12 Haziran 2024 Çarşamba


12:43   AYŞE ATEŞ CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMESINE İLIŞKIN AÇıKLAMA YAPTı   12:19   CHP`LI GAMZE AKKUŞ İLGEZDI`DEN BAKAN ERSOY`A SESLENDI   12:06   SILIFKE BELEDIYE BAŞKANı TURGUT SARıCALAR MESIRA ALANı`NDA İNCELEMELERDE BULUNDU    12:01   OGÜN SAMAST VE 6 SANıK HAKKıNDA DAVANıN ZAMAN AŞıMı GEREKÇESIYLE DÜŞÜRÜLMESI TALEP EDILDI   11:46   YENIŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ÖZYIĞIT, YENIŞEHIR GÖNÜLLÜLERI İLE BULUŞTU   11:42   DERVIŞOĞLU: "ŞAHSıM DEVLETI DENEN BIR ÇETE REJIMINI ASLA KABULLENEMEYIZ"   10:56   GÜLCAN KıŞ: “HABERDEN TASARRUF OLMAZ”   10:48   CHP`LI BAŞEVIRGEN: KONKORDATO BAŞVURULARıNDAKI ARTıŞ BEŞ AYDA GEÇEN YıLıN TOPLAMıNA ULAŞTı   10:39   TAHIR ELÇI CINAYETININ KARAR DURUŞMASı BAŞLADı     10:02   VELI AĞBABA`DAN "ÇOCUK IŞÇI" RAPORU: TÜRKIYE`DE HER 10 ÇOCUKTAN 3`Ü YOKSUL   21:54   MÜFREDATı GERI ÇEKIN PLATFORMU: "LAIKLIK VE BILIM KARŞıTı MÜFREDATı REDDEDIYORUZ"   20:47   AYŞE ATEŞ: “CUMHURBAŞKANı`MıZıN SESSIZLIĞINDEN GÜÇ ALARAK TEHDIT VE IFTIRALARı ILE BIZE HAYATı ZINDAN EDEN, SUÇU VE SUÇLUYU ÖVEN HER KIM VARSA DÜN NE SÖYLEDIĞINE BAKARAK YARıN NE KONUŞACAĞıNı DÜŞÜNSÜN”   20:10   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN VE CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL`IN GÖRÜŞMESININ PERDE ARKASı VE GENEL MERKEZDE YAŞANANLAR (2)   20:05   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN, AYŞE ATEŞ`I KABUL ETTI   19:49   TTB: "ÖZEL HASTANELER YÖNETMELIĞI`NDE YER ALAN DÜZENLEMELERIN HAK KıSıTLAYıCı OLDUĞU BELIRTILEREK, DAVA AÇıLDı"   19:41   MERAL AKŞENER: ``TÜRKIYE`NIN HERHANGI BIR YERINDE HERHANGI BIR AMAÇLA BIR OFIS AÇMADıM``   19:35   24 OLUŞUMDAN “TÜRKIYE YÜZYıLı MAARIF MODELI”NE TEPKI: "LAIKLIK VE BILIM KARŞıTı YENI MÜFREDATı TÜMDEN REDDEDIYORUZ"   19:26   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN VE CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL`IN GÖRÜŞMESININ PERDE ARKASı: ÖZEL VERGIDE ADALET TALEBINI DE DILE GETIRDI (1)   18:41   CHP MYK, ERDOĞAN-ÖZEL GÖRÜŞMESININ ARDıNDAN TOPLANDı   18:29   İLIÇ`TE 2021`DE KAPASITE ARTıŞı IÇIN BAŞVURAN ŞIRKET, BILIRKIŞI RAPORUNU BEKLEMEDEN ÇALıŞMAYA DEVAM ETMIŞ  
 
     
   

‘Bu Kanunla Ülkenin Su Kaynakları Satılır’


CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, sulama birliklerinin su yönetimi ve kuraklıkla mücadele açısından önemli roller üstlendiğini belirterek, “Dünya, gün geçtikçe suyun önemini kavramakta, her devlet geleceğini planlarken su kaynaklarının kullanımını ve yönetimini bir millî sorun olarak almak

 

Tarih : 19 Nisan 2018 Perşembe 03:52   Okunma : 601

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, Devlet Su İşleri’nin teşkilatlanmasında değişikliğe gidilmesini ve sulama birliklerinin başına devlet memuru atanmasını öngören tasarı üzerine meclis genel kurulunda söz aldı.

  Birçok bölgenin önemli sulama problemleri yaşadığına değinen Çamak,  “Örneğin Mersin'deki sulama birliklerimizin önemli sorunları mevcut. Bunların başında sulama şebekesinin çok eski olması gelmektedir. Sulama şebekesinin büyük bir kısmını teşkil eden açık trapez ana taşıma kanallarının ilki 1965 yılında, sonuncu ise 1983 yılında işletmeye açılmıştır. Yani bunlar ömrünü tüketmiş yapılardır. Burası yıllık 5 milyon Türk lirası değerinde yaklaşık 12 milyon kilovatsaat enerji harcayan pahalı bir işletmedir. Ayrıca işçi giderleri çok fazladır. Bütün bunlara rağmen hiçbir borcu yoktur ve bugüne kadar yaklaşık 10 bin dekar alanı kapalı basınçlı sisteme geçirerek modernize etmiştir” dedi.

Kahramanmaraşlı çiftçilerin de ciddi bir sulama sıkıntısı çektiğine değinen Çamak, “ Özellikle Dulkadiroğlu, Çağlayancerit ve Pazarcık ilçelerine bağlı köylerdeki çiftçiler tarıma elverişlilik açısından müsait bir ortama sahip olmalarına rağmen, baraj sularının yaklaşık yüzde 70'inin çevre illere aktarılmasından ötürü kendi su ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar. Normalde protokol gereği 3 metreküp su alınması gerekirken, Maraş genelinden şehir dışına 4,4 metreküp su aktarılmasıyla tarımsal sulama büyük oranda zarar görmektedir. Bu nedenle de ikinci ürünler ekilememektedir. Pazarcık'ta dört yıl kuraklık yaşamasına rağmen buradaki Kartalkaya Sol Sahil Sulama Birliğinin çabası sayesinde devletten hiçbir katkı alınmadan çiftçilerimiz sıkıntı yaşamadılar. Bu anlamda burada kuraklığa önlem almak için takviye amaçlı açılan 24 yeraltı kuyusunun çok önemli katkısı olmuştur” diye konuştu.

 Çamak, “Görüldüğü üzere, sulama birlikleri su yönetimi ve kuraklıkla mücadele açısından önemli roller üstenmektedir. Dünya, gün geçtikçe suyun önemini kavramakta, her devlet geleceğini planlarken su kaynaklarının kullanımını ve yönetimini bir millî sorun olarak almaktadır. Geldiğimiz noktada ise iktidar, devletin bütün stratejik kuruluşlarına yaptığı gibi hayati varlıklarımızın dahi satılmasının önünü açan düzenlemeler yapmaktadır. Sulama birliklerinin seçilmiş temsilciler yerine hükümetin atadığı memurlarca yönetilmesi bu anlamda kaygılarımızı artırmaktadır” dedi.

DSİ raporuna göre sulama birliklerinde i kurumsallaşma ve düzelmelerin olduğunu, tahsilatlarda artış olduğunu ve sürdürülebilir sulama yöntemi için gayret sarf edildiğini kaydeden Çamak, “Yine bu rapora göre Türkiye'deki birliklerin yüzde 74'ü başarılı, yüzde 22'si orta durumda, sadece yüzde 4'ü sıkıntılı görülmektedir. Yani, buralarda herhangi bir zarar söz konusu değil.  Yörenin doğasına, toprağa vâkıf olan ve o bölgenin çiftçilerinin ortak kararıyla seçilen birliklere âdeta kayyum atayarak çözüm bulunamaz. Sulama birliklerinin başında bulunan insanlar delegeler aracılığıyla dört yıllığına seçilip, bizler gibi seçim kurullarınca mazbatalarını alan kişilerdir. Daha görevlerinin dolmasına iki buçuk yıl varken bu seçilmiş insanları, herhangi bir gerekçe olmaksızın, görevlerinden azledip kurumlarının başına kayyum atamak ne hukuk devletine ne de vicdana sığar. Bu kanunla tüm ülkenin su kaynakları satılacaktır, bu değişikliğin temelinde böyle bir mantığın yattığından şüphemiz yok.  Buradan yetkililere cidden şunu sormak isterim: Ekonomimiz dediğiniz gibi süperse son zamanlarda devlet kaynaklarını çılgınca satma sevdanızın nedeni nedir? Tarih ileride bu vatanın kaynaklarının böyle hoyratça satıldığı günleri yazdığında insanların yüzüne bakabilmeniz için gelin, yol yakınken bu hatadan dönün, her yere el atma sevdasından vazgeçin. Bırakın, çiftçiler kendi ekip biçtikleri yerlerin su kaynaklarını kendileri yönetsinler. Tekrarlıyorum: Bırakın, çiftçiler kendi ekip biçtikleri yerlerin su kaynaklarını kendileri yönetsinler” ifadelerini kullandı.






Paylaş :
Etiketler :  hüseyin çamak, tbmm

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA