25 Eylül 2024 Çarşamba


11:16   GAMZE TAŞCıER: “OKULLARDA ISTIHDAM EDECEKLERI 30 BIN KIŞIYI ASGARI ÜCRETIN ALTıNDA KALAN ‘CEP HARÇLıĞı`YLA ÇALıŞTıRMAK INSAFSıZLıKTıR”   10:49   SILIFKE BELEDIYE BAŞKANı TURGUT`TAN CHP İLÇE BAŞKANLıĞı`NA ZIYARET   10:37   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER: "ÜRETICI HAK ETTIĞI GELIRI ELDE EDEMIYOR"   09:21   CHP LIDERI ÖZEL`DEN MERKEZE ÇEKILEN MANISA VALISI ÜNLÜ`YE VEDA MEKTUBU   08:58   CHP`DE ROTA ERKEN SEÇIM...   01:04   BIRLEŞMIŞ MILLETLER GÜVENLIK KONSEYI,  LÜBNAN GÜNDEMIYLE TOPLANACAK   22:41   MILLI EĞITIM BAKANı TEKIN: ``TALEP OLDUĞU SÜRECE IMAM HATIP OKULU AÇMAYA DEVAM EDECEĞIZ``   19:29   RSF`DEN, GAZZE`DE GAZETECILERE KARŞı IŞLENEN SAVAŞ SUÇLARı IÇIN ULUSLARARASı CEZA MAHKEMESI`NE DÖRDÜNCÜ ŞIKAYET   17:35   MEZITLI BELEDIYESI`NDEN ILKOKUL ÖĞRENCILERINE KıRTASIYE DESTEĞI   17:07   CHP KURMAYLARıNıN İMAMOĞLU ZIRVESI SONA ERDI... GÜL ÇIFTCI: ``OLASı BIR ANTIDEMOKRATIK, HUKUKA AYKıRı HUKUKA AYKıRı BIR KARAR ALıNMASı ALıNMASı DURUMUNDA TÜRKIYE`YE MALIYETI NE OLACAK``   16:24   YAŞAMıNı YITIREN SENARIST, YAPıMCı VE YÖNETMEN TOMRIS GIRITLIOĞLU IÇIN TÖREN DÜZENLENDI   15:55   KEMAL KıLıÇDAROĞLU`NDAN, EKREM İMAMOĞLU`NA DESTEK TELEFONU    15:20   İMAMOĞLU`NDAN “İSTANBUL`DA AHMAK DAVASı TOPLANTıSı” AÇıKLAMASı   15:05   POLIS MEMURU YıLMAZ`ıN ŞEHIT EDILMESI... MURAT BAKAN: "ÇÖZÜMÜNÜN SADECE İÇIŞLERI BAKANLıĞı`NıN SORUMLULUĞUNA BıRAKıLMASı DOĞRU VE YETERLI DEĞIL"   14:54   CHP KURMAYLARı, İMAMOĞLU HAKKıNDAKI DAVAYLA ILGILI TOPLANDı   14:46   ÖZGÜR ÖZEL`DEN “AHMAK DAVASı” AÇıKLAMASı   14:15   YENIŞEHIR BELEDIYE SPORLU GENÇ YETENEK YUSUF, SILIFKE BELEDIYE SPOR`A TRANSFER OLDU   14:09   ÖZGÜR ÖZEL: “SURIYE ILE KURULAN HER DIPLOMATIK ADıM TÜRKIYE`DEKI SıĞıNMACı SORUNUNU ÇÖZMEYE KATKı SAĞLAYACAĞı IÇIN ÇOK DOĞRU ADıMDıR``   13:32   MOTO KURYE SAMET ÖZGÜL`ÜN KARDEŞI BERNA ÖZGÜL: "SABıKALı INSANLAR ARAMıZDA DOLANDıKÇA BIZ NE SAMET ÖZGÜL`Ü NE DE ŞEYDA YıLMAZ`ı KORUYABILIRIZ"   13:06   CHP`LI BÜLBÜL`DEN EKREM İMAMOĞLU`NA DESTEK  
 
     
   

ELAZIĞ`DA ODA BAŞKANLARI: "SGK VE BAĞ-KUR PRİMLERİNDE İNDİRİM YAPILMALI. YOKSA BİRÇOK ESNAFIMIZ İŞYERLERİNİ KAPATMAK ZORUNDA KALACAK"


Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Karma Oda Başkanı Hakan Albayrak, SGK ve Bağ-Kur primlerinde düzenlemeye gidilmesi gerektiğini belirterek, “Şayet böyle giderse yakın zamanda birçok esnafımız işyerlerini kapatmak zorunda kalacaklardır” dedi. Elazığ Elektronikçiler Fotoğrafçılar ve Saatçiler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Havabulut da "BAĞ-KUR primleri en azından Türkiye`ye genelinde biraz daha indirimli olursa esnaflarımız rahat bir nefes alacaktır" diye konuştu.

 

Tarih : 28 Temmuz 2022 Perşembe 17:37   Okunma : 237

Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Karma Oda Başkanı Hakan Albayrak, SGK ve Bağ-Kur primlerinde düzenlemeye gidilmesi gerektiğini belirterek, “Şayet böyle giderse yakın zamanda birçok esnafımız işyerlerini kapatmak zorunda kalacaklardır” dedi. Elazığ Elektronikçiler Fotoğrafçılar ve Saatçiler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Havabulut da "BAĞ-KUR primleri en azından Türkiye`ye genelinde biraz daha indirimli olursa esnaflarımız rahat bir nefes alacaktır" diye konuştu.

Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Karma Oda Başkanı Hakan Albayrak, ülkede temel ihtiyaçların giderilmesi ve ekonomik sirkülasyonun devamlılığında önemli rol oynayan küçük esnafın ciddi sıkıntılar içinde olduğunu anlattı. Özellikle AVM ve internet üzerinden ürün satışı yapılmasının esnafa büyük darbe vurduğunu dile getiren Albayrak, SGK ve Bağ-Kur primlerinde düzenlemeye gidilmesi gerektiğine dikkat çekti. Albayrak, "Şayet böyle giderse yakın zamanda birçok esnafımız işyerlerini kapatmak zorunda kalacaklardır" diye konuştu.

"AVM VE ZİNCİR MAĞAZALARDA ÜRÜNLERE KOTA GETİRİLSİN"

Albayrak, şunları söyledi:

"Esnafın sorunu kesinlikle bitmez. En başta BAĞ-KUR ve sigorta primleri çok yüksek. Tabii Elâzığ`da bir deprem atlattık, depremden sonra dükkân kiraları yükseldi. Esnafımız zaten iş yapamıyordu, şu an internet siteleri esnafımızı zor duruma koydular. İnternette satış yapan sitelerin kaldırılmasını istiyoruz, büyük AVM`ler küçük esnafı her zaman yutmuştur. Dolayısıyla internette satış yapan siteler ve büyük AVM`lerin azalmasını istiyoruz. Eskiden yasa gereği AVM`lerin şehrin 10 kilometre dışında olmaları gerekiyordu. Şimdi şehrin içine yayılmışlar. Elâzığ`da AVM`ler şu an hiç yoksa belki 3 tane var. Bunlar da küçük esnafı etkiliyorlar. Küçük esnafa zarar veriyor. Bugün bir AVM`de ne deseniz o satılıyor. Biz burada devletimize sesleniyoruz. Artık bunlara bir kota getirirsin bir sınır koyulsun. Bir AVM`de diyelim ki ulusal marketler, bunlar niye bir halı satıyor? Bunlar halıcı mı, ayakkabıcı mı? Biz bunu istemiyoruz, buna karşıyız. Hükümetimizin de bunun hakkında çalışmalar yapmasını istiyoruz. Yoksa esnafımız mağdur. Böyle giderse çoğu esnafımız kapatabilir.

"BİZİ BAĞ-KUR, SGK PRİMLERİ ETKİLİYOR"

Asgari ücretin artması çok da bize zarar vermedi. BAĞ-KUR ve SGK primleri küçük esnafı en çok etkileyen kalemlerden. Bu konuda düzenleme yapılsın. Esnaf zaten iş yapamaz haldeyken, bu gider yükünü nasıl kaldıracak? Bir esnafın primlerinin 2 bin 300 lira değil de bin 500 lira olmasını istiyoruz. Ödeyemiyoruz, ödeyemeyecek durumdayız. Tabii ki bu da esnafı çok sıkıntıya koyuyor. Abartmadan konuşalım. Bugün biz Elazığ için konuşursak bin tane esnaftan belki 500 tanesi Bağ- Kur`unu yatıramıyor, birikiyor bunlar. Bir an önce bunlara bir çare bulunmasını istiyoruz.

"BAĞ- KUR İNDİRİMLİ OLMALI"

Elazığ Elektronikçiler Fotoğrafçılar ve Saatçiler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Havabulut da esnafın zorlu bir süreçten geçtiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Şimdi esnafımızın sorunları şöyle başlıyor ilk olarak ekonomik sıkıntıların olduğu bir süreçten geçtiğimiz için esnafın ödemesi gereken bazı temel kalemler var. Bu kalemlerin başında neler geliyor BAĞ-KUR primi olsun, yanında çalıştırdığı elemanın ücreti olsun, sigortası olsun, dükkân kirası, elektrik faturası ve internet faturaları gibi ödemesi gereken temel ihtiyaç faturaları vardır. Süreç zorlu geçtiği için esnafımızda bu faturaları ödemekte zorluk çekiyor. BAĞ-KUR primleri şu anda yaklaşık indirimsiz hali 2 bin 200 seviyesine geldi, sigorta primleri yine aynı şekil esnaf zor durumda şu anda. Bunlara devletimizden bir kolaylık gelmesini bekliyoruz. BAĞ-KUR primleri en azından Türkiye`ye genelinde biraz daha indirimli olursa esnaflarımız rahat bir nefes alacaktır."

ESNAFIN FAİZSİZ KREDİYE İHTİYACI VAR”

Deprem süreci sonrası çok büyük sıkıntılar çeken esnafın seçim öncesi ilk ziyaret edilen kesim olduğu halde seçilen vekillerin daha sonra esnafın hiçbir sorunuyla ilgilenmediğini savunan Havabulut, esnafın faizsiz krediye ihtiyacı olduğunu ancak bu şekilde rahat bir nefes alabileceklerini dile getirdi. Havabulut konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Deprem sürecinde esnaflarımız gerçekten sıkıntılar yaşadı. Mesela depremde Elazığ`daki memurlara 3 ay boyunca destek verildi 647 lira gibi bir iyileştirme yapıldı maaşlarına. Ama esnaflarımızın 3 aylık Bağ-Kur`u alınmasın dedik yine devletimiz almaya devam etti. Dedik ki en azından borçlarının 1-2 taksitini devlet karşılasın dedik yine bu taleplerimiz karşılık görmedi. Biz devletimizden şu anda esnafımızı rahatlatıcı bir önlem paketinin alınmasını istiyoruz. En azından bir nefes kredisi ismiyle faizsiz bir kredi desteği olursa esnaflarımız bunu alarak önündeki borçlu engellerini kaldırarak bir nefes alacaklarını düşünüyoruz. Sonuçta seçimler yaklaşıyor, seçime gidecek milletvekilleri her zaman olduğu gibi siyasi arenaya çıktığı zaman esnaf ziyaretlerinden başlıyor. Esnaf ziyaretlerinde talepleri dinliyorlar ama nedense seçildikten sonra bu talep yerine gelmiyor. Ama bu dönem gerçekten farklı bir dönem olacak. Siyasi arenaya çıkan milletvekillerimiz esnafımızın yanına geldiği zaman gerçekten gerçek yükümlülüklerini gerçekten sözlerini tutarak geleceklerse esnaftan başlasın ama gerçekten sözlerini tutmayıp esnafı sadece bir reklam amacıyla görecekse de biz bu duruma da karşı koyacağız buradan da bilinmesini istiyoruz."

"ULUSAL MARKETLER YEREL ESNAFI ZOR DURUMDA BIRAKIYOR"

Ulusal marketlerin günlük kazancı ile evini geçindirmeye çalışan yerel esnafı fazlasıyla zor durumda bıraktığını ifade eden Havabulut, bu konuda önlem alınması gerektiğini dile getirerek şunları söyledi:

"Esnafımız rahat bir nefes alamıyor bu zorlu sürecin inşallah en kısa zamanda devletimiz tarafından giderilmesini beklemekteyiz. Her türlü olumsuzluktan esnafımız çok çabuk etkileniyor. Elazığ`ımız bir deprem yaşadı bir pandemi yaşadı şimdi bir ekonomik sıkıntı var. Günlük hayatlarını günlük kazançları ile elde eden esnaflarımız bu süreci gerçekten sancılı geçirmektedir. Bir de şu konuya değinmek istiyorum ulusal marketler olsun büyük AVM`ler olsun büyük markalar olsun bizim küçük esnafımızı bayağı zor durum da bırakıyorlar. Mesela bizdeki elektronikçi arkadaşlarımız kredi kartına taksit yapamazken büyük AVM`ler yapıyor, saatçi esnafımız kendi dükkanında saat satamazken AVM`ler bunları taksitle daha ucuz fiyatlara satabiliyor."

"ASGARİ ÜCRETİN ARTMASIYLA ODA AİDATLARI ARTTI"

Asgari ücrete yapılan zamla birlikte oda aidatlarının ve BAĞ-KUR primlerinin arttığını dile getiren Havabulut, “Her hâlükârda asgari ücrete ne kadar iyileştirme gelirse bir o kadar da esnafın yükü artıyor” dedi. Havabulut şunları söyledi:

"Yakın zamanda bildiğiniz gibi asgari ücrete zam geldi.  Bu ücrete zam gelmesine karşı değiliz keşke 6 bin 6 bin 500 olsaydı, tamam bizim sonuçta küçük esnaflarımız yanında 1 kişi 2 kişi istihdam ediyor. Ama asgari ücrete zam geldiği zaman esnafında bazı ödemesi gereken kalemlere artış geliyor. BAĞ-KUR`a gelen zam gibi oda aidatlarına odadan aldığı evraklara zamlar geliyor. Yani her hâlükârda asgari ücrete ne kadar iyileştirme gelirse bir o kadar da esnafın yükü artıyor. Keşke hükümetimiz bu gelen zamlardan bu defalık esnaf kardeşlerimize bu yükü yansıtmasalardı bu daha iyi olurdu. Bizim esnaf odaları başkanı olarak talebimiz şudur bu gelen yükler bu sene geldi en azından 2023`te gelmesin esnafı rahatlatıcı bazı indirimler gelirse biz esnaf odaları başkanı olarak mutluluk duyarız."

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA