29 Eylül 2024 Pazar


21:24   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL: "MEDAWAR ÖDÜLÜNE LAYıK GÖRÜLEN MEHMET HABERAL HOCAMıZı TEBRIK EDIYORUM"   18:36   KıLıÇDAROĞLU`NA ÇUBUK`TAKI LINÇ GIRIŞIMI: “YAKıN O EVI” DIYE BAĞıRAN SEVIM GÖLYERI`NE 5 YıL 10 AY HAPIS CEZASı   16:23   ÖZGÜR ÖZEL: “TÜRKEVI`NI TÜRGEV VE TÜGVA ILE ILIŞKILENDIRMEK BILGI EKSIKLIĞIDIR”   15:55   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıLARı ZEYBEK VE KARABAT`TAN MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NE ZIYARET…   15:22   ASU KAYA`DAN SIYASI PARTILERIN KADıN KOLLARıNA ÇAĞRı   15:05   ÖZÇAĞDAŞ, BAKAN TEKIN`E SAYıŞTAY RAPORLARıNA YANSıYAN MESEM TESPITLERINI SORDU   14:59   BDDK`NıN KREDI KARTı KARARLARı YENI TARTıŞMALARA YOL AÇTı   14:43   DEPREMDE 96 KIŞININ ÖLDÜĞÜ ALPARGÜN APARTMANı DAVASıNDA KARAR ÇıKTı...   14:07   ALI MAHIR BAŞARıR: MEVZUATA UYAN ÖĞRETMENLERIMIZ DEĞIL, ONLARA CEZA KESENLER SORUŞTURULMALıDıR   13:52   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKANı SEMIH PALAMUT: "VAR GÜCÜMÜZLE ÇALıŞıYORUZ"   13:25   YENIŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ÖZYIĞIT, CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıLARıNı AĞıRLADı   11:30   SERKAN SARı`DAN, BAKAN URALOĞLU`NA BALıKESIR HAVALIMANı TEPKISI   10:42   BAKANLıKTAN CHP`LI PAZAR BELEDIYESI`NE 1.3 MILYON CEZA...   10:16   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN TARıMSAL ÜRETIME DESTEĞI DEVAM EDIYOR   10:09   YANKı BAĞCıOĞLU: ``CUMHURBAŞKANı, GENÇ SUBAYLARıMıZı HEDEF GÖSTERMEK YERINE, ONLARı ÜLKEMIZIN GELECEĞI OLARAK GÖRÜP DESTEKLEMELI``   10:05   İTHAL ILAÇ PROBLEMI ARTıYOR, BEŞ ILAÇTAN BIRI BULUNAMıYOR... ANKARA ECZACı ODASı BAŞKANı ABBASOĞLU: HASTALAR ECZANE ECZANE GEZMEK DURUMUNDA KALıYOR   10:04   CHP LIDERI ÖZEL`DEN “TÜRKEVI” AÇıKLAMASı: “İKTIDARLAR GELIR GIDER, DEĞIŞIR AMA TÜRKIYE`NIN ORADAKI 50 YıLLıK EVI DEĞIŞMEZ”    09:34   ESENYURT KARDEŞ KÜLTÜRLER FESTIVALI`NIN TANıTıMı YAPıLDı… BAŞKAN ÖZER: “ŞIMDI KARDEŞLIK ZAMANı DIYEREK, BIRBIRIMIZI KUCAKLAYALıM”   22:44   DIL DEVRIMI`NIN 92`NCI YıLı KUTLANDı... ÇANKAYA BELEDIYE BAŞKANı GÜNER: "CHP`LI BELEDIYELER, DAHA DA GÜÇLÜ BIR ŞEKILDE DIL DEVRIMI`NE SAHIP ÇıKACAK"   22:03   FENERBAHÇE, UNION SAINT-GILLOISE`YI 2-1 MAĞLUP ETTI VE AVRUPA LIGI`NE GALIBIYETLE BAŞLADı  
 
     
   

TEİS`TEN YENİ SUT DÜZENLEMESİNE TEPKİ: “SGK`DAN BU YANLIŞ UYGULAMADAN BİR AN ÖNCE VAZGEÇMESİNİ İVEDİLİKLE TALEP EDİYORUZ”


Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), 3 Eylül`de yürürlüğe girecek yeni Sağlık Uygulama Tebliği`ne (SUT) hastayı ve eczacıyı karşı karşıya getireceği gerekçesiyle tepki gösterdi. TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, “SGK`dan bu yanlış uygulamadan bir an önce vazgeçmesini, doktor reçete yazarken sistemin uyarı vermesini sağlayarak hasta mağduriyetini engellemesini, gerekli kontrollerin Medula sistemi üzerinden yapılmasının sağlamasını ivedilikle talep ediyoruz” dedi.

 

Tarih : 30 Ağustos 2022 Salı 11:31   Okunma : 189

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), 3 Eylül`de yürürlüğe girecek yeni Sağlık Uygulama Tebliği`ne (SUT) hastayı ve eczacıyı karşı karşıya getireceği gerekçesiyle tepki gösterdi. TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, “SGK`dan bu yanlış uygulamadan bir an önce vazgeçmesini, doktor reçete yazarken sistemin uyarı vermesini sağlayarak hasta mağduriyetini engellemesini, gerekli kontrollerin Medula sistemi üzerinden yapılmasının sağlamasını ivedilikle talep ediyoruz” dedi.

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, 25 Ağustos`ta Resmi Gazete`de yayınlanan ve 3 Eylül`de uygulamaya girecek yeni Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Tebliğle doktorların tedaviye yönelik yazdığı ilaçların bir alt basamağının Medula ilaç sisteminde kayıtlı olmaması halinde hastaya verilmesinin engellendiğini, bu durumun eczacıların iş yükünü artıracağına dikkat çeken Saydan, şunları ifade etti:

 “Bazı durumlarda hekim doğrudan A ilacını reçete etmek istediğinde, reçetenin açıklamasına ‘B ilacına yanıt alınamamıştır` gibi bir ibare yazıyordu ya da hasta B ilacını hep ücretli aldıysa, hekim de buna istinaden sonrasında A ilacına başlayacaksa yine reçetenin açıklamasına ‘B ilacına yanıt alınamamıştır` gibi bir ibare yazıyordu. Yeni SUT değişikliğine kadar; birbirleri ile bağlantılı, basamaklı ilaçlar reçete edildiğinde raporların açıklama kısmına ‘kullanıldı, tolere edemedi, etki görülmedi` ibareleri ekleniyordu ve ilaçlar karşılanıyordu.

“DEĞİŞİKLİKLE ‘DOKTORUN TEDAVİSİNE MÜDAHALE EDİLEMEZ` İLKESİ TAMAMEN DEĞERİNİ YİTİRMİŞ DURUMDADIR”

Şimdi ise SGK, hekimin reçetede ‘hasta şu ilacı kullanmıştır, sonuç alınamamıştır` şeklindeki beyanlarını kabul etmem, hastanın Medula ilaç geçmişinde o ilacın kaydı olması gerekmektedir diyor. Söz konusu değişiklikle ‘Doktorun tedavisine müdahale edilemez` ilkesi tamamen değerini yitirmiş durumdadır. SGK`nın bu uygulaması, eczacıya hekimin teşhis ve tedavisinin takibini yaptırtarak günlük iş akışını yavaşlatacak ve hasta ile karşı karşıya gelmesine neden olacaktır. Eczacı her reçetenin, her ilacın peşinde koşturabilecek güç ve zamana sahip değildir. Kaldı ki Medula Sistemi en fazla bir yıllık ilaç geçmişini göstermekte, ücretli olarak ilacını alan hastanın bu bilgisine erişme imkânımız bulunmamaktadır.

“KURUMUN BİLGİSAYAR SİSTEMİNİN KONTROL EDEMEDİĞİ ŞEYLERDEN SORUMLU TUTULMAMIZIN MANTIKLI BİR İZAHI DA BULUNMAMAKTADIR”

Piyasadaki ruhsatlı ilaç sayısı 14 bin 932 adet olup, kurumca ödenen ilaç sayısı 8 bin 178 adettir. Bu uygulama ile diyabet hastalarından kanser hastalarına, tansiyon, kalp ve kronik alerji hastalarına kadar ve bunlar gibi hastalıklarda kullanılan binlerce ilacın tek tek eczacılarca manuel olarak geçmiş kontrolünün yapılması mümkün olmadığı gibi Kurumun bilgisayar sisteminin kontrol edemediği şeylerden sorumlu tutulmamızın mantıklı bir izahı da bulunmamaktadır.

“SGK`DAN BU YANLIŞ UYGULAMADAN BİR AN ÖNCE VAZGEÇMESİNİ İVEDİLİKLE TALEP EDİYORUZ”

Sistemde önceki ilacın görünmediği durumlarda hastanın doktorun reçete ettiği ilacı kullanabilmesi için öncelikle başka bir ilacı kullanmak zorunda bırakılması hem tedavisinin aksamasına neden olacak hem de devlet hastanın iyileşmeyerek sağlık sistemini defalarca kullanmasına sebep olduğu için zarara uğrayacaktır. Doktorun yazdığı ilacını almak isteyen hastaya bu durumu anlatmamız hasta ve eczacının karşı karşıya gelmesine neden olacaktır. Ayrıca hastanın geçmişte bu ilacı kullanıp kullanmadığını öğrenmek için eczacılar sistemde tarama yapmak zorunda kalacağı için eczacılık hizmetinde aksama da olacaktır. Zira bizlerden istenen insanüstü bir eylemdir. Eczane eczacıları olarak bizler geri ödeme kontrol dedektörü, arşiv tarama robotu değiliz! Dolayısıyla da eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak SGK`dan bu yanlış uygulamadan bir an önce vazgeçmesini, doktor reçete yazarken sistemin uyarı vermesini sağlayarak hasta mağduriyetini engellemesini, gerekli kontrollerin Medula sistemi üzerinden yapılmasının sağlamasını ivedilikle talep ediyoruz.”

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA