27 Eylül 2024 Cuma


16:23   ÖZGÜR ÖZEL: “TÜRKEVI`NI TÜRGEV VE TÜGVA ILE ILIŞKILENDIRMEK BILGI EKSIKLIĞIDIR”   15:55   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıLARı ZEYBEK VE KARABAT`TAN MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NE ZIYARET…   15:22   ASU KAYA`DAN SIYASI PARTILERIN KADıN KOLLARıNA ÇAĞRı   15:05   ÖZÇAĞDAŞ, BAKAN TEKIN`E SAYıŞTAY RAPORLARıNA YANSıYAN MESEM TESPITLERINI SORDU   14:59   BDDK`NıN KREDI KARTı KARARLARı YENI TARTıŞMALARA YOL AÇTı   14:43   DEPREMDE 96 KIŞININ ÖLDÜĞÜ ALPARGÜN APARTMANı DAVASıNDA KARAR ÇıKTı...   14:07   ALI MAHIR BAŞARıR: MEVZUATA UYAN ÖĞRETMENLERIMIZ DEĞIL, ONLARA CEZA KESENLER SORUŞTURULMALıDıR   13:52   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKANı SEMIH PALAMUT: "VAR GÜCÜMÜZLE ÇALıŞıYORUZ"   13:25   YENIŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ÖZYIĞIT, CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıLARıNı AĞıRLADı   11:30   SERKAN SARı`DAN, BAKAN URALOĞLU`NA BALıKESIR HAVALIMANı TEPKISI   10:42   BAKANLıKTAN CHP`LI PAZAR BELEDIYESI`NE 1.3 MILYON CEZA...   10:16   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN TARıMSAL ÜRETIME DESTEĞI DEVAM EDIYOR   10:09   YANKı BAĞCıOĞLU: ``CUMHURBAŞKANı, GENÇ SUBAYLARıMıZı HEDEF GÖSTERMEK YERINE, ONLARı ÜLKEMIZIN GELECEĞI OLARAK GÖRÜP DESTEKLEMELI``   10:05   İTHAL ILAÇ PROBLEMI ARTıYOR, BEŞ ILAÇTAN BIRI BULUNAMıYOR... ANKARA ECZACı ODASı BAŞKANı ABBASOĞLU: HASTALAR ECZANE ECZANE GEZMEK DURUMUNDA KALıYOR   10:04   CHP LIDERI ÖZEL`DEN “TÜRKEVI” AÇıKLAMASı: “İKTIDARLAR GELIR GIDER, DEĞIŞIR AMA TÜRKIYE`NIN ORADAKI 50 YıLLıK EVI DEĞIŞMEZ”    09:34   ESENYURT KARDEŞ KÜLTÜRLER FESTIVALI`NIN TANıTıMı YAPıLDı… BAŞKAN ÖZER: “ŞIMDI KARDEŞLIK ZAMANı DIYEREK, BIRBIRIMIZI KUCAKLAYALıM”   22:44   DIL DEVRIMI`NIN 92`NCI YıLı KUTLANDı... ÇANKAYA BELEDIYE BAŞKANı GÜNER: "CHP`LI BELEDIYELER, DAHA DA GÜÇLÜ BIR ŞEKILDE DIL DEVRIMI`NE SAHIP ÇıKACAK"   22:03   FENERBAHÇE, UNION SAINT-GILLOISE`YI 2-1 MAĞLUP ETTI VE AVRUPA LIGI`NE GALIBIYETLE BAŞLADı   20:08   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL, TÜRKEVI`NDE: "TÜRKIYE`NIN AB`YE ÜYELIĞINE SOSYALIST ENTARNASYONAL`IN TAM DESTEĞI SON DERECE ÖNEMLI"   17:44   İMAMOĞLU`NDAN HAKKıNDAKI DAVAYLA ILGILI DEĞERLENDIRME  
 
     
   

NAZLIAKA: CHP İKTİDARINDA 4 MİLYON KADINA İSTİHDAM SAĞLANACAK


CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, yarın Merkez Yönetim Kurulu`na sunacağı kadın istihdamı hakkındaki raporu açıklayarak, iktidarlarında yapacaklarına ilişkin “İlk 5 yıl içinde 6 milyon kişiye istihdam yaratacak politikaları tasarladık. 6 milyon yeni istihdamın 4 milyonu kadınlara ayrılacak” dedi.

 

Tarih : 11 Eylül 2022 Pazar 11:17   Okunma : 399

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, yarın Merkez Yönetim Kurulu`na sunacağı kadın istihdamı hakkındaki rapora ilişkin bilgi verdi. Nazlıaka, iktidarlarında yapacaklarına ilişkin “İlk 5 yıl içinde 6 milyon kişiye istihdam yaratacak politikaları tasarladık. 6 milyon yeni istihdamın 4 milyonu kadınlara ayrılacak” dedi.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, istihdama ilişkin yürüttükleri çalışmaları bir rapor halinde yarın CHP MYK`ya sunacaklarını bildirdi. Raporu bugün yazılı açıklama ile duyuran Nazlıaka şunları kaydetti:

“AKP Hükümeti`ne göre, kadınlar evde otursun, anneliği en büyük kariyer olarak görsün, çünkü anne olmayan kadın yarım kadındır. İş arayan bir kadına ‘ne oldu, evdeki işler yetmedi mi?` diye soran, kadınla erkeğin eşitliğini fıtrata ters gören zihniyetten kadını ekonomik olarak güçlendirmesini beklemek hayal olur. TÜİK`e göre bile kadınlar ev içi işlere erkeklere kıyasla 5 kat fazla zaman ve emek ayırıyorlar.

Bu gidişata bir dur demek için, ülkemizin en can yakıcı sorunlarından biri olan işsizliğe odaklandık. Kadın istihdamını artırmaya ilişkin yol haritamızı hazırladık. Türkiye`de kadının istihdamdaki yerini, kayıt dışı istihdamla mücadeleyi, sağlık ve sosyal haklar temelinde kadını güçlendirmeyi ele aldık.”

“KADIN VE ERKEK ARASINDAKİ MAAŞ FARKI YÜZDE 20”

OECD ülkeleri içinde en düşük kadın istihdamı oranına sahip olan ülke konumunda olduğunun altını çizen Nazlıaka, raporda şunları açıkladı:

“Kadınların geleneksel roller içine hapsedildiği ve istihdamın dışına itildiği bir gerçek. Aynı işi yapan kadın ve erkek arasındaki maaş farkı en az yüzde 20. Türkiye`de kadınlar kayıt dışılıkla da mücadele etmek zorunda kalıyor. Çalışma hayatının içindeki her 10 kadından 3`ü kayıt dışı çalışıyor.

“4 MİLYON KADINA İSTİHDAM SAĞLANACAK”

İktidara gelip ülkeyi yönettiğimiz ilk 5 yıl içinde 6 milyon kişiye yeni istihdam yaratacak politikalar ürettik. Her üç yeni istihdamdan ikisi yani 4 milyonu kadınlara ait olacak.

Mesleklerdeki cinsiyet ayrımcılığını da ortadan kaldıracağız; tıpkı bugün bizim belediyelerimizin kadın itfaiyeciler, kadın vatmanlar, kadın otobüs şoförleri istihdam ettiği gibi biz de kadının her meslekte istihdam edilmesini sağlayacağız. Özel sektörde yüzde 35`ten yüzde 50 oranına kadar kadın istihdam eden firmalara özel teşvikler uygulayacağız. Çocuk sahibi olmak için işten ayrılan kadınların yeniden işe dönmesi halinde de işveren, vergi teşviki alacak. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü resmi tatil olacak. Uluslararası Çalışma Örgütü`nün 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi de tıpkı İstanbul Sözleşmesi gibi iktidarımızda uygulamaya girecek.

Ev içi sorumlulukların sadece kadına ait olmadığının anlaşılmasını sağlayacağız. Sosyal devlet olmanın gereği olarak yoksul hanelere Aile Destekleri Sigortası projesini uygulayacağız ve yapılacak olan ödeneği kadının hesabına yatıracağız.”

Nazlıaka raporunda kadın istihdamı için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

"Kadınlar eşit işe eşit ücret almalı ve kayıt dışı istihdamın önüne geçilmelidir. Kadınlar yaşamın her alanında var olması, güçlenmesi ve istihdamda fırsat eşitliğinin sağlanması için: toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak bütüncül politikalar hayata geçirilmelidir. Kadınlar için esnek, güvencesiz, ikame edilebilir işler değil, tam zamanlı, güvenceli işler yaratılmalarıdır.

"24 SAAT HİZMET VEREN KREŞLER AÇILMALI"

Kadınların çalışma hayatına daha fazla katılması için kreş, yaşlı bakımevleri, engelli merkezleri, otizm ve alzheimer konukevleri gibi olanaklar sağlanmalıdır. Böylece kadınların üzerindeki bakım yükü azaltılmalıdır. Ücretsiz, 24 saat hizmet veren kreşler açılmalıdır.

Kadınlara kendini güvende hissedeceği nitelikte yerel hizmetler verilmelidir.

Cinsiyete yönelik ayrımcılığın ortadan kalkması için, eğitim çağına gelen her çocuğa toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi verilmelidir.

İstihdamda cinsiyet ayrımcılığına dayanan bakış açısı değiştirilmeli, kadınların her meslek dalında görev almasının önü açılmalıdır. İstihdam politikaları geleneksel iş bölümünü dönüştürecek şekilde olmalıdır.

İstihdam garantili mesleki eğitim programları arttırılmalıdır. Yaratılan iş olanaklarının geleneksel cinsiyet rollerini yeniden üretmesinden kaçınılmalıdır.

Annelik hali nedeniyle kadınların yaşadığı ücret ve iş kaybı önlenmelidir. Bu amaçla, çocuk sahibi olmak için işten ayrılan kadınların yeniden işe dönmesi halinde işverene teşvik uygulanmalıdır.

Yönetmeliklerde kadın üzerinden tanımlanan doğum sonrası bakım izinleri, ebeveyn izinlerine dönüştürülmelidir.

"BAKIM YÜKÜ KADINLARDA DEĞİL"

Bakım yükünün tek sorumlusunun kadınlar olmadığına dair bilinçlendirme ve farkındalık çalışmaları yapılmalıdır.

Sosyal bakım alanlarına yatırım yaparak sadece kadınlara istihdam sağlanmadığı, çarpan etkisiyle erkeklere de istihdam sağlandığı konusunda toplum bilinçlendirilmelidir.

Tarım sektöründe kadının kayıt dışı çalışmasını, iş güvencesizliğini, düşük ücreti, barınma sorunlarını ortadan kaldıracak politikalar uygulanmalıdır.

Üretici kadınların toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde örgütlenme çalışmaları desteklenmelidir.

Yerel yönetimlerin yetki alanı içindeki işyerlerinde kadın istihdamını teşvik edecek uygulamalar yaygınlaştırılmalıdır.

Kadınlar için sağlık hizmetleri kolaylaştırılmalıdır. Koruyucu-önleyici sağlık hizmetleri geliştirilmeli ve yaygınlaştırılmalıdır.

Kadınlara yönelik sağlık merkezlerinde kadın sağlığı, üreme sağlığı, aile planlaması, kadın hastalıkları konusunda düzenli aralıklarla eğitimler verilmelidir.

Engelli kadın ve çocuklara, sağlık hizmetleri ücretsiz ve ihtiyaç halinde yerinde verilerek kadının çalışma hayatına katılımı kolaylaştırılmalıdır.

Yoksul kadınların, doğal afet durumunda yaşam koşullarının daha da kötüleşmemesi için sağlık ve sosyal hakları kapsayan kamucu politikalar uygulanmalıdır.

Kadın yoksulluğuyla ilgili veri çalışmaları yapılırken ihtiyaçlar tespit edilmelidir. Her mahallenin içerdiği çeşitlilik ve farklılıkların ihtiyaç ve çözümlere yansıdığı politikalar geliştirilmelidir.

Kadın istihdamını arttırmak için mesleki eğitimler düzenlenmeli, ilham veren başarılı kadınlar ön plana çıkartılmalı, kadınlara yol haritalarını çizmelerine yardımcı olacak danışmanlık ve destek hizmetleri verilmelidir.

Kooperatifleşme hakkında bilgilendirici ve özendirici çalışmalar yapılmalı, kooperatiflerde kadın temsili arttırılmalıdır.

"KAMUDA EN AZ YÜZDE 35 KADIN YÖNETİCİ KOTASI"

Kamuda en az yüzde 35 kadın yönetici kotası uygulanmalıdır. Özel sektörde ise yüzde 35`ten yüzde 50`ye kadar kadın istihdam eden şirket ve kurumlara, aşamalı olarak artan teşvikler verilmelidir.

İstanbul Sözleşmesi yeniden yürürlüğe girmeli, Uluslararası Çalışma Örgütü`nün (ILO) 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi onaylanmalıdır.”

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA