Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, “1996`dan bugüne kadar şeker ithalatı yapılmıyordu. Dünyada şeker fiyatları yüksek. Tonu 750 dolardan aşağı limanımıza gelemeyecek. İthalat izni kesinlikle özel şirketlere verilmemeli. Dünya borsa fiyatları düştüğünde içeriye girecek şeker miktarını kimse bilemez" dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanlığı, dün akşam yaptığı yazılı açıklamada, piyasa dengelerinin sağlanması ve spekülasyonların önlenmesi amacıyla şekerli mamul üreten imalatçılara kontenjan dahilinde şeker ithalatı yapma yetkisi vermek için çalışma başlattığını duyurdu.
Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, ithalatın kesinlikle devlet eliyle yapılması gerektiğinin altını çizerek ANKA Haber Ajansı`na şu açıklamaları yaptı:
“İthalatın kesinlikle TÜRKŞEKER fabrikasına verilmesi gerekir. Şimdiye kadar ithalat TÜRKŞEKER`deydi. 1996`dan bugüne kadar şeker ithalatı yapılmıyordu. Zamanında zam yapılmaması piyasada şeker kıtlığı algısı yaratıldı.
"FİYATLAR DÜŞMEYE BAŞLAYINCA İTHALATÇILAR YARIŞA GİRECEK"
Dünyada şeker fiyatları yüksek. Tonu 750 dolardan aşağı limanımıza gelemeyecek. İç piyasaya dağılımını siz hesap edin. Onun için şeker ithalatının şu aralar olacağını düşünmüyorum. Bundan sonra fiyatlar düşmeye başlayınca ithalatçılar yarışa girecek. İthalat izni kesinlikle özel şirketlere verilmemeli dünya borsa fiyatları düştüğünde içeriye girecek şeker miktarını kimse bilemez.
2018`lere kadar C şekerini TÜRKŞEKER fabrikaları karşıladı. Türkiye ihtiyacı kadar şeker üretiyordu. Dışarıya döviz vermiyorduk ama dünya borsa fiyatları düştüğü zaman ithalat yapılacak ve Türkiye`deki üreticiler mağdur olacak.
"TÜRKŞEKER ZAMANINDA ZAM YAPMIŞ OLSAYDI BU PROBLEM YAŞANMIYOR OLACAKTI”
Türkiye`nin ihtiyacı 2,5 milyonu geçmiyor. Hiç hak edilmeyen bir şekilde şeker üretildiği halde suni bir algı yarattı. TÜRKŞEKER zamanında zam yapmadığı için piyasanın ihtiyacını karşılayamadı. Zamanında zam yapılmış olsaydı Türkiye`de bu problem kesinlikle yaşanmıyor olacaktı.”