14 Kasım 2024 Perşembe


16:09   İBB BAŞKANı EKREM İMAMOĞLU`NUN DANıŞMANı MURAT ONGUN, AK PARTI/CHP DÖNEMLERININ KıYASLAMALı ETKINLIK HARCAMALARı TABLOSUNU PAYLAŞTı   15:55   MURAT EMIR, DIYABET HASTASı ÇOCUKLAR VE AILELERIYLE TBMM`DE BASıN TOPLANTıSı DÜZENLEDI...   15:52   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ: “HALKıN BÜTÇESINI, HALK IÇIN KULLANıYORUZ”   15:48   GÜLCAN KıŞ: “EMEKLILIKTE ADALET SAĞLANMALı, EMEKÇININ FERYADı DUYULMALı”   15:37   ÖZGÜR ÖZEL`DEN ``INCELEME VE SORUŞTURMALARA`` TEPKI   14:01   CHP`NIN ESENYURT`TA ``DEMOKRASI NÖBETI`` SÜRÜYOR...   13:43   CHP`NIN “ADALET BULUŞMALARı” İZMIR`DE BAŞLıYOR...   12:31   İMAMOĞLU`NDAN ``SORUŞTURMA`` TEPKISI   12:24   ALI MAHIR BAŞARıR: “BU HAFTA SONU TÜRKIYE`NIN RÖNTGENINI ÇEKECEĞIZ”   11:34   TBMM PLAN VE BÜTÇE KOMISYONU MASALARıNDA SANDVIÇ, SÜT VE MANDALINA...   09:50   CHP`NIN EKONOMI TURU GAZIANTEP, KAHRAMANMARAŞ VE MALATYA ILE BAŞLıYOR...   09:42   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, GAZIMAĞUSA BELEDIYESI`NE 3 YOLCU OTOBÜSÜ VE YOL SÜPÜRME ARACı HIBE ETTI   09:27   ALI MAHIR BAŞARıR: NE OLDUĞU BELIRSIZ VAKıF VE TARIKATLARDA ÇOCUKLARıMıZı DÖVENLERE SORUŞTURMA YOK, HALK IÇIN ÇALıŞAN YAVAŞ VE İMAMOĞLU`NA SORUŞTURMA VAR   15:29   ÖZGÜR ÖZEL: “MECLIS ARITMETIĞI IÇINDE ITTIFAKLAR YAPıLABILIR”   14:43   İKTIDAR "ETKI AJANLıĞı" SUÇU GETIREN MADDEDE GERI ADıM ATTı, TEKLIF GERI ÇEKILIYOR   14:20   CHP`LI MILLETVEKILLERI, BAĞ-KUR PRIM GÜN SAYıSıNıN DÜŞÜRÜLMEMESINI PROTESTO ETTI   13:47   CHP MANISA İL BAŞKANı ÖZALPER`DEN SALIHLI DEVLET BAHÇELI KENT MEYDANı`NıN ADıNıN DEĞIŞTIRILMESI SONRASı YAŞANAN OLAYLARLA ILGILI AÇıKLAMA   13:17   CHP HEYETI ESENYURT BELEDIYESI`NDE...   13:11   ÇALıŞMA BAKANLıĞı BÜTÇESINDE CHP`LI MILLETVEKILLERINDEN ASGARI ÜCRET PROTESTOSU   12:12   ÖZGÜR KARABAT`TAN TICARET BAKANı BOLAT`A ELEŞTIRI  
 
     
   

BİLİŞİM HUKUKÇUSU AVUKAT GÖKÇE: “YARGITAY`IN KURUMSAL KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ` PROJESİYLE YAPAY ZEKA, TÜRK YARGI SİSTEMİNE KATILMIŞ OLDU"


Bilişim hukuku alanında çalışan avukat Görkem Gökçe, Yargıtay`ın Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi` projesi kapsamında, yapay zekâ tabanlı ‘Yargıtay İçtihat Merkezi`nin bu yıl içerisinde hayata geçirileceğinin duyurulduğunu belirtti. Gökçe, “Yani yapay zeka artık Türk yargı sistemine de katılmış oldu. Yapay zekânın savunma yapacağı ilk dava da şubat ayında ABD`de olacak” dedi.

 

Tarih : 16 Ocak 2023 Pazartesi 15:56   Okunma : 216

Bilişim hukuku alanında çalışan avukat Görkem Gökçe, Yargıtay`ın Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi` projesi kapsamında, yapay zekâ tabanlı ‘Yargıtay İçtihat Merkezi`nin bu yıl içerisinde hayata geçirileceğinin duyurulduğunu belirtti. Gökçe, “Yani yapay zeka artık Türk yargı sistemine de katılmış oldu. Yapay zekânın savunma yapacağı ilk dava da şubat ayında ABD`de olacak” dedi.

Yapay zekânın dünyanın farklı ülkelerinde pilot uygulamalarla davalarda karar verici olarak çalıştığına dikkat çeken Gökçe, bu konuda açıklama yaptı. Gökçe`nin bir kısmı yazılı olan açıklamasının içeriği şöyle:   

“YAPAY ZEKÂNIN SAVUNMA YAPACAĞI İLK DAVA ŞUBATA GÖRÜLECEK: Girişimci Joshua Browder`ın geliştirdiği dünyanın ilk robot avukatı DoNotPay, yapay zeka uygulaması ile kullanıcılarına bazı hukuki konularda yardımcı oluyor. Mesela kullanıcılar araç park cezalarına yaptıkları itirazlarda uygulamadan faydalanabiliyor. Yine benzer şekilde. Uçak biletlerinin iptali veya ona bağlı geri ödemelerle ilgili isteyen kullanıcılar uygulama üzerinden itiraz süreçlerini ilerletebiliyorlar. Yapay zeka avukatlık uygulaması ile nispeten basit itilaflarda çevrim içi bir şekilde destek alınabiliyor. Şimdi de bu uygulama trafik suçuyla ilgili Amerika`da duruşmada savunmaya yardım edecek. Bu açıdan yapay zeka tarihte ilk kez bir davanın parçası olmuş oluyor. Hukuk tarihi açısından yeni bir bu anlamda sayfanın açıldığına hep birlikte şahit oluyoruz. Yapay zeka teknolojilerinin önümüzdeki 10 yılda bu alanda daha çok gelişeceğini hem hakimlerin hem savcıların hem de biz avukatların bu uygulamalardan daha fazla yararlanacağını şimdiden söyleyebiliriz. Bunu öngörebiliyoruz.

DÜNYANIN FARKLI ÜLKELERİNDE PİLOT UYGULAMALAR YAPILIYOR: Yapay zekânın yargı süreçlerinde kullanımına dair dünyanın farklı ülkelerinde pilot uygulamalar yapılıyor. 2019 yılında Çin`in başkenti Pekin`deki çevrimiçi dava hizmeti merkezinde, ‘AI Judge` isimli yapay zekâ yargıçlarını kullanıma sundu. Yine 2019 yılında Estonya`daki mahkemelerde görev yapmaya başlayan yapay zekâ destekli robot hakimler, 7 bin eurodan daha az tutarlı anlaşmazlıklarda yasal belgelerin incelenmesi ve analiz edilmesi konusunda mahkemelere destek veriyor.  

YAPAY ZEKA ARTIK TÜRK YARGI SİSTEMİNE DE KATILMIŞ OLDU DİYEBİLİRİZ: 10 Mart 2022 tarihinde Yargıtay tarafından çok önemli bir adım atıldı. Avrupa Birliği ile Avrupa Konseyi tarafından finanse edilen ve Yargıtay Başkanlığı ile Avrupa Konseyi tarafından birlikte yürütülen ‘Yargıtay`ın Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi` projesi kapsamında, yapay zekâ tabanlı ‘Yargıtay İçtihat Merkezi` kurulmasına ilişkin ilk imza atıldı. Proje`nin de 2023 yılında hayata geçeceği bilgisi verildi. Yani yapay zeka artık Türk yargı sistemine de katılmış oldu diyebiliriz. Bu yıl içerisinde hayata geçmesi planlanan yapay zekâ sistemi ile güncel ve emsal kararların yaygınlaştırılmasının kolaylaştırılması ve adli kalitenin yükseltilmesi hedefleniyor.

HEDEFLENEN EMSAL KARARLARA ULAŞMAKTAKİ ZORLUKLARIN AŞILMASI: Şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkesi gereği 2015`ten bu yana Yargıtay`ın tüm kararları kamunun erişimine açık. Bu süreçte 6 milyondan fazla karar kamuoyuyla paylaşıldı. Ancak bu kadar emsal karar içerisinde kullanıcılar veya bizler gibi uygulayıcılar kendi durumlarına uyan, daha güncel ve yol gösterici kararlara ulaşırken zorluk yaşıyor. Yapay zeka uygulamasıyla temelde bu zorluğun aşılması hedeflendiği söyleniyor.”  

YARGITAY İÇTİHAT MERKEZİ`NİN 2023 YILI İÇİNDE FAALİYETE GEÇMESİ BEKLENİYOR

“Yargıtay İçtihat Merkezi” kurulmasına ilişkin imza törenin ardından konuşan Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, yapay zeka ile çalışacak olan sistemin, içtihatların doğru ve etkin şekilde yaygınlaştırılmasını kolaylaştırarak Yargıtay`ın içtihat birliğini sağlama görevini yerine getirmesine katkı sağlayacağını belirtmişti. Avukat, hakim ve Cumhuriyet savcısı gibi hukuk mesleğini icra edenlerin yanı sıra toplumun da erişimine açık olması planlanan Yargıtay İçtihat Merkezi`nin 2023 yılında faaliyete geçmesi öngörüldüğü kamuoyu ile paylaşılmıştı.

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA