Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), 1915 Çanakkale Köprüsü`yle ilgili aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar, Limak Holding yöneticilerinin de olduğu 15 isim hakkında Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı`na suç duyurusunda bulundu.
HKP, 1915 Çanakkale Köprüsü`nde milyarlarca liralık vurgun yapılacağını iddia ederek konuyu yargıya taşıdı. HKP avukatları, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Eski Bakanlar, Binali Yıldırım, Ahmet Arslan, Mehmet Cahit Turhan, Lütfi Elvan, Berat Albayrak, Naci Ağbal, AYGM Genel Müdürü Dr. Yalçın Eyigün, Limak Holding Kurucu Ortağı Nihat Özdemir, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı, Limak Yönetim Kurulu Üyeleri, Kamu İhale Kurumu Başkanı Hamdi Güleç, Kamu İhale Kurulu İkinci Başkanı ve Üyeleri hakkında Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
"NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK" SUÇLAMASI
HKP avukatları, Erdoğan, Karaismailoğlu, Nebati dâhil 15 kişinin, “Nitelikli Dolandırıcılık”, “Görevi Kötüye Kullanma”, “Kamu Görevlisinin Suçu Bildirmemesi”, “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçlarını işlediklerini öne sürdü. HKP avukatları tarafından Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığına verilen dilekçede yer alan isimler hakkında soruşturma ve akabinde kamu davası açılması talep edildi.
"BEDELİNİ GELECEK KUŞAKLAR, ÇOCUKLARIMIZ, TORUNLARIMIZ ÖDEYECEK"
Suç duyurusuna ilişkin HKP MYK Üyesi Adnan Okur açıklama yaptı. Okur, "AKP`giller, vurguna, soyguna, düzenbazlığa doymak bilmiyor! Bugün Halkın Kurtuluş Partisi olarak AKP`giller`in Çanakkale Köprüsü vurgunu yargıya taşıdık. Öyle bir vurgun vuruyor ki AKP`giller, bedelini sadece 84 milyon insanımız değil, gelecek kuşaklar, çocuklarımız, torunlarımız ödeyecek. Yarınları emanet edeceğimiz nesiller bir de AKP`giller`in bıraktığı bu borç yükü ile uğraşacaklar" dedi.
"KİM KARŞILAYACAK BU FARKI?"
Okur, açıklamasının devamında şunları söyledi:
"Vurgunlarına uygun modellerinin adı: Yap-İşlet Devret. Vurgun Yeri: Çanakkale. Köprüden geçiş garantisi verdikleri araç sayısı: günde 45 bin. Köprüden 200 TL verip de geçecek olan araç sayısı: en fazla 15 bin. Aradaki fark: 30 bin. Kim karşılayacak bu farkı? AKP`gillerin Reisi Açıklıyor: `Eğer buradan aldığı aylık ve yıllık bedel, yüklenici firmanın aleyhineyse farkı kim ödeyecek; onu devletin kasasından biz ödeyeceğiz`. Yani alın teriyle geçinen emekçi milyonlara havale ediyorlar Çanakkale Köprüsünün maliyetini. Ne kadar süre ile ödeyeceğiz? Sözleşmeye göre 11 yıl. 11 yıl ile yetinmediler, süreyi daha da arttırdılar. Nasıl mı? Oyun bitmez AKP`gillerde. Uygulama sözleşmesindeki bir madde oyunuyla, işletme süresini 1 yıl 5ay 28 gün daha uzatmış oldular. Toplam İşletme süresi böylece 12 yıl 5 ay 28 güne çıkmış oldu. Peki, ne kadar ödeyeceğiz? Tam tamına 2 milyar 202 milyon 597 bin Euro. Güncel kurdan TL karşılığı 36 milyar 78 milyon 538 bin.