20 Nisan 2025 Pazar


18:53   DEM PARTI`DEN AÇıKLAMA: "SıRRı SÜREYYA ÖNDER`IN SAĞLıK DURUMU STABIL"   18:10   CHP`NIN İSTANBUL`DA YAPMAK ISTEDIĞI `FILISTIN` YÜRÜYÜŞÜ ENGELLENDI AK PARTI`NIN İZMIR YÜRÜYÜŞÜNE IZIN VERILDI   17:49   CHP`LI ÖZÇAĞDAŞ`TAN CHP`NIN FILISTIN YÜRÜYÜŞÜNÜN ENGELLENMESINE TEPKI: "BU TUTUM, IKTIDARıN IKIYÜZLÜLÜĞÜNÜN VE ADALETSIZLIK ANLAYıŞıNıN AÇıK GÖSTERGESIDIR"   16:37   CHP`LI NAZLıAKA, IKTIDARA SESLENDI: "SIZ ÇOCUKLARıN DÜNYAYA NASıL GELECEĞINI DÜŞÜNMEK YERINE DOĞANLARıN GELECEĞINI DÜŞÜNÜN"   16:34   RAMS BAŞAKŞEHIR, GAZIANTEP FK`YI 2-1 MAĞLUP ETTI   16:33   AĞAÇLARıNı DON VURAN ÇAĞLARCA KÖYÜ ÇIFTÇILERI: "BURANıN ACILEN AFET BÖLGESI ILAN EDILMESI LAZıM"   16:08   SIYASET BILIMCI SEZIN ÖNEY, CHP`NIN YOZGAT MITINGINI DEĞERLENDIRDI: "BURADA CIDDI BIR KıRıLMA YAŞANıYOR"   15:51   YOZGAT`TA YAPTıĞı KONUŞMA ILE GÜNDEM OLAN ÇIFTÇI ABDULLAH CEYHAN: "HALKTAN BÜYÜK KIMSE YOK, KORKMAYıN"   15:45   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN, HRISTIYAN VATANDAŞLARıN PASKALYA BAYRAMı`Nı KUTLADı   15:35   RUSYA VE UKRAYNA, BIRBIRLERINI BIR GÜNLÜK PASKALYA ATEŞKESINI BOZMAKLA SUÇLADı   15:25   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER, TÜRK YıLDıZLARı EKIBINI AĞıRLADı   15:17   AHMET VEHBI BAKıRLıOĞLU: İKTIDARıN YURTTAŞA REVA GÖRDÜĞÜ GÜNLÜK 20,7 TL   15:06   CHP`LI ÖZGÜR ÇELIK: "İKTIDARıN PARALı TROLLERI, BIZIM FILISTIN VE GAZZE HALKıYLA DAYANıŞMAMıZı SORGULAYAMAZLAR"   13:23   BÜLENT ARıNÇ`TAN EKREM İMAMOĞLU`NUN TUTUKLANMASıNA ELEŞTIRI: "SIYASI TUTUKLULUK HIÇ OLMAMALı"   12:48   İNGILTERE`NIN ESKI AVRUPA BAKANı MACSHANE`DEN IKTIDARDAKI İŞÇI PARTISI`NE "İMAMOĞLU SESSIZLIĞI" ELEŞTIRISI   12:45   MHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı FETI YıLDıZ`DAN YENI ANAYASA ÇAĞRıSı: “DAHA FAZLA ERTELENEMEZ”   12:25   MEZITLI BELEDIYE BAŞKANı TUNCER: "MEZITLI`DE BIRLIK, BERABERLIK, DAYANıŞMA VAR"   12:21   TRT, SOSYAL MEDYA PAYLAŞıMıNı GEREKÇE GÖSTEREREK BIR UZMANıN IŞINE SON VERDI   11:49   IĞDıR`DA KURUYEMIŞ SATAN ESNAF: "YAŞANAN DON OLAYLARı NEDENIYLE 450 LIRAYA SATTıĞıMıZ KAYıSıYı ŞU AN 800 LIRAYA ALAMıYORUZ"   11:41   CHP MALATYA`DA ÇIFTÇILERLE BULUŞTU… ÇIFTÇILER DEVLETTEN ACIL DESTEK BEKLIYOR  
 
     
   

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ`NÜN KAPATILAN MOSKOVA OFİSİ DİREKTÖRÜ ZVIAGINA: RUSYA`DA ÖZGÜR MEDYA ‘SUSTURULDU


Uluslararası Af Örgütü`nün 8 Nisan`da kapatılan Moskova Ofisi Direktörü Natalia Zviagina, “Sokakta George Orwell`in 1984 romanını dağıtan Dmitry Silin, Rus Ordusu`nun itibarını zedelediği gerekçesiyle cezalandırıldı. Gazeteciler de birçok kısıtlamayla karşı karşıya kaldı. Rusya`da özgür medya ‘susturuldu`. Popüler olan Novaya Gazetesi`nin başındaki Muratov, kimliği belirsiz bir adam tarafından saldırıya uğradı. Saldırgan henüz cezalandırılmadı bile” dedi. Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Kampanyalar ve İletişim Direktörü Tarık Beyhan ise “Rusya`da hak ihlallerini belgelemeye, tüm dünyaya duyurmaya ve herkesin insan haklarından faydalandığı bir dünya için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

 

Tarih : 16 Nisan 2022 Cumartesi 17:30   Okunma : 313

MELİS YILDIRIM

Uluslararası Af Örgütü`nün 8 Nisan`da kapatılan Moskova Ofisi Direktörü Natalia Zviagina, “Sokakta George Orwell`in 1984 romanını dağıtan Dmitry Silin, Rus Ordusu`nun itibarını zedelediği gerekçesiyle cezalandırıldı. Gazeteciler de birçok kısıtlamayla karşı karşıya kaldı. Rusya`da özgür medya ‘susturuldu`. Popüler olan Novaya Gazetesi`nin başındaki Muratov, kimliği belirsiz bir adam tarafından saldırıya uğradı. Saldırgan henüz cezalandırılmadı bile” dedi. Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Kampanyalar ve İletişim Direktörü Tarık Beyhan ise “Rusya`da hak ihlallerini belgelemeye, tüm dünyaya duyurmaya ve herkesin insan haklarından faydalandığı bir dünya için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Rusya Adalet Bakanlığı, 8 Nisan`da Uluslararası Af Örgütü`nün Moskova ofisini ‘uluslararası örgütler ve yabancı sivil toplum örgütlerinin temsilci ofisleri` listesinden çıkartarak fiilen kapattı. Kapatılan ofisin direktörü Natalia Zviagina, ANKA Haber Ajansı`na konuştu. Zviagina, kapatma kararına ilişkin herhangi bir gerekçeye ulaşamadıklarını belirtti. Moskova ofisinin kapatılmasının Uluslararası Af Örgütü`nün faaliyet gösterdiği ofisler arasında ilk olmadığını, Hindistan`daki ofisin de kapatıldığını belirtti.

ZVIAGINA: RUSYA`DAN İNSAN HAKLARI HAKKINDA BİLGI ALMAK KOLAY DEĞİL 

Ofisin kapatılmasının bilgi akışının tamamen duracağı anlamına gelmediğini belirten Zviagina, şöyle devam etti:

“Bu durum bilgi almayı durdurabilecek bir konu değil. Örneğin Uluslararası Af Örgütü`nün Irak ve İran`da ofisi yok ama bu ülkelerin hepsi Af Örgütü`nün insan haklarına ilişkin son yıllık raporunda yer alan insan hakları durumu hakkında iyi bir uluslararası kapsama ve bilgiye sahip.

Birçok açık kaynağımız var. Af Örgütü`nün fikirlerini paylaşabiliriz, onlar uluslararası dile tercüme edebilir. Bana göre, bilgi almak açısından bir sorun yok. Rus hükümetlerinden Avrupa, ABD, Türkiye ve başka bir ülkede olduğu gibi insan hakları ihlalleri hakkında bilgi almak kolay değil.”

“ÖZGÜR MEDYA SUSTURULDU”

Zviagina, Rusya`da görülen hak ihlallerinin arasında ‘savaş`, ‘saldırı` ve ‘istila` gibi yasaklanmış kelimeleri kullanan insanların tutuklanması ve cezai suçlamaların yer aldığını belirtti. Zviagina, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ivanovo şehrinde sokakta George Orwell`in 1984 romanını dağıtan Dmitry Silin, Rus Ordusu`nun itibarını zedelediği gerekçesiyle cezalandırıldı. Elbette gazeteciler de birçok kısıtlamayla karşı karşıya kaldı. Rusya`da özgür medya `susturuldu`. Gazeteciler Avrupa`da ya da başka ülkelerde yeni medya kaynakları bulmaya çalışıyorlar. Örneğin, çok popüler olan Novaya Gazetesi`nin başındaki Muratov, kimliği belirsiz bir adam tarafından saldırıya uğradı. Saldırgan henüz cezalandırılmadı bile.

Bağımsız medyanın büyük bir kısmı baskı altında ve sessiz kalmaları gerekiyor, bu yüzden çalışmalarına devam edemiyorlar. Önemli sosyal medya platformları bile kısıtlandı. Bir nevi sansür bu. Medyadaki durum bakımından Rusya Çin`e benziyor. Büyük Çin güvenlik duvarının, Ukrayna sınırına, Avrupa`ya, tüm bu potansiyele kadar uzandığını söyleyebilirim. Bir aydan kısa bir süre içinde Rus medyası Çin CCTV kamerasına benzemeye başladı. Özellikle çoğu kişi kendisini özgür ve güvenli hissetmiyor.”

“BANA GÖRE OFİSİN KAPATILMASI AF ÖRGÜTÜ`NÜN ÇALIŞMASINA YANSIMAZ”

Moskova ofisinin Rus yetkililer tarafından kapatılmasını örgütün çalışmalarını durdurmayacağını dile getiren Zviagina, Rusya`da ve dışarıda yaşayan pek çok üye olduğunu söyledi. Kitle fonlaması ve üye besleme kaynaklarından da yararlanıldığını söyleyen Zviagina, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çok ciddi kısıtlamalar görmüyorum. Aslında, bence bu toplum için iyi değil. Uluslararası iş birliğine, farklı konularda uluslararası tartışmalara yakın olan başkanlar, yetkililer olmalı. Farklı içerik ve materyalleri Rusça`ya çevirmek ana faaliyetimizdi. Şu an bunu yapamıyoruz. Ancak bu kader değil, hukuki bir meseledir.”

TARIK BEYHAN: BUÇA DAHİL OLMAK ÜZERE RUSYA TARAFINDAN SAVAŞ SUÇLARI İŞLENDİĞİNİ BELGELEDİK

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Kampanyalar ve İletişim Direktörü Tarık Beyhan, Moskova ofisinin kapatılmasına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

“Rusya`nın aralarında Uluslararası Af Örgütü`nün Moskova ofisinin de bulunduğu birçok STK`yı kapatmasının ardında Rusya`nın yıllardır devam eden muhalifleri ve gazetecileri sindirme, tutuklama ve hatta yargısız öldürme gibi hak ihlallerini gizleme çabası var. Fakat yanılıyorlar. Ofisimiz bulunmayan birçok ülke ve bölgede olduğu gibi Rusya`da da hak ihlallerini belgelemeye, tüm dünyaya duyurmaya ve herkesin insan haklarından faydalandığı bir dünya için çalışmaya devam edeceğiz.

Buça da dahil olmak üzere Ukrayna`nın birçok noktasında Rusya tarafından savaş suçları işlendiğini belgeledik. Gelişigüzel saldırıların yanı sıra sivillerin bilinçli şekilde hedef alındığını da belgeledik. Delil ve tanıklık toplamaya devam ediyoruz. Buça ve İrpin başta olmak üzere, sivil katliamını kimin yaptığına ilişkin birçok iddia mevcut.”

“TOPLU MEZARLARA DAİR GÜNCEL DOĞRULADIĞIMIZ BİR VERİ YOK”

Propagandanın sıklıkla kullanılan bir yöntem olduğuna değinen Beyhan, şöyle devam etti.

“Savaşlarda propaganda bir yöntem olarak sıklıkla kullanılıyor. Ukrayna sınırları içinde Rusya`nın sivilleri kasten hedef aldığına ve misket bombası gibi silahlar kullandığına dair kanıtlar elde ettik. Fakat son günlerde konuşulan toplu mezarlara dair güncel doğruladığımız bir veri yok.”

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA