20 Nisan 2025 Pazar


18:53   DEM PARTI`DEN AÇıKLAMA: "SıRRı SÜREYYA ÖNDER`IN SAĞLıK DURUMU STABIL"   18:10   CHP`NIN İSTANBUL`DA YAPMAK ISTEDIĞI `FILISTIN` YÜRÜYÜŞÜ ENGELLENDI AK PARTI`NIN İZMIR YÜRÜYÜŞÜNE IZIN VERILDI   17:49   CHP`LI ÖZÇAĞDAŞ`TAN CHP`NIN FILISTIN YÜRÜYÜŞÜNÜN ENGELLENMESINE TEPKI: "BU TUTUM, IKTIDARıN IKIYÜZLÜLÜĞÜNÜN VE ADALETSIZLIK ANLAYıŞıNıN AÇıK GÖSTERGESIDIR"   16:37   CHP`LI NAZLıAKA, IKTIDARA SESLENDI: "SIZ ÇOCUKLARıN DÜNYAYA NASıL GELECEĞINI DÜŞÜNMEK YERINE DOĞANLARıN GELECEĞINI DÜŞÜNÜN"   16:34   RAMS BAŞAKŞEHIR, GAZIANTEP FK`YI 2-1 MAĞLUP ETTI   16:33   AĞAÇLARıNı DON VURAN ÇAĞLARCA KÖYÜ ÇIFTÇILERI: "BURANıN ACILEN AFET BÖLGESI ILAN EDILMESI LAZıM"   16:08   SIYASET BILIMCI SEZIN ÖNEY, CHP`NIN YOZGAT MITINGINI DEĞERLENDIRDI: "BURADA CIDDI BIR KıRıLMA YAŞANıYOR"   15:51   YOZGAT`TA YAPTıĞı KONUŞMA ILE GÜNDEM OLAN ÇIFTÇI ABDULLAH CEYHAN: "HALKTAN BÜYÜK KIMSE YOK, KORKMAYıN"   15:45   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN, HRISTIYAN VATANDAŞLARıN PASKALYA BAYRAMı`Nı KUTLADı   15:35   RUSYA VE UKRAYNA, BIRBIRLERINI BIR GÜNLÜK PASKALYA ATEŞKESINI BOZMAKLA SUÇLADı   15:25   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER, TÜRK YıLDıZLARı EKIBINI AĞıRLADı   15:17   AHMET VEHBI BAKıRLıOĞLU: İKTIDARıN YURTTAŞA REVA GÖRDÜĞÜ GÜNLÜK 20,7 TL   15:06   CHP`LI ÖZGÜR ÇELIK: "İKTIDARıN PARALı TROLLERI, BIZIM FILISTIN VE GAZZE HALKıYLA DAYANıŞMAMıZı SORGULAYAMAZLAR"   13:23   BÜLENT ARıNÇ`TAN EKREM İMAMOĞLU`NUN TUTUKLANMASıNA ELEŞTIRI: "SIYASI TUTUKLULUK HIÇ OLMAMALı"   12:48   İNGILTERE`NIN ESKI AVRUPA BAKANı MACSHANE`DEN IKTIDARDAKI İŞÇI PARTISI`NE "İMAMOĞLU SESSIZLIĞI" ELEŞTIRISI   12:45   MHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı FETI YıLDıZ`DAN YENI ANAYASA ÇAĞRıSı: “DAHA FAZLA ERTELENEMEZ”   12:25   MEZITLI BELEDIYE BAŞKANı TUNCER: "MEZITLI`DE BIRLIK, BERABERLIK, DAYANıŞMA VAR"   12:21   TRT, SOSYAL MEDYA PAYLAŞıMıNı GEREKÇE GÖSTEREREK BIR UZMANıN IŞINE SON VERDI   11:49   IĞDıR`DA KURUYEMIŞ SATAN ESNAF: "YAŞANAN DON OLAYLARı NEDENIYLE 450 LIRAYA SATTıĞıMıZ KAYıSıYı ŞU AN 800 LIRAYA ALAMıYORUZ"   11:41   CHP MALATYA`DA ÇIFTÇILERLE BULUŞTU… ÇIFTÇILER DEVLETTEN ACIL DESTEK BEKLIYOR  
 
     
   

YILDIRIM KAYA, GÖLKÖY KÖY ENSTİTÜSÜ`NÜ ZİYARET ETTİ: “ELİNİZDEKİ PARAYI BEŞLİ ÇETEYE PEŞKEŞ ÇEKMEYİ BIRAKIN, ÖĞRENCİLERİN İHTİYACI OLAN OKULLARI YAPIN”


CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, köy enstitüsü ziyaretlerinin 11`incisini Kastamonu`daki Gölköy Köy Enstitüsü`ne yaptı. Enstitü binasının hangi zorluklarda yapıldığını anlatan Kaya, “Ey bugün ülkeyi yönettiğini zannedenler, dönün 1940`lı yıllara, 2. Dünya Savaşı`nın harmanlandığı günlere bakın. O günlerde yoksulluk ve yoksunluk içerisinde nasıl bu binalar inşa edilmiş, bugüne taşınmışsa siz de elinizdeki parayı beşli çeteye peşkeş çekmeyi bırakın, öğrencilerin ihtiyacı olan okulları yapın” dedi.

 

Tarih : 27 Mayıs 2022 Cuma 17:46   Okunma : 427

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, köy enstitüsü ziyaretlerinin 11`incisini Kastamonu`daki Gölköy Köy Enstitüsü`ne yaptı. Enstitü binasının hangi zorluklarda yapıldığını anlatan Kaya, “Ey bugün ülkeyi yönettiğini zannedenler, dönün 1940`lı yıllara, 2. Dünya Savaşı`nın harmanlandığı günlere bakın. O günlerde yoksulluk ve yoksunluk içerisinde nasıl bu binalar inşa edilmiş, bugüne taşınmışsa siz de elinizdeki parayı beşli çeteye peşkeş çekmeyi bırakın, öğrencilerin ihtiyacı olan okulları yapın” dedi.

Yıldırım Kaya ve beraberindeki heyet, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu`nun talimatıyla başlattıkları, kapatılan 21 köy enstitüsü ziyaretlerinin 11`incisini bugün Gölköy Köy Enstitüsü`ne yaptı. Kaya`ya ziyarette, CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, CHP Kastamonu İl Başkanı Hikmet Erbilgin, Doç. Dr. Ahmet Yıldız, Göl Eğitim Kurumları Vakfı Başkan Yardımcısı Emin Arık ve eğitimcilerden oluşan bir heyet eşlik etti. Kaya, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Kanun çıkmadan önce, 1 Nisan 1938`de, köy öğretmeni yetiştirme amacıyla Gölköy Eğitmen Kursu açılmış. 17 Nisan 1940`ta 33803 sayılı Köy Enstitüleri Kanunu`nun çıkmasıyla okul, 1 Haziran 1940 tarihinden itibaren ‘Gölköy Köy Enstitüsü` olmuştur. Gölköy Köy Enstitüsü`nden 1940-1952 yılları arasında toplam bin 494 öğretmen mezun olmuştur. 1952 yılında köy enstitülerinin öğretim süresi 6 yıla çıkarıldığı için 1952-1953 öğretim yılında mezun vermemiş, 1954 yılında ise köy enstitüleri kapatılarak ‘İlköğretmen Okulu` olmuştur. İlk müdür, Ali Doğan Toran`dır. Kuruluş hikayesi ise şöyledir:

Ülkeyi enstitülerle donatmak isteyen İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç, 1938 yılında Kastamonu Gölköy`e bir enstitü kurulması kararını alır. Enstitünün kurulması için görevi Mahmudiye Eğitim Kursu`nun da yöneticiliğini yapmış, İstanbul İlköğretim Müfettişi Süleyman Edip Balkır`a verir. Ertesi gün Kastamonu`ya doğru yola çıkılır. Kastamonu`da, dönemin valisi Avni Doğan`ın yanına gidilir. Açılması planlanan eğitmen kursu ve öğretmen okulu için gerekli resmi yazışmalar tamamlanır. Okulun açılması için yapılan ilk plan, Kastamonu yakınlarında Gölköy`de bulunan Tarım Bakanlığı`nın kullanılmayan tarım okulu ve 700 kişilik Şeyh Ziya Efendi Köşkü`nün tamir edilerek kullanılmasıdır ama gelip görülür ki ne köşk var ne de yapılabilecek bir arazi. Tabii heyetin morali bozulur. İsmail Hakkı Tonguç, ‘Umutsuzluğa yer yok` diyerek, morali bozulanlara ‘Biz kurmaya yer verdik, mutlaka bir çözüm buluruz` der.  İsmail Hakkı Tonguç, Ankara`ya gider ama diğer heyet burada kalır. Çadırlar gönderilir, bu çadırlarda öğrenci kayıtları başlar. Öğrenci alımları ve eğitim- öğretime başlama konusunda bir adım atılır. 250 Kızılay çadırı gelir buraya hem derslik hem mutfak hem tuvalet, bunların tümü olur. Ancak gelin görün ki bina yapılacak; bina yapılması için tuğlaya ihtiyaç vardır, ama para yoktur. Tuğlayı yapabilmek için para yok, o zaman ne olacak, okulu yapmaktan vaz mı geçecekler? Hayır, İsmail Hakkı Tonguç, öğrencilerin alınmaya başlandığı haberini duyduktan sonra morali yükselir ama para konusunda sorunu çözemez. Buraya 8 km uzaklıktaki yerde tuğla toprağı bulunur. Topraklar kız ve erkek öğrenciler tarafından buraya taşınır. İki tane tuğla ustası bulunur, bu tuğla ustası ile tuğlaların yapımına başlanır. 3 bin tuğla ihtiyacı vardır. 297 bin tuğla kendileri yapar, daha sonra da bu tuğlalar başka köy enstitülerine de gönderilir.

“ÖĞRENCİLERİN İHTİYACI OLAN OKULLARI YAPIN”

Milli Eğitim Bakanı bütçesinde para yok diye Türkiye genelinde okullar yarım kaldı. Okullar yapılamıyor. O dönem, savaş koşullarında para yok, emekle bu işler yapılmış. Bugün şu çağrıyı yapıyoruz: Ey bugün ülkeyi yönettiğini zannedenler, dönün 1940`lı yıllara, 2. Dünya Savaşı`nın harmanlandığı günlere bakın. O günlerde yoksulluk ve yoksunluk içerisinde nasıl bu binalar inşa edilmiş, bugüne taşınmışsa siz de elinizdeki parayı beşli çeteye peşkeş çekmeyi bırakın, öğrencilerin ihtiyacı olan okulları yapın.”

Yıldırım Kaya, CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı`ya, “Şimdi, Hasan Baltacı milletvekilimiz aynı zamanda bu okuldan mezun. Köy enstitülerinin attığı tohum Hasan Baltacı yoldaşımıza kadar uzanmış. Ne hissettin” diye sordu. Baltacı, Kaya`ya şu yanıtı verdi:

“Ben, 1995 mezunuyum. Yani köy enstitülerinin kuruluşundan belki 50 yıl sonra mezunum ama hala onun ruhunun yaşıyor olması bize de bir heyecan katmıştı. Buradan mezun olmaktan gurur duyduk. Okulumuzu da seviyoruz.”






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA