleri yapmaktadır."

Yumaklı, Türkiye genelinde e-reçete kullanım oranının arttığını belirtti. 1 Mart 2018 tarihinden itibaren Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde elektronik reçete sistemine geçildiğini ifade etti. Bu sistemle toplamda 15 milyon 122 bin 658 e-reçete düzenlendiğini ve yıllık ortalama 2-2,5 milyon reçete kesildiğini belirterek, bakanlığın sistemin yaygınlaşması için her yıl eğitimler düzenlediğini ifade etti. Öte yandan, son beş yılda hastalıktan ari hayvancılık işletmesi sayısının arttığını ve bu artışın özellikle sığır tüberkülozu ve sığır brusellozu ile mücadeleye katkı sağladığını belirtti. 2025 yılı itibarıyla hastalıktan ari büyükbaş/küçükbaş hayvancılık işletme sayısının bin 338`e, hastalıktan ari büyükbaş hayvan sayısının 454 bin 439`a ve küçükbaş hayvan sayısının ise 9 bin 920 başa ulaşacağını belirtti.

"Sürekli alan taraması yapılarak sorunların izlenmesi sağlanmalıdır"

Bakan Yumaklı`nın yanıtını değerlendiren Gürer, hayvan olan her yere veteriner atanması gerektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Türkvet verilerine göre, Türkiye`de kayıtlı büyükbaş hayvancılık işletme sayısı 1 milyon 112 bin 537, küçükbaş hayvancılık işletme sayısı ise 359 bin 7`dir. Bu işletmelerde yaşanan buzağı ölümleri ve bazı işletmelerde görülen hayvan hastalıkları, ülkedeki et açığının başlıca nedenlerinden biridir. Türkiye`nin Avrupa standartları ortalamalarında buzağı ölümlerini ve hayvan hastalıklarını önleyebilmesi halinde hayvan ve et açığının sona erecektir. Yem ithal, hayvan ithal, et ithal ve hatta hayvan aşısı da ithal. Hayvan aşılarının uygun ortamda korunması zorunludur. Aşı mevcut, ancak tedavi ve korumada yetersiz kalıyorsa aşının da detaylı şekilde incelenmesi gerekir. Hayvan hastalıkları ve buzağı ölümleri, hayvancılık sektöründe titizlikle takip edilmesi gereken başlıca sorunlardır. Mutlaka hayvan varlığı olan her bölgeye veteriner atanmalı ve sürekli alan taraması yapılarak sorunların izlenmesi sağlanmalıdır."

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 



 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA