Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin`in Türkiye`de kurulmasını önerdiği doğal gaz dağıtım merkezine ilişkin, “Özellikle Avrupa`nın enerji krizinin hafifletilmesinden yanayız. Avrupa`nın her bakımdan zayıflaması, Türkiye`nin çıkarına değil, tam tersi bizim aleyhimizedir. Avrupa`nın bu sorunlarının aşılmasında biz katkı sağlıyoruz ve sağlamak isteriz” dedi.
Mevlüt Çavuşoğlu, Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile bugün İstanbul`da bir araya geldi. İki bakan, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, basın toplantısında şunları söyledi:
“Geçen sene Türkiye`de, tarihimizin en kötü orman yangınlarını yaşadık. Katar, hemen imdadımıza koştu, yardım elini uzattı. Bu sene Marmaris`te yangın olunca kardeş Katar, ülkeye yardım elini uzattı.
“KATAR İLE TİCARET HACMİMİZ, İLK 7 AYDA 1,2 MİLYAR DOLAR CİVARINDA”
İkili ticaret hacmimiz hızlı bir şekilde artıyor. Bu senenin ilk yedi ayına baktığımızda, 1,2 milyar dolar civarında. 2 milyar doları aşacağımızı görüyoruz. Geçen sene 1,6 milyar dolar dolayındaydı. Daha da artması için ilk JETCO toplantısını yapma konusunda mutabık kaldık.
Filistin davasını birlikte savunmaya devam edeceğiz. Dün Cezayir`de Filistinli gruplar arasında yapılan Ulusal Uzlaşı Konferansı`nın olumlu sonuçlanmasından duyduğumuz memnuniyeti bir kez daha vurgulamak istiyorum. Ukrayna savaşının bir an önce sona ermesi için çaba sarf ediyoruz. Kardeş Katar`ın bu yönde önemli çabaları oldu. Bunu da takdirle karşılıyoruz.
Libya`nın bütünlüğünün sağlanması ve kalıcı istikrarı ve refaha kavuşması için birlikte çalışıyoruz.
Suriye`de siyasi sürecin desteklenmesi, insani konularda eş güdüm halindeyiz. Doğu Akdeniz ve Kıbrıs`ta da ‘Hakça paylaşım` diyoruz. Bu konuda da her zaman olumlu adımlar atmaya hazırız. Karşı tarafın da bu yönde, aynı fikirde olması lazım. Son zamanlarda gördüğümüz eğilim bu yönde değil. Biz, her zaman Türkiye`nin ve KKTC`nin haklarını savunmaya devam edeceğiz.”
“AVRUPA`NIN ENERJİ KRİZİNİN HAFİFLETİLMESİNDEN YANAYIZ”
Ortak açıklamanın ardından iki bakan, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, Putin`in Türkiye`de kurulmasını önerdiği doğal gaz dağıtım merkezine ilişkin şu açıklamayı yaptı:
“Kuzey Akım-1 ve 2`de bir sabotaj, sızıntılar oldu. Dolayısıyla Rusya, güvenilir bir güzergah olmaktan çıktığını düşünüyor. O nedenle Türkiye üzerinden, Avrupa`da isteyen ülkelere gaz tedariğinin yapabileceğini söylüyor.
Özellikle Avrupa`nın enerji krizinin hafifletilmesinden yanayız. Avrupa`nın her bakımdan zayıflaması, Türkiye`nin çıkarına değil, tam tersi bizim aleyhimizedir. Avrupa`nın bu sorunlarının aşılmasında biz katkı sağlıyoruz ve sağlamak isteriz.
Yapılacak yatırımlar var, incelenmesi gerekiyor. İlave boru hatları, Türkiye`de yapılacak tesisler, borsanın oluşabilmesi için belli sayıda ülkeden gazın Türkiye`ye gelmesi lazım, ki o sayıya ulaştık, belli miktarda olması lazım. Şu anda bile biz, gaz fiyatlarının belirlenmesi için bir merkez olma hürriyetini kazandık. Ama böyle bir proje gelirse, Avrupa`ya gidemeyeceği için, sonuçta bir taraftan bu yatırımların yapılması lazım, diğer taraftan da arz-talep meselesi.”
“F-16 SÜRECİ UMARIM SORUNSUZCA NETİCELENİR”
Çavuşoğlu, ABD`den F-16 savaş uçağı tedariki sürecine ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı:
“ABD yönetiminin ve Pentagon`un görüşü; F-16`ların Türkiye`ye verilmesi sadece Türkiye yararına değil, NATO`nun da yararına. Dolayısıyla ABD`nin de çıkarına uygun olduğunu söylüyorlardı. Bunun bir an önce neticelenmesi lazım. Aleyhte kampanya yürüten senatörler de oldu. Onlarla da konuşuldu. Büyükelçimiz Murat Bey ve arkadaşlarımız da sahada, Washington`da sürekli temas halindeler. Umarım sorunsuzca neticelenir. Şartlı bir şekilde, yani kullanamayacağımız şekilde almanın da bir faydası olmaz.”
“TÜRKİYE`NİN RUSYA İLE BATI`YI BİR ARAYA GETİRME GİRİŞİMİ OLMADI”
Ukrayna ve Rusya arasında arabuluculuk girişimlerine ilişkin Çavuşoğlu, “Türkiye`nin Rusya ile Batı`yı bir araya getirme girişimi olmadı. Hiçbir zaman olmadı. Ama Zelenski ile Putin`i, kendilerinin de talebi üzerine, özellikle Zelenski`nin bu anlamda çok talebi olmuştu, Ukrayna ile Rusya`yı bir araya getirme çabaları oldu, dışişleri bakanları ve müzakere heyetleri düzeyinde. Fakat liderler düzeyinde -savaş ilerledi, ateşkes olasılığı azaldı- böyle bir ihtimal, şu anda çok yakın zamanda görünmüyor. Ama çabalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.
“SONRAKİ TOPLANTILAR TÜRKİYE VE ERMENİSTAN`DA OLACAK”
Çavuşoğlu, Ermenistan-Türkiye ilişkilerine ilişkin şunları söyledi:
“Şu anda Ermenistan ile imzalayacağımız taslak anlaşma yok. Böyle bir anlaşma üzerinde müzakerelerimiz yok. İlişkilerin normalleştirilmesi için hangi adımları, hangi güven artırıcı adımları atacağız, bunları konuşuyoruz ve atıyoruz Ermenistan ile. Özel temsilcilerimiz, maalesef hepsi yurt dışında olmak üzere dört defa bir araya geldiler. Ama en son, Türkiye`de ve Ermenistan`da bir araya gelme konusunda mutabık kaldılar. Prag`da Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakan Paşinyan ile yaptığı görüşmede de bu teyit edildi. Bundan sonraki toplantılar Türkiye ve Ermenistan`da olacak.
Esas sorun, Güney Kafkasya`nın istikrarı ve barışı için henüz Ermenistan ile Azerbaycan arasında kalıcı barış anlaşmasının imzalanmaması. Bu yönde de müzakereler devam ediyor. Biz, bu süreci de destekliyoruz.”