27 Eylül 2024 Cuma


14:59   BDDK`NıN KREDI KARTı KARARLARı YENI TARTıŞMALARA YOL AÇTı   14:43   DEPREMDE 96 KIŞININ ÖLDÜĞÜ ALPARGÜN APARTMANı DAVASıNDA KARAR ÇıKTı...   14:07   ALI MAHIR BAŞARıR: MEVZUATA UYAN ÖĞRETMENLERIMIZ DEĞIL, ONLARA CEZA KESENLER SORUŞTURULMALıDıR   13:52   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKANı SEMIH PALAMUT: "VAR GÜCÜMÜZLE ÇALıŞıYORUZ"   13:25   YENIŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ÖZYIĞIT, CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıLARıNı AĞıRLADı   11:30   SERKAN SARı`DAN, BAKAN URALOĞLU`NA BALıKESIR HAVALIMANı TEPKISI   10:42   BAKANLıKTAN CHP`LI PAZAR BELEDIYESI`NE 1.3 MILYON CEZA...   10:16   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN TARıMSAL ÜRETIME DESTEĞI DEVAM EDIYOR   10:09   YANKı BAĞCıOĞLU: ``CUMHURBAŞKANı, GENÇ SUBAYLARıMıZı HEDEF GÖSTERMEK YERINE, ONLARı ÜLKEMIZIN GELECEĞI OLARAK GÖRÜP DESTEKLEMELI``   10:05   İTHAL ILAÇ PROBLEMI ARTıYOR, BEŞ ILAÇTAN BIRI BULUNAMıYOR... ANKARA ECZACı ODASı BAŞKANı ABBASOĞLU: HASTALAR ECZANE ECZANE GEZMEK DURUMUNDA KALıYOR   10:04   CHP LIDERI ÖZEL`DEN “TÜRKEVI” AÇıKLAMASı: “İKTIDARLAR GELIR GIDER, DEĞIŞIR AMA TÜRKIYE`NIN ORADAKI 50 YıLLıK EVI DEĞIŞMEZ”    09:34   ESENYURT KARDEŞ KÜLTÜRLER FESTIVALI`NIN TANıTıMı YAPıLDı… BAŞKAN ÖZER: “ŞIMDI KARDEŞLIK ZAMANı DIYEREK, BIRBIRIMIZI KUCAKLAYALıM”   22:44   DIL DEVRIMI`NIN 92`NCI YıLı KUTLANDı... ÇANKAYA BELEDIYE BAŞKANı GÜNER: "CHP`LI BELEDIYELER, DAHA DA GÜÇLÜ BIR ŞEKILDE DIL DEVRIMI`NE SAHIP ÇıKACAK"   22:03   FENERBAHÇE, UNION SAINT-GILLOISE`YI 2-1 MAĞLUP ETTI VE AVRUPA LIGI`NE GALIBIYETLE BAŞLADı   20:08   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL, TÜRKEVI`NDE: "TÜRKIYE`NIN AB`YE ÜYELIĞINE SOSYALIST ENTARNASYONAL`IN TAM DESTEĞI SON DERECE ÖNEMLI"   17:44   İMAMOĞLU`NDAN HAKKıNDAKI DAVAYLA ILGILI DEĞERLENDIRME   16:12   EŞI EMRAH ALA TARAFıNDAN ÖLDÜRÜLEN MINE NUR ALA`NıN POLISLERIN GÖZÜ ÖNÜNDE ÖLÜMLE TEHDIT EDILDIĞI ORTAYA ÇıKTı   16:11   YALÇıN KARATEPE: “BDDK BAŞKAN YARDıMCıSı`NıN DÜĞÜNÜNDEKI ‘TAKı SKANDALıNıN` TARAFLARı SADECE BIR KIŞI DEĞILDIR, KATıLAN HERKESIN INCELENMESI GEREKMEKTEDIR”   15:36   `CUMHURBAŞKANıNA HAKARET`TEN YARGıLANAN DILRUBA KAYSERILIOĞLU`NDAN DURUŞMA SONRASı AÇıKLAMA...   15:29   CUMHURBAŞKANıNA HAKARETTEN YARGıLANAN DILRUBA KAYSERILIOĞLU HAKIM KARŞıSıNA ÇıKTı  
 
     
   

İthal ilaç problemi artıyor, beş ilaçtan biri bulunamıyor... Ankara Eczacı Odası Başkanı Abbasoğlu: Hastalar eczane eczane gezmek durumunda kalıyor


Yurt dışından ithal edilen ilaçların tedariğinde yaşanan problemlerin giderek arttığını belirten Ankara Eczacı Odası Başkanı Cem Abbasoğlu, "Şu an için ilaç yokluğu bizim edindiğimiz kayıtlara göre yüzde 20 civarında. Depolarda ve firmada ilaçların bulunmaması nedeniyle hastalar eczane eczane gezmek durumunda kalıyor. Sabit kur uygulaması ilaçtaki yokluğun asıl nedeni. Bir milli ilaç politikasının belirlenmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

 

Tarih : 27 Eylül 2024 Cuma 10:05   Okunma : 236

Haber: Düzgün Barış Deniz - Kamera: Tunahan Güler
 
(ANKARA) - Yurt dışından ithal edilen ilaçların tedariğinde yaşanan problemlerin giderek arttığını belirten Ankara Eczacı Odası Başkanı Cem Abbasoğlu, "Şu an için ilaç yokluğu bizim edindiğimiz kayıtlara göre yüzde 20 civarında. Depolarda ve firmada ilaçların bulunmaması nedeniyle hastalar eczane eczane gezmek durumunda kalıyor. Sabit kur uygulaması ilaçtaki yokluğun asıl nedeni. Bir milli ilaç politikasının belirlenmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Türkiye`de ithal ilaçların temininde, sabit kur uygulaması ve döviz kurundaki dalgalanmalar nedeniyle zorluk yaşanıyor. Bu da hastaların ilaçlarına ulaşamalarına neden oluyor. Ankara Eczacı Odası Başkanı Cem Abbasoğlu, ithal ilaç problemi ve çözümlerine yönelik ANKA Haber Ajansı`na değerlendirmelerde bulundu.

İthal ilaçta belirlenen fiyat politikası nedeniyle sık sık ilaç eksikliği yaşandığını belirten Abbasoğlu, "Piyasadaki ilaç yoklukları dönem dönem karşımıza çıkıyor. Yine bu dönem de devletimizin belirlemiş olduğu ilaç fiyat politikası nedeniyle ilaç yokluklarını sık sık görmeye başladık. 2004 yılında ilk defa yürürlüğe giren yönetmelikte ilaç fiyat kararnamesi o dönemin şartlarında belli sabit bir kura bağlanmıştı. Aradan geçen yirmi yılda bu ilaç fiyat kararnamesine herhangi bir değişiklik yapılmadı. Dönem dönem iyileştirmeler yapıldı fakat sabit kur uygulaması ilaçtaki yokluğun asıl temel sebebi" dedi.

Fiyat politikasının günümüz şartlarıyla yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Abbasoğlu, "Şu an reel euro kuru 38 TL`nin üzerinde. İlaçta uygulanan euro kuru 17.54 kuruş. Yani iki katından daha fazla bir makas aralığı var şu an. Bundan dolayı ilaçlarda ciddi bir yokluk boy göstermeye başladı. Özellikle yurt dışından ithal edilen ilaçlarda ciddi bir sıkıntı olduğunu gözlemlemeye başladık. Bunun çözümlenmesi için bir an önce bu yirmi yıl önceki şartlara göre belirlenen bu fiyat kararnamesinin günümüz şartlarına güncellenmesi gerekiyor. Burada da tabii ortak akılla hareket etmek gerekiyor. Bakanlığımıza bu yönde büyük bir iş düşüyor. Bu düzeldiği takdirde ben sorunun tamamen ortadan kalkacağını düşünüyorum" diye konuştu.

"Hastalarımız, eczane gezmek durumunda kalıyor hastalar"

Özellikle kronik hastalıklar için ithal edilen ilaçlarda problemlerin giderek arttığına dikkat çeken Abbasoğlu, hastaların ilaç bulabilmek için eczane eczane gezmek zorunda kaldığını bildirdi.

Abbasoğlu, şunları söyledi:

"Özellikle kronik hastalıklara ait ilaçlarda, kanser ilaçlarında, şeker ilaçlarında, insülinlerde ve özellikle yurt dışından ithal edilen ilaçlar bu sıkıntı şu an boy göstermeye başladı. İlaç yokluğu kronik bir sıkıntı ülkemizde. Aşağı yukarı beş yıldır biz bu sıkıntıları yaşıyoruz dönem dönem. Burada bu sıkıntılar dönem dönem bazı ilaçların firmalar tarafından ithalatının durdurulması dönem dönem de geri çekilmesi gibi karşımıza çıkıyor. Özellikle kronik hastalıklardaki ilaçlarda hastalarımız mağduriyet yaşayabiliyor. Burada yine dediğim gibi bu fiyat kararnamesine bağlı olan sıkıntının bir an önce çözümlenmesi gerekiyor. Şu an için ilaç yokluğu bizim edindiğimiz kayıtlara göre yüzde 20 civarında ülkemizde. Hastalarımız geldiğinde eczanelerimizde ilacını alıp gitmek istiyor. Fakat depolarda ve firmada ilaçların bulunmamasından kaynaklı eczane eczane gezmek durumunda kalıyor hastalar. Biz burada tabii hastalarımızı yönlendiriyoruz. Yani bizde yoksa başka bir eczacı arkadaşımızdan alması konusunda yönlendiriyoruz fakat burada asıl konu bu ilaç yokluğunun kökünden sorunun çözülmesi."

 "Yatırım yapılması, teşvikler verilmesi ve kendi milli ilaç politikamızı belirlememiz gerekiyor"

İlaç yokluğu problemine karşı milli ilaç politikasına desteklerin artması gerektiğini kaydeden Abbasoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada da bir milli ilaç politikasının belirlenmesi gerektiğini ve bu konuda ülkemizin ciddi bir hamle yapması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü baktığınızda nasıl ki ülkemiz işte savunma sanayinde ciddi bir yol katetti. Son yaşadığımız pandemi döneminde gördük ki parası olan ülkelere aşı var, parası olmayan ülkelere aşı yok. Bunu net bir şekilde tüm dünya gördü. Aşı üreten ülkelerin önünde adeta diğer ülkeler kuyruğa girdi. Yani ilaç artık öyle bir şey haline geldi ki dünyada silahtan hemen hemen daha öne geçmiş diyebiliriz. Yani ilacı olmayan Afrika`daki ülkeleri falan düşünün ilacı olmayan ülkelerde çok ciddi salgınlar baş gösteriyor.

Kaldı ki pandemi çağındayız artık. Çok ciddi hastalıklar boy gösterebiliyor. Burada başta da belirttiğim gibi bir milli ilaç hamlesinin devletimiz tarafından gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda bizim yerli ilaç sanayimiz var. Yerli ilaç sanayimizin daha da desteklenmesi gerekiyor. Çünkü artık bir montaj sanayisi şekline döndü. Yine orada da dışa bağımlıyız. Birçok ham madde ve ilacın üretiminde kullanılan işte ambalajlama malzemeleri yurt dışından geliyor ülkemize. Bizim milli ilaç politikasını geliştirerek ciddi anlamda bir atılım gerçekleştirmemiz gerekiyor. Buralara yatırım yapılması, teşvikler verilmesi ve kendi milli ilaç politikamızı belirlememiz gerekiyor.

Hastaların doktorun yazdığı ilaca erişim konusunda sıkıntı yaşamaması gerekiyor

Burada böyle tampon şeklinde yapılan düzenlemeler, iyileştirmelerden ziyade bu fiyatlandırma politikasının tamamen değiştirilmesi gerekiyor. Yani burada tabii eczacılar olarak bizlerin de mağduriyetleri söz konusu ama en temelinde hastalarımızın mağduriyeti konusu. Doktorun yazdığı ilaca erişim konusunda hastalarımızın hiçbir şekilde sıkıntı yaşamaması gerekiyor. Geçmişte yaşanan sıkıntılardan ders çıkartıp şu an günümüzde uyguladığımız bu kararname yirmi yıl önce yapılan bu kararnameyi düzenleyip doğru bir ilaç politikası izlenirse ve yerli ilaç politikamız ciddi anlamda ele alınıp yeni hamlelerle çok ciddi anlamda yatırımlar ülkemize yapılabilir ve bu alanda kendimizi geliştirebiliriz. 

 Üniversitelerimiz ve bilim adamlarımız, AR-GE çalışmaları konusunda yeterli donanıma sahip. Türkiye`de şu an 63 tane eczacılık fakültesi var ve bu fakültelerde ciddi anlamda AR-GE çalışması yapılabilecek kapasitede bilim adamımız var. Onlardan destek alınarak, akademi, Bakanlığımızın ve bizim gibi sivil toplum kuruluşlarının da desteğiyle ciddi anlamda bir ilaç hamlesi yapılması gerekiyor."

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA