15 Kasım 2024 Cuma


16:09   İBB BAŞKANı EKREM İMAMOĞLU`NUN DANıŞMANı MURAT ONGUN, AK PARTI/CHP DÖNEMLERININ KıYASLAMALı ETKINLIK HARCAMALARı TABLOSUNU PAYLAŞTı   15:55   MURAT EMIR, DIYABET HASTASı ÇOCUKLAR VE AILELERIYLE TBMM`DE BASıN TOPLANTıSı DÜZENLEDI...   15:52   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ: “HALKıN BÜTÇESINI, HALK IÇIN KULLANıYORUZ”   15:48   GÜLCAN KıŞ: “EMEKLILIKTE ADALET SAĞLANMALı, EMEKÇININ FERYADı DUYULMALı”   15:37   ÖZGÜR ÖZEL`DEN ``INCELEME VE SORUŞTURMALARA`` TEPKI   14:01   CHP`NIN ESENYURT`TA ``DEMOKRASI NÖBETI`` SÜRÜYOR...   13:43   CHP`NIN “ADALET BULUŞMALARı” İZMIR`DE BAŞLıYOR...   12:31   İMAMOĞLU`NDAN ``SORUŞTURMA`` TEPKISI   12:24   ALI MAHIR BAŞARıR: “BU HAFTA SONU TÜRKIYE`NIN RÖNTGENINI ÇEKECEĞIZ”   11:34   TBMM PLAN VE BÜTÇE KOMISYONU MASALARıNDA SANDVIÇ, SÜT VE MANDALINA...   09:50   CHP`NIN EKONOMI TURU GAZIANTEP, KAHRAMANMARAŞ VE MALATYA ILE BAŞLıYOR...   09:42   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, GAZIMAĞUSA BELEDIYESI`NE 3 YOLCU OTOBÜSÜ VE YOL SÜPÜRME ARACı HIBE ETTI   09:27   ALI MAHIR BAŞARıR: NE OLDUĞU BELIRSIZ VAKıF VE TARIKATLARDA ÇOCUKLARıMıZı DÖVENLERE SORUŞTURMA YOK, HALK IÇIN ÇALıŞAN YAVAŞ VE İMAMOĞLU`NA SORUŞTURMA VAR   15:29   ÖZGÜR ÖZEL: “MECLIS ARITMETIĞI IÇINDE ITTIFAKLAR YAPıLABILIR”   14:43   İKTIDAR "ETKI AJANLıĞı" SUÇU GETIREN MADDEDE GERI ADıM ATTı, TEKLIF GERI ÇEKILIYOR   14:20   CHP`LI MILLETVEKILLERI, BAĞ-KUR PRIM GÜN SAYıSıNıN DÜŞÜRÜLMEMESINI PROTESTO ETTI   13:47   CHP MANISA İL BAŞKANı ÖZALPER`DEN SALIHLI DEVLET BAHÇELI KENT MEYDANı`NıN ADıNıN DEĞIŞTIRILMESI SONRASı YAŞANAN OLAYLARLA ILGILI AÇıKLAMA   13:17   CHP HEYETI ESENYURT BELEDIYESI`NDE...   13:11   ÇALıŞMA BAKANLıĞı BÜTÇESINDE CHP`LI MILLETVEKILLERINDEN ASGARI ÜCRET PROTESTOSU   12:12   ÖZGÜR KARABAT`TAN TICARET BAKANı BOLAT`A ELEŞTIRI  
 
     
   

SÜT SEKTÖR TEMSİLCİLERİ UYARDI: "ÇİĞ SÜT FİYATLARI AYLIK BELİRLENMELİ"


Süt sektörü temsilcileri 7,5 TL çiğ süt fiyatının maliyetlerle beraber eridiğini, üretimi sürdüremediklerine açıkladı. Süt fiyatlarının aylık olarak açıklanması gerektiğini belirten temsilciler, “Üreticilerimiz, tavsiye edilen süt fiyatı daha eline geçmeden yeme gelen zamlarla yüzleşmek zorunda kaldı. Bir kilo yemin fiyatı bazı yerlerde 7,6 liraya dayandı. Süt paritesi 1`in altına düştü. Çiğ süt fiyatları aylık olarak belirlenmeli” denildi.

