Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Dijital devlet çalışmaları sayesinde kamunun elinde bulunan büyük veriyi karar destek mekanizmalarında kullanmak için adımlar atıyoruz. Bizim elimizde şu anda işlenmesi gereken muhteşem bir veri var. Gerek e-devlet gerek coğrafi bilişim sistemleri gerek sivil toplum kuruluşlarımızdan oluşan onları da entegre ediyoruz o süreç fiilen başlamış durumda. Büyük bir veriye ulaşmış durumdayız. 2030 itibariyle dijital ekonominin 30 trilyon civarında miktara ulaşacağını da biliyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ankara Bilim Üniversitesi`nin bugün ATO Congresium`da düzenlediği “Verimlilik Teknoloji Fuarı`nda” konuştu. Oktay özetle şunları söyledi:
“TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE AKDİMİZİ YENİLİYORUZ”
“Nesnelerin internetinden davranışların internetine geçiş, makina öğrenmesine insan faktörünün eklenmesi yine mikrodalga fonetikler ve kuantum sensörlerin gündelik hayatın bir parçası olması beklenmekte. Biz Türkiye olarak cumhurbaşkanlığımız liderliğinde yüksek katma değerli yapısal dönüşüm ve sürdürülebilir ekonomik büyüme hedefimizi milli teknoloji güçlü sanayi vizyonuyla hayata geçiriyoruz. Bir tarafta yerli milli savunma sanayi projemiz bir tarafta gurur vesilesi bilişim sektörümüz ve geleceğe umutla baktığımız enerji projelerimiz var. Tıpkı Teknofest`te olduğu gibi hayallerle tasarım ve inovasyonu buluşturan bu etkinlikte her yıl teknolojide tam bağımsız Türkiye akdimizi yeniliyoruz ve bunun için de kimseden de öyle aferin bekleyen bir Türkiye yok. Tam tersi aferin beklenen bir Türkiye vardır.
“BİZİM ELİMİZDE ŞU ANDA İŞLENMESİ GEREKEN MUHTEŞEM BİR VERİ VAR”
Dijital devlet çalışmaları sayesinde kamunun elinde bulunan büyük veriyi karar destek mekanizmalarında kullanmak için adımlar atıyoruz. Bizim elimizde şu anda işlenmesi gereken muhteşem bir veri var. Gerek e-devlet gerek coğrafi bilişim sistemleri gerek sivil toplum kuruluşlarımızdan oluşan onları da entegre ediyoruz o süreç fiilen başlamış durumda. Büyük bir veriye ulaşmış durumdayız. 2030 itibariyle dijital ekonominin 30 trilyon civarında miktara ulaşacağını da biliyoruz. Bu hacimden pay alamayan ülkelerin gelecekte yeri olmayacağını da biliyoruz bizim gayretimiz de bu çerçevede zaten. Buyurun bu veriyi birlikte işleyelim. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını işte böyle bir ‘know how`, azim ve daha fazlasını yapacak olmanın heyecanıyla girelim.
“TÜRKİYE`DE TEKNOLOJİYE DAİR NE VARSA ÇOĞU CUMHURBAŞKANIMIZ LİDERLİĞİNDE HAYATA GEÇİRİLMİŞTİR”
Siyasi geçmişimize baktığımızda Türkiye`de teknolojiye dair ne varsa çoğu cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde AK Parti iktidarları döneminde hayata geçirilmiştir. Artık çığır açan teknolojilerde yerini almak isteyen bir Türkiye ve bu alanda da somut hedefler belirleyen bir Türkiye var. Görünen o ki Türkiye`nin tarım teknolojisi yenilenebilir enerji altyapısı, nükleer enerji yatırımları, savunma sanayisi altı artı birlik masa için tehdit oluşturuyor. Masalarının gizli ortağı FETÖ`sü PKK`sı ve bunların efendileri Türkiye`nin tam bağımsız olmasını ne kadar istemiyorsa Altılı Masa`nın da o kadar istemediğini görüyoruz. Biz ne bunları gerici zihniyetine bakarız ne de ülkemiz üzerinde oynanan oyunlara müsaade ederiz. İthal danışmanlara da kiralık akıl hocalarına da ihtiyacımız yok."