20 Eylül 2024 Cuma


16:37   FERNAS MADEN IŞÇILERININ DIRENIŞI DEVAM EDIYOR...   16:17   TOROSLAR BELEDIYESI OKUL KANTINLERINI DENETLEDI   15:55   DİSK, `GELIRDE, VERGIDE, ÜLKEDE ADALET` TALEBIYLE BÖLGESEL MITINGIN IKINCISINI İZMIR`DE YAPTı...   15:24   EĞITIM-SEN MERSIN ŞUBESI: "OKULLARıMıZıN EN TEMEL IHTIYACı OLAN TEMIZLIK VE HIJYEN KONUSU DAHI TASARRUF TEDBIRLERIYLE KıSıTLANıYOR"   15:01   UŞAK`TA 2008`DE `DEPREME DAYANıKSıZ` DENILEN OKUL, YENI DÖNEMIN BAŞLAMASıNA IKI GÜN KALA BOŞALTıLDı...   14:30   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL, MUĞLA`DA TAZIYE ZIYARETINDE BULUNDU   13:16   CHP, TAŞıMALı EĞITIM YÖNETMELIĞINE KARŞı DAVA AÇTı...   13:12   MURAT BAKAN`DAN VALILER KARARNAMESINE TEPKI   11:44   CHP`LI ŞEREF ARPACı`DAN OKULLARDA `BAĞıŞ` ADı ALTıNDA KAYıT ÜCRETI ALıNMASıYLA ILGILI ARAŞTıRMA ÖNERGESI   11:24   DEPREMDE 63 KIŞININ ÖLDÜĞÜ TUTAR YAPıSı SITESI DAVASıNDA YENI GELIŞME: İNŞAAT MÜHENDISI CÜNEYT AKKAYA`YA TUTUKLAMA KARARı   11:18   AKP`LI ŞAVŞAT BELEDIYESI`NIN 31 IŞÇININ SÖZLEŞMESINI YENILEMEMESINE YÖNELIK TEPKILER SÜRÜYOR... UĞUR BAYRAKTUTAN: "EKMEĞINI EVE GÖTÜREN IŞÇIYLE UĞRAŞıLıR Mı?"   11:11   GÜLCAN KıŞ:`` İŞGÜCÜ UYUM PROGRAMı, OKULLARDA CIDDI BIR HIJYEN KRIZINE YOL AÇACAK``   11:10   YENIŞEHIR BELEDIYESI`NDEN BISIKLETLI YAŞAMA DESTEK    11:05   NARIN GÜRAN CINAYETI... NARIN`IN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ KÖYDEKI ÇOCUKLARıN PSIKOLOJIK DURUMUNA ILIŞKIN ÖN RAPOR HAZıRLANDı   10:56   VOLKAN DEMIR: "İSRAIL`E TICARETI ENGELLEMEK YERINE FIRMALARıN FARKLı YÖNTEMLER KULLANMASıNı GÖRMEZDEN GELDILER"   10:54   GÖKHAN GÜNAYDıN, AKP KILIS GENÇLIK KOLLARı BAŞKANı MUSA KARA`NıN KILIS VALILIĞI`NE ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ OLARAK ATANMASıNı TBMM GÜNDEMINE TAŞıDı   10:54   BURSA BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı BOZBEY: “ATA`MıZıN KADıNLAR IÇIN ORTAYA KOYDUĞU VIZYONU DAHA ILERIYE TAŞıMAK, HEPIMIZIN ORTAK SORUMLULUĞUDUR”   10:27   AK PARTILI MÜTEAHHIT MEHMET ÖZKAN`ıN TAHLIYE EDILDIĞI DAVADA YENI BILIRKIŞI RAPORU: ``YıKıM DEPREMIN BÜYÜKLÜĞÜYLE AÇıKLANAMAZ``   10:12   VAN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ABDULLAH ZEYDAN: "DSİ`NIN BU IHMALI, BU DUYARSıZLıĞı KABUL EDILEMEZ"   10:02   DEPREMDE 56 KIŞIYE MEZAR OLAN NILÜFER APARTMANı DAVASıNDA HATAY VALILIĞI`NIN KAMU GÖREVLILERINE SORUŞTURMA IZNI VERILMEMESINE ILIŞKIN KARARıNA ITIRAZ EDILDI  
 
     
   

KONYA`DAKİ TARIM FUARINA KATILAN OSMANİYELİ ÇİFTÇİ: “BU ÜLKE AYÇİÇEK ÜRETECEK BİR TOPLUM DEĞİL Mİ? BU KADAR MI ACİZİZ?”


Konya Tarım Fuarı`na katılan Osmaniyeli çiftçi Mustafa Gök, “Sürdürülebilir bir tarım politikası uygulanmadığı sürece bu ülke tarımda dışarıya, ithalata bağımlı olmaya devam edecektir. Bugün ülkede yaşadığımız bir ayçiçek krizi var. Bu ülke ayçiçek üretecek bir toplum değil mi? Bu kadar mı aciziz biz?” dedi.

 

Tarih : 11 Mart 2022 Cuma 19:17   Okunma : 472

Konya Tarım Fuarı`na katılan Osmaniyeli çiftçi Mustafa Gök, “Sürdürülebilir bir tarım politikası uygulanmadığı sürece bu ülke tarımda dışarıya, ithalata bağımlı olmaya devam edecektir. Bugün ülkede yaşadığımız bir ayçiçek krizi var. Bu ülke ayçiçek üretecek bir toplum değil mi? Bu kadar mı aciziz biz?” dedi.

Türkiye`nin dört bir yanından gelen çiftçiler Konya Tarım Fuarı`nda bir araya geldi. Çiftçiler, maliyetlerin çok yüksek olduğunu belirterek ürünlerin ithal edilmesine tepki gösterdi.

Eskişehirli çiftçi Turan Çolak, "Çiftçinin duruma nasıl olacak, ortada her şey. Görüyorsunuz yağ ithal, buğday ithal, arpa ithal. Üretecek kadar gücümüz var ama ürettirmiyorlar" dedi.

Konya`da çiftçilik yapan Nevzat Öztürk şunları söyledi:

"Bizim girdilerden mazot, gübre, elektrik 3 kat arttı. Bugün maliyetlerin altında eziliyoruz. En büyük sıkıntımız hasat zamanı, ürettiğimiz ürünün ne kadar olacağını bilemiyoruz. Bölgemizde pancar fabrikaları var, verdikleri fiyat yeterli değil. Girdilerin yüksek olmasından dolayı. Önceden Türkiye bir tarım ülkesiydi. Avrupa`ya bile tarım ürünü satabilen bir ülkeyken bugün Rusya`dan ithal konusunda Çin`in önüne geçip birinci sıraya oturup 2030 yılına kadar Rusya`dan tarım ürünü alan bir ülke haline geldik. Kendi çiftçimiz buğdayı 2 bin 800-2 bin 600 TL`ye sattı. Şu an buğdayın dışarıdan geliş fiyatı 4 buçuğu (4 bin 500 TL`yi) buluyor. Eğer bu sıkıntı böyle giderse biz kendi üretim yapacağımız yerleri, kendi arazilerimizi satmak zorunda kalarak üretmek zorunda kalacağız. Zorlanıyoruz artık. Ben geçen yıl elektrik parası 350 bin ödedim. Bu yıl 800-900 bin lira ödeyeceğim."

Eskişehir`den gelerek fuara katılan Turan Çolak, "Çiftçinin duruma nasıl olacak, ortada her şey. Görüyorsunuz yağ ithal, buğday ithal, arpa ithal. Üretecek kadar gücümüz var ama ürettirmiyorlar" dedi.

"ÜLKENİN KALKINMASI TARIMA BAĞLI"

Osmaniye`de çiftçilik yapan Mustafa Gök ise şunları söyledi:

"Sürdürülebilir bir tarım politikası uygulanmadığı sürece bu ülke tarımda dışarıya, ithalata bağımlı olmaya devam edecektir. Bugün ülkede yaşadığımız bir ayçiçek krizi var. Bu ülke ayçiçek üretecek bir toplum değil mi? Bu kadar mı aciziz biz, toplum olarak. Bunların hepsini sorgulamadığınız sürece, tarımı tabana yaymadığınız sürece kalkınmaktan bahsedemezsiniz. Bir ülkenin kalkınabilmesi tarımın tabandaki insanlara yayılmadığı sürece ekonomiden bahsedemezsiniz. Bunların hiçbiri sorgulanmıyor maalesef. Günü kurtarma adına bir şeyler yapılmaya çalışılıyor. Bugün ayçiçek yağı krizi var. Yok gibi görünüyor. Tamamen siz ayçiçek yağında dışarıya bağlı olursanız, Ukrayna-Rusya krizinde bunu apaçık görüyoruz. Savaş olmadan bunları yaşıyoruz. Ülkemizde savaş olsa neler olur?”

"BİZ ŞU AN ÖLÜM NOKTASINDAYIZ"

Kayseri`den gelerek fuarı ziyaret eden Yusuf Çoban, "Biz şu an tam ölüm noktasındayız. Mazot oldu 23-24 lira, gübre 6 küsuru geçti. Biz nasıl ekeceğiz, nasıl kalkınacağız? Bir de savaş oldu zaten. Savaştan dolayı da sıkıntıdayız. Tarım Bakanının gerçekten çiftçiye destek vermesi lazım. Çiftçinin hali içler acısı. Ziraat Bankası`na, Tarım Kredi`ye milletin borcu var. Biz buraya fuarı gezmeye geldik. Acaba ne var, durum vaziyet nasıl diye. Her sorduğum çiftçi maşallah bin ah ediyor bin laf dinliyoruz. Çiftçinin hali zor" dedi.

"BİZİM TAHMİN ETTİĞİMİZ HESAPLARA UYMUYOR"

Karaman`dan geldiğini söyleyen bir çiftçi ise "Bu yıl başlamaya karar verdik. 10 dönüm kadar mısır ekeceğiz. Mısır ekimine başlamadan ilk fiyatlarla karşılaştık. Boru, gübreler, tohum. Bizim tahmin ettiğimiz hesaplara hiçbiri uymuyor. Allah yardımcımız olsun daha başlamadan havlu atacağız gibi duruyor. Ekeceğim ama suyunu verebilir miyim, gübresini verebilir miyim o aşama belirsiz" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

*Nevzat Öztürk

*Turan Çolak

*Mustafa Gök

*Yusuf Çoban

 

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA