ESRA ALUS
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, “Kamuya iş yapan müteahhitlerin şu anda yüzde 10`u battı. Yüzde 40`ı da batmak üzere. Makul ve adil bir fiyat farkı verilmeli. Verilmiyorsa tasfiye hakkı verilmeli. Bu verilince bununla birlikte ek süre de verilmeli” dedi.
Seslerini duyurmak için Kamu Müteahhitleri Platformu adı altında toplanan yaklaşık iki bin firma, hükümetten bir an önce dinamik fiyat farkı ödemesi, süre uzatımı, koşulsuz ve cezasız tasfiye hakkı talep etmişti. Türkiye Müteahhitler Birliği de aynı taleplerle ilgili düzenleme yapılmasını talep etmişti.
FİYAT FARKI KARARNAMESİ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI
Müteahhitler bu taleplerini, dün Bursa Ticaret ve Sanayi Odası`nda (BTSO) ‘İş Dünyası ile İstişare ve Değerlendirme Toplantısı`nda Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati`ye de iletti. Edinilen bilgiye göre; Bakan Nebati, kamuya iş yapan müteahhitlere yönelik yeni bir fiyat farkı kararnamesi için çalışma başlattıkları bilgisini verdi.
İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, sektörün içinde bulunduğu sıkıntılar ve Bakan Nebati`nin basına kapalı toplantıda iş adamlarına verdiği söze ilişkin ANKA Haber Ajansı`na değerlendirme yaptı. Tellioğlu, şunları söyledi:
“BİR YIL ÖNCEKİ DÜZENLEMENİN İŞE YARAMAYACAĞINI SÖYLEMİŞTİK: Süreçten haberimiz var. Bu yılın başında da sözde bir düzenleme yapıldı. Sektörün 100 birim zararının ancak 5 birim zararını karşılar nitelikteydi. Dolayısıyla hiçbir işe yaramadı. Düzenlemenin de işe yaramayacağını söylemiştik ama dinletemedik.
SEKTÖRÜ BATIRMAYACAK MAKUL BİR FİYAT FARKI VERİLMELİ: Şimdi de diyoruz ki birincisi; verdiğiniz fiyat farkı reel zararı karşılayacak nitelikte olsun. Meslektaş bu işi kâr amaçlı aldı. Karından da vazgeçti. Zarar etmemek veya az bir zararla süreci tamamlamak istiyor. Müteahhitler, yüzde 5 kâr ve zarara denk gelecek şekilde işi sürüklemeyi uygun buldu. Buna dair fiyat farkı istedi. Örnek olarak belirteyim; fiyat farkı verildiğinde birim fiyat 500 lira olan bir ürün şimdi bin lira oldu ve fiyatalar da artmaya devam ediyor. Sektörü batırmayacak makul bir fiyat farkı verilmeli ve bu fiyatlar iş bitimine kadar süreyi kapsamalı.
3 ŞARTIMIZ VAR: İşi kar maksatlı aldık ve işin belli bir kısmına geldik. Zarar etmeden kurtarabiliyorsak birinci tercihimiz o işi yapmak. Ama yok zarar edeceğimizi hala görüyorsak, sen de `Bu iş bu fiyata yapılır` diyorsan o zaman bırak beni, azat et. Bana cezasız, teminatımı yakmadan tasfiye hakkı ver. Ondan sonra al, işi kime verirsen ver. Yani sen, doğru bir fiyat farkı verdiğine kanaat ediyorsan al başkasına ver. İkinci şartımız; koşulsuz tasfiye hakkı. 3`üncüsü de bunlar olduğu takdirde de takdir edersiniz malzeme temin sorunu vardı. İş uzadı. Finansmanda problemler oldu. Zaman problemi de oluştu. Bu sefer şimdi diyelim ki firmalara fiyat farkı verdin ama işi yapıp teslim edecek süresi yok. Dolayısıyla yeni süre de verilmesi lazım.
DÜZENLEMENİN KAMU ADINA İŞ YAPANLARI DA KAPSAMASI LAZIM: Bir diğer konu ise kamu kuruluşu niteliğinde bir kısım sivil kuruluşlar da var. Mesela Mehmetçik Vakfı. Bu, bir kamu kuruluş ama kamu kuruluşu niteliğinde değil. Sivil kuruluş gibi gözüküyor. Dolayısıyla bu kararnameyi çıkartırken onları da o kapsama almak lazım. Kamuya iş yapanlar değil, kamuoyu namına iş yapanlar veya yaptıranları da kapsaması lazım. Bunlar dikkate alınıp düzenleme yapılırsa hükümetimize müteşekkir oluruz. Bunlar yapılmazsa hiçbir işin bir anlamı olmayacak.
YÜZDE 40`I BATMAK ÜZERE: Kamuya iş yapan müteahhitlerin şu anda yüzde 10`u battı. Yüzde 40`ı da batmak üzere. Makul ve adil bir fiyat farkı verilmeli. Verilmiyorsa tasfiye hakkı verilmeli. Bu verilince bununla birlikte ek süre de verilmeli. Sektörde çalışanların şu anda yüzde 10`u batmış. Düzenleme olursa onları kurtarır. Düzenleme gerçekçi olmazsa onlar da batar.
10 LİRA FİYAT FARKI VERİP YAPTIRMADIĞIN İŞİ YARIN 20 LİRA FİYAT FARKIYLA ZOR YAPTIRIRSIN: Onun için burada ödenecek fiyat farkı sadece meslektaşımızın değil kamunun da menfaatine. Ben hem özel sektörü hem de kamu müteahhitlerini temsil ediyorum. Bütün tecrübemle ve tarafgirliğimle söyleyeyim; 10 lira fiyat farkı verip yaptırmadığın işi yarın 20 lira fiyat farkıyla zor yaptırırsın.
BATAN ALTTAKİNİ BATIRIR: Tedbir alınmazsa batan müteahhit olur. O batan, alttakini batırır. Böyle bir zincirle sosyal sıkıntılar da olur. Bunun bankalara da sıkıntı yaşatacak yansıması olur. Çünkü bankalardaki teminatlar ve krediler de batar, sonuçta kaotik bir durum olur. Dolayısıyla burada makul ve adil bir fiyat farkı verilmeli. Verilmiyorsa tasfiye hakkı verilmeli. Bu verilince bununla birlikte ek süre de verilmeli."
DÜZENLEME YAPILMADAN TEŞKKÜR ETTİLER
Bazı birlik ve oda temsilcileri `kamuya iş yapan müteahhitler için yeni fiyat farkı düzenlemesi ve tasfiye hakkı tanınması` yönünde çalışma yapılacağı sözü veren Hazine ve Maliye Bakanı Nebati`ye teşekkür etti.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran ve Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, sosyal medya hesaplarından şu paylaşımlarda bulundu:
Rifat Hisarcıklıoğlu: Üyelerimizin sorunlarını gündeme getirmeye ve takip etmeye devam ediyoruz. Kamuya iş yapan müteahhitler için yeni fiyat farkı düzenlemesi ve tasfiye hakkı tanınacağını açıklayan Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Nureddin Nebati`ye teşekkür ediyoruz.
Şekib Avdagiç: Uzun zamandır gündemde olan ‘kamuya iş yapan müteahhitler için yeni fiyat farkı düzenlemesi ve tasfiye hakkı` tanınacağını açıklayan Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Nureddin Nebati`ye teşekkür ediyoruz. Çalışmanın en kısa zamanda tamamlanarak açıklanmasını bekliyoruz.
Gürsel Baran: Kamuya iş yapan üyelerimiz için talep ettiğimiz fiyat farkı kararnamesi konusunda çalışma yapıldığını müjdeleyen Hazine ve Maliye Bakanlığı`na ve Sayın Nureddin Nebati`ye teşekkür ederiz. Müteahhitlerimizin bu süreçte kaybettikleri zamanın da sözleşmelerine eklenmesi sektörü rahatlatacaktır.
M. Erdal Eren: Sektörümüz adına uzun zamandır kendilerine aktardığımız maliyet sorunu kapsamında talep ettiğimiz dinamik fiyat farkı, süre uzatımı ve tasfiyeyi içeren bir kararname üzerinde çalıştıkları müjdesinden dolayı Sayın Bakanımız Nureddin Nebati‘ye çok teşekkür ediyoruz.
Temel inşaat malzemelerinin bir yıldaki fiyat artışları şöyle oldu:
HAZIR BETON
2021`de 305 TL olan birim fiyat, Mart 2022`de bin 50 TL`ye yükseldi. Bir yılda atış miktarı yüzde 244.
İNŞAAT DEMİRİ
2021`de 5 bin 500 TL olan birim fiyat, 16 bin 700 TL çıktı. Bir yılda atış miktarı yüzde 203.
60*60 SERAMİK
Mart 2021`de 110 TL olan birim fiyat, Mart 2022`de 280 TL`ye yükseldi. Bir yılda atış miktarı yüzde 154.
MOTORİN
Mart 2021`de 7 TL olan litre fiyatı, Mart 2022`de 23 TL`ye çıktı. Bir yılda atış miktarı yüzde 228.
BİTÜM 50/50
Mart 2021`de 3 bin 600 TL olan ton fiyatı 10 bin 900 TL`ye yükseldi. Bir yılda atış miktarı yüzde 202.