Soru önergesinde Dinçer, “Mersin için yaşamsal öneme sahip projelerden biri olan Tarsus Pamukluk İçme Suyu ve İsale Hattı 2010 yılında inşaatına başlanmıştır. Proje debi itibariyle dünyanın en deli ırmakları arasında ilk 3-5 arasına giren Berdan üzerinde yapılan Pamukluk Barajı sadece elektrik enerjisi üretmeyecek, aynı zamanda bölge toprağını sulayacak ve Tarsus-Mersin içme suyu gerek simini karşılayacak, yıllık 282 milyon metreküp su depolama hacmine ve yıllık 130 milyon metreküp içme suyu kapasitesine sahip olacak, Pamukluk Barajı’nın tamamlanması ile 184 bin dekar zirai araziye sulama suyu temin edilecek. Ayrıca baraj kapsamında Mersin, Tarsus Yenitaşkent, Bağcılar, Huzurkent, Dorukkent, Arpaçsakarlar, Yalınayak, Çiftlikköy, Atalar, Bahşiş ve Yeşiltepe mahallerine 2060 yılına kadar içme suyu temini sağlayacak. Hem sulama, hem içme suyu amaçlı yapılan Pamukluk Barajı’ndan yılda 68 milyon kilovat enerji üretilecektir. Yapılan projeksiyonlara göre Pamukluk Barajı’ndan Berdan’ın iki katından fazla su elde edilecek ki, bu gerçekleştiği takdirde Mersin de asla susuzluk yaşanmayacak. Bunun sağlanması için tamamlanan baraj gölü sularının kanallarla toprağa aktarımı ve isale hatlarıyla içme suyu şebekesine ulaştırılması gerekiyor.” İfadelerini kullandı.
Dinçer, Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’danşu soruların yanıtlanmasını istedi:
1 - Pamukluk Barajı isale hattı projesinin 3.2 milyara mal olacağını, Devlet Su İşleri tarafından ayrılan 2024 ödeneğinin ise 100 milyon lira olduğu açıklandı. Bu rakamlarla bu projeyi nasıl tamamlamayı düşünüyorsunuz?
2- Bölge için önemi çok büyük olan Pamukluk Barajı’nı ne zaman tamamlayıp, hizmete sunmayı düşünüyorsunuz?
3- Alınan yatırım tasarruflarından Pamukluk Barajı da etkilenecek mi, konu hakkında net açıklama yapabilir misiniz?
4- Bu projelerin tamamlanması halinde çiftçi açısından girdi maliyetinde ciddi oranda düşüş olacaktır. bu durum tarımda enflasyonu düşürecek midir? Bu konuda net açıklama yapabilir misiniz ?