12 Nisan 2025 Cumartesi


01:30   GALATASARAY DEPLASMANDA SAMSUNSPOR`U 2-0 MAĞLUP ETTI   01:29   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı AYLIN NAZLıAKA: ADAYıMıZı YANıMıZDA, SANDıĞı ÖNÜMÜZDE ISTIYORUZ   23:50   ERKAN BAŞ: BASEL`I BILIM KURGU FILMLERINI ARATMAYACAK BIR SENARYOYLA TUTUKLADıLAR   23:18   CHP`LI YAVUZYıLMAZ ZONGULDAK BELEDIYE BAŞKANı TAHSIN ERDEM`IN IFADEYE NEDEN ÇAĞıRıLDıĞıNı RESMI BELGELERLE AÇıKLADı   23:10   İBB SORUŞTURMASı KAPSAMıNDA 24 ŞIRKETE DOĞRUDAN, 28 ŞIRKETE DENETIM KAYYUMU ATANDı   22:13   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı MURAT BAKAN: EMNIYET ANAYASAL HAKLARı YARGıLAMA, DEĞERLENDIRME AILELERE AYAR VERME MAKAMı DEĞILDIR   21:45   EKREM İMAMOĞLU: RANTA VE MILLET ALEYHINE OLAN HER HUSUSA KARŞı DURDUĞUM IÇIN BUGÜN BURADAYıM   15:38   ALI MAHIR BAŞARıR: "BUGÜN SILIVRI`DE UTANÇ VERICI GÖRÜNTÜLERI TEKRAR GÖRDÜK"   15:31   CHP`LI SARıBAL: BURSA`DA ASTıM KRIZI GEÇIREN TUTUKLU ÖĞRENCI ŞIDDETE MARUZ KALDı   15:15   CHP`LI GÜNAYDıN: “AKıN GÜRLEK`I TEHDIT ETTIĞI IDDIASıYLA AÇıLAN DAVA GÜRLEK`IN YıLLARCA MAHKEME BAŞKANLıĞı YAPTıĞı MAHKEMEYE TESADÜFEN DÜŞÜYOR”   14:47   CHP`LI MILLETVEKILLERI İMAMOĞLU`NUN DURUŞMA SALONUNDAN FOTOĞRAFıNı PAYLAŞTı...   13:37   19 MART PROTESTOLARıNDA TUTUKLANAN 59 GENÇ HAKKıNDA DAHA TAHLIYE KARARı   13:28   ÖZGÜR ÖZEL: "BIZ SEÇMENIN YARıSıNDAN BIR FAZLASıYLA TARIHIN EN BÜYÜK GÜVENSIZLIK OYUNU VERMEK ISTIYORUZ"   13:04   EKREM İMAMOĞLU, MAHKEMEDE SAVUNMA YAPTı   12:58   CHP PM TOPLANTıSı YARıN YAPıLACAK... MYK BELIRLENECEK   11:32   İMAMOĞLU`NUN "AKıN GÜRLEK DAVASı" DURUŞMASı BAŞLADı: "HAKSıZLıĞA KIM UĞRADıYSA YANıNDA BENI BULACAK"   11:24   MURAT EMIR: ``İLETIŞIM BAŞKANLıĞı BÖLGE MÜDÜRLÜKLERINE YAPıLAN ATAMALARDA ORTAK BIR TEK ÖZELLIK VAR, O DA TROL OLMALARı``   10:59   ESM SAMSUN ŞUBE BAŞKANı BULUT: "41 MILYONU AŞKıN KONUT ABONELERI YAPıLAN BU ZAMLARıN GERI ALıNMASıNı ISTIYORUZ"   10:57   CHP GENEL BAŞKANı ÖZGÜR ÖZEL: "CHP`YE, İBB`YE, İSTANBUL BAROSU`NA KAYYUM ATAYACAKLARDı"   10:35   AK PARTILI YETKILIDEN TUTUKLANAN ÖĞRENCILERLE ILGILI AÇıKLAMA: “HEPSI ÖZEL KAMERALARDAN SEÇILDI”  
 
     
   

CHP`li Arpacı sordu, Bakanlığın orman yangını envanteri ortaya çıktı: 22 uçak, 9 helikopter, 12 İHA


CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı`nın orman yangınlarına karşı alınan önlemler ve kullanılan araçlarla ilgili soru önergesine Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen yanıtta, orman yangınlarıyla mücadele noktasında 22 uçak, dokuz helikopter ve 12 adet İHA satın alındığı belirtildi. Arpacı, Tarım ve Orman Bakanlığı`nın orman yangınlarıyla mücadelede uyguladığı yanlış politikaları eleştirerek yıllarca kiralama politikasıyla kamu kaynaklarının heba edildiğini belirterek, "Şimdi uçak alımı yapıyorlar, ama bu geç kalınmış hamle yılların ihmallerini örtmez" dedi.

 

Tarih : 28 Şubat 2025 Cuma 11:17   Okunma : 226

(ANKARA) - CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı`nın orman yangınlarına karşı alınan önlemler ve kullanılan araçlarla ilgili soru önergesine Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen yanıtta, orman yangınlarıyla mücadele noktasında 22 uçak, dokuz helikopter ve 12 adet İHA satın alındığı belirtildi. Arpacı, Tarım ve Orman Bakanlığı`nın orman yangınlarıyla mücadelede uyguladığı yanlış politikaları eleştirerek yıllarca kiralama politikasıyla kamu kaynaklarının heba edildiğini belirterek, "Şimdi uçak alımı yapıyorlar, ama bu geç kalınmış hamle yılların ihmallerini örtmez" dedi.

CHP`li Arpacı`nın orman yangınlarıyla mücadeleye ilişkin soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Bakanlığımız tarafından kendi hava gücümüzün oluşturulması kapsamında; iki adet yönetim uçağı ve 20 adet söndürme uçağı ile birlikte 22 adet uçak, 6 adet yönetim ve üç adet yangın söndürme helikopteri olmak üzere toplam dokuz adet helikopter ile 12 adet İHA satın alınmış olup ayrıca 8 adet yerli ve milli yangın söndürme helikopteri üretilebilmesi maksadıyla Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ) ile sözleşme imzalanmıştır. 184`ü akıllı kule olmak üzere 776 gözetleme kulesi, bin 686 arazöz, 2 bin 655 ilk müdahale aracı, 831 iş makinesi bulunmaktadır Yangın söndürme faaliyetlerinde kullanılan hava ve kara araçları tek bölgede değil dönem içerisinde meteorolojik veriler değerlendirilerek yangın risk durumu haritasına göre proaktif kaydırmalar yapılarak kullanılmaktadır. Ayrıca orman yangınlarıyla mücadelede 15 bin 500 yangın işçisi, 4 bin teknik personel, 5 bin 500 orman muhafaza memuru ve 127 bin gönüllü bulunmaktadır" ifadesini kullandı.

“Ormanlarımız her yaz kül olurken iktidar, yandaş firmaları beslemekle meşguldü”

Bakanlığın yanıtını eleştiren Arpacı, Tarım ve Orman Bakanlığı`nın yangınlarla mücadelede uzun yıllardır uyguladığı yanlış politikalara dikkati çekerek, "Bakanlık, yıllarca kendi filosunu güçlendirmek yerine kiralama politikasıyla günü kurtarmaya çalıştı. Ormanlarımız her yaz kül olurken iktidar, yandaş firmaları beslemekle meşguldü. Şimdi uçak alımına başladıklarını söylüyorlar ama bu adım, geçmişteki ihmallerin yarattığı tahribatı örtmeye yetmez" dedi.

"Kiralama yöntemiyle kimler zengin edildi?"

Arpacı, uzun yıllar süren kiralama politikasının kamu kaynaklarını israf etmekten başka bir işe yaramadığını belirterek, “Kendi hava gücümüzü kurmak varken neden yıllarca kiralama yöntemiyle milyonlarca lira heba edildi? Bu süreçte kimler zengin edildi? Şimdi çark edip uçak alımı yaptıklarını açıklıyorlar ama bu, yılların kaybını telafi etmez. Eğer bu adımlar zamanında atılmış olsaydı, hem doğa hem de kamu bütçesi korunmuş olurdu” diye konuştu. Bakanlığın yeni uçak alımlarını duyurmasını geç kalınmış bir adım olarak değerlendiren Arpacı, “Bakanlık, yıllarca doğru politikaları uygulamak yerine yanlışta ısrar etti. Şimdi uçak alımıyla bu başarısızlıklarını unutturabileceklerini sanıyorlar. Halkımız her şeyin farkında. Yangınlar her yaz ciğerlerimizi yakarken yapılan hataları unutmayacağız” diyerek iktidarın yangın politikalarındaki ihmalkarlığına dikkati çekti.

“İktidar, kaynakları merkezi düzeyde tekelleştirerek krizlere yol açıyor”

Orman yangınlarıyla daha etkin mücadele edebilmek adına yerel yönetimlere yangın söndürme uçakları ve hava araçları edinme yetkisi verilmesini öngören bir kanun teklifi sunduklarını hatırlatan Arpacı, şunları kaydetti:

"Merkezi yönetimin yetersiz kaldığı bu mücadelede belediyelerin de kendi hava araçlarını edinmesi, bakımını yapması ve gerektiğinde hızla kullanabilmesi hayati önem taşıyor. Ancak iktidar, bu yetkiyi vermek yerine kaynakları merkezi düzeyde tekelleştirerek krizlere yol açıyor. Biz, yerel yönetimlerin güçlendirilmesiyle yangınlarla mücadelede daha hızlı ve etkili çözümler üretilebileceğini savunuyoruz."






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA