29 Eylül 2024 Pazar


21:24   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL: "MEDAWAR ÖDÜLÜNE LAYıK GÖRÜLEN MEHMET HABERAL HOCAMıZı TEBRIK EDIYORUM"   18:36   KıLıÇDAROĞLU`NA ÇUBUK`TAKI LINÇ GIRIŞIMI: “YAKıN O EVI” DIYE BAĞıRAN SEVIM GÖLYERI`NE 5 YıL 10 AY HAPIS CEZASı   16:23   ÖZGÜR ÖZEL: “TÜRKEVI`NI TÜRGEV VE TÜGVA ILE ILIŞKILENDIRMEK BILGI EKSIKLIĞIDIR”   15:55   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıLARı ZEYBEK VE KARABAT`TAN MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NE ZIYARET…   15:22   ASU KAYA`DAN SIYASI PARTILERIN KADıN KOLLARıNA ÇAĞRı   15:05   ÖZÇAĞDAŞ, BAKAN TEKIN`E SAYıŞTAY RAPORLARıNA YANSıYAN MESEM TESPITLERINI SORDU   14:59   BDDK`NıN KREDI KARTı KARARLARı YENI TARTıŞMALARA YOL AÇTı   14:43   DEPREMDE 96 KIŞININ ÖLDÜĞÜ ALPARGÜN APARTMANı DAVASıNDA KARAR ÇıKTı...   14:07   ALI MAHIR BAŞARıR: MEVZUATA UYAN ÖĞRETMENLERIMIZ DEĞIL, ONLARA CEZA KESENLER SORUŞTURULMALıDıR   13:52   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKANı SEMIH PALAMUT: "VAR GÜCÜMÜZLE ÇALıŞıYORUZ"   13:25   YENIŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ÖZYIĞIT, CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıLARıNı AĞıRLADı   11:30   SERKAN SARı`DAN, BAKAN URALOĞLU`NA BALıKESIR HAVALIMANı TEPKISI   10:42   BAKANLıKTAN CHP`LI PAZAR BELEDIYESI`NE 1.3 MILYON CEZA...   10:16   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN TARıMSAL ÜRETIME DESTEĞI DEVAM EDIYOR   10:09   YANKı BAĞCıOĞLU: ``CUMHURBAŞKANı, GENÇ SUBAYLARıMıZı HEDEF GÖSTERMEK YERINE, ONLARı ÜLKEMIZIN GELECEĞI OLARAK GÖRÜP DESTEKLEMELI``   10:05   İTHAL ILAÇ PROBLEMI ARTıYOR, BEŞ ILAÇTAN BIRI BULUNAMıYOR... ANKARA ECZACı ODASı BAŞKANı ABBASOĞLU: HASTALAR ECZANE ECZANE GEZMEK DURUMUNDA KALıYOR   10:04   CHP LIDERI ÖZEL`DEN “TÜRKEVI” AÇıKLAMASı: “İKTIDARLAR GELIR GIDER, DEĞIŞIR AMA TÜRKIYE`NIN ORADAKI 50 YıLLıK EVI DEĞIŞMEZ”    09:34   ESENYURT KARDEŞ KÜLTÜRLER FESTIVALI`NIN TANıTıMı YAPıLDı… BAŞKAN ÖZER: “ŞIMDI KARDEŞLIK ZAMANı DIYEREK, BIRBIRIMIZI KUCAKLAYALıM”   22:44   DIL DEVRIMI`NIN 92`NCI YıLı KUTLANDı... ÇANKAYA BELEDIYE BAŞKANı GÜNER: "CHP`LI BELEDIYELER, DAHA DA GÜÇLÜ BIR ŞEKILDE DIL DEVRIMI`NE SAHIP ÇıKACAK"   22:03   FENERBAHÇE, UNION SAINT-GILLOISE`YI 2-1 MAĞLUP ETTI VE AVRUPA LIGI`NE GALIBIYETLE BAŞLADı  
 
     
   

TTB`DEN DEPREM BÖLGESİ DURUM DEĞERLENDİRME TOPLANTISI: "SALGIN HASTALIKLARI ÖNLEMEK İÇİN ÇALIŞMALARI HIZLANDIRMAK GEREKİR"


Türk Tabipleri Birliği (TTB), deprem bölgesindeki durumu değerlendirmek için toplantı yaptı. Toplantıda konuşan TTB Hatay Merkez Konsey Üyesi Onur Naci, “Burada barınma, ısınma, tuvalet, çöp sorunları devam ediyor. Adım atılmıyor. Dışarıya nasıl yansıyor bilmiyorum ama bir çalışma yok. Çadır kentler kurulduğu söyleniyor ama yetersiz ve şartları uygun değil" dedi. TTB 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten de bölgede tıbbi malzeme ve ilaç sıkıntısı olduğuna dikkat çekerek, "En önemli sorun ise salgınları önlemek olacak o yüzden çalışmalar çok değerli. Temiz su sağlanmış değil. Temizlik, hijyen koşulları sağlanmış değil. Ayrıca çöp toplama sorunu var. Bunların getireceği salgın hastalıkları önlemek için çalışmaları hızlandırmak gerekir" görüşünü dile getirdi.

 

Tarih : 12 Şubat 2023 Pazar 18:46   Okunma : 268

Türk Tabipleri Birliği (TTB), deprem bölgesindeki durumu değerlendirmek için toplantı yaptı. Toplantıda konuşan TTB Hatay Merkez Konsey Üyesi Onur Naci, “Burada barınma, ısınma, tuvalet, çöp sorunları devam ediyor. Adım atılmıyor. Dışarıya nasıl yansıyor bilmiyorum ama bir çalışma yok. Çadır kentler kurulduğu söyleniyor ama yetersiz ve şartları uygun değil" dedi. TTB 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten de bölgede tıbbi malzeme ve ilaç sıkıntısı olduğuna dikkat çekerek, "En önemli sorun ise salgınları önlemek olacak o yüzden çalışmalar çok değerli. Temiz su sağlanmış değil. Temizlik, hijyen koşulları sağlanmış değil. Ayrıca çöp toplama sorunu var. Bunların getireceği salgın hastalıkları önlemek için çalışmaları hızlandırmak gerekir" görüşünü dile getirdi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremin 6. gününde TTB Merkez Konseyi Üyeleri ve TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı`nın katılımıyla bölgedeki durumu değerlendirmek amacıyla çevrimiçi bir toplantı yaptı. Toplantıda konuşan Fincancı, şunları söyledi:  

“Deprem bölgesinde göre yapan arkadaşlarımızın emeğine sağlık. Lojistik ve koordinasyon merkezimiz çok iyi organize oldu. Bölgede gezici ekipler olarak göre yapan Gaziantep`ten arkadaşların da emekleri çok önemli. Islahiye ve Nurdağı bölgesinde ciddi yıkım olduğunu biliyorduk ama gördük de. Bir haftadır Sağlık Bakanlığı`na sürekli yazı gönderiyoruz ve arıyoruz en sonunda bugün ulaştık. Bizden güncellenmiş gönüllü hekim listesi talep ettiler. Organizasyonsuzluk had safhada. Meslektaşlarımız birinci basamak sağlık hizmetlerinde çok eksik olmasına rağmen acillerde görevlendiriliyorlar ve hasta bekliyorlar. Motivasyonları da kırılıyor. İletişim kurmaları bir olumluluk. İhtiyaç bildirerek bugün listeyi Sağlık Bakanlığı`na ileteceğiz. Birinci basamak ve koruyucu sağlık hizmetleri öncelikli. Aşılamanın başlaması gerekiyor. Hem toplu yaşam hem de çocukların aşılarının eksik kalması büyük bir sorun. En kısa zamanda güncel listeden görevlendirilmiş listeleri de ileteceğiz. Kendisi bizzat depremzede olan arkadaşların da dinlendirilmesini sağlayacağız.

“OKUL YURTLARINI KULLANIP OKULLARI KAPATMAK CİDDİ BİR RİSK BARINDIRIYOR”

Konaklama olanağı yaratmak için okul yurtlarını kullanıp okulları kapatmak ciddi bir risk barındırıyor. Bu ortamda sosyal alan sağlayan bir rehabilitasyon alanları üniversiteler. Kapatılmamalı.”

Hatay Merkez Konsey Üyesi Onur Naci, bölgedeki durumu şöyle aktardı:

“TETANOZ AŞISI EKSİK, BİR ÇALIŞMA YOK”

“Burada barınma, ısınma, tuvalet, çöp sorunları devam ediyor. Adım atılmıyor. Dışarıya nasıl yansıyor bilmiyorum ama bir çalışma yok. Çadır kentler kurulduğu söyleniyor ama yetersiz ve şartları uygun değil. Bununla ilgili bir rapor da hazırladık. Bir diğer konu çok görünmez olan ama özellikle ekiplerimizin kırsala, köye çıktığında gördüğü canlı hayvanların yiyecek eksiği. Tek geçim kaynağı olan hayvanların yemi ulaşamıyor. Sağlığa bir bütün baktığımızda insanların ellerinde kalan tek geçim kaynağı hayvanlar da yaşam mücadelesi veriyor. Bir diğeri ise gebelerde folik aside ulaşamamakla ilgili sorunlar var. Hızlı bir çalışma yürütülmeli. Tetanoz aşısı eksik, bir çalışma yok. Gebelik bakımında folik asit için hızlı bir çalışma gerekiyor. Temizlikle ilgili bir adım yok. Halkın kendi çabalarıyla yapılıyor. Konteynır olarak da hizmet vermeye başladık. Birinci basamak sağlık çalışmalarını çadırda yürütüyorduk. Dört noktada sağlık çalışmaları yürüttük. 400 üzerinde başvuru aldık. Çok ciddi bir başvuru var. Ne kadar gerekli olduğu ortadayken burada ayakta kalan tek özel hastaneye Sağlık Bakanlığı tarafından gönüllülerin çalışmaması için yazı geldiği söyleniyor. Hastane kadın doğum üzerine çalışıyor ve ebe ihtiyacı çok yoğun ama yazıdan dolayı yapamadık. Çadır kentlere ekiplerimiz gönderdik çünkü çalışan yoktu. Giden ekibin de değerlendirmeleri ve riskli gruplar yani çocuk, yaşlı, gebe için çalışmalar yürütüyoruz. Diş hekimleri de ihtiyaç kapsamında. Kadın doğumla beraber ise ebe ihtiyacı var. Türkiye psikiyatri Derneği (TPD) ile çalışmaları ilerletiyoruz. Bir merkez daha oluşturacağız. Elimizden geldiğince danışmanlık ve dayanışma ağını oluşturmak için. Çalışanların da ciddi ısınma sorunu var. Bununla ilgili bir çaba da şu an göremedik.”

TTB 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, bölgede tıbbi malzeme ve ilaç sıkıntısı olduğunu aktardı. Ökten, şöyle konuştu:  

“TEMİZLİK NOKTASINDA DA DAHA İYİ ÖNLEM ALINMALI”

“Adana`da yoğun bir şekilde çalışıyoruz. İhtiyacı olan yerlere de malzeme gönderdik. Sağlık çalışanları ve depremzede vatandaşlar için belediye destekli olarak üç öğün yemeğimiz var. Çadır var evet ama çadırın önünde herkes odun yakıyor. Bu da hava kirliliğine neden oluyor. Bu da bir sorun. O yüzden konteynır ya da prefabriklere geçilmeli. Ayrıca temizlik noktasında da daha iyi önlem alınmalı.  

“BÖLGEDEN İSHAL VAKALARI DA GELMEYE BAŞLADI”

İlaç ve tıbbi malzeme sıkıntısı var. Bölgede Psikiyatri Derneği`miz çalıştı. Hatay`da da çalışıldı. Halk Sağlığı Derneği de orada, onlar da çalışıyor. En önemli sorun ise salgınları önlemek olacak o yüzden çalışmalar çok değerli. Temiz su sağlanmış değil. Temizlik, hijyen koşulları sağlanmış değil. Ayrıca çöp toplama sorunu var. Bunların getireceği salgın hastalıkları önlemek için çalışmaları hızlandırmak gerekir. Isınma sorunu da çok fazla. Özellikle kırsala gidince bu sorunlar daha da artmış durumda. Bir diğer sorun aşı. Bir diğer önemli konu bölgedeki sağlık çalışanlarının durumu. Onlar aynı zamanda depremzede daha fazla bölgede onları çalıştırmak doğru değil. Bakanlığın onlara bir görevlendirme çıkarması gerekiyor. Son olarak; bölgeden ishal vakaları da gelmeye başladı.”  

TTB İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Uzman Dr. Ali Karakoç, göçmenlerin ve dezavantajlı grupların hedef gösterildiğini belirtti. Konuya ilişkin değerlendirme yapan Karakoç, şunları söyledi:

“KAMU OTORİTESİ NEFRET SÖYLEMİNİ GÖÇMENLER ÜZERİNDEN DOLAŞIMA SOKTU”

“Emeğinize sağlık ama ne yazık ki hala eksiklikler var. Özellikle göçmenler, dezavantajlı gruplar hedef gösterilerek yeni bir algı yaratılıyor. Kamu otoritesi nefret söylemini göçmenler üzerinden dolaşıma soktu ve alıcısı bol. Sosyal medyada çok görüyoruz. Deprem hepimiz için yıkıcı oldu. Temel görevi bunları engellemek olan kamu otoritesi ancak ne yazık ki şu anda kötü muamele ve işkenceye varan muameleler var. Bu söylemler toplumda yeni bir gerginlik yaratır, önlem alınmalı.”

Fincancı, 11 Şubat`ta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca`ya ilettiği yazıda ise şu ifadeleri kullandı: 

“İKLİM KOŞULLARI, GIDA VE SUYA ERİŞİMDEKİ SORUNLAR, SAĞLIK KURUMLARININ ÇÖKMESİ; ERKEN DOĞUMLARI, DÜŞÜKLERİ, ANNE VE BEBEK ÖLÜMLERİNİ BERABERİNDE GETİRECEKTİR”

“Doğal afetlerde ne çok etkilenen grup bilindiği üzere kadın ve çocuklardır. Bu nedenle kadın ve kız çocuklarının ihtiyaçlarına ayrıca dikkat edilmesi gerekmektedir. Deprem bölgesindeki gebelere yönelik özellikli bir planlama yapılması gerekmektedir. İklim koşulları, gıda ve suya erişimdeki sorunlar, sağlık kurumlarının çökmesi; erken doğumları, düşükleri, anne ve bebek ölümlerini beraberinde getirecektir. Özellikle Kahramanmaraş ve Hatay`da doğum hizmetlerinde çok büyük sıkıntıların yaşandığı bilgileri Birliğimize iletilmektedir. Gebelere hizmet veren tüm birimlere acilen tetanoz aşısı sevkiyatının yapılmasının ve doğum hizmetleri için başvurabilecekleri ya da sevk edilebilecekleri merkezlerin günlük olarak sosyal medya ya da belirli medya kanallarından duyurulmasının yaşam kurtarıcı olacağını düşünüyoruz.”






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA