23 Kasım 2024 Cumartesi


16:29   KıLıÇDAROĞLU SAVUNMA YAPTı... GÖKHAN GÜNAYDıN: BU DAVA, FIILEN MILLETVEKILLIĞI VE GENEL BAŞKANLıK GÖREVINI SÜRDÜRMEKTE OLAN HERKESE VERILMIŞ BIR GÖZDAĞı   16:23   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN: BIZ ÇARŞıDAN GELIRKEN SIZ GIDIYORDUNUZ   16:19   KEMAL KıLıÇDAROĞLU, SAVUNMASıNı TAMAMLAMASıNıN ARDıNDAN ÖZGÜR ÖZEL ILE BERABER ADLIYEDEN AYRıLDı   16:09   ERDOĞAN`A HAKARETTEN YARGıLANAN KEMAL KıLıÇDAROĞLU SAVUNMA YAPTı: "ERDOĞAN; ÜLKEMIZ, DEVLETIMIZ, BIRLIĞIMIZ VE GELECEĞIMIZ IÇIN BIR TEHDIT VE TEHLIKEDIR"   16:09   ERDOĞAN`A HAKARETTEN YARGıLANAN KEMAL KıLıÇDAROĞLU SAVUNMA YAPTı: "ERDOĞAN; ÜLKEMIZ, DEVLETIMIZ, BIRLIĞIMIZ VE GELECEĞIMIZ IÇIN BIR TEHDIT VE TEHLIKEDIR"   12:18   CHP LIDERI ÖZEL ILE CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN`ıN "PAZAR ZIYARETI" TARTıŞMASı PAZAR YERINDE YANKı BULDU: YAŞAMA ŞANSıMıZı ALDı ELIMIZDEN, SEÇIM ISTIYORUZ...   12:03   YENIDOĞAN ÇETESI DAVASı DURUŞMASıNıN 5. GÜNÜ... 112 AMBULANS ŞOFÖRÜ GıYASETTIN MERT ÖZDEMIR: HASTA YÖNLENDIRMESINDEN DOLAYı MADDI KAZANCıM OLDUĞUNU KABUL EDIYORUM   11:42   YARGıTAY ONURSAL BAŞKANı PROF. DR. SELÇUK: ``TÜRKIYE ADALET DEYINCE NUTUK ÇEKMESINI IYI BILIYOR AMA NASıL GERÇEKLEŞTIRIRIZ, BUNUN ÜZERINDE HIÇ DURMUYOR``   11:41   TBMM PLAN VE BÜTÇE KOMISYONU... CHP`LI TÜRELI: KEMAL KıLıÇDAROĞLU`NA ARAÇSALLAŞTıRıLMıŞ YARGı ELIYLE YAPıLAN BASKıYA BOYUN EĞMEYECEĞIZ   11:04   SILIFKE BELEDIYESI`NDEN ILÇE GENELINDE EŞ ZAMANLı ASFALT ÇALıŞMASı   10:48   YERALTıNDA DIRENIŞ SÜRÜYOR: 500 MADENCININ EYLEMINDE 48 SAAT GERIDE KALDı, KONTROL EKIBI MADENE INDI   09:33   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN KıRSAL MAHALLE BULUŞMALARı, TAŞKUYU`DA ŞENLIĞE DÖNÜŞTÜ   09:22   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, `İLERI YAŞTA BESLENME` KONUSUNDA EMEKLILERI BILINÇLENDIRDI   01:44   ÖZGÜR ÖZEL EYLEMDEKI MADENCILERE SESLENDI: "BU MÜCADELENIZ TÜRKIYE`DEKI DIĞER EMEK MÜCADELELERINE DE ILHAM VERECEK"   16:27   ABD ÖZEL TEMSILCISI HOCHSTEIN: "LÜBNAN HÜKÜMETI ILE IKINCI GÖRÜŞMEMIZDE, ATEŞKESE ILIŞKIN `EK ILERLEME` KAYDEDILDI"   15:06   MİT BAŞKANı KALıN, ÖZGÜR ÖZEL VE KURMAYLARıNA "TERÖR ÖRGÜTLERININ FAALIYETLERI" IÇERIKLI SUNUM YAPTı...   12:18   CHP`LI BAŞARıR`DAN BAKAN YERLIKAYA`YA: "MECLIS ODALARıNı DINLIYORSUNUZ, TELEFONLARı DINLIYORSUNUZ"   11:58   ``CEMAATE AIT EVDE ÇıKAN YANGıNDA`` ÖLEN IKI IŞÇININ AILELERININ AVUKATı REŞITOĞLU: "İŞÇILER BARAKA BIR EVDE, SIGORTASıZ ŞEKILDE, UCUZ IŞ GÜCÜ OLARAK ÇALıŞTıRıLMıŞ VE ÖLÜME TERK EDILMIŞTIR"   09:43   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NDEN ÇAMLıYAYLA`DAKI ÖĞRENCILERE EĞITIM DESTEĞI   09:33   SILIFKE BELEDIYESI ZABıTA EKIPLERINDEN MARKETLERE SıKı DENETIM  
 
     
   

GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜR YARDIMCISI AYAZ: "GERİ DÖNEN İHRAÇ ÜRÜNLERİ YA İMHA EDİYORUZ YA DA 3. ÜLKELERE GÖNDERİLMESİNİ SAĞLIYORUZ”


Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Selman Ayaz, Gıda Mühendisleri Odası`nın düzenlediği panelde “İthalatta zaman zaman gündeme geliyor. ‘Türkiye`den ürün ihraç oldu geri döndü. O ürünler insanlara yediriliyor`. Öyle bir şey olması söz konusu değil… Diyelim Avrupa`ya ya da Rusya`ya ihraç ettik, ürün herhangi bir şekilde geri döndü. Bu ürünü sanki yeniden ithalat yapılmış gibi kontrole tabi tutuyoruz, inceliyoruz. Uygun değilse ya imha ediyoruz ya da 3. ülkelere gönderilmesini sağlıyoruz. Ama insan sağlığına aykırı bir durum varsa tabi ki 3. ülkelere de göndermiyoruz sonuçta hepimiz insanız” dedi.  

 

Tarih : 7 Haziran 2022 Salı 17:55   Okunma : 252

Haber: DİLAN KUTLU- Kamera: FATİH NAZIM EFE 

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Selman Ayaz, Gıda Mühendisleri Odası`nın düzenlediği panelde “İthalatta zaman zaman gündeme geliyor. ‘Türkiye`den ürün ihraç oldu geri döndü. O ürünler insanlara yediriliyor`. Öyle bir şey olması söz konusu değil… Diyelim Avrupa`ya ya da Rusya`ya ihraç ettik, ürün herhangi bir şekilde geri döndü. Bu ürünü sanki yeniden ithalat yapılmış gibi kontrole tabi tutuyoruz, inceliyoruz. Uygun değilse ya imha ediyoruz ya da 3. ülkelere gönderilmesini sağlıyoruz. Ama insan sağlığına aykırı bir durum varsa tabi ki 3. ülkelere de göndermiyoruz sonuçta hepimiz insanız” dedi.  

Gıda Mühendisleri Odası, 7 Haziran Dünya Güvenliği Günü dolayısıyla Makine Mühendisleri Odası Eğitim ve Kültür Merkezi`nde panel yaptı. Sağlıklı gıdaya erişiminin ele alındığı panele, Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık ve Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Selman Ayaz konuşmacı olarak katıldı.

ÜZÜMCÜ: “ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE TAKLİT VE TAĞŞİŞ LİSTELERİNDE ARTIŞ OLMASI KAÇINILMAZ BİR GERÇEKTİR”

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, yüksek enflasyonun gıda güvenliğini tehlikeye attığını belirterek önümüzdeki süreçte taklit ve tağşiş ürünlerinin artacağı uyarısı yaptı. Üzümcü, şunları söyledi:

“FAO`nun verilerine göre; ülkemizde 14,8 milyon kişi yetersiz beslenmekte ve bu sayı son üç ay içerisinde 410 bin kişi artmıştır. Alım gücünün sürekli olarak düşmesi halkımızın gıda güvencesi ile baş başa kalmasına sebep olmuştur. Merdiven altı işletmelerin önlenememesi, maliyet artışları nedeniyle bazı üreticilerin ürün kalitesini düşürmesi, tüketici besin değeri düşük gıda riski yüksek gıdalarla karşı karşıya bırakılmaktadır. Bu nedenle önümüzdeki süreçte taklit ve tağşiş listelerinde artış olması kaçınılmaz bir gerçektir. Güvenli olmayan gıdalar yıllara dayanarak kronik hastalıklara neden olmaktadır.  

“KOTA SAYISINI TUTTURMAK AMACIYLA YAPILAN SERİ HALDEKİ DENETİMLER AMACA UYGUN DEĞİLDİR”

Gıda denetimi konusunda tek yetkili kurum olan Tarım ve Orman Bakanlığı`nda gıda mühendisi meslektaşlarımız görev yapmaktadır. Ancak, eğitimini gıda bilimi ve teknolojisi konusunda yapan bir meslek olarak sayılarının yetersiz olduğu kesindir. Gıda denetimi konusunda görev yapan arkadaşlarımız görevlerini yerine getirirken birçok zorluk ile karşılaşmakta hatta sözlü ve fiziki saldırılara dahi uğramaktadırlar. Denetim sayılarının artırılması amacıyla bulunan çözüm ise kişi başına denetim sayısı kotası verilmesi olmuştur. Kota sayısını tutturmak amacıyla yapılan seri haldeki denetimler ise amaca uygun değildir. Oysaki yapılması gereken, gıda bilimi konusunda eğitim almış bir meslek olan gıda mühendislerinin sayısı Bakanlıkta artırılmalı, atama bekleyen ve yüksek puanlar alan meslektaşlarımız bir an önce istihdam edilmelidirler.”

SELIŞIK: “5 YAŞIN ALTINDAKİ ÇOCUKLAR GIDA KAYNAKLI HASTALIK YÜKÜNÜN YÜZDE 40`INI TAŞIYOR”

FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık ise gıda güvenirliğinin her geçen gün önem kazandığını belirterek şunları söyledi:

“Her yaştan aslında insanı etkileyen gıda kaynaklı hastalıklar aslında özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar ve düşük gelirli bölgelerde yaşayan insanlar üzerinde daha olumsuz etkilere yol açıyor. Aslında sağlıklı beslenemezsek gıdamız güvenilir olmazsa bu sağlığımızı da tehdit ediyor. Bebeklikten son ana kadar önemli.

Gıda güvenliği öncelikle önemli. Her yıl yaklaşık açlıkla mücadele eden insan sayısının rakamını veriyoruz bu rakam son 20 yılda arttı. Her yıl 600 milyon insanın bozulmuş gıda ürünlerini tükettikten sonra hastalandığı ve 400 milyon insanın hayatını kaybettiğini kaydediliyor. 5 yaşın altındaki çocuklar gıda kaynaklı hastalık yükünün yüzde 40`ını taşıyor ve her yıl 125 bin çocuk gıda kaynaklı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor. Her yıl düşük ve orta gelirli ülkelerde güvenilir olmayan gıda kaynaklı üretim kaybı ve sağlık harcaması maliyette 110 milyar dolar.”

AYAZ: “ORGANİK ÜRÜN ÜRETELİM BÜTÜN DÜNYA ORGANİK ÜRÜNLE BESLENSİN, DİYORLAR ÖYLE BİR ŞEY YOK ARKADAŞLAR”

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Selman Ayaz ise bitki sağlığı konusunda Türkiye`de 657 tane zararlı etmen olduğunu belirterek, “Gıda katkı maddeleri zaman zaman gündeme gelir. Pestisitler... Ülkemizde 336 gıda katkı maddesi kullanıyor. Biz ekmekte katkı maddesini yasakladık. Avrupa`da yasak olup da Türkiye`de izin verilen hiçbir gıda katkı maddesi yok” dedi. Ayaz konuşmasına şöyle devam etti:

“İthalatta zaman zaman yine gündeme geliyor. ‘Türkiye`den ürün ihraç oldu geri döndü. O ürünler insanlara yediriliyor`. Öyle bir şey olması söz konusu değil, çünkü bizden bir ürün gitti diyelim Avrupa`ya ya da Rusya`ya ihraç ettik, ürün herhangi bir şekilde geri döndü. Bu ürünü biz ne yapıyoruz sanki yeniden ithalat yapılmış gibi kontrole tabi tutuyoruz. Bizim mevzuatımız neyse o mevzuata göre alıyoruz inceliyoruz. Uygun değilse ya imha ediyoruz ya da 3. ülkelere gönderilmesini sağlıyoruz.  Ama insan sağlığına aykırı bir durum varsa onu tabi ki 3. ülkelere de göndermiyoruz sonuçta hepimiz insanız. Ama ne olur alıcı ülke talebi vardır onun şartları kabul ediyordur, o şekilde… işlemler bu şekilde yürüyor.

Pestisit kullanımından bahsediyoruz… Bitki koruma ürünü kullanmadan bir ürünü elde etmemiz mümkün değil. Dünyada pestisit kullanılmasa dünyanın bu kadar ürünü üretmesi mümkün değil. Şimdi diyorlar ‘organik ürün üretelim bütün dünya organik ürünle beslensin.` Öyle bir şey yok arkadaşlar.”

 

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA