Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, “TÜRSAB olarak kaçak turlarla ilgili son 5 yılda çok ciddi çalışmalar yaptık. Ancak kaçak turlarla etkin mücadele için yasal düzenleme şart. Biliyorsunuz acente kuruluş belge fiyatlarıyla ilgili de sıkıntımız var. Talebimiz; kuruluş bedelinin 1 milyon lira olmasıdır ve belge devrinin mümkün kılınmasıdır. Şu anki yasal düzenlemeyle belge devredilemiyor” dedi.
TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, İstanbul Topkapı`da;Fatih Bölge Temsil Kurulu`na bağlı seyahat acenteleriyle üyelerin talep ve beklentilerini ele almak üzere bir araya geldi. Çok sayıda seyahat acentesi temsilcisinin katıldığı toplantıda konuşan Bağlıkaya, yeni yönetimin belirleneceği 26-28 Kasım`daki seçim için TÜRSAB Genel Kurulu`na katılım çağrısı da yaptı. Bağlıkaya şunları söyledi:
“TÜRSAB PANDEMİ DÖNEMİNDE FARK YARATTI: Türkiye`de gitmediğimiz şehir kalmadı. Geziler esnasında pandemi dönemi başta olmak üzere TÜRSAB`ın hayata geçirdiği çalışmaları bir bir anlattık. TÜRSAB pandemi döneminde İçişleri Bakanlığı`ndan aldığı özel izinle kurum olarak fark yarattı. Bu dönemde gerçekten insanlar sokağa çıkamazken seyahat acenteleri hizmetlerine bir biçimde devam edebildi. Seyahat acenteleri zaten çok zor bir dönemden geçiyordu. Dolayısıyla buradan İçişleri Bakanımıza da tekrardan teşekkür etmek istiyorum. Acentelerimize kredi olanağı yaratmak için Halk Bankası`ndan sadece belgemizi göstererek 100 bin TL`ye kadar kredi imkânı sağlandı.
KAÇAK TURLARLA ETKİN MÜCADELE İÇİN YASAL DÜZENLEME ŞART: TÜRSAB kaçak turlarla ilgili son 5 yılda çok ciddi çalışmalar yaptı. Ancak yasal düzenleme yapılmadan kaçak faaliyetle etkin mücadele edilemez. Kaçak faaliyette eğer aracı bağlamıyorsanız, kaçak faaliyeti engellemenizin imkanı yok. Yetkililerden kaçak tur faaliyeti gösteren araçların bağlanması, çok daha yüksek maddi cezalar verilmesini, birden fazla kaçak faaliyet yapanların ağır para cezasına çarptırılması ve hapse giden yolun açılmasını talep ettik.
KURULUŞ BEDELLERİNİN YÜKSELTİLMESİ VE BELGE DEVRİ KONUSUNDA ISRARIMIZ SÜRECEK: Biliyorsunuz acente kuruluş belge fiyatlarıyla ilgili de sıkıntımız var. Bakın arkadaşlar bir acentenin kuruluş bedeli 100 bin TL. Taksi plakalarının 5 milyon lira olduğu bir yerde acente kuruluş maliyetinin 100 bin TL olması normal mi? Biz de meslek grubuyuz sonuç itibariyle. Bu mesleğe giren arkadaşlarımız 100 bin lira verip seyahat acenteciliği yapabiliyor. Bunların da tekrardan düzenlenmesi için girişimlerimiz devam ediyor. Talebimiz; kuruluş bedelinin 1 milyon lira olmasıdır ve belge devrinin mümkün kılınmasıdır. Şu anki yasal düzenlemeyle belge devredilemiyor. Belge devrinde acente devrediliyor ancak ismi devredilemiyor. Bu konuda seyahat acentelerinin düşünmeden anlamsız bir düzenleme yaptılar. Dolayısıyla hem belge devrinin mümkün kılınması hem de minimum belge bedelinin 1 milyon lira olması konusundaki ısrarımız sürecek. Kongreden sonraki yapacağımız ilk işlerden bir tanesi bu olacak.
AİDATLARIN DÜŞÜRÜLMESİ ÖNEMLİ: Aidatın yüksek olduğunu biliyoruz ama yasal düzenlemede giriş ücretinin yüzde 5`i diye tanımlanmış. Biz aidatların giriş ücretinin binde biri olmasını öneriyoruz. Yani kuruluş 100 bin liraysa, aidat 1000 lira olmalı. Mevcut aidatlarını yasal olarak tahsil etmek zorundayız. Ancak aidatların daha kolay ödenebilmesi için yapılandırma, taksitlendirme gibi elimizden geldiği kadar üyelerimize yardımcı oluyoruz. Altı kere yapılandırma yaptık. 10 taksitte kadar böldük. TÜRSAB olarak üyelerimize destek olmaya, seslerini duyurmaya devam edeceğiz.”