Küçük esnaf ve sanatkarların büyük sermaye gruplarına karşı korunmadığını dile getiren Dinçer, 1990'lı yıllardan bu yana AVM'lerin yerli esnafı zor duruma soktuğunu ve bu süreçte gerekli düzenlemelerin yapılmadığını vurguladı. Ayrıca, son beş yılda 550 binin üzerinde esnafın kepenk kapattığını ve esnafın büyük zorluklar yaşadığını söyledi.
Kanun teklifinin ceza odaklı olduğunu belirten Talat Dinçer, KOOPBİS sistemine girişin uzatılması gibi maddelerin sadece cezalarla desteklendiğini ve bunun yanlış bir yaklaşım olduğunu ifade etti. Stokçuluk ve pazarcılarla ilgili düzenlemelerin de yetersiz ve net olmadığını dile getirdi.
Hal Kanunu'nun mevcut haliyle kayıt dışılığı artırdığını ve fahiş fiyatların ortaya çıkmasına neden olduğunu söyleyen Dinçer, üreticinin mallarının büyük ölçüde şirketlerin ve zincir marketlerin eline geçtiğini dile getirdi ve şu ifadeleri kullandı:
“Ortada fiyatı artıran bir neden varsa emin olun ki bu, üretici değil zincir marketler. Eğer şu an fahiş fiyat uygulaması varsa o zaman üreticinin çok iyi para kazanması lazım. Üretici ağlıyor, 3 bin liralık mazotunu deposuna koyup tarlasına gidemiyor.
Fiyatlar tamamen şirketlerin kontrolünde ve fiyatlar gittikçe de yükseliyor. Üretici kazanamıyor, tüketici alamıyor; böyle bir durum var. Niye? O zaman aradaki tedarik zincirini düzeltmek lazım, sorun burada, bunları gidermek lazım.” dedi.