 

Tarih : 27 Haziran 2022 Pazartesi 11:53   Okunma : 263

Süt sektörü temsilcileri 7,5 TL çiğ süt fiyatının maliyetlerle beraber eridiğini, üretimi sürdüremediklerine açıkladı. Süt fiyatlarının aylık olarak açıklanması gerektiğini belirten temsilciler, “Üreticilerimiz, tavsiye edilen süt fiyatı daha eline geçmeden yeme gelen zamlarla yüzleşmek zorunda kaldı. Bir kilo yemin fiyatı bazı yerlerde 7,6 liraya dayandı. Süt paritesi 1`in altına düştü. Çiğ süt fiyatları aylık olarak belirlenmeli” denildi.

Ulusal Süt Konseyi (USK) 5 Mayıs`ta çiğ süt fiyatını 7,50 TL olarak belirlemişti. Süt sektöründe yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri konusunda sektör temsilcileri yazılı basın açıklaması yaptı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Tevfik Keskin, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil Özcan, Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Ahmet Erken ve Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Genel Başkanı Sencer Solakoğlu imzasının bulunduğu açıklamada sektör temsilcilerinin saptamaları şöyle:

“Bilindiği üzere, USK`nın 5 Mayıs 2022 tarihinde yapılan toplantısında 15 Mayıs 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatı (çiğ süt destek primi hariç) 7,50 TL/litre olarak belirlendi. Konsey yaptığı açıklamada, ‘çiğ süt üretim maliyetinde önemli bir değişiklik olduğunda önümüzdeki süreçte piyasa şartlarına göre tekrar değerlendirme yapılacaktır` demişti.

"ÜRETİCİLER SÜT FİYATLARI ELİNE GEÇMEDEN ZAMLARLA YÜZLEŞTİ" 

Bugün itibariyle bir litre süt sattığında üreticilerimizin eline kesintiler çıktıktan sonra net olarak ortalama 7 lirayı geçiyor. Üreticilerimiz, Ulusal Süt konseyi tarafından tavsiye edilen süt fiyatı daha eline geçmeden yeme gelen zamlarla yüzleşmek zorunda kaldı. Bir kilo yemin fiyatı bazı yerlerde 7,6 liraya dayandı. Süt paritesi 1`in altına düştü.

"ÜRETİCİNİN TEK MALİYETİ YEM DEĞİL"

Yurtiçi ve yurtdışı hammadde fiyatları arttıkça yem fiyatları arttı. Üreticinin tek maliyeti yem değildir. Mazota da zam geldi ve gelmeye devam ediyor. Elektriğe de, işçiye de, nakliyeye de, ilaca da. Artık üreticilerimiz, sürdürülemez çiğ süt fiyatları ve artan maliyetler nedeniyle sürekli fiyat talep eden konumunda olmaktan yoruldu. Eskiden kırsalda üretimden kopan insanlar şehirlere göç öder, kendisine orada hayat bulmaya çalışırdı. Artık oralarda da hayat çok pahalı. İnsanların bu hayat pahalılığında yerinde kalmaktan, üretmekten başka çareleri yoktur.”

"ÇİĞ SÜT FİYATLARI AYLIK OLARAK BELİRLENMELİ" 

Süt sektörü temsilcileri şu önerilerde bulundu: 

“-Ulusal Süt Konseyi (USK) tavsiye fiyatının belirlediği sürelerde çiğ süt /yem paritesinin 1,5 olması için ya çiğ süt fiyatları artırılmalı ya da yem fiyatları düşürülmeli, Kaba ve kesif yemlere gelen zamlara yönelik tedbir alınmalı.

-Diğer maliyet artışlarını durduracak tedbirler hayata geçirilmeli, çiğ süt fiyatları aylık olarak belirlenmeli.

-Çiğ süte verilen 20 kuruşluk prim desteği hem üreticiyi destekleyecek hem de kayıt dışılığa kaymanın önüne geçirecek seviyeye yani en az 1 lira seviyelerine çıkartılmalı.

- Damızlık hayvanların kesilmesini engelleyecek tedbirler hayata geçirilmeli, tüketiciye uygun fiyattan hayvansal ürün alabilme imkanı sağlanmalı."

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA