26 Kasım 2024 Salı


16:37   BURHANETTIN BULUT`TAN MUAYENE KATKı PAYıNıN 10 KAT ARTıRıLMASıNA TEPKI   16:34   TBMM PLAN VE BÜTÇE KOMISYONU... ULAŞ KARASU: "TELEGRAM`DA KIŞISEL VERILERIMIZ 3 KURUŞA SATıLıYOR. BAŞKA BIR ÜLKEDE SORUMLULUK SAHIPLERI UTANıR, ISTIFA EDERDI"    15:04   KEMAL KıLıÇDAROĞLU`NUN AVUKATı CELAL ÇELIK`TEN ERDOĞAN`ıN AÇTıĞı YENI DAVAYA ILIŞKIN AÇıKLAMA   14:38   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı GÖKÇEN: KADıNLARıN EŞIT VE SAYGıN YURTTAŞLAR OLDUĞUNU KABUL ETMEK ZORUNDAYıZ   14:23   CHP`LILERDEN `KREŞ` TEPKISI...   13:48   SILIFKE BELEDIYESI, ILÇEDE ETKILI OLAN FıRTıNA SONRASı ÇALıŞMALARıNı SÜRDÜRÜYOR   13:43   YENIŞEHIR BELEDIYESI`NIN DÜZENLEDIĞI 4. YENIŞEHIR KOMEDI OYUNLARı FESTIVALI SONA ERDI   13:29   CHP`LI KARACA: "KADıNA YÖNELIK ŞIDDETLE ILGILI 15 KOMISYON RAPORUNDAKI 1248 ÖNERININ IKTIDAR TARAFıNDAN YERINE GETIRILME ORANı YÜZDE 10`U BILE GEÇMIYOR"   12:58   CHP`LI DINÇER, EV SAHIBININ DARP ETTIĞI AILEYI ZIYARET ETTI   12:34   ÖZGÜR ÖZEL: VELEV KI BU TEĞMENLERI GÖREVDEN UZAKLAŞTıRDıNıZ. GELECEK SEÇIMI KAZANıP MUSTAFA KEMAL`IN ASKERLERINI, ORDUSUNA GERI KAZANDıRACAĞıZ   11:34   SEZGIN TANRıKULU: “İKTIDARıMıZıN ILK GÜNÜNDE İSTANBUL SÖZLEŞMESI YENIDEN YÜRÜRLÜĞE GIRECEK, BUNDAN KIMSENIN KUŞKUSU OLMASıN”   11:29   CHP`LI DEMIR`DEN BAKAN ŞIMŞEK`E: "DEMIRÖREN GRUBU, ZIRAAT BANKASı`NA OLAN BORCUNUN NE KADARıNı ÖDEMIŞTIR, DIĞER KAMU BANKALARıNA BORCU BULUNMAKTA MıDıR?"   10:37   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, ÜRETICILERE VE HAYVAN YETIŞTIRICILERINE DESTEK OLMAYA DEVAM EDIYOR   10:10   DENIZ YÜCEL`DEN BAKAN TEKIN`E: “O KREŞLER ÇALıŞAN ANNE-BABALARıN KURTARıCıSı. SEN BU MILLETIN VE ÇAĞDAŞ TÜRKIYE`NIN DÜŞMANıSıN”   09:51   MAMAK METRO IHALESI YENIDEN YAPıLDı... YAVAŞ: ‘`575 MILYON EUROYA RAZı OLMADıK, ANKARALıLARıN HAKKıNı SAVUNDUK. İHALEYI REVIZE ETTIK, IKINCI TURDA 187 MILYON EURO DAHA AZ TEKLIF ALDıK``   09:47   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER: “TÜM ÖĞRETMENLERIMIZIN ÖĞRETMENLER GÜNÜ`NÜ KUTLARıM”   09:38   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER: “BIZI IKTIDARA VAHAP SEÇER BELEDIYECILIĞI TAŞıMAZ, CUMHURIYET HALK PARTISI BELEDIYECILIĞI TAŞıR”   02:24   CHP HEYETI SAMSUN`DA SOKAĞıN SESINI DINLIYOR   01:30   MADENCILERIN DIRENIŞINE DEPREMZEDELERDEN DESTEK MESAJı: "MADENCILERIN AZIM VE KARARLıLıĞı OLMASAYDı BIZ O CEHENNEMDEN ASLA ÇıKAMAZDıK"   23:18   CHP LIDERI ÖZEL, KAYYUMLARA KARŞı 30 KASıM`DA TOPLANMAK ÜZERE CHP`LI BELEDIYE BAŞKANLARıNı GENEL MERKEZ`E ÇAĞıRDı  
 
     
   

ITUC 2022 KÜRESEL HAKLAR ENDEKSİ: "TÜRKİYE İŞÇİ HAKLARINDA EN KÖTÜ 10 ÜLKE ARASINDA"


Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) tarafından yayınlanan, 148 ülkeyi kapsayan Küresel Haklar Endeksi`ne göre, Türkiye, işçiler için en kötü 10 ülke arasında yer aldı. Raporda, “Türkiye`de 2022 yılında da işçi hakları ve özgürlükleri ihlal edilmeye devam etti. Protestolara polis müdahalesi ve sendikacılara yönelik baskılar ve tutuklamalar dikkat çekti. 2021 yıl 1 Mayıs`ında 212 kişi gözaltına alındı” hatırlatması yapıldı.

 

Tarih : 29 Haziran 2022 Çarşamba 11:21   Okunma : 291

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) tarafından yayınlanan, 148 ülkeyi kapsayan Küresel Haklar Endeksi`ne göre, Türkiye, işçiler için en kötü 10 ülke arasında yer aldı. Raporda, “Türkiye`de 2022 yılında da işçi hakları ve özgürlükleri ihlal edilmeye devam etti. Protestolara polis müdahalesi ve sendikacılara yönelik baskılar ve tutuklamalar dikkat çekti. 2021 yıl 1 Mayıs`ında 212 kişi gözaltına alındı” hatırlatması yapıldı.

ITUC, Küresel Haklar Endeksi`nin bu yıl dokuzuncusunu yayınladı. ITUC, dünyada yükselen enflasyona ve ekonomik duruma vurgu yaparken “İşçi hakları çöküyor” uyarısı da yaptı.

Küresel Haklar Endeksi ile ilgili açıklamada görüşlerine yer verilen ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow, dünya genelinde yaşanan ekonomik durumu “çoklu ve olağanüstü krizler” olarak niteledi. Tarihsel eşitsizlik seviyesi, iklim acil durumu, yaşamları ve geçim kaynaklarını yok eden pandemi, yıkıcı yerel ve küresel çatışmalar yaşandığını dile getiren Burrow, “İşçiler bu krizlerin ön saflarında” dedi.

Burrow, 2022 Küresel Haklar Endeksi`nin, “hükümetler ve işverenlerin, işçi haklarına saldırmasıyla istikrarsızlığın nasıl istismar edildiğini ortaya koyduğunu” belirtti. Dünyanın yaşanan hasarı geri almaya başlaması için yeni bir toplumsal sözleşmeye ihtiyaç olduğunu belirten Burrow, bu toplumsal sözleşmenin işler, ücretler, haklar, sosyal koruma, eşitlik ve kapsayıcılığı kapsaması gerektiğine de işaret etti.

“TÜRKİYE`DE SİSTEMATİK SENDİKA DÜŞMANLIĞI” VURGUSU

Endeksin Türkiye ile ilgili bölümünde, “grev yasakları”, “sendikacıların tutuklanması” ve “sistematik sendika düşmanlığı” vurgulandı. 148 ülkeyi kapsayan endekste Türkiye; işçi hakları açısından en kötü 10 ülke arasında Belarus, Brezilya, Kolombiya, Mısır, Myanmar, Filipinler, Eswatini ve Guatemala ülkeleriyle birlikte anıldı.

“Türkiye`de 2022 yılında da işçi hakları ve özgürlükleri ihlal edilmeye devam etti. Protestolara polis müdahalesi ve sendikacılara yönelik baskılar ve tutuklamalar dikkat çekti. 2021 yıl 1 Mayıs`ında 212 kişi gözaltına alındı” bilgileri aktarılan raporda, işverenlerin de sistematik bir şekilde sendika düşmanı uygulamalara devam ettiği ve örgütlenmeye çalışan işçileri işten attığı kaydedildi. Şu olaylar hatırlatıldı:

“Kocaeli`de bulunan ve Renault, Fiat, Toyoto, Hyundai ve Ford gibi markalara üretim yapan Farplas Otomotiv fabrikası işçileri ücret artışı talebiyle Birleşik Metal-İş Sendikası`na üye oldular. İşten çıkartmaları protesto etmek için fabrika içinde eylem yapan işçilere polis müdahale etti. Polisin biber gazı kullandığı müdahale sırasında sendika şube yöneticileri Necmettin Aydın ve Engin Kulu`nun aralarında bulunduğu 106 kişi gözaltına alındı. Polis biber gazı kullanmaya gözaltı araçlarında da devam etti ve yaralananlar oldu.”

“13 ÜLKEDE SENDİKACILAR ÖLDÜRÜLDÜ”

Endeksle birlikte yayınlanan rapordan öne çıkan başlıklar da şöyle:

“- Bu yıl El Salvador, Nijer ve Suudi Arabistan için ülke notları iyileşirken Ermenistan, Afganistan, Avustralya, Burkina Faso, Gine, Jamaika, Lesoto, Hollanda, Tunus ve Uruguay için kötüleşti.

- 13 ülkede sendikacılar öldürüldü. Ülkelerin yüzde 41`inde ifade ve toplanma özgürlüğü ihlal edildi. 69 ülkede işçiler keyfi tutuklamalar ve gözaltılar yaşadı. Ülkelerin yüzde 66`sı işçilerin adalete erişimini engelledi veya kısıtladı.

- 113 ülke, işçileri sendika kurma veya sendikaya katılma haklarından mahrum bıraktı. Bu sayı 2021`de 106`daydı. Afganistan, Burkina Faso, Myanmar, Suriye ve Tunus`taki işçiler, işyeri temsilinden dışlandı.

- Ülkelerin yüzde 77`si işçilerin sendika kurma ve sendikaya üye olma hakkını engelledi.

“ÜLKELERİN YÜZDE 87`Sİ GREV HAKKINI İHLAL ETTİ”

- Ülkelerin yüzde 74`ünde, yetkililer sendikaların tescilini engelledi. Afganistan, Belarus, Mısır, Ürdün, Hong Kong, Myanmar ve Sudan`daki bağımsız sendikal faaliyetlere yönelik devlet baskısı arttı.

- 50 ülke işçileri fiziksel şiddete maruz bıraktı. 2021`de bu sayı 45`ti.

- Ülkelerin yüzde 87`si grev hakkını ihlal etti. Belarus, Mısır, Hindistan, Myanmar, Filipinler ve Sudan`daki grevler, sendika liderlerinin tutuklanması veya şiddetli baskıyla söndürüldü.

- Her beş ülkeden dördü toplu pazarlığı engelledi. Toplu pazarlık hakkı kamuda ve özel sektörde aşındırıldı. Tunus`ta, başbakanın izni olmadan sendikalarla müzakere yapılmasını yasakladı.”






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA