Dönem başkanlığını Selma Yağcı’nın, Sanat Yönetmenliği’ni Erdoğan Şanal, Sanat Danışma Kurulu üyeliklerini ise Prof. Rengim Gökmen, Prof. Dr. Cihat Aşkın, İbrahim Yazıcı ve Remzi Buharalı’nın yaptığı 19. Mersin Uluslararası Müzik Festivali, 21 gün süren müzik şöleninin ardından perdelerini kapattı. 11 Eylül-02 Ekim 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilen Festival, 7 ücretsiz, toplam 8 etkinlikte binlerce sanatseveri dünyanın farklı yerlerinden gelen usta sanatçı ve müzik topluluklarıyla buluşturdu.
Konserler ve Solist Sanatçılar
Hollanda, Azerbaycan, Özbekistan, İtalya ve Bulgaristan, Sırbistan’dan gelen solist ve müzik topluluklarını Mersin’e taşıyan Festival, farklı tarih ve mekanlarda şu sanatçılar ve müzik topluluklarına yer verdi: Özbek Şef Rustam Rahmedov yönetiminde Ceyla Ganiyeva (Keman), Barbaros ve beraberinde konuk sanatçı Efruze, Ezginin Günlüğü, Damask Vