24 Ocak 2025 Cuma


20:56   KEMAL KıLıÇDAROĞLU: UĞUR MUMCU, YAŞAMıNı DEMOKRASIYE, HUKUK DEVLETINE, INSAN HAKLARıNA VE GERÇEKLERIN AYDıNLATıLMASıNA ADAMıŞ BIR YURTSEVERDI   20:37   DEMOKRASI NÖBETI 87`INCI GÜNÜNDE... CHP FATIH İLÇE BAŞKANı NAZLıGÜL: SIYASI TARIHIMIZE KARA LEKE OLARAK GEÇECEK KIRLI BIR DÖNEMI DENEYIMLIYORUZ   20:16   YANGıN FACIASıNıN YAŞANDıĞı GRAND KARTAL OTEL`IN SAHIBI HALIT ERGÜL VE IŞLETME SAHIBI EMIR ARAS TUTUKLANDı   18:42   MÜSAVAT DERVIŞOĞLU: “ADANA ÜRETMEKTE ıSRARCı”   17:45   TBB VE BAROLARDAN YARGı REFORMU STRATEJI BELGESI`NE ILIŞKIN AÇıKLAMA: "AVUKATLAR TEHLIKEDEYSE, SAVUNMA HAKKı TEHLIKEDEDIR"   17:11   DEM PARTI`DEN AVUKAT FıRAT EPÖZDEMIR`IN GÖZALTıNA ALıNMASıNA TEPKI: “BU SIYASI OPERASYON MESLEKI ITIBARA SALDıRıDıR”   17:02   CAN ATALAY: "HAKIKATIN YOLUNDAN GIDEN GAZETECI VE HUKUKÇULARıNıN MÜCADELESINDE YAŞıYOR, YAŞAYACAK"   16:39   GÖKÇE GÖKÇEN`DEN AYŞE BARıM`ıN GÖZALTıNA ALıNMASıNA TEPKI: "BU MANTıKLA HERKESIN ÖZGÜRLÜĞÜ TEHLIKEDEDIR. HEPIMIZ GEZI`DEYDIK"   16:34   HAMAS LIDERLERINDEN BERHUM DIYARBAKıR`DA KONUŞTU: “AKSA TUFANı DEVAM ETMEKTE VE DEVAM EDECEKTIR”   16:16   TAHIR ELÇI DAVASıNDA SANıK POLISLERE BERAAT KARARı VERILMIŞTI... DAVA ANAYASA MAHKEMESI`NE TAŞıNDı   16:12   MÜSAVAT DERVIŞOĞLU: “BU ÜLKEDE ASıL TEHDIT EDILEN MILLETTIR”   16:01   DENIZ YAVUZYıLMAZ: "VATANDAŞLARıMıZı YANGıN FELAKETINE KARŞı KORUYACAK OLAN BU YÖNETMELIK HÜKMÜNÜ NEDEN KALDıRDıNıZ?"   15:15   CHP GENEL BAŞKANı ÖZGÜR ÖZEL, BOLU GRAND KARTAL OTEL`DEKI YANGıN FACIASıYLA ILGILI BILIRKIŞI ÖN RAPORUNU PAYLAŞTı   14:51   MEZITLI BELEDIYESI`NIN ŞAH-HANE SATRANÇ EVI AÇıLDı   14:42   UĞUR MUMCU, 32 YıL ÖNCE KATLEDILDIĞI EVININ ÖNÜNDE DÜZENLENEN TÖRENLE ANıLDı... ÖZGÜR ÖZEL: "SAYıN AĞAR`ıN BILDIĞI HER ŞEYI ANLATMASı TARIHI BIR SORUMLULUK"   14:03   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER, `MÜSİAD MERSIN 22. OLAĞAN GENEL KURULU GALA PROGRAMı`NA KATıLDı   13:51   İSTANBUL BAROSU YÖNETIM KURULU ÜYESI EPÖZDEMIR`IN GÖZALTıNA ALıNMASıNA TEPKI: “AVUKATLARı SUSTURMAYA DÖNÜK BIR HAMLE”   13:30   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL: "BOLU`DAKI BILIRKIŞILERE, ‘MUĞLAK IFADE YAZıN` DIYE BASKı YAPıYORLAR, BILIRKIŞI HEYETINI CANLı YAYıNA ÇıKARTıRıM"   13:05   GAZETECI DENIZ ARMAN, 64 YAŞıNDA HAYATıNı KAYBETTI   12:58   SEZGIN TANRıKULU`DAN AYŞE BARıM`ıN GÖZALTıNA ALıNMASıNA TEPKI: BU GÖZALTı IŞLEMI GEÇMIŞE DÖNÜK YENI BIR ``CADı AVıNıN`` BAŞLATıLDıĞıNıN IŞARETIDIR  
 
     
   

2 bin 692 hekim yurt dışında çalışmak için İyi Hal Belgesi aldı: “5 dakikada bir muayene baskısı, uzun çalışma süreleri ciddi baskı yaratıyor”


Türk Tabipleri Birliği`nin (TTB) verilerine göre, 2024 yılında yurt dışında çalışmak için 2 bin 692 hekim, İyi Hal Belgesi aldı. Hasta mobbingi ve meslek değersizleştirmesinin hekim göçünü artırdığına dikkati çeken TTB Merkez Konsey Üyesi Nilüfer Ustael, "5 dakikada bir muayene baskısı, maaşların yetersizliği, sosyal hayatta yoksulluk nedeniyle üstlerindeki baskı, uzun çalışma süreleri, bunların hepsi hekimlerin üzerinde ciddi baskı yaratıyor. Kişi başı hasta muayene sayısı, OECD ülkelerinde olmayacak kadar yüksek. Hastanın bundan faydalanım düzeyi de çok düşük. Hasta ve hekim karşı karşıya getiriliyor, bu da şiddeti doğuruyor. Bu sistemden ne hekim ne de hasta memnun" ifadesini kullandı.

 

Tarih : 23 Ocak 2025 Perşembe 10:01   Okunma : 207

Haber: Buse ÖZBEY - Kamera: Recep Tunahan GÜLER

(ANKARA) - Türk Tabipleri Birliği`nin (TTB) verilerine göre, 2024 yılında yurt dışında çalışmak için 2 bin 692 hekim, İyi Hal Belgesi aldı. Hasta mobbingi ve meslek değersizleştirmesinin hekim göçünü artırdığına dikkati çeken TTB Merkez Konsey Üyesi Nilüfer Ustael, "5 dakikada bir muayene baskısı, maaşların yetersizliği, sosyal hayatta yoksulluk nedeniyle üstlerindeki baskı, uzun çalışma süreleri, bunların hepsi hekimlerin üzerinde ciddi baskı yaratıyor. Kişi başı hasta muayene sayısı, OECD ülkelerinde olmayacak kadar yüksek. Hastanın bundan faydalanım düzeyi de çok düşük. Hasta ve hekim karşı karşıya getiriliyor, bu da şiddeti doğuruyor. Bu sistemden ne hekim ne de hasta memnun" ifadesini kullandı.

Türkiye`de hekim göçü, 2020`den bu yana artmaya devam ediyor. Türk Tabipleri Birliği`nin (TTB) verilerine göre, 2020`de 931, 2021`de bin 405, 2022`de 2 bin 685, 2023`te 3 bin 25, 2024`te ise 2 bin 692 hekim yurt dışına çıkmak için İyi Hal Belgesi`ne başvurdu. TTB Merkez Konsey Üyesi Nilüfer Ustael, hekim göçüne ilişkin ANKA Haber Ajansı`na değerlendirmelerde bulundu.

Geçen seneye oranla 2024`te İyi Hal Belgesi alan hekim sayısında yaşanan düşüşün hekimlerin yurt dışına gitmekten vazgeçtiği anlamına gelmediğini belirten Ustael, bu durumun Avrupa ülkelerindeki vize uygulamasından kaynaklandığını söyledi. Türkiye`deki koşulların herkes için zor olduğunu ancak tıp fakültesi okuyan öğrenciler ve hekimler için ilave bir zorluğu olduğuna değinen Ustael, hekimlerin çözümü yurt dışına gitmekte bulduğunu söyledi. Tıp fakültesi öğrencilerinin de yurt dışına gitmek için Almanca dil kursuna yoğun ilgi gösterdiğine dikkati çeken Ustael, her yerde tıp fakültesi açılması ile verilen eğitimin niteliğinin giderek düştüğünü kaydetti.

Hekimlerin üzerinde ciddi bir baskı olduğunu ve mesleğin değersizleştirildiğini vurgulayan Ustael, şunları söyledi:

"Hasta, hoca, akran mobbingi, mesleğin değersizleşmesiyle birlikte kendini değersiz hissetme, meslekten ve ülkeden uzaklaşma ihtiyacı doğuruyor. Bunun dışında tıp fakültesi bittiğinde mecbur hizmetimiz var, o koşullar eskisi gibi değil gittikçe zorlaşıyor. Bu ülkede eskiden uygulanan hukuk ve özlük hakları gittikçe kaybediliyor. Mecbur hizmet sırasındaki geçici görevler, erkek hekimler için 2 gün öncesinden bildirilip uygulanan sınır dışı görevler, mecbur hizmete gitmemek veya istifa etmek yönünde hareket etmelerini sağlıyor. Bu da hekimlik üzerinde ciddi bir baskı. Bir de TUS gibi dünyanın en ağır sınavlarından biri var fakat bu sınavın da kendine göre bir standart çizgisi yok. Kadrolar bazen iki kat artıyor bazen de iki kat azalıyor. Aynı şekilde bir kliniğin bir dönem 20 asistanı oluyor, bir sonraki dönem 10 asistanı oluyor. Oradaki iş gücü ve eğitimde de standardizasyon sağlanmıyor. Asistan hekim kamu hizmeti veren bir hekimdir, 5 dakikada bir muayene baskısı, maaşların yetersizliği, sosyal hayatta yoksulluk nedeniyle üstlerindeki baskı, uzun çalışma süreleri, bunların hepsi hekimlerin üzerinde ciddi baskı yaratıyor."

Gidemeyen doktorlar psikolojik problemler yaşıyor

Bu baskılar sonucunda hekimlerin Türkiye`de kalmak istemediğine değinen Nilüfer Ustael, yurt dışında doktorların kendilerini değerli hissettikleri bir hayat yaşadığını ve maddi bir kaygı gütmediklerini dile getirdi. Yurt dışına çıkamayanların da ciddi psikolojik problemler yaşadığına değinen Ustael, “Gidemeyen arkadaşlar için de çok fazla depresyon bulgular, sosyal hayattan izolasyon ve özkıyıma kadar giden durumları hiç yaşamadığımız kadar yaşıyoruz. Özkıyımı çok fazla konuşmak bizim canımızı acıtıyor. Bununla ilgili söz söylemek, bunla ilgili ciddi araştırmaları olan Türk Psikiyatri Derneği`miz ve UDEK, Türk Tabipleri Biriği`nin uzmanlık derneklerinden bilgi almak daha doğru olur. Geldiğimiz noktada hekim göçü, hekimin mesleğinden uzaklaşma isteği çk fazla bunun masaya yatırılıp konuşulması gerekiyor” diye konuştu.

“Hasta ve hekim karşı karşıya getiriliyor, bu da şiddeti doğuruyor”

Kamu hastanelerinin kapatılıp şehir hastanelerinin açılmasının hem hastayı hem doktoru etkilediğine değinen Ustael, şöyle devam etti:

"Son yıllarda sağlıkta dönüşümden sonra kışkırtılmış sağlık talebi var. Bu talebin bir diğer nedeni de hastaların da mutsuz olması. Siz uzun süre uğraşıp bir randevu alıyorsunuz sonra bu hastaneye ulaşıyorsunuz, bu hasta için de bir eziyet. Size ayrılan süre 5 dakika. 5 dakikada isminizi ve şikayetinizi söyleyebilirsiniz. Hekim sizin geçmişinizi, kullandığınız ilaçları, şikayetlerinizi, şikayetleriniz dolayısıyla daha önce nereye gittiğinizi, hangi tedaviyi aldığınızı anlaması 5 dakika sürer. Bu 5 dakikaya bunları sığdıracak, muayenenizi yapacak, muayeneden sonra size bir tanı koyacak, sizin tedavinizi düzenleyecek, bunu anlamanızı sağlayacak. Herkesi aynı eğitim düzeyinde düşünmeyin, yaşlı ve eğitim düzeyi daha düşük hastalarımız var. Bunları anlatacak ve hastayı dışarı çıkaracak. Bunları 5 dakikada asla yapamıyoruz. Sonra da hastaların şiddetine uğramamak için ileri tetkikler isteniyor. Hiçbir ülkede olmayacak kadar tomografi ve MR ileri tetkik talepleri var. Çünkü hekimin hastayı anlaması ve tanı koyması, normal ve alt basamaklarda mümkün değil. Hastalar uygun bir sonuca ulaşıp bir türlü tedavi olamıyor. Bugün bir hastaneye giden hasta başka gün diğer hastaneyi tercih ediyor. Kişi başı hasta muayene sayısı, OECD ülkelerinde olmayacak kadar yüksek. Hastanın bundan faydalanım düzeyi de çok düşük. Dolayısıyla hasta ve hekim karşı karşıya getiriliyor, bu da şiddeti doğuruyor. Bu sistemden ne hekim ne de hasta memnun. Ülke kaynakları da efektif bir şekilde kullanılmamış oluyor.”

Şehir hastanelerinin kurulmasını en baştan Türk Tabipleri Birliği olarak eleştirdiklerini dile getiren Ustael, bu kurumların bir ‘kar amacı güttüğünü` söyledi. Ankara`da birçok hastanenin şehir hastanesi açılması dolayısıyla kapandığını ancak yatak kapasitesinin artmadığını belirten Ustael, bunların sonucunda hastaların özel hastanelere yöneldiğini vurguladı. Sağlık sisteminda yaşanan sorunlar sonucunda da Yenidoğan Çetesi gibi skandallar olduğuna değinen Ustael, genç hekimlerin bu sebeplerden dolayı ülkeyi terk ettiğini sözlerine ekledi.






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA