20 Nisan 2025 Pazar


18:53   DEM PARTI`DEN AÇıKLAMA: "SıRRı SÜREYYA ÖNDER`IN SAĞLıK DURUMU STABIL"   18:10   CHP`NIN İSTANBUL`DA YAPMAK ISTEDIĞI `FILISTIN` YÜRÜYÜŞÜ ENGELLENDI AK PARTI`NIN İZMIR YÜRÜYÜŞÜNE IZIN VERILDI   17:49   CHP`LI ÖZÇAĞDAŞ`TAN CHP`NIN FILISTIN YÜRÜYÜŞÜNÜN ENGELLENMESINE TEPKI: "BU TUTUM, IKTIDARıN IKIYÜZLÜLÜĞÜNÜN VE ADALETSIZLIK ANLAYıŞıNıN AÇıK GÖSTERGESIDIR"   16:37   CHP`LI NAZLıAKA, IKTIDARA SESLENDI: "SIZ ÇOCUKLARıN DÜNYAYA NASıL GELECEĞINI DÜŞÜNMEK YERINE DOĞANLARıN GELECEĞINI DÜŞÜNÜN"   16:34   RAMS BAŞAKŞEHIR, GAZIANTEP FK`YI 2-1 MAĞLUP ETTI   16:33   AĞAÇLARıNı DON VURAN ÇAĞLARCA KÖYÜ ÇIFTÇILERI: "BURANıN ACILEN AFET BÖLGESI ILAN EDILMESI LAZıM"   16:08   SIYASET BILIMCI SEZIN ÖNEY, CHP`NIN YOZGAT MITINGINI DEĞERLENDIRDI: "BURADA CIDDI BIR KıRıLMA YAŞANıYOR"   15:51   YOZGAT`TA YAPTıĞı KONUŞMA ILE GÜNDEM OLAN ÇIFTÇI ABDULLAH CEYHAN: "HALKTAN BÜYÜK KIMSE YOK, KORKMAYıN"   15:45   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN, HRISTIYAN VATANDAŞLARıN PASKALYA BAYRAMı`Nı KUTLADı   15:35   RUSYA VE UKRAYNA, BIRBIRLERINI BIR GÜNLÜK PASKALYA ATEŞKESINI BOZMAKLA SUÇLADı   15:25   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER, TÜRK YıLDıZLARı EKIBINI AĞıRLADı   15:17   AHMET VEHBI BAKıRLıOĞLU: İKTIDARıN YURTTAŞA REVA GÖRDÜĞÜ GÜNLÜK 20,7 TL   15:06   CHP`LI ÖZGÜR ÇELIK: "İKTIDARıN PARALı TROLLERI, BIZIM FILISTIN VE GAZZE HALKıYLA DAYANıŞMAMıZı SORGULAYAMAZLAR"   13:23   BÜLENT ARıNÇ`TAN EKREM İMAMOĞLU`NUN TUTUKLANMASıNA ELEŞTIRI: "SIYASI TUTUKLULUK HIÇ OLMAMALı"   12:48   İNGILTERE`NIN ESKI AVRUPA BAKANı MACSHANE`DEN IKTIDARDAKI İŞÇI PARTISI`NE "İMAMOĞLU SESSIZLIĞI" ELEŞTIRISI   12:45   MHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı FETI YıLDıZ`DAN YENI ANAYASA ÇAĞRıSı: “DAHA FAZLA ERTELENEMEZ”   12:25   MEZITLI BELEDIYE BAŞKANı TUNCER: "MEZITLI`DE BIRLIK, BERABERLIK, DAYANıŞMA VAR"   12:21   TRT, SOSYAL MEDYA PAYLAŞıMıNı GEREKÇE GÖSTEREREK BIR UZMANıN IŞINE SON VERDI   11:49   IĞDıR`DA KURUYEMIŞ SATAN ESNAF: "YAŞANAN DON OLAYLARı NEDENIYLE 450 LIRAYA SATTıĞıMıZ KAYıSıYı ŞU AN 800 LIRAYA ALAMıYORUZ"   11:41   CHP MALATYA`DA ÇIFTÇILERLE BULUŞTU… ÇIFTÇILER DEVLETTEN ACIL DESTEK BEKLIYOR  
 
     
   

Veli Ağbaba: “Böyle devam ederse gelecek yıl Malatya`da da Türkiye`de de kimse ekip biçmeyecek"


CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Arguvan, her yıl ekilen hem sulu hem susuz kavunun olduğu bir bölge. Geçen yıl kilosu 7,5 TL`den alıcı bulan kavun, şu anda kilosu 2,5- 3 TL`ye alıcı bulmuyor. Mazot geçen sene 18- 20 lira civarındayken, bu sene 44- 45 lira, işçilik 400- 450 lira iken bu sene en az bin TL, sulama suyu aynı şekilde, gübre iki buçuk kat, ilaç üç kat artmış ama kavunun fiyatı yarıdan daha fazla düşmüş durumda. Böyle devam ederse gelecek yıl Malatya da Türkiye de ekip biçmeyecek" dedi. 

 

Tarih : 18 Eylül 2024 Çarşamba 14:50   Okunma : 513

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Arguvan Belediye Başkanı Ersoy Eren ile birlikte Arguvan Yukarı Sülmenli Mahalle Muhtarı Atamer Çamur`u ziyaret ederek bölgedeki kavun üretimi ile ilgili bilgi aldı. Arguvan`da kavun üreticiliği yapan Çamur, şunları söyledi:

"Maliyetleri kurtarması için 8 liranın üzerinde olmalı"

"Kavun üreticisiyim, kavun üretiyoruz. Geçen yıl 400 liraya çalıştırdığımız işçinin yevmiyesi bu yıl bin lira. Maliyetler; çekirdek, damlama hortumu, mazot fiyatları üçe katlanmasına rağmen geçen yıl kilosunu 7,5 liraya sattığımız kavunu bu yıl 2,5 liraya alıyorlar. 3 liraya alıcı bulamıyoruz. Kavun tüccarları gelip tarladan kilosu 2,5 liraya kavun alıyorlar. Bu rakam kavuna yaptığımız masrafın yüzde 30`unu bile çıkarmıyor. Bataktayız. Ne yapacağız; ürün tarlada kalacak. Yapacağımız bir şey yok. Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz ama bizimle ilgilenen, bizi duyan hiç kimse yok. Bizi kendi halimize bırakmışlar, `ölün, bitin` diyorlar. Kavunun kilogram fiyatının 8 liranın üzerinde olması gerekiyor. Bu maliyetleri kurtarması için 8 liranın üzerinde olmalı, altındaki fiyat bizi bitirir. Arguvan`daki kavun üreticilerinin tamamının hali böyle."

"Gelecek yıl Arguvan`da kavun ekecek çiftçi bulamayacağız"

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise şunları söyledi:

"Birçok köy sonbahardaki gelirini ve geleceğini kavuna bağlamış durumda. Arguvan, her yıl ekilen hem sulu hem susuz kavunun olduğu bir bölge. Geçen yıl kilosu 7,5 TL`den alıcı bulan kavun, şu anda kilosu 2,5- 3 TL`ye alıcı bulmuyor. Mazot geçen sene 18- 20 lira civarındayken, bu sene 44- 45 lira, işçilik 400- 450 lira iken bu sene en az bin TL, sulama suyu aynı şekilde, gübre iki buçuk kat, ilaç üç kat artmış ama kavunun fiyatı yarıdan daha fazla düşmüş durumda. Geçen yıl kilosu 7,5 liradan alıcı bulan kavun, bu sene 2,5- 3 TL olduğu için tarlada kalacak. Çiftçilerimiz hükûmete sesini duyurmaya çalışıyor. Eğer destek verilmezse, girdi fiyatları böyle giderse gelecek yıl Arguvan`da kavun ekecek çiftçi bulamayacağız. Sadece kavun değil buğdayı da öyle. Geçen yıl Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) buğdaya 9,25 TL taban fiyat açıkladı. Şu anda piyasada 6-6,5 liraya buğday satılıyor. Arpada aynı fiyattan satılıyor. Malatya tarımı çökmüş durumda. Kayısısı, kavunu, arpası, buğdayı aynı şekilde. Çiftçimiz domates ekiyor onda da gelir elde edemiyor. Böyle devam ederse gelecek yıl Malatya`da da Türkiye`de de kimse ekip biçmeyecek."

 

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA