Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “İhracatımız, geçtiğimiz yıl yakaladığı ivmeyi bu yılın ilk 10 ayında da devam ettirdi. Ekim ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 3 artışla 21,3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Ocak-ekim dönemi ihracatımız, yüzde 15 artışla 209,5 milyar dolara yükselmiş bulunuyor" dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ekim ayı dış ticaret rakamları, Ticaret Bakanı Mehmet Muş`un katıldığı toplantıda paylaşıldı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı`nı kutlayarak konuşmasına başlayan Bakan Muş, zorlu küresel koşullar altında hedefleri gerçekleştirmek için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi.
Avrupa`da büyüyen enerji krizi, ABD ve AB`de sıkılaşan mali koşullar nedeniyle etkilerini net bir şekilde göstermeye başlayan durgunluğun küresel ekonomi için olumsuz bir tablo çizdiğini belirten Muş, bu doğrultuda da pek çok uluslararası kuruluşun 2023 yılında küresel yavaşlamanın geniş tabanlı olabileceğini öngördüğünü kaydetti. Dünya Ticaret Örgütü`nün, artan enerji ve gıda fiyatları, yükselen faiz oranları gibi riskleri göz önünde bulundurarak, daha önce yüzde 3,4 olarak açıkladığı 2023 yılı mal ticareti büyüme beklentisini yüzde 1`e düşürdüğünü anlatan Bakan Muş, Euro Bölgesi`nde ekim ayı enflasyonunun bugüne kadarki en yüksek seviyesine yükseldiğini anlattı.
Mehmet Muş, bu zorlu koşullarda Türkiye ekonomisinin 2021 yılında yüzde 11,4 ile son 50 yılın en yüksek büyüme hızına ulaştığını, 2022 yılının ikinci çeyreğinde de yüzde 7,6 gibi başarılı bir büyüme oranı kaydettiğini söyledi. Bu dönemde ihracatın da büyümenin yarısından fazlasını oluşturarak ekonominin itici gücü haline geldiğini belirten Bakan Muş, şunları kaydetti:
"EKİM AYINDA İHRACATIMIZ GEÇTİĞİMİZ YILIN AYNI AYINA GÖRE YÜZDE 3 ARTTI: İhracatımız, geçen yıl yakaladığı ivmeyi bu yılın ilk 10 ayında da devam ettirdi. Her ay olduğu gibi en yüksek aylık ihracat değerine ulaştı. Ekim ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 3 artışla 21,3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Ocak-ekim dönemi ihracatımız ise yüzde 15 artışla 209,5 milyar dolara yükselmiş bulunuyor.
İTHALATIMIZIN YÜZDE 26`SI ENERJİ İTHALATI KAYNAKLI: Enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan sert artışın etkisi ile ithalatımız ekim ayında 29,3 milyar dolar olurken bu rakamın yüzde 26`sı enerji ithalatı kaynaklıdır. Benzer şekilde ocak-ekim dönemindeki ithalat artışımızın yüzde 51`i enerji ithalatından oluşmuştur. Bu dönemde, enerji hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı, yüzde 89 olarak kayıtlara geçmiştir. Öte yandan, son dönemde altın ithalatındaki yükseliş de ithalatımızda yaşanan artışta etkili olmuştur. Söz konusu artış ocak-ekim döneminde de devam etmiş olup toplam altın ithalatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 198 artarak 15,2 milyar dolara yükselmiştir. Öte yandan, paritenin dış ticaret rakamlarımız üzerindeki olumsuz etkileri de devam etmektedir. Bu yılın ilk 10 ayında parite kaynaklı dış ticaret açığımız, 2,8 milyar dolar daha fazla olmuştur.
TOPLUMUN TÜM KESİMLERİNİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ: Hizmet ihracatı, bu yılın ilk 8 ayında yüzde 66`lık artışla 52,5 milyar doları yakalayarak mal ihracatına pozitif katkı sağladı. Nitekim, dünyanın dört bir köşesine artık sadece ürünlerimiz değil, müteahhitlik hizmetlerimiz, yazılımlarımız, dizilerimiz, sinema filmlerimiz ve sağlık hizmetlerimiz de ihraç edilmektedir. Bu kapsamda, hizmet ihracatımızın artışı ve firmalarımızın rekabetçiliklerini güçlendirebilmek için 2012 yılından bu yana hizmet ihracatçılarımız desteklenmekte olup, destek mevzuatımız güncel gelişmelere uygun olarak 2022 Nisan ayında güncellenmiştir. Öte yandan, hükümetimizin sunduğu destekler şüphesiz sadece mal ve hizmet ticareti ile sınırlı değildir. Zira küresel ekonomideki olumsuz tablo devam ettiği sürece tüm vatandaşlarımızı bu etkilerden korumak için toplumun tüm kesimlerinin yanında olmaya devam edeceğiz. Bu doğrultuda, geçtiğimiz ay Sayın Cumhurbaşkanımız, esnafımızın Halkbank vasıtasıyla 60 ay vade ve yüzde 7,5 faiz oranıyla istifade edebilecekleri 100 milyar liralık kredi paketi açıklamıştır. Ayrıca başta genç girişimcilerimiz olmak üzere kredi üst limitleri ve yaş sınırı da yükseltilmiştir. Halkbank`tan kredi kullanıp da takibe düşen esnafımıza 6 aya kadar geri ödemesiz, 36 aya kadar vadeli yüzde 4 faizli kredi ile borcunu tasfiye imkanı da yine bu paketle sağlanmıştır.
BİZ ÇALIŞIYORUZ, İŞ ÜRETİYORUZ: Tüm bu icraatlar da gösteriyor ki birileri laf ve polemik üretirken biz çalışıyoruz, iş üretiyoruz. Vatandaşlarımızın ve ülkemizin refahını artırmak için gecemizi gündüzümüze katarak çabalıyoruz. Üretim, yatırım, istihdam ve ihracat temelli politikaları hayata geçiriyoruz. Bir yandan ülke içinde sanayiyi ve yatırımları artırmaya çalışırken diğer yandan ürettiğimiz ürünleri yurt dışında yeni pazarlara satabilmenin yollarını arıyoruz.
ANADOLU`YU KARIŞ KARIŞ DOLAŞIYORUZ: İhracatçının, esnafın ve tüccarın nerede bir sorunu varsa bunu tespit ederek çözeceğiz. Bakın, Anadolu`yu karış karış dolaşıyoruz. Sanayicimizin, esnafımızın yanına giderek sorunları yerinde tespit ediyoruz. İstişareye büyük önem veriyoruz. Siz ihracatçılarımızın talep ve önerilerini dinliyor, politikalarımızı buna göre belirliyoruz. Türkiye`nin önü aydınlıktır. Geleceği parlaktır. Güçlü altyapısı, nitelikli insan kaynağı ve stratejik coğrafi konumuyla Türkiye yatırımlar için bir cazibe merkezi olmaya devam edecek. Bu minvalde sizlerin gayretleri ile geçtiğimiz yıl olduğu gibi, 2022 yılında da ihracatın ekonomik büyümemizin ana unsuru olmaya devam edeceğine inanıyorum."