CHP, 9-10 Mart tarihlerinde tüzük değişikliğini görüşmek üzere 19. Olağanüstü Kurultayı’nı topluyor. Genel Merkez’den illere gönderilen yazıda önerilerin belirlenmesi istenirken, cuma gününden itibaren illerden gönderilecek 86 delege, kurulacak tüzük komisyonunda çalışmalarına başlayacak. Genel Başkan Yardımcısı Muharrem İnce’nin tüzük kurultayı için 100 bin partiliden imza toplamaya hazırlandığı bir dönemde yapılan kurultay çağrısı, olağanüstü kurultay söylemleri için de ön alma olarak değerlendiriliyor. 19. Olağanüstü Kurultay’ın Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde yapılacağı belirtildi.
86 kişi çalışacak
Tüzük hazırlığı yapılması için Genel Merkez’den illere gönderilen yazıda kurulacak tüzük komisyonu için delege göndermeleri istendi. İllerden, parti grubundan ve PM’den gelecek toplam 86 kişiden oluşacak komisyon, tüzük değişikliğine ilişkin önerileri masaya yatıracak. Komisyon, Kurultay’da oluşturulacak Tüzük ve Yönetmelik Komisyonu’nun görüşeceği başlıkları ve yapılacak değişiklikleri bu cumadan itibaren hazırlamaya başlayacak.
Masadaki başlıklar
Adaylıkta yüzde 10 barajı: Genel başkan adayı olabilmek için gereken toplam delegenin yüzde 10 imza şartının aşağı çekilebileceği yorumları yapılıyor. Demokrasinin tam anlamıyla işlemesi için barajın aşağı çekilebileceği belirtiliyor.
PM ada ylığı için sınır: Son kurultay’da bir kez daha yaşanan yüzlerce PM adayının çıkmasının önüne geçilmesi, PM adaylığı için yalnızca CHP üyeliği yeterliyken, yüksek sayıda olmayan “imza” gibi bir kıstas getirilmesi bekleniyor.
Cumhurbaşkanlığı seçimi: Tüzük değişikliğiyle, sistem değişiklikleriyle ortaya çıkan ihtiyaçlara da karşılık verilecek. Bunların başında gelen cumhurbaşkanı adayının nasıl belirleneceği konusu da yeni tüzükte çalışılacak ana başlıklardan biri olacak. Bu çerçevede İnce’nin tüm üyelerinin katılımıyla seçilecek aday önerisinin yanı sıra adayın PM ve milletvekillerinin katılımıyla belirlenmesi de görüşülecek.
Güçlü genel sekreterliğe dönüş: Tüzükte daha önce CHP’de de olan ancak sonradan kaldırılan “güçlü genel sekreterlik” uygulamasına da geri dönüş yapılabileceği konuşuluyor.
Önseçim ve atama yetkisi: Önseçimde genel başkanın yetkilerinin artırılabileceği belirtilirken üye hukukunu daratacak, üyenin ön seçim hakkını zaafiyete uğratacak bir düzenleme yapılmayacak. Öte yandan görevden alınan il örgütlerinin tüzüğe göre 45 gün içinde seçimle belirlenmesi gerektiği belirtiliyor. Değişiklikle seçim yerine MYK’ye direkt atama yetkisinin verilebileceği konuşuyuyor.
Aktif üye ayrılacak: Aidat ödeyen, parti etkinliklerine katılan yeni bir üye tarifi yapılması, parti içi seçimlerin de ‘’aktif üye’’ ile gerçekleşmesi öngürülüyor. Üyelerin çalışma sistemi, barkotlu kimlikle üyelerin faaliyetinin takibi yapılacak.
‘Blok kaldırılsın’ önerisi
Öte yandan muhalif isimlerin de daha önce kamuoyuna duyurdukları tüzük değişikliklerine ilişkin öneriler dikkat çekiyor. CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, halen 60 kişiden oluşan PM’nin üye sayısının 80’e çıkarılması, İl Başkanlarının PM toplantılarına katılabilmesi, partinin her kademesinde seçimlerin çarşaf listeyle yapılması ve blok liste uygulamasının tamamen kaldırılmasını içeren tüzük değişikliği teklifi önerisi getirmişti.
İnce’nin tüzük değişikliği önerileri arasında ise; bir kez daha “Ekmeleddin İhsanoğlu” vakası yaşanmaması için cumhurbaşkanı adayının üyeler tarafından belirlenmesi ve partiyi iki kere birinci yapamayan genel başkanın, genel başkanlığının düşerek seçimli kurultaya gidilmesi bulunuyordu.
'Çelişkisiz olacak’
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, tüzük değişikliğiyle ilgili şunları söyledi: ‘’Tüzüğümüz, 1993’te kabul edildi ve çok değişiklik geçirdi. Tüzüğün bütünlüğü ortadan kalktı. Çelişen hükümler girdi. 2012’de bir miktar değişiklik yapıldı ama çelişkiler giderilemedi. Sade, anlaşılır, iç tutarlığı ve yeni bir üye tarifi olan, etkin bir örgüt oluşturulmaya dönük adımlar atılacak.’’
|