19 Eylül 2024 Perşembe


16:28   BILECIK`TE ÇEVREYI KIRLETEN KIŞILERE TOPLAM 238 BIN 521 TL TUTARıNDA CEZAI IŞLEM UYGULANDı   15:09   ÖZGÜR ÖZEL: "ŞEHIT OLAN ASTSUBAY ÇAVUŞUMUZ MEHMET FATIH ÇANGıR`A ALLAH`TAN RAHMET, AILESINE VE MILLETIMIZE BAŞSAĞLıĞı DILIYORUM"   15:01   YARGıTAY`DAN "6 ŞUBAT DEPREMI" KARARı...   14:50   VELI AĞBABA: “BÖYLE DEVAM EDERSE GELECEK YıL MALATYA`DA DA TÜRKIYE`DE DE KIMSE EKIP BIÇMEYECEK"   14:32   GÜLCAN KıŞ: “EKONOMIK KRIZ ÖNCE EĞITIMI VURDU”    14:02   MURAT BAKAN`DAN ``GÖÇ`` SORULARı...   13:28   TUNCER BAKıRHAN MERSINLI BASıN MENSUPLARıNıN SORULARıNı YANıTLADı   12:30   ÖZGÜR ÖZEL, HUGH WILLIAMSON ILE GÖRÜŞTÜ   12:19   CHP`NIN GÜNDEMINDE GÖLGE KABINENIN YENI DÖNEMI VAR   12:01   CHP MEZITLI İLÇE BAŞKANı YıLMAZ’DAN HÜDA-PAR’A TEPKI   11:51   BURHANETTIN BULUT: “ENFLASYON BU ÜLKEDE SADECE SARAYıN KAPıLARıNDAN GEÇEMIYOR”   11:12   CHP GRUP BAŞKANVEKILI BAŞARıR`DAN BORNOVA BELEDIYE BAŞKANı EŞKI`YE TEBRIK   09:35   MERSIN BÜYÜKŞEHIR`IN DÜZENLEDIĞI PATIFEST, BU YıL “YAŞAMı SAHIPLEN, DESTEK BÜYÜKŞEHIR`DEN” MOTTOSUYLA YAPıLACAK   01:06   ÖZÇAĞDAŞ: ``CHP IKTIDARıNDA BIR KÖYDE BIR ÖĞRENCI VARSA BILE O KÖYDE OKULLAR AÇıK OLACAK"   22:56   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL: "BU ÜLKEYI BIR KEZ DAHA BIZ KURTARACAĞıZ"   22:08   GALATASARAY EVINDE, GAZIANTEPSPOR`U 3-1 YENDI   20:43   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL: "KENT LOKANTALARı`NDA ASKıDA YEMEK UYGULAMASı BAŞLAYACAK"   20:22   UEFA DISIPLIN KURULU MUSLERA`YA 3 MAÇ CEZA VERDI   17:58   ÖZGÜR ÖZEL, ERDEK`TEN SESLENDI,“‘BU MÜRAILERE KARŞı TÜRKIYE CUMHURIYETI`NI BIZ KORUYACAĞıZ”   17:45   YıLDıRıM KAYA`DAN BAKıRKÖY İLÇE MILLI EĞITIM MÜDÜRLÜĞÜ`NÜN OKULLARA GÖNDERDIĞI `CAMIDE SEMINER` YAZıSıNA TEPKI  
 
     
   

CHP`li Ayhan Barut pamuk üreticileriyle görüştü


CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, hasat yapılan pamuk tarlasında üreticilerle bir araya geldi. Maliyeti 27 ile 28 lira arasında olan pamukta serbest piyasa fiyatlarının 19-20 lira seviyelerinde olduğunu anımsatan Barut, "Üreticimizin binbir emekle ürettiği ürünler, maliyetin altında satılırsa çiftçi biter, tarım yok olur. Gelin pamuk üreticilerinin feryadını duyun, çiftçinin yüzünü güldürün. Pamukta alım fiyatı 30 liranın üstünde, 35 lira bandında olmalı" dedi.

 

Tarih : 5 Eylül 2024 Perşembe 15:03   Okunma : 1014

Karataş Ovası`ndaki hasat yapılan pamuk tarlasında çiftçilerle buluşarak pamuk üreticilerinin sorunlarını dinleyen Barut, pamuğun kilosunda 1,6 lira olan prim desteğinin planlı üretim modeli çerçevesinde yaklaşık 1 liraya düşürüldüğünü hatırlatarak, üretime ve üreticiye destek verilmesini istedi.

"Üreticiye yapılan en büyük kötülük, ihanettir"

Pamuk alım fiyatlarıyla ilgili iktidarı uyaran Ayhan Barut, şunları söyledi:

"Maliyeti gözeterek pamukta 30 liranın üstünde, 35 lira bandında alım fiyatı açıklanması gerekirken maalesef hasat ettiği ürünü çiftçiler tüccara 19-20 liradan satıyor. Yazıktır, günahtır. Bu pamuk üreticisine yapılan en büyük kötülüktür, en büyük ihanettir. 27 liraya mal edip 20 liraya satarak üretici bunu sürdüremez. Geçtiğimiz yıllarda Adana`da 3 milyon dekarın üzerinde pamuk ekilirken bu sene 150 bin dekar pamuk ekim alanı oldu. Karşılığında 70 bin ton pamuk rekoltesi bekleniyor ancak üreticilerimiz tedirginlik içinde."

Planlı üretim adıyla tarımsal üretim desteklerine dikkat çeken Barut, şunları kaydetti:

"Pamuk üreticisi desteklenmesi gerekirken iktidar ve Tarım Bakanlığı yeni bir destekleme modeli açıkladı. Bu üretimi baltaladı. Planlı üretim adı altında tarım ürünlerinde uygulanan prim ödemeleri kaldırıldı, mazot ve gübre desteği neredeyse sıfırlanmıştır. Örneğin pamukta kilo başına 1,6 lira olan prim desteği 3 yıldır aynı kaldı. Bunun 5 lira olması gerekiyordu. Mevcut uygulamada dönüme 500 kilo verim alan çiftçiye 800 lira civarında destek ödemesi yapılırken, maalesef planlı üretim çerçevesinde bu destek 549 lirayı düştü. Başka bir deyişle kiloda 1.6 lira olan prim desteği 5 liraya çıkarılmadığı gibi yaklaşık kiloda 1 liraya geriledi. Bu mu sizin adaletiniz, bu mu sizin çiftçiye reva gördüğünüz?"

"Seneye ekmeyeceğiz"

Pamuk üreticisi Celal Songur ise maliyetlerin yüksek olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

"Bu yıl pamuk ektik, ama maalesef ekmez olsaydık. Çünkü tarım politikası çok yanlış. Pamukta üretim maliyeti 27-28 lira bandıyken fiyat 20-21 lira bandında gidiyor. Gidişat kötüye gidiyor. Üreticiler üretim alanlarını bırakıp yevmiye ile başka yerlere giderek çalışmaya başladı. Mazot, ilaç ve gübre gibi girdiler artarken son 3 yıldır pamuk fiyatı aynı kalıyor. Bu iyi değil. Milleti çiftçilikten bezdirmeye mi çalışıyorlar, yoksa başka bir planları mı var bilemiyoruz" açıklamasında bulundu.

Karataş Ovası`nda 100 dönüm alanda pamuk üreten çiftçi Kadir Çetin ise "Maliyetler yüksek. Zararına satıyoruz pamuğu. Seneye ekmeyeceğiz artık" dedi. 

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA