19 Nisan 2025 Cumartesi


21:32   GÖZTEPE, BEŞIKTAŞ ILE 1-1 BERABERE KALDı   21:30   CHP İSTANBUL İL BAŞKANı ÖZGÜR ÇELIK`TEN İSTANBULLULARA `IMZA` ÇAĞRıSı: "VERECEKLERI IMZA CUMHURBAŞKANı ADAYıMıZA, EKREM İMAMOĞLU`NA ÖZGÜRLÜK IMZASı OLACAK."   20:48   ÖĞRENCILERIN SARAÇHANE YÜRÜYÜŞÜNE POLIS ENGELI   20:29   İLETIŞIM BAŞKANı ALTUN: TRT, MILLI MENFAATLERIMIZ DOĞRULTUSUNDA TARAFSıZ YAYıNCıLıĞıYLA MILLETIMIZIN GÜVENINI KAZANMıŞ KURULUŞLARıMıZDAN BIRISIDIR   20:26   EKREM İMAMOĞLU: “SEN BU ÜLKENIN KÖYLÜSÜNÜ, ÇIFTÇISINI NE ZANNETTIN? BAK DA BIRAZ FERASET VE BASIRET ÖĞREN”     19:05   CHP`NIN YOZGAT MITINGI ILKLERE SAHNE OLDU, BINLERCE ÇIFTÇI MITINGE DAMGA VURDU: "YOZGAT TARIH YAZDı"   18:33   PUTIN, PASKALYA DOLAYıSıYLA UKRAYNA`DA TEK TARAFLı ATEŞKES ILAN ETTI   17:31   ALPARSLAN TÜRKEŞ ANMASıNA SALDıRı DAVASıNDA KARAR: 12 KIŞIYE 1 YıL 3 AY HAPIS CEZASı VERILDI   17:17    PM ÜYESI ERTÜRK: "BIR IKTIDAR GIDIYOR, BAŞKA BIR IKTIDAR GELIYOR"   17:16   ALI MAHIR BAŞARıR: "BURAYA KÖYLÜ, ÇIFTÇI, GENÇLER GELIYOR. ‘ARTıK YETER` DEMEK IÇIN GELIYOR"   17:05   CHP KAHRAMANMARAŞ MILLETVEKILI ÖZTUNÇ: "KARTALKAYA BARAJıNDA BULUNAN 70 MILYON METREKÜPTEN FAZLA SU ÇIFTÇIYE VERILMIYOR"   17:02   CHP`NIN “MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR” MITINGI... YOZGATLı VATANDAŞ: "GELMIŞ GEÇMIŞ EN BÜYÜK KALABALıKTı. HERKES NE OLACAĞıNı NE YAPACAĞıNı DA ÇOK IYI BILIYOR"   16:59   VELI AĞBABA: "ÇIFTÇILER AYAĞA KALKTı, ISYAN EDIYOR"   16:58    ÜMIT ERKOL: "ERDOĞAN`ıN ADAYıMıZı ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞTURUP, SANDıĞı GETIRIP ADILCE YARıŞMASı LAZıM"   16:40   İMAMOĞLU`NDAN ÇEŞMELILERE MESAJ: "EN ACIL IHTIYACıMıZ HER ALANDA ADALETTIR"   16:38   ABD YÜKSEK MAHKEMESI, GÖZALTıNDA TUTULAN VENEZUELALıLARıN SıNıR DıŞı EDILMESINI GEÇICI OLARAK DURDURDU   16:36   CHP`NIN “MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR” MITINGI... ÖZGÜR ÖZEL: "BUGÜN ERDOĞAN`ıN GÖREVLENDIRDIĞI HAKEM AK PARTI`NIN FORMASıNı GIYMIŞTIR, RAKIBINE HAKSıZ KıRMıZı KART GÖSTERMIŞTIR"   16:34   İBB`DEN "FLORYA`DAKI SOSYAL TESISLERDE, PARKENIN ALTıNDA GÖMÜLMÜŞ HALDE 2 MILYON DOLAR BULUNDU" IDDIASıNA YALANLAMA   16:27   ALMANYA`DA İMAMOĞLU PROTESTOLARı IÇIN SOSYAL MEDYADAKI “VATAN HAINI” SUÇLAMALARıNA TEPKI: DEMOKRASIYI SAVUNMAK SUÇ DEĞILDIR   16:18   CHP SAMSUN MILLETVEKILI ÇAN: "DEVLET, METEOROLOJI, TARıM BAKANLıĞı SADECE ZIRAI DONU SEYRETMEKLE KALDı"  
 
     
   

Bahçeli`nin "Askıda 9 Gülek Buğday Projesi"... Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Suiçmez: "Bu proje tarım ve ekonomi politikalarının iflas ettiğinin göstergesidir"


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli`nin "Askıda 9 Gülek Buğday Projesi"ni değerlendiren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, bu projelerin kamuoyunda farkındalık yaratmanın ötesine geçemeyeceğini belirtti. Suiçmez, ``Çiftçinin üreterek, tarımda kalması yerine zaten gelir düzeyi düşük olan yaklaşık bir asgari ücret düzeyinde gelir elde eden küçük üreticilerin çoğunlukta olduğu bir ortamda çiftçiden destek olmayı beklemek artık uygulanan tarım ve ekonomi politikalarının iflas ettiğinin bir göstergesidir" dedi.

 

Tarih : 22 Şubat 2025 Cumartesi 09:50   Okunma : 223

Haber: Halil YATAR  Kameraman: Ladin DEĞER

(ANKARA) - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli`nin "Askıda 9 Gülek Buğday Projesi"ni değerlendiren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, bu projelerin kamuoyunda farkındalık yaratmanın ötesine geçemeyeceğini belirtti. Suiçmez, ``Çiftçinin üreterek, tarımda kalması yerine zaten gelir düzeyi düşük olan yaklaşık bir asgari ücret düzeyinde gelir elde eden küçük üreticilerin çoğunlukta olduğu bir ortamda çiftçiden destek olmayı beklemek artık uygulanan tarım ve ekonomi politikalarının iflas ettiğinin bir göstergesidir" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Askıda 9 Gülek Buğday Projesi" başlattı. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, konuya ilişkin ANKA Haber Ajansına yaptığı açıklamada, bu projelerin kamuoyunda farkındalık yaratmanın ötesine geçemeyeceğini söyledi. Çözümün kamu politikalarında olduğunu belirten Suiçmez, ``askıda buğday`` kampanyasının bir sonuca ulaşmasının çok zor olduğunu kaydetti. Suiçmez, şunları söyledi:

"Bu tür kampanyalar, kamuoyunda farkındalık yaratma dışında başarılı olamayacak, bir sonuca ulaşamayacak projeler. Zaten açıklamanın başında tarımsal girdi maliyetlerinden kaynaklı sorunların olduğu ve ülkemizdeki tarımda yanlış işleyen sürecin sorumluluğunun da tarımdan sorumlu kurum ve kuruluşların olduğu belirtiliyor. Yani ülkemizde tarımsal girdi maliyetleri yüksek, verilen destekler yetersiz, verilen destekler bir yıl sonra ödenmekte, özellikle yaygın olan küçük çiftçiler bankalardan kredi kullanmakta. 900 milyar liraya ulaşmış bir kredi kısa vadeli kredilerin miktarı artmış. Bütün bunlara rağmen üreten çiftçinin de üretim maliyetleri maalesef tarlada baskılanmakta. 

"Buğday üreticisi küstürüldü"

Enflasyonun yüzde 60larda olduğu bir dönemde ülkemizde geçen yıl Toprak Mahsülleri Ofisi çiftçiye yüzde 11-12 düzeyinde bir artış yaptı. Yani buğday üreticisi küstürüldü. Mazotta, gübrede, ilaçta, yemde KDV, ÖTV indirimi yok. TÜİK`in açıkladığı en son aralık ayı girdi endeksi yüzde 33`lerde. Yıl sonu enflasyonu yüzde 42`lerde. Gıda enflasyonu yüzde 42`lerde. Üretici sorunlu. Buğdayda da 20 milyon ton sarmalına takılmış durumdayız. Nüfsumuz 40 milyonken de 20 milyon ton üretiyorduk şu anda 86 milyon nüfusumuz var halen 20 milyon ton üretiyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisinin depoları şu anda dolu. Makarnalık buğday alıp, işleyim yurtdışına makarna ve un olarak satmakla övünüyoruz. Maalesef bu yıl ihracat oranlarında yüzde 30`larda bir düşüş var. Böyle bir ortamda daha önce ekmek fiyatlarını düşürmek için Toprak Mahsulleri Ofisi un sanayicisine subvansiyonlu kredi verirdi. O yolla da ekmek fiyatlarının fazla artması engellenirdi. O uygulamada da şu anda sıkıntılar var." 

"Yardım edilecek kesim dar ve sabit gelirli olan çiftçilerdir"

"Üretici aynı zamanda tüketici. Ülkemizde tüketicilerin gelir düzeyleri ortada. Asgari ücret ortada. Emeklilerin maaşları ortada. Çiftçilerin milli gelirden aldıkları pay, 1/3 oranında. Yani on bin dolarsa milli gelir, çiftçiler üç bin dolar alıyor`` diyen Suiçmez, şöyle devam etti:

``Çiftçi zaten dar ve sabit gelirli. Çiftçi zaten maliyetlerin altında bir ücret eline geçtiği için üretimden çekiliyor. Çiftçi nüfusu zaten yaşlı ve çiftçi kendi ürettiği bugdaydan elden edilen ekmeği maalesef köylerde bile zincir marketlerden alıyor. Dolayısı ile yardım edilecek kesim dar ve sabit gelirli olan çiftçilerdir. Bunu da yapacak olan Tarım ve Orman Bakanlığıdır,  Hazine ve Maliye Bakanlığıdır, Ticaret Bakanlığıdır. Yani kamu yönetimidir. Çiftçinin üreterek, tarımda kalması yerine zaten gelir düzeyi düşük olan yaklaşık bir asgari ücret düzeyinde gelir elde eden küçük üreticilerin çoğunlukta olduğu bir ortamda çiftçiden destek olmayı beklemek artık uygulanan tarım ve ekonomi politikalarının iflas ettiğinin bir göstergesidir." 

"Çözüm bu kampanyalar değil, üretim politikası"

Projenin uygulanmasında da sorunlar olduğunu belirten Suiçmez, "Çiftçi zaten üretemiyor, fedakardır bu kampanyaya da katılır. Ama ülkemizde yasal sınırların olduğu, denetimlerin olduğu yerde suistimallerin de çok olduğu bir gerçek. Yaklaşık 300 kilo buğdayı çiftçi kime verecek, çiftçilerden toplanan bu buğdaylar nerelerde depolanacak, bu buğdayı kim işleyecek, bu işlenen buğdaydan hangi fırınlar ekmek yapacak ve bu ekmeği kaç liradan dar ve sabit gelirliye sunacak? Dediğim gibi çiftçi üreticiyken ekmeğini bile zincir marketlerden alıyorken bu bedava verdiği buğdaydan kaç liraya ekmek alacak? Çözüm bunlar değil, üretim politikası. Buğdayda dışa bağımlılığı azaltmak, Toprak Mahsulleri Ofisi çiftçinin karını da katarak belirleyeceği bir alım politikası uygulaması ve girdilerde somut indirimler yapılmasıdır" diye konuştu.

"Üretici korunmalı, tedarik zinciri kooparatiflerle daraltılmalı, tüketici geliri arttırılmalı"

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, sözlerini şöyle tamamladı:

"Gerek üreticiyi gerek tüketiciyi koruyan önlemlerle üretici kar ederken tüketici de daha ucuz daha sağlıklı gıdaya erişebilir. Buğday öznesini tüm ürünler için kullanabiliriz. Et, süt, mısır, sebze meyve olmak üzere tüm üretimde sorun varsa tüm ürünlerde üreticiler sorun yaşamışsa, domates tarlada kalmışsa, bugün sezonu limonu, mandalinasını pahalıya yiyorsak ama üretici de zarar ediyorsa tüm ürünlerde tarım politikaları yeniden düzenlenmeli. Üretici korunmalı, tedarik zinciri kooparatiflerle daraltılmalı, tüketici geliri arttırılmalı. Hem üretici mutlu olmalı hem tüketici mutlu olmalı. Yoksa bu tür projeler sadace kamuyounu oyalamakla kalır."

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA