10 Mayıs 2024 Cuma


16:40   TARSUS BELEDİYESİ PARKLARINDA YENİLEME VE BAKIM ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR   16:38    BAŞKAN YILDIZ’DAN, ŞEHİT ANNESİ RABİA BULUT’A “ANNELER GÜNÜ” ZİYARETİ   16:33   ÖZGÜR ÖZEL ESKİŞEHİRDE KONUŞTU   16:01   ÖMER BOLAT: ŞARTLARIMIZ SAĞLANINCAYA KADAR İSRAİL İLE TİCARETİN DURDURULMASI KARARIMIZ YÜRÜRLÜKTE   15:01   EĞİTİM-SEN TRABZON ŞUBE BAŞKANI MUHAMMET İKİNCİ: ``TOPLUMUN SAĞLIKLI EĞİTİM HAKKI HER ŞEYDEN DEĞERLİDİR``   13:41   GÜLCAN KIŞ’TAN ATAMA VE MÜLAKAT TEPKİSİ   13:15   BAKAN TEKİN, 4 SENDİKAYLA `EĞİTİMDE ŞİDDET` TOPLANTISI YAPTI   13:14   AYŞE ATEŞ: SUÇLULARI KAMUOYUNDAN SAKLAMAYA YÖNELİK HAMLELERİNİZ NAFİLE   12:41   ÖZGÜR ÖZEL AFYONKARAHİSAR`DA KONUŞTU   12:02   MAHMUT TANAL: "BAŞLIK PARALARINI ŞANLIURFA`DA, GÜNEYDOĞU`DA KALDIRILMASI GEREKİYOR. YETKİLİLERİ GÖREVE DAVET EDİYORUM"   11:55   CHPLİ MEHMET TÜM`DEN “TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ” TEPKİSİ   11:06   ERHAN ADEM: "TÜRKİYE MİLLİ BOTANİK BAHÇESİ MÜDÜRLÜĞÜ`NDE 3 MİLYON LİRALIK BAKIR KABLO ÇALINDI. BAKANLIKTAN HÂLÂ SES ÇIKMIYOR"   10:57   SİNOPLU VATANDAŞ: “BİR YUMURTANIN KOLİSİ 100 LİRA, ETİN KİLOSU 600 LİRA OLMUŞ. ASGARİ ÜCRETLİ NASIL GEÇİNECEK?"   10:33   BURHANETTİN BULUT: "MİLLETİN VERGİLERİ MİTİNGLERDE, TEMEL ATMA TÖRENLERİNDE, PARTİ TOPLANTILARINDA ÇARÇUR EDİLMİŞ"   10:23   EĞİTİM SENDİKALARINDAN `ATAMA` VE `ŞİDDET` TEPKİSİ: “NE EĞİTİMİN NİTELİĞİ BIRAKILDI NE DE ÖĞRETMENLERİN MESLEK ONURU BIRAKILDI”   10:12   MERSİN BÜYÜKŞEHİR ENGELSİZ YAŞAM PARKI, HEM ÖZEL ÇOCUKLARIN HEM ANNELERİN GÖZDESİ   10:11   OSMAN KAVALA YENİDEN YARGILAMA İSTEDİ: "ADALET HERKES İÇİN GEREKLİDİR"   10:01   MERSİN BÜYÜKŞEHİR İTFAİYESİ`NDE OCAK AYINDA İŞE ALINAN 50 İTFAİYE ERİ GÖREVE BAŞLADI   09:29   CHP MANİSA İL BAŞKANI ÖZALPER`DEN MADEN FACİASININ 10`UNCU YILINDA “SOMA” ÇAĞRISI… “SOMA MÜCADELESİNE DESTEK VEREN HERKESİ SOMA`YA BEKLİYORUZ”   09:25   VAHAP SEÇER, SEÇİM GÜVENLİĞİNDE GÖREV ALAN AVUKATLAR VE GÖNÜLLÜLER İLE BİR ARAYA GELDİ   
 
     
   

AVUKATLARDAN CAN ATALAY İÇİN İSTANBUL ADLİYESİ ÖNÜNDE AÇIKLAMA: “KARARIN SARAYDA VERİLDİĞİNİN İSPATI OLARAK KARAR TARİHİ 17 GÜN ÖNCE YAZILMIŞ. SADECE MAHKEME BAŞKANININ İMZASI KONACAK KADAR PERVASIZLAŞMIŞLARDIR”


Türkiye İşçi Partisi`nde (TİP) Hatay Milletvekili seçilmesine ve Anayasa Mahkemesi`nin (AYM) kararına karşın cezaevinden tahliye edilmeyen Avukat Can Atalay için meslektaşları, Çağlayan`daki İstanbul Adliyesi önünde açıklama yaptı. Avukat Ekin Yavuz, “Amacı en başından beri topluma gözdağı vermek olan Gezi davasının ve Can Atalay özelinde yaşanan dünkü gelişme, hukuk devleti açısından utanç vericidir. Kararın sarayda verildiğinin ispatı olarak karar tarihi, karardan 17 gün önce yazılmış. Heyet yerine sadece mahkeme başkanının imzası konacak şekilde muhakeme hukukuna dikkat etmeyecek kadar pervasızlaşmışlardır” dedi.

 

Tarih : 31 Ekim 2023 Salı 13:23   Okunma : 262

Haber: GAYE ŞEYMA CAN - Kamera: SADIK KARAKULOĞLU

Türkiye İşçi Partisi`nde (TİP) Hatay Milletvekili seçilmesine ve Anayasa Mahkemesi`nin (AYM) kararına karşın cezaevinden tahliye edilmeyen Avukat Can Atalay için meslektaşları, Çağlayan`daki İstanbul Adliyesi önünde açıklama yaptı. Avukat Ekin Yavuz, “Amacı en başından beri topluma gözdağı vermek olan Gezi davasının ve Can Atalay özelinde yaşanan dünkü gelişme, hukuk devleti açısından utanç vericidir. Kararın sarayda verildiğinin ispatı olarak karar tarihi, karardan 17 gün önce yazılmış. Heyet yerine sadece mahkeme başkanının imzası konacak şekilde muhakeme hukukuna dikkat etmeyecek kadar pervasızlaşmışlardır” dedi.

Gezi Parkı davası tutuklusu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay`ın başvurusu üzerine AYM, “seçme ve seçilme hakkı” ile “kişi güvenliği ve hürriyeti hakkı” yönlerinden hak ihlali kararı vermişti. AYM, Can Atalay kararını 13`üncü Ağır Ceza Mahkemesi`ne gönderdi. Yerel mahkeme, kararın iletilmesinin üzerinden dün 6 gün geçmesinin ardından Yargıtay 3`üncü Ceza Dairesi`ne gönderdi.

Karara tepki gösteren avukatlar, Atalay için Çağlayan`daki İstanbul Adliyesi önünde bugün açıklama yaptı. İlk olarak konuşan avukat Kemal Aytaç, siyasi iktidarın Gezi direnişine kininin ve öfkesinin sürdüğünü söyledi. Aytaç, “Ne yapıp edip Can Atalay`ı içeride tutmaya çalışıyorlar. Her türlü oyunu, numarayı çeviriyorlar ama biz inanıyoruz ki bu ülkede demokrasiden, hukuktan, özgürlükten, özgürlükten yana olan insanlar olarak bu karanlığı hep birlikte yeneceğiz. Buna inancımız tam” dedi.

ALP SELEK: MAHKEMENİN DURUŞMADAN KAÇMASINI ANLAYAMIYORUM

Avukat Alp Selek de adliye önünde haksızlıkları konuştuklarına dikkat çekti. Selek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İçeride haksızlıklar oluyor. Demek ki Can Atalay`ın durumu haksız olduğundan biz burada adaleti konuşan kişiler oluyoruz. Ben Can`ı küçüklüğünden tanırım. Çok iyi bir çocuktu. Babası da partiliydi, çalışkan insanlardı. Milletvekilliğini en güzel yapacak insanlardan biriydi fakat nedense bunun milletvekili olmasından rahatsız olanlar var. Bu yüzden bir mahkemenin duruşmadan kaçması ne demek, onu da anlayamıyorum. Bir şey anlıyorum. İçerideki verilen kararlar hukuksuz olduğundan kaçıyorlar. Hukuksuz karar vermekle ileride isimleri anılacak olduğundan bir karar vermekten usulsüz kaçıyorlar. Bakalım, sonunda Yargıtay`a yolladılar, ne olacak? Bir şey daha söylemek istiyorum. Gezi Parkı olayından tutuklular var. Hatta birinin eskiden idamını istiyorlardı. Cumhuriyet Bayramı`nın 100`üncü yıl dönümünde halk sokaklara çıktı. Aynı Gezi Parkı olayı gibi sokaklara çıktı. Şimdi merak ediyorum. Devletin isteği dışında çıktılar, kendi arzularıyla çıktılar. Acaba şimdi devlet kimin hakkında dava açacak? Nerelerde birilerini yakalayıp dava açacak? Çünkü devlet böyle insanların bir istekle toplanarak Cumhuriyeti anmalarını istemiyordu benim anladığım kadarıyla bugünkü iktidar. Şimdi Cumhuriyet Bayramı`nda insanlar her yerde yığın hâlinde protesto yaparak sokağa çıktılar. Bunlar hakkında bakalım devlet dava açabilecek mi?”

EKİN YAVUZ: MAHKEME HEYETİ SUÇ İŞLEMİŞTİR

Atalay`ın meslektaşları ve arkadaşları adına hazırlanan ortak açıklamayı da Ekin Yavuz okudu. Yavuz, şunları söyledi:

“Anayasa Mahkemesi, Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında 25 Ekim 2023 tarihli kısa ve 27 Ekim 2023 tarihli gerekçeli kararında, açıkça Can Atalay`ın seçilme hakkıyla ilgili, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğini belirtmesine rağmen İstanbul 13`üncü Ağır Ceza Mahkemesi, deyim yerindeyse adliyede günlerce saklambaç oynamış; avukatların ve milletvekillerinin mahkeme kalemine girişini engellemiş; avukatlar, güvenlik görevlileri tarafından fiziksel ve sözlü şiddete maruz kalmıştır. İstanbul 13`üncü Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, bir anayasa organı olan ve diğer tüm mahkemelerin anayasal sınırlara uygunluğunu tespit görevi kendisinde olan Anayasa Mahkemesi kararını yok sayarak açıkça suç işlemiş ve işledikleri bu suça adliye bürokrasisini ortak etmiştir.

“KANUNDA OLMAYAN USULLE DOSYA YARGITAY`A GÖNDERİLDİ”

Keyfi bir tutumla, avukatlarla ve milletvekilleriyle görüşmekten imtina eden İstanbul 13`üncü Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, dün akşam dosyanın avukatlarının haberdar olmasından önce medyada yayınlanan karar ile Ceza Muhakemesi Kanunu`nda olmayan bir usulle dosyayı Yargıtayın 3`üncü Ceza Dairesi`ne göndermiştir. Amacı en başından beri topluma gözdağı vermek olan Gezi davasının ve Can Atalay özelinde yaşanan dünkü gelişme, hukuk devleti açısından utanç vericidir. Kararın sarayda verildiğinin ispatı olarak karar tarihi, karardan 17 gün önce yazılmış. Heyet yerine sadece mahkeme başkanının imzası konacak şekilde muhakeme hukukuna dikkat etmeyecek kadar pervasızlaşmışlardır. Biz bu hukuksuz kararları kabul etmediğimizi yineleyerek başta Hatay Milletvekili Can Atalay olmak üzere diğer tüm Gezi tutsakları için mücadele etmeye devam edecek, memleketimizde hukuk ve demokrasinin asgari normlarının uygulanması için büyük bir kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğiz.”

VOLKAN GÜLTEKİN: MAHKEME BAŞKANI, GÖREVİNİ YAPMAKTAN KAÇINMIŞTIR

İzmir Barosu`ndan Avukat Volkan Gültekin de şöyle konuştu:

“Birçok insan için, birçok müvekkilimiz için uygulatmaya çalıştığımız ve uygulattığımız kararı avukatlar olarak kendimiz için, bir meslektaşımız için uygulatamıyoruz. Yani ülkedeki hukukun geldiği noktayı, takdirini size bırakıyoruz. Basın açıklamasının bir mantığı da bu olsun. Yani mevzuatı sıralamak artık anlamsız oldu ama yani CMK`mızın 104`üncü maddesi vardır. Yargıtay el çektiği bir kararda, artık karar verdiği bir dosya hakkında karar veremez, emredicidir. Yani 13`üncü Ağır Ceza Mahkemesi`nin yetki alanında olan bir konu da karar vermemek için, hürriyet gaspına devam edebilmek içindir, açıkçası budur. Çünkü bundan dolayı mahkeme yetkisini de gasp eden bir başkan, keyfi bir yazısıyla dosyadan karar vermekten imtina etmiştir, görevini yapmaktan kaçınmıştır. Şimdi hukuken bunun izahını anlaşılır bir dille anlatmaya çalışıyoruz ama izahı suçtur. Tek tek madde söylemeye gerek yok.

“AYM, MAHKEMEYE TAKDİR YETKİSİ VERMEMİŞ”

Anayasa Mahkemesi kararında, çok açık olarak mahkemeye de takdir yetkisi vermemiş. ‘İhlalin sonuçları ortadan kaldırılmalı ve yeniden yargılama yapılmalıdır` diyor. ‘Bunun açısından da yargılamayı durdurmalısınız ve tedbir kararı, yani hak ihlalini oluşturan hürriyetinden mahrum bırakma yöntemine son vererek özgürlüğüne kavuşturmalısınız` diyor. Bu kadar net bir kararı uygulamayan mahkeme suç işlemektedir. Bir başkan diğerlerinin önüne geçerek suçta daha öne yol almaktadır ama diğerleri de görevlerini yapmaktan imtina ederek suç işlemektedir. Bu basın açıklaması, bir suç ihbarıdır. Nedenini söylüyorum. Hakimler Savcılar Kanunu, Anayasanın 138`inci maddesine göre nizam edilmiştir ve hukuka göre karar vermek zorundadır. Kanunun üstündedir anayasa. Hukuk kuralları da kanunun üstündedir ve kaynağı hukuk kurallarıdır.

“SAVCILAR, MAHKEME HEYETİ İÇİN SORUŞTURMA BAŞLATABİLİRLER”

Dolayısıyla çok net belirlenmiş bir Anayasa Mahkemesi`nin verdiği bir kararı uygulamamak suçtur. Görevi kötüye kullanma suçudur, hürriyetinden mahrum bırakma suçudur, insanın hürriyetini gasp etmek suçudur. Hakimler Savcılar Kanunu`muzun 82`nci maddesi var. Prosedürler uydurarak kanunlarda, hukuk kurallarında olmayan bir prosedür uygulayarak bu kararı vermekten imtina eden, kaçan mahkememiz yarın devran döndüğünde, hukuk işler kılındığında kendileri için Hakimler Savcılar Kurulu`nun izin prosedürünün işlemeyeceğini iyi bilmeleri lazım. Çünkü Hakimler Savcılar Kanunu`nun 82`nci maddesi der ki, ‘Suç üstü hâlinde izin prosedürü işletilemez`. Yani şu an için biz savcılara ihbar ediyoruz. Herhangi bir HSK kararı beklemeden şu an burada bu kararı uygulamayan mahkeme heyeti için soruşturma başlatabilirler. Bunu sizin takdirlerinize sunuyoruz.”






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA