21 Eylül 2024 Cumartesi


16:37   FERNAS MADEN IŞÇILERININ DIRENIŞI DEVAM EDIYOR...   16:17   TOROSLAR BELEDIYESI OKUL KANTINLERINI DENETLEDI   15:55   DİSK, `GELIRDE, VERGIDE, ÜLKEDE ADALET` TALEBIYLE BÖLGESEL MITINGIN IKINCISINI İZMIR`DE YAPTı...   15:24   EĞITIM-SEN MERSIN ŞUBESI: "OKULLARıMıZıN EN TEMEL IHTIYACı OLAN TEMIZLIK VE HIJYEN KONUSU DAHI TASARRUF TEDBIRLERIYLE KıSıTLANıYOR"   15:01   UŞAK`TA 2008`DE `DEPREME DAYANıKSıZ` DENILEN OKUL, YENI DÖNEMIN BAŞLAMASıNA IKI GÜN KALA BOŞALTıLDı...   14:30   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL, MUĞLA`DA TAZIYE ZIYARETINDE BULUNDU   13:16   CHP, TAŞıMALı EĞITIM YÖNETMELIĞINE KARŞı DAVA AÇTı...   13:12   MURAT BAKAN`DAN VALILER KARARNAMESINE TEPKI   11:44   CHP`LI ŞEREF ARPACı`DAN OKULLARDA `BAĞıŞ` ADı ALTıNDA KAYıT ÜCRETI ALıNMASıYLA ILGILI ARAŞTıRMA ÖNERGESI   11:24   DEPREMDE 63 KIŞININ ÖLDÜĞÜ TUTAR YAPıSı SITESI DAVASıNDA YENI GELIŞME: İNŞAAT MÜHENDISI CÜNEYT AKKAYA`YA TUTUKLAMA KARARı   11:18   AKP`LI ŞAVŞAT BELEDIYESI`NIN 31 IŞÇININ SÖZLEŞMESINI YENILEMEMESINE YÖNELIK TEPKILER SÜRÜYOR... UĞUR BAYRAKTUTAN: "EKMEĞINI EVE GÖTÜREN IŞÇIYLE UĞRAŞıLıR Mı?"   11:11   GÜLCAN KıŞ:`` İŞGÜCÜ UYUM PROGRAMı, OKULLARDA CIDDI BIR HIJYEN KRIZINE YOL AÇACAK``   11:10   YENIŞEHIR BELEDIYESI`NDEN BISIKLETLI YAŞAMA DESTEK    11:05   NARIN GÜRAN CINAYETI... NARIN`IN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ KÖYDEKI ÇOCUKLARıN PSIKOLOJIK DURUMUNA ILIŞKIN ÖN RAPOR HAZıRLANDı   10:56   VOLKAN DEMIR: "İSRAIL`E TICARETI ENGELLEMEK YERINE FIRMALARıN FARKLı YÖNTEMLER KULLANMASıNı GÖRMEZDEN GELDILER"   10:54   GÖKHAN GÜNAYDıN, AKP KILIS GENÇLIK KOLLARı BAŞKANı MUSA KARA`NıN KILIS VALILIĞI`NE ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ OLARAK ATANMASıNı TBMM GÜNDEMINE TAŞıDı   10:54   BURSA BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı BOZBEY: “ATA`MıZıN KADıNLAR IÇIN ORTAYA KOYDUĞU VIZYONU DAHA ILERIYE TAŞıMAK, HEPIMIZIN ORTAK SORUMLULUĞUDUR”   10:27   AK PARTILI MÜTEAHHIT MEHMET ÖZKAN`ıN TAHLIYE EDILDIĞI DAVADA YENI BILIRKIŞI RAPORU: ``YıKıM DEPREMIN BÜYÜKLÜĞÜYLE AÇıKLANAMAZ``   10:12   VAN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ABDULLAH ZEYDAN: "DSİ`NIN BU IHMALI, BU DUYARSıZLıĞı KABUL EDILEMEZ"   10:02   DEPREMDE 56 KIŞIYE MEZAR OLAN NILÜFER APARTMANı DAVASıNDA HATAY VALILIĞI`NIN KAMU GÖREVLILERINE SORUŞTURMA IZNI VERILMEMESINE ILIŞKIN KARARıNA ITIRAZ EDILDI  
 
     
   

YANKI BAĞCIOĞLU: “DERNEKLERE KAYYUM ATAMA YETKİSİNİ İÇEREN ‘SÜLEYMAN SOYLU YASASI`NIN İPTAL EDİLMESİ, DEMOKRATİK HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİN YENİDEN KAZANIMI ADINA ÖNEMLİ BİR ADIM”


CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, “Kamuoyunda ‘Süleyman Soylu Yasası` olarak bilinen ve derneklere kayyum atama yetkisini içeren yasanın iptal edilmesi, demokratik hak ve özgürlüklerin yeniden kazanımı adına önemli bir adım. Bu kararın alınmasında CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel`in gösterdiği çaba önemli bir rol oynamıştır. Kendisinin yasanın iptal edilmesi sürecinde çabaları sayesinde, sivil toplum kuruluşları artık demokratik bir ortamda faaliyetlerini sürdürebilecekler. AYM`nin aldığı bu karar, uzun zamandır baskı ve keyfi uygulamalarla mücadele eden sivil toplum örgütleri ve dernekler için umut oldu” dedi.

 

Tarih : 5 Nisan 2024 Cuma 10:19   Okunma : 215

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, “Kamuoyunda ‘Süleyman Soylu Yasası` olarak bilinen ve derneklere kayyum atama yetkisini içeren yasanın iptal edilmesi, demokratik hak ve özgürlüklerin yeniden kazanımı adına önemli bir adım. Bu kararın alınmasında CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel`in gösterdiği çaba önemli bir rol oynamıştır. Kendisinin yasanın iptal edilmesi sürecinde çabaları sayesinde, sivil toplum kuruluşları artık demokratik bir ortamda faaliyetlerini sürdürebilecekler. AYM`nin aldığı bu karar, uzun zamandır baskı ve keyfi uygulamalarla mücadele eden sivil toplum örgütleri ve dernekler için umut oldu” dedi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), dün derneklerin genel kurul dışındaki organında görevli kişiler veya ilgili personel hakkında bazı suçlardan dolayı kovuşturma başlatılması durumunda, bu kişilerin ya da görev yaptıkları dernek organlarının İçişleri Bakanı`nca görevden uzaklaştırılabilmesi ve bunların yerine mahkeme kararıyla kayyım atanabilmesini düzenleyen kanun hükümlerini iptal etti. CHP Milli Savunma Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı emekli Tümamiral Yankı Bağcıoğlu, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Bağcıoğlu`nun açıklaması şöyle:

"DERNEKLERE KAYYUM ATAMA YETKİSİNİ İÇEREN ‘SÜLEYMAN SOYLU YASASI`NIN İPTAL EDİLMESİ, DEMOKRATİK HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİN YENİDEN KAZANIMI ADINA ÖNEMLİ BİR ADIM”

“Karar, örgütlenme ve dernek kurma özgürlüğünün güvence altına alınması açısından önem taşıyor. Özellikle Türk Hava Kurumu (THK) ve Türkiye Emekli Subaylar Derneği gibi köklü kurumlarımızın, artık kendi organları eliyle yönetilebilecek olmaları önem taşıyor. THK`nın 1925`ten beri süregelen mirasının, kayyum uygulaması sonrası yeniden canlandırılmasını ümit ediyoruz. Kamuoyunda ‘Süleyman Soylu Yasası` olarak bilinen ve derneklere kayyum atama yetkisini içeren yasanın iptal edilmesi, demokratik hak ve özgürlüklerin yeniden kazanımı adına önemli bir adım. Bu kararın alınmasında CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel`in gösterdiği çaba önemli bir rol oynamıştır. Kendisinin yasanın iptal edilmesi sürecinde çabaları sayesinde, sivil toplum kuruluşları artık demokratik bir ortamda faaliyetlerini sürdürebilecekler. AYM`nin aldığı bu karar, uzun zamandır baskı ve keyfi uygulamalarla mücadele eden sivil toplum örgütleri ve dernekler için umut oldu.

"THK VE TÜRKİYE EMEKLİ SUBAYLAR DERNEĞİ GİBİ KURUMLAR ARTIK ÖZGÜRCE FAALİYET GÖSTEREBİLECEK”

AYM, İçişleri Bakanlığı`nın derneklerin faaliyetini durdurma ve yönetimini görevden alarak kayyım atama yetkisi veren kuralı ‘dernek kurma özgürlüğüne` aykırı bularak iptal etti. Yüksek Mahkeme, iptal ettiği düzenlemede kayyımın ne kadar bir süreyle atanacağına yönelik hüküm bulunmamasını kararına gerekçe gösterdi. AYM, düzenlemedeki belirsizlik nedeniyle hakkında ceza davası açılmayan dernek organı üyelerinin de görevden uzaklaştırılabildiğine dikkati çekerken düzenlemenin soyut olduğunu ve ‘ölçüsüz bir sınırlamaya neden olduğunu` vurguladı. AYM`nin iptal kararıyla birlikte uzun süredir belirsizliğin hâkim olduğu, kaygı ve endişelerle yönetilen THK ve Türkiye Emekli Subaylar Derneği gibi kurumlar artık özgürce faaliyet gösterebilecek. Bugüne kadar keyfi uygulamalara maruz kaldıkları için dernek üyeleri ve kurum çalışanları zor günler geçirdi. Ancak bundan böyle karar mekanizmaları daha şeffaf işleyecek.

"CHP, DEMOKRATİK HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİN SAVUNUCUSU OLMAYA DEVAM EDECEKTİR”

CHP, derneklere ilişkin düzenlenmeler içeren kuralın iptali için AYM`ye başvurdu. İptal başvurusunda, kanundaki kurallarla örgütlenme özgürlüğünün gerekli ve ölçülü olmayacak şekilde sınırlandığı, dernek ve vakıfların anayasal ve uluslararası insan hakları standartlarına aykırı şekilde denetim altına alındığı ve kuralların amacının sivil toplumu kontrol altına almak olduğu ısrarla söyledik. AYM`nin aldığı karar, Türkiye`nin demokratikleşme sürecine önemli bir katkı sağlayacak ve hukukun üstünlüğünün güçlenmesine vesile olacaktır. TBMM`nin de bu süreçte yeni bir düzenleme yapması gerekmektedir. Türkiye`nin demokratik standartlarının yükseltilmesi ve insan haklarının korunması adına atılan bu adımlar önemli. CHP, bu süreçte demokratik hak ve özgürlüklerin savunucusu olmaya devam edecektir.”






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA