23 Mayıs 2024 Perşembe


17:17   TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİ`NDE MERSİN`İ CHP GRUBU`NUN TEKLİF ETTİĞİ LİSTE TEMSİL EDECEK   16:12   EV SAHİPLERİNE TANINAN YILLIK 33 BİN LİRALIK VERGİ MUAFİYETİ KALDIRILACAK, KİRAYA ZAM YOLDA...    15:35   ERKAN BAŞ: "SADECE İNSAN GİBİ YAŞAMAK İSTİYORUZDAN İBARET HALE GELDİK. BAŞKA BİR BEKLENTİ KALMADI"   14:05   KPSS İÇİN BAŞVURULAR SÜRERKEN, KAMUDA PERSONEL ALIMININ KISITLANMASINA TEPKİLER DEVAM EDİYOR   13:33   TBMM`DE TARTIŞMA... ALİ MAHİR BAŞARIR`DAN OSMAN GÖKÇEK`E...   12:39   CHP LİDERİ ÖZGÜR ÖZEL`DEN YENİ MİTİNG, RİZE`DE "ÇAY MİTİNGİ" HAZIRLIKLARI BAŞLADI   12:32   NORVEÇ, İRLANDA VE İSPANYA FİLİSTİN`İ TANIMA KARARI ALDI   11:59   HATAYLI DEPREMZEDELER ENDİŞELİ   11:55   CHP`Lİ GÜLCAN KIŞ`TAN BAKAN ŞİMŞEK`E SESLENDİ   11:40   İYİ PARTİ GRUP TOPLANTISI... DERVİŞOĞLU:" MAHKEMELERE, YARGIYA, ADALETE KİM GÜVENEBİLİYOR?"   10:46   9. YARGI PAKETİ’NE TEPKİLER SÜRÜYOR. CHP SÖZCÜSÜ DENİZ YÜCEL AÇIKLAMA YAPTI   10:27   AK PARTİ 9. YARGI PAKETİ TASLAĞINDA “ETKİ AJANLIĞI” MADDESİNİ YENİDEN DÜZENLEYECEK   09:26   BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SEÇER, MERSİN ÜNİVERSİTESİ MEZUNİYET TÖRENİ`NE KATILDI   01:57   FAHİŞ FİYAT ARTIŞI VE STOKÇULUK CEZALARININ ARTIRILMASINI DA İÇEREN KANUN TEKLİFİNİN 10 MADDESİ, GENEL KURUL`DA KABUL EDİLDİ   01:47   CHP`Lİ AĞBABA VE AKP`Lİ GÖKÇEK ARASINDA TASARRUF TARTIŞMASI   01:07   ERDOĞAN, 1990 TARİHLİ ‘SEFERBERLİK VE SAVAŞ HALİ TÜZÜĞÜ`NÜ YÜRÜRLÜKTEN KALDIRDI   15:47   ETEM ÇALIŞKAN, BAŞKAN ABDULLAH ÖZYİĞİT’İ ZİYARET ETTİ   15:42   FENERBAHÇE`DEN 3 İSİM İFADEYE ÇAĞIRILDI   15:13   CHP GRUP TOPLANTISI... ÖZGÜR ÖZEL`DEN 9. YARGI PAKETİNE "ETKİ AJANLIĞI" TEPKİSİ...   14:38   CHP GRUP TOPLANTISI... ÖZGÜR ÖZEL, BAHÇELİ`YE DÖRT SORUYLA KARŞILIK VERDİ  
 
     
   

GAMZE TAŞCIER: "ERDOĞAN İKTİDARI KADINLARI KUŞATAN ŞİDDETLE MÜCADELE ETMEK BİR YANA VAR OLAN POLİTİKALARDAN DA VAZGEÇME NİYETİNDE"


CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, İstanbul Sözleşmesi`nin kabul edilişinin 13. yıl dönümünde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kararıyla sözleşmeden çıkılmasını eleştirdi. Taşcıer, “Kadına yönelik şiddetin her çeşidinin önlenmesi için bütüncül politikalar öneren böylesine önemli ve etkili bir temel insan hakları belgesinden feragat eden Erdoğan iktidarı, kadınları kuşatan şiddetle mücadele etmek bir yana halihazırda var olan politika ve tedbirlerden de vazgeçme niyetinde olduğunu ortaya koydu. Böylece yıllardan beri savunduğumuz, ‘Kadın cinayetleri politiktir` savımızı da bizzat doğrulamış oldu” dedi.

 

Tarih : 11 Mayıs 2024 Cumartesi 10:42   Okunma : 241

(ANKARA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, İstanbul Sözleşmesi`nin kabul edilişinin 13. yıl dönümünde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kararıyla sözleşmeden çıkılmasını eleştirdi. Taşcıer, “Kadına yönelik şiddetin her çeşidinin önlenmesi için bütüncül politikalar öneren böylesine önemli ve etkili bir temel insan hakları belgesinden feragat eden Erdoğan iktidarı, kadınları kuşatan şiddetle mücadele etmek bir yana halihazırda var olan politika ve tedbirlerden de vazgeçme niyetinde olduğunu ortaya koydu. Böylece yıllardan beri savunduğumuz, ‘Kadın cinayetleri politiktir` savımızı da bizzat doğrulamış oldu” dedi.

Ankara Milletvekili ve TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanvekili Gamze Taşcıer, 11 Mayıs 2011 tarihinde imzalanan İstanbul Sözleşmesi`nin yıl dönümü nedeniyle açıklamalarda bulundu. Taşcıer, kadına yönelik şiddetin iktidarın ısrarla savunduğu üzere bireysel olmadığını aksine toplumsal ve siyasi sonuçları olan politik bir sorun olduğunu söyledi.

Taşçıer, yaptığı yazılı açıklamada; 13 yıl önce imzalanan İstanbul Sözleşmesi`nin kadınların her türlü şiddetten uzak onurlu ve insanca bir hayat sürme hakkını gözeten en kapsamlı mutabakat metni olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın, Türkiye`yi ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi`nden bir gecede çıkartan karara da imza atmasının şiddeti meşrulaştırdığını bildiren Taşcıer, “Kadına yönelik şiddetin her çeşidinin önlenmesi için bütüncül politikalar öneren böylesine önemli ve etkili bir temel insan hakları belgesinden feragat eden Erdoğan iktidarı, kadınları kuşatan şiddetle mücadele etmek bir yana halihazırda var olan politika ve tedbirlerden de vazgeçme niyetinde olduğunu ortaya koydu. Böylece yıllardan beri savunduğumuz, ‘Kadın cinayetleri politiktir` savımızı da bizzat doğrulamış oldu” dedi.

“ŞİDDET BİLİNÇLİ, CİNAYETLER POLİTİK"

Kadına yönelik şiddetin toplumsal cinsiyet rollerinin ve güç ilişkilerinin bir sonucu olduğunu ifade eden Gamze Taşcıer, “İktidarın süregelen politikaları kadınları korumak yerine şiddeti teşvik eder hale geldi. İktidarın kadın hakları konusundaki karnesi kırıklarla dolu. 22 yıldır uyguladığı eksik ve zayıf politikalarla kadını şiddetin öznesi haline getiren bu iktidar cezasızlık kültürünün yayılmasına katkıda bulunuyor. İstanbul Sözleşmesi imzalanalı 4 bin 745 gün oldu. Bu süre zarfında Türkiye`de en az 4 bin 169 kadın, erkek şiddeti neticesinde hayattan kopartıldı. Şiddet bu kadar yaygınlaşmışken, taraf devletlere kadına yönelik her türlü şiddete ve suçlara karşı etkili, orantılı ve caydırıcı tedbirler alınması gerektiğini vurgulayan İstanbul Sözleşmesi`nden çıkmak, ‘biz cinayetlerin politik olduğunu kabul ediyoruz` demektir” ifadelerini kullandı.

“ZİHNİYET DEĞİŞMEDİKTEN SONRA KANUN DEĞİŞSE NE OLUR?”

TBMM`de Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu`nda geçtiğimiz hafta açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı`nın, “Türkiye`de son 22 yılda Temel Kanunlar değişti. Ceza kanunları, Hukuk Muhakemeleri, Ceza Muhakemeleri Usul Kanunları yenilendi” dediğini anımsatan Taşcıer, “Peki kadına yönelik şiddet geriledi mi? Karşı karşıya olduğumuz veriler bırakın gerilemeyi, Türkiye`de kadına yönelik fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddetin boyutu her geçen yıl katlanarak arttığını ortaya koyuyor. Çünkü kadınları ötekileştiren, toplumsal yaşamdan soyutlayan, sosyal alanlardan dışlayan ve hayattan koparan şiddeti görmezden gelen, takdir indirimleriyle failleri cesaretlendiren eril yargı pratiği olanca gücüyle adalet mekanizması içindeki egemenliğini sürdürüyor. Şiddetin her türlüsünü yücelten zihniyet değişmedikten sonra kanunlar değişse ne olur? Adalet Bakanı`nın deyimiyle, ‘en iyi kanun kötü uygulayıcının elinde en kötü kanun` hâline geliyor” ifadelerini kullandı.

İktidarın kadınları kendi zihin dünyasında ikincil bir statüde gördüğünün altını çizen Taşcıer şöyle konuştu:

“Zorla evlilikler, küçük yaşta erken doğumlar, namus cinayetleri gibi bugün hala toplumun vicdanını kanatan suçlar karşısında tanık olduğumuz cezasızlık ve kadını sürekli aile içinde tanımlama çabası şiddetin kökleşmesine ve normalleşmesine katkıda bulunuyor. Bu da şiddetin görünmez kalmasına ve devam etmesine yol açıyor. CHP olarak, kadına yönelik şiddeti sonlandırmak için sadece yasal düzenleme yapmanın yetmeyeceğini defaatle ifade ettik. Kadına yönelik şiddetle cinsiyetçi önyargıların ışığında mağduru suçlayan ve faili aklayan bir yaklaşımla mücadele etmek mümkün değil. Bu bakımdan İstanbul Sözleşmesini, "Türk aile yapısını bozduğu" gerekçesiyle hedef göstermek iktidarın “Kadına yönelik şiddete sıfır tolerans” söyleminin gerçekle bağdaşmadığının kanıtıdır.

“ŞİDDETSİZ BİR GELECEĞİ HEP BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİZ”

Kadına yönelik şiddeti önlemenin öncelikli yolu yasa yapıcının çıkardığı kanunları arkadan dolaşan yürütmenin manipülatif algı operasyonlarını tamamen ortadan kaldıracak zihinsel bir devrim yapmaktır. Bunu da bugün ülke nüfusunun yüzde 65`ini yöneten Cumhuriyet Halk Partisi kadroları ilk seçimle birlikte gerçekleştirecektir. Yerel seçimler sonucunda ortaya çıkan tablo 22 yıllık iktidarın yarattığı sosyo-ekonomik çözülme ve tahribatın giderilmesi için Cumhuriyet Halk Partisi`ne önemli bir sorumluluk yüklemiştir. Daha demokratik, daha eşit, daha huzurlu bir toplum için hak temelli yeni bir sosyal mutabakatı sağlamak zorundayız. Bu bilinçle “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” demeye devam edecek, şiddetsiz bir geleceği hep birlikte inşa edeceğiz.”

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA