27 Kasım 2024 Çarşamba


16:32   TBMM PLAN VE BÜTÇE KOMISYONU... SEMRA DINÇER: "BUGÜN BURADA AÇTıĞıMıZ TEMSILI KEFENI KADıNLAR ÇANTASıNDA TAŞıYOR HABERINIZ VAR Mı?"   16:22   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, AKDENIZ ILÇESININ ÜÇ MAHALLESINDE KANALIZASYON SORUNUNU ÇÖZECEK   16:01   DİSK`TEN GENEL İŞ SENDIKASı`NDAKI GÖZALTıLARA ILIŞKIN AÇıKLAMA   15:42   ALI MAHIR BAŞARıR`DAN CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN`ıN KARARıNA TEPKI   14:26   CHP`LI MILLETVEKILLERINDEN ÇAYıRHAN`DAKI MADENCI DIRENIŞINE DESTEK…   12:49   ÖZGÜR ÖZEL: “DEVLET BEY, CUMHUR İTTIFAKı`NıN BU SÜREÇ IÇIN SÖZCÜSÜDÜR. AĞZıNDAN ÇıKAN HER LAF, ERDOĞAN`ı BAĞLAR”   11:57   ASU KAYA: "KREŞ KONUSUNA HALKıN GÖZÜNDEN DEĞIL KENDI IKTIDAR HıRSıNıZLA BAKıYORSUNUZ. KADıNıN SıRTıNA YÜKLEDIĞINIZ YOKSULLUK UMURUNUZDA DEĞIL"   11:54   ÖZGÜR ÖZEL: “ERDOĞAN ILE BIRLIKTE ESAD ILE GÖRÜŞMEYE GITMEYE VARıM”   11:21   AYLIN NAZLıAKA: “3 ARALıK DÜNYA ENGELLILER GÜNÜ KAPSAMıNDA 81 ILDEN GELECEK GÖRME ENGELLI SATRANÇ OYUNCULARı ARASıNDA MÜSABAKALAR GERÇEKLEŞTIRILECEK”   11:20   TEĞMENLERE DESTEK MESAJı PAYLAŞAN SAVCı ÇAĞLAYAN, HSK TARAFıNDAN AÇıĞA ALıNDı   10:41   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN 2025 YıLı BÜTÇESI 27 MILYAR 500 MILYON TL OLARAK BELIRLENDI   16:13   NASUH MAHRUKI`NIN TUTUKLULUĞUNA ITIRAZ...   16:06   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL`DEN DEVLET BAHÇELI`YE: "BIZIM ORTADAN KALDıRACAĞıMıZ REJIM, SARAY REJIMIDIR”   15:56   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL`DEN ASGARI ÜCRET IÇIN IKTIDARA SGK DESTEĞINI ARTıRMA ÇAĞRıSı   15:55   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: KREŞ AÇMAYA DEVAM EDECEĞIZ   15:17   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: " ŞEHIT AILELERININ VE GAZILERIN `EVET` DEMEDIĞI HIÇBIR ŞEYE EVET DEMEYECEĞIZ"   15:03   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL ANKET SONUÇLARıNı AÇıKLADı: İSRAIL`LE TICARET BITTI DEDILER, MILLET BU IKIYÜZLÜLÜĞE INANMıYOR   14:28   TOROSLAR’DA VEZNELER BU HAFTA SONU HIZMET VERMEYE DEVAM EDECEK   14:05   YENIDOĞAN ÇETESI DAVASı.... HEMŞIRE ECEM KOÇ: DOKTOR OLMADıĞı IÇIN HEMŞIRELER OLARAK MÜDAHALE ETTIK   12:32   DİSK GENEL-İŞ BAŞKANı REMZI ÇALıŞKAN VE GENEL-İŞ MERSIN ŞUBE BAŞKANı KEMAL GÖKSOY GÖZALTıNA ALıNDı  
 
     
   

Gökhan Günaydın`dan Üniversitelere Yabancı Öğrenci Kabulü Kriterleriyle İlgili Araştırma Önergesi


CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın, yabancı öğrencilerin Türkiye`deki üniversitelere kabul kriterleriyle ilgili yaşanan sorunlara ilişkin araştırma önergesi verdi.

 

Tarih : 6 Haziran 2024 Perşembe 12:03   Okunma : 519

(ANKARA)- CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, üniversitelerde yabancı öğrenci kabul kriterlerinin gevşetilmesinin bir yandan yükseköğretimdeki kaliteyi olumsuz etkilerken diğer yandan bu kişiler üzerinden para kazanan şahıs ve firmalar açısından suistimalleri ve yolsuzlukları da beraberinde getirdiğini belirterek, konuyla ilgili Meclis araştırması açılmasını istedi. Günaydın, “Üniversitelerimizin kabul şartlarını Avrupa ve ABD`nin önde gelen üniversite standartlarına yükselten düzenlemelere acilen ihtiyaç olduğu aşikardır” dedi.

"Üniversitelerimize yabancı öğrenci kabul kriterlerinin gevşetilmesi, bir yandan yükseköğretimdeki kaliteyi olumsuz etkilerken, diğer yandan ülkemize yerleşmek ve ülkemizde çalışmak isteyen yabancılar ve bu kişiler üzerinden para kazanan şahıs ve firmalar açısından suiistimalleri ve yolsuzlukları da beraberinde getirmektedir. Zira öğrenci ikameti, ülkemizde en kolay alınabilen ikamet türüdür. Yaş şartı bulunmamaktadır. Diğer ikamet türlerinde yer alan bankada belirli limitlerde gelir gösterme şartı, bu ikamet türünde yer almamaktadır. Teminatları asgari düzeyde ve yıllık 2-3 bin TL ödenerek alınabilen özel sigorta poliçeleri ile bu ikamet izni alınabilmektedir. Bu şartlarda Afrika`dan 55 yaşlarında öğrenci ikameti alan kişiler olduğuna dair haberler yayınlanmaktadır. Bazı üniversitelerin de yabancıların ikamet izinlerini kolaylaştırmaya yönelik normalde hiç ilgi görmeyecek ön lisans bölümleri açtıkları iddia edilmektedir.

"YÖK`ün yabancı öğrenciler konusunda üniversitelere geniş inisiyatif verilmesi çeşitli suistimallere neden oluyor"

Yabancı öğrencilerin üniversitelerimize kabulü konusunda kalite standartlarına uygun merkezi düzenlemeler olmamasının, başta eğitimin kalitesinin düşmesi ve yabancıların ülkemizde ikamet etmek için öğrenciliği suistimal etmeleri olmak üzere, çeşitli toplumsal sorunlara neden olduğu görülmektedir. Yine bazı danışmanlık firmalarının, ülkemizde ikamet etmek ve çalışmak isteyen yabancıları, ikamet izni alabilmek için üniversitelere kayıt yaptırmaya yönlendirdiği haberlere yansımaktadır. Bu durumun, yabancı öğrenci kayıtlarının tüm sene boyunca yapılabilmesi nedeniyle daha da kolaylaştığı ortadadır. Tüm bu hususlar göz önüne alındığında, YÖK`ün yükseköğretimin uluslararasılaşması hedefine ulaşmak için kaliteden taviz verdiği, yabancı öğrenciler konusunda üniversitelere geniş inisiyatif verilmesinin çeşitli suistimallere neden olduğu ve bunun da çeşitli sosyal olumsuzlukları beraberinde getirdiği sonucuna ulaşıyoruz.

"Üniversitelerin kabul şartlarını Avrupa ve ABD`nin önde gelen üniversite standartlarına yükselten düzenlemelere ihtiyaç var"

Sonuç olarak; yabancı uyruklu öğrencilerin akademik, sosyal ve yaşam bağlamlarına ilişkin verilerin ortaya çıkarılması ve çözüm önerileri geliştirilmesi; yabancı öğrenci alımı yapılan illerimizde üniversitelerin fiziki koşullarından akademik yeterliliklere; ilde barınma koşullarından sosyolojik entegrasyon sorunlarına kadar bir dizi sorunun yanı sıra yükseköğretimin uluslararasılaşması hedefi doğrultusunda nicelik yerine niteliği ön plana çıkaran, üniversitelerimizin kabul şartlarını Avrupa ve ABD`nin önde gelen üniversite standartlarına yükselten düzenlemelere acilen ihtiyaç olduğu aşikardır.

"Sorunların araştırılıp değerlendirilmesi için Meclis araştırmasının yapılması elzemdir"

Bu bağlamda üniversitelerimizde yabancı dilde eğitim görecek yabancıların TOEFL, GRE, GMAT ve benzeri uluslararası sınavlardan yeterli puan alma şartını veya en azından bu sınavların muadillerinin YÖK tarafından belirlenecek usullerle ülkemiz kurumları tarafından yapılmasının sağlanması; üniversitelerimizde Türkçe eğitim görecek yabancıların ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılacak ve zorluk seviyesinin YKS müfredatı ve zorluk seviyesine muadil bir sınavda başarılı olma şartını yerine getirmelerinin faydalı olacağı değerlendirilmektedir. Bu görevin yerine getirilmesi için ilgili tüm bakanlıkların, tüm mekanizmaların harekete geçirilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda söz konusu sorunların çok yönlü ve bütünlüklü bir yaklaşımla incelenip değerlendirileceği Meclis Araştırmasının yapılması elzemdir."






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA