Haber: NİSANUR YILDIRIM / Kamera: EYLEM LADİN DEĞER
Adalet İçin Hukukçular, Çağdaş Hukukçular Derneği, Demokrasi İçin Hukukçular, Hukukçu Dayanışması, Katılımcı Avukatlar, Toplumsal Hukuk ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, 5 Nisan Avukatlar Günü`nde ‘Savunmaya Özgürlük Platformu`nu kurdu. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği`nden Şevin Kaya, “Bu platformun, savunma mesleğine yönelen saldırılar karşısında gücünü birliğinden alan bir kalkan oluşturabilmesini ama aynı zamanda toplumun geniş kesimlerinin savunma hakkının da bir güvencesi olabilmesini umuyoruz. Bu koşullar altında hem mesleki haklarımızda hem de bir bütün olarak temel hak ve özgürlüklerimizde direneceğiz” dedi.
Adalet İçin Hukukçular, Çağdaş Hukukçular Derneği, Demokrasi İçin Hukukçular, Hukukçu Dayanışması, Katılımcı Avukatlar, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Toplumsal Hukuk bir araya gelerek 5 Nisan Avukatlar Günü`nde ‘Savunmaya Özgürlük Platformu`nu kurduğunu duyurdu. Açıklamaya, DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan, DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, DEM Parti Muş Milletvekili Sümeyye Boz da destek verdi.
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği`nden Şevin Kaya, şunları söyledi:
“BİZLERİ HEDEF ALAN BU SALDIRILARIN ESASINDA TOPLUMSAL MUHALEFETİ HEDEF ALAN SALDIRILARLA İÇ İÇE GEÇTİĞİNİN BİLİNCİNDEYİZ”
“Avukatlığa yönelen saldırıların yeni olmadığını elbette biliyoruz. Daha önce de onlarca meslektaşımız gözaltı, tutuklama, soruşturma, sürgüne maruz kaldı ve onlarca meslektaşımız katledildi. Meslektaşlarımız defalarca mesleki faaliyetleri nedeniyle hedef alındı. Bu anlamda bugün yaşananların dönemsel olmadığını biliyoruz. Aksine bağımsız savunma, bağımsız avukatlık, sosyal, siyasal ve ekonomik olarak uzunca bir süredir tehlike altında. Avukatlık mesleği, bir bütün olarak tehlike altında ve toplumsal işlevinden arındırılmak istenmekte. Bizler, avukatlık mesleğini toplumsal mücadelenin yanında, halkların, ezilenlerin, muhaliflerin, yoksulların hak ve özgürlüklerini koruma ve güçlendirme çabasıyla yürüten avukatlarız. Bu anlamda bizleri hedef alan bu saldırıların esasında toplumsal muhalefeti hedef alan saldırılarla iç içe geçtiğinin bilincindeyiz. Mesleğimizin temel prensiplerini koruma ve saldırıların en doğrudan hedefi haline gelmiş meslektaşlarımızla dayanışma mücadelesini memleketin genelindeki adalet mücadelesinden ayrıksı görmüyoruz. Her geçen gün daha da sertleşen bu iklimde bir araya gelerek direnç göstermek ve mücadele etmekten başka bir çıkış olmadığını çok ama çok iyi biliyoruz.
“SAVUNMA HAKLARI MÜCADELESİNİ ÖRGÜTLEMEYE TÜM MESLEKTAŞLARIMIZI ÇAĞIRIYORUZ”
Tam da bu ihtiyaçların bir sonucu olarak bizler farklı hukuk kurumlarında hak mücadelesi yürüten avukatlar olarak bu mücadeleyi büyütecek bir adım alarak 5 Nisan 2024 Avukatlar Günü`nde Savunmaya Özgürlük Platformu`nun kuruluşunu duyurmaktan onur duyuyoruz. Bu platformun, savunma mesleğine yönelen saldırılar karşısında gücünü birliğinden alan bir kalkan oluşturabilmesini ama aynı zamanda toplumun geniş kesimlerinin savunma hakkının da bir güvencesi olabilmesini umuyoruz. Bu koşullar altında hem mesleki haklarımızda hem de bir bütün olarak temel hak ve özgürlüklerimizde direneceğiz. Kendisini direnme hakkının kullanımıyla inşa eden insan haklarında direneceğiz. Ulusal ve uluslararası kazanımlarımızda direneceğiz. Meslek kuruluşlarımızda direneceğiz. Avukatların savunma dokunulmazlığında, bağımsız savunma hattında direneceğiz. Barolarımız ve Barolar Birliği`ni bu yönde etkin mücadeleye çekeceğiz. Bu minvalde, dayanışmayı ve mücadeleyi büyütmek üzere avukatlık mesleğine dönük saldırılara karşı birlikte durmak gerektiği bilinciyle bir araya gelerek ‘Savunmaya Özgürlük Platformu` kuruluşumuzu ilan ederiz. 5 Nisan Avukatlık Günü`nde, birlikteliğimizden aldığımız güçle omuz omuza direneceğimiz bir savunma hakları mücadelesini örgütlemeye tüm meslektaşlarımızı çağırıyoruz. Yaşasın dayanışma. Savunmayı savunuyoruz.”
DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan, şöyle konuştu:
“Çok sayıda meslektaşımız, hukukçu arkadaşımız şu anda tutsak edilmiş durumda. Türkiye`de artık avukatların haklarının korunması noktasında yapılması gereken çok şey var. Can Atalay arkadaşımız vekil olduğu halde ısrarla, inatla, intikamcı bir anlayışla üstelik AYM kararlarına rağmen bırakılmadı. Ebru Timtik`i anmadan geçmek istemiyorum. Adalet için direndi, açlık grevine girdi. Biz arkadaşımızı kurtaramadık. Onun adalete olan inancı her zaman yaşayacak.”
“BİR ANNE 6 YILDIR ADALET ARIYOR”
DEM Parti Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, 48 gündür annesi Emine Şenyaşar`ın Adalet Bakanlığı önünde adalet nöbetini sürdürdüğünü belirterek, “Türkiye`de şu an yaşadığımız süreçte etik diye bir kavram kalmamıştır. Bir anne 6 yıldır adalet arıyor. Adalet Bakanı başta olmak üzere bütün kurumlar annem karşısında aciz duruma düşmüşler. Türkiye`de birçok adaletsizlik oluyor. Türkiye`de bir an önce hak, hukuk, adaletin egemen olmasını istiyoruz” diye konuştu.
DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan, Van`ın seçilmiş belediye başkanı Abdullah Zeydan ile ilgili süreci ANKA`ya şöyle değerlendirdi:
“SEÇİM SONUÇLARI ÜZERİNDEN AK PARTİ ARTIK YARGIYA MÜDAHALE ETMEYİ BIRAKMALI”
“Yargı, hala siyasal iktidardan çok fazla etkileniyor. Halbuki Abdullah Zeydan`ın memnu haklarının iadesi kararı kesinleşmişti. Van İl Seçim Kurulu da onun başvurusunu kabul edip kesin listeye aldı ve kendisi seçildi. Böyle bir süreçte daha sonra yargıya yapılan müdahaleyle bu kriz ortaya çıktı. Bu yapay bir kriz. Seçim sonuçları üzerinden AK Parti artık yargıya müdahale etmeyi bırakmalı. Yargı da Anayasa ve hukuk kuralları çerçevesinde işleyişini sağlamalı. Yargıya yapılan müdahaleler, Türkiye`de hukuk güvenliği hakkını neredeyse yok etmiş durumdadır. Umarım bundan bir ders çıkartılır. Can Atalay ile ilgili AYM kararının Yargıtay tarafından uyulmaması yargının siyasi iktidarın kontrolünde olduğunun çok tipik bir göstergesiydi. Önce o sorunu, bu krizi çözsünler.”