5 Ekim 2024 Cumartesi


16:39   EĞITIM SEN: ``DEPREM BÖLGELERINDE, ÖĞRENCILERIN EĞITIME ERIŞIMI IÇIN GEREKLI ALTYAPı YATıRıMLARı YAPıLMAZKEN, DEVLETIN ÖZEL SEKTÖRE KAYNAK AKTARMASı KABUL EDILEMEZ``   15:14   ALI ÖZTUNÇ`TAN AGİT-PA`YA GAZZE TEPKISI   15:14   ALI ÖZTUNÇ`TAN AGİT-PA`YA GAZZE TEPKISI   14:57   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı GÖKÇEN: GAZZE`DE TARIHIN EN CIDDI GıDA KRIZI YAŞANıYOR   14:24   MURAT EMIR`DEN DEVLET BAHÇELI`YE TEPKI   14:15   SÜLEYMAN BÜLBÜL`DEN DEPREME DAYANıKSıZ OKULDA EĞITIMIN SÜRMESINE TEPKI   13:56   CHP`LI PALA: SAĞLıK BAKANLıĞı COVID-19 HASTALıĞıNıN GÜNCEL DURUMUYLA ILGILI TEST, VAKA VE ÖLÜM SAYıLARıNı AÇıKLAYAMıYOR   13:55   ÖZGÜR ÖZEL`DEN MEHMET ŞIMŞEK`E: “GELDIĞI GÜN ENFLASYON YÜZDE 38`DI. BUGÜN 48”   12:09   CHP`LI ÇAKıRÖZER, EYLÜL AYı BASıN ÖZGÜRLÜĞÜ RAPORU`NU AÇıKLADı   10:13   MÜZEYYEN ŞEVKIN: "BAKANıN MANIA KRITERLERINI KARŞıLAMıYOR DEDIĞI ŞAKIRPAŞA`DA TEKNOFEST UÇAKLARı VıZıR VıZıR UÇUYOR"   10:12   ‘MERSIN 33 KART` OSMANIYE KOOPERATI`NE BAĞLı ARAÇLARA DA ENTEGRE EDILDI   10:03   ERHAN ADEM: HAYVANLARı KORUYAMAYAN BIR ÜLKEDE HAYVANLARı KURTARMA ÇABASı HÂKIM   09:42   ULUSLARARASı YENIŞEHIR KÜLTÜR FESTIVALI VE KITAP FUARı IÇIN GERI SAYıM BAŞLADı   16:52   ÖZGÜR ÖZEL`DEN "CUMHURBAŞKANı ADAYı MıSıNıZ" SORUSUNA YANıT   16:29   CHP`LI DINÇER`DEN BAKAN TEKIN`E: BIR MILYONDAN FAZLA ÖĞRENCININ EĞITIM HAYATLARıNı NEDEN SONLANDıRDıKLARıNA DAIR BIR ÇALıŞMA YAPTıNıZ Mı?   15:40   NARIN GÜRAN`ıN ADı, TARSUS`TA BIR PARKA VERILDI   15:38   LÜBNAN`DAN KAÇAN YABANCı UYRUKLU VATANDAŞLARıN MERSIN ÜZERINDEN TAHLIYELERI SÜRÜYOR   14:56   ÖZGÜR ÖZEL: ``HAYAT PAHALıLıĞıNı GIDERMEYIP, IŞSIZLIĞI ÇÖZMEYIP, AÇ KARıNLARı DOYURMAYıP ‘TEHLIKE BÜYÜK, ŞIMDI BIRLIK OLMA ZAMANı` SÖYLEMLERINE ARTıK BU MILLETIN BUNLARA KARNı TOK``   14:18   ÖZGÜR ÖZEL`DEN "CUMHURBAŞKANLıĞıNA YAKıŞTıRDıĞıNıZ BIR ADAY VAR Mı`` SORUSUNA YANıT   10:41   YANKı BAĞCıOĞLU`NDAN SOMALI`YE GEMI GÖNDERILMESINE TEPKI  
 
     
   

AHESEN AİLE HEKİMLİĞİ ÇALIŞTAYI SONUÇ RAPORU: "AİLE HEKİMLİĞİ GERÇEK ANLAMDA UYGULANSAYDI SAĞLIK ALANINDAKİ SORUNLAR YÜZDE 90 ÖLÇÜDE ÇÖZÜLECEKTİ"


Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası`nın (AHESEN) 11 ülkeden aile hekimlerinin katılımıyla düzenlediği çalıştayın ardından hazırlanan raporda, “Aile hekimlerinin sunduğu sağlık hizmetiyle sağlık sorunlarının yüzde 90`ı çözümlenebilecek ve hastaların hastanelerde gereksiz yığılmaları ve hizmet sunumu talepleri ortadan kalkabilecekken aile hekimlikleri, `adres tespiti` gibi sağlık hizmeti dışında her türlü işin görev olarak verildiği bürokratik belge merkezlerine haline geldi" denildi.

 

Tarih : 19 Ocak 2023 Perşembe 12:50   Okunma : 288

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası`nın (AHESEN) 11 ülkeden aile hekimlerinin katılımıyla düzenlediği çalıştayın ardından hazırlanan raporda, “Aile hekimlerinin sunduğu sağlık hizmetiyle sağlık sorunlarının yüzde 90`ı çözümlenebilecek ve hastaların hastanelerde gereksiz yığılmaları ve hizmet sunumu talepleri ortadan kalkabilecekken aile hekimlikleri, `adres tespiti` gibi sağlık hizmeti dışında her türlü işin görev olarak verildiği bürokratik belge merkezlerine haline geldi" denildi.

AHESEN, geçen hafta "Dünya Örnekleri ile Türkiye`de Aile Hekimliği Uygulamasının Son Durumu" başlıklı bir çalıştay düzenledi. 11 ülkeden hekimlerin katıldığı çalıştayın sonuç raporu bugün yayınlandı. Prof. Dr. Ersin Akpınar başkanlığında yapılan çalıştayın sonuç raporunda, "Aile hekimlerinin sunduğu sağlık hizmetiyle sağlık sorunlarının yüzde 90`ı çözümlenebilecek ve hastaların hastanelerde gereksiz yığılmaları ve hizmet sunumu talepleri ortadan kalkabilecekken aile hekimlikleri, `adres tespiti` gibi sağlık hizmeti dışında her türlü işin görev olarak verildiği bürokratik belge merkezlerine haline geldi" tespitine yer verildi.

Raporda, Türkiye`de sağlığa bütçeden ayrılan payın yüzde 5 olduğuna vurgu yapılarak, bu oranın yüzde 15`e çıkarılması gerekliliği belirtildi.

ÖZER: 2005 YILINDA BAŞLANAN YOLDAN TAMAMEN AYRI BİR NOKTAYA GELİNMİŞTİR

AHESEN Başkanı Dr. Gürsel Özer de çalıştay ve ortaya çıkan rapora ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

"Türkiye`de ilk kez 2005 yılında Düzce`de pilot uygulama olarak başlatılan `aile hekimliği` uygulaması, 2010 yılında ülke geneline yaygınlaştırıldı. Uygulama, aradan geçen 18 yılda `koruyucu halk sağlığı` amacından ziyade, sağlık taleplerinden uzak bir şekilde `bürokratik belge çıkarma` merkezleri haline dönüştü. Her kurum ve kuruluştan, kontrolsüz bir şekilde aile hekimliğine angarya işler yüklenmiştir. Vatandaşın adresinde olup olmadığına dair dahi aile hekimlerinden belge alınması istenmiştir. Aile hekimlerinin doktorluk yapmasını engelleyen ceza yönetmelikleri yürürlüğe sokularak, 2005 yılında başlanan yoldan tamamen ayrı bir noktaya gelinmiştir.” 

PROF. DR. AKPINAR: DÜNYADA AİLE HEKİMLERİ BİN-BİN 500 NÜFUSTAN SORUMLUYKEN BİZDE BU RAKAM 3 BİN 500`LERDE

Prof. Dr. Ersin Akpınar ise aile hekimliğinin başarıyla uygulandığı ülkelerden örnekler vererek şunları kaydetti:

“Almanya, İngiltere, Hollanda, Güney Kore, Amerika Birleşik Devletleri, Belçika, Portekiz, İspanya, Norveç, Malta ve İsveç sağlık sistemleri ve aile hekimliği uygulamaları incelendi. Komisyonda, bu ülkelerde çalışmış aile hekimleri yer aldı. Her ülkedeki aile hekimlerinin görevleri, sorumlukları, yaşam kaliteleri, hastaların ve sağlık çalışanlarının sağlık sistemindeki memnuniyetleri, ülkelerin sağlık göstergeleri değerlendirildi ve ülkemizdeki aile hekimliği uygulamalarındaki yaşanan sorunlar ve dünya örneklerinden yola çıkarak çözüm önerileri raporlandı. Dünya örneklerinde aile hekimlerinin sorumlu oldukları nüfus bin- bin 500 ortalaması ile sunulmaktayken ülkemizde bu sayı 3 bin 500`lerde devam ediyor."

"AİLE HEKİMLERİNİN SUNDUĞ SAĞLIK HİZMETİ İLE SAĞLIK SORUNLARININ YÜZDE 90`I ÇÖZÜLEBİLİR"

Aile hekimliği uygulaması ile sunulan birinci basamak sağlık hizmetinde gelişmiş ülkelerde aile hekiminin, aile sağlığı çalışanı, tıbbi sekreter, psikolog, fizyoterapist, diyetisyen, sosyal hizmet uzmanı, diş hekimi, hizmetli personelden oluşan bir ekiple birlikte sağlık hizmeti sunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Akpınar, “Ancak ülkemizde birinci basamak ekibinde aile hekimine sadece aile sağlığı çalışanı eşlik edebiliyor, hatta birçok aile hekimi tek başına hizmet vermeye çalışıyor. Tüm dünyadaki örneklerde olduğu gibi, aslında aile hekimlerinin sunduğu sağlık hizmeti ile sağlık sorunlarının yüzde 90`ı çözümlenebilir. Bu sayede de hastaların hastanelerde gereksiz yığılmaları ve hizmet sunumu talepleri ortadan kalkabilir” dedi. 

"CEZA YÖNETMELİĞİ ŞEKLİNDE BİR UYGULAMA DÜNYANIN HİÇBİR ÜLKESİNDE YOK"

Dünyadaki sağlık hizmet sunumumda aile hekimlerinin hasta muayenesi başına en az 15-20 dakika ayırabildiğine de işaret eden Prof. Dr. Akpınar, “Aile hekimlerinin ikinci basamağa sevk oranı yüzde 10 dolayında kalıyor. Ayrıca aile hekimlerinin hizmet verdiği binalarda donanımlar, paydaşlarca destekleniyor ve özen yükümlülüğü içinde sorunsuz işliyor. Örneğin Almanya`da aşılamalar için soğuk zincir kırılmaları asla söz konusu değil. Çünkü hiçbir birimde elektrik kesintisi söz konusu olmuyor, önlem için jeneratör dahi bulunduruluyor. Aile hekimliği uygulamasında ‘ceza yönetmeliği` şeklinde bir uygulama ise dünyanın hiçbir ülkesinde yok.”

RAPORDAN: SAĞLIĞA BÜTÇEDEN AYRILAN PAY YÜZDE 15`E ÇIKARILMALI

AHESEN`in düzenlediği çalıştayın raporunda, "Sonuç olarak, birinci basamak öncelenerek yapılandırılan güçlü bir sağlık sisteminin vazgeçilmez özellikleri; ulaşılabilirlik (cepten ödeme olmaksızın), sürecin hastalık değil kişi odaklı olması, kapsamlılık, birinci basamakta geniş bir spektrumda hizmet sunumu (yatay örgütlenme) ve birinci basamak dışında sağlık hizmeti sunulacağı zaman bu hizmetin koordinasyonudur. Bu amaçla fonların temel sağlık hizmetlerine yönlendirilebilmesi için sağlığa ayrılan bütçenin en az yüzde 15 olması gerekliliği bilinmektedir. Ülkemizde sağlığa ayrılan bütçe yüzde 5`in altındadır" denildi.

Raporda ayrıca, talepler şu başlıklarda toplandı:

"Kapsamlı Ulaşım: Sağlıkta eşitlik ve sosyal adaleti sağlayan, dışlanmalara (dışlanmaya yol açan en önemli neden cepten ödemeler) son veren reformlar yapılmalı.

Hizmet Sunumu: Sağlık sistemlerini birinci basamak odaklı olarak yeniden organize eden ve insanı merkez alan bir sağlık sistemini hedefleyen reformlar gerçekleştirilmeli. Bu bağlamda birinci basamak tek başına bırakılmış bir sağlık kurumu veya birinci basamak sağlık çalışanının sahada izole olması kabul edilemez.

Toplumsal Politika: Halk sağlığı etkinliklerini birinci basamak sağlık hizmetleri ile entegre ederek daha sağlıklı bir toplum oluşturmayı hedefleyen düzenlemeler yapılmalı. Bu noktada, sağlık dışı sektörlerde de (eğitim, gıda, enerji vb.) sağlığa doğrudan etkili olabilecek politikaların geliştirilmesi mümkündür.

Liderlik: Bugünkü sağlık sistemlerinin ihtiyaç duyduğu katılımcı, müzakereye açık ve kapsayıcı liderlik modelini destekleyen ve sağlık otoritelerinin daha güvenilir olmasını amaçlayan reformlar gerçekleştirilmeli."






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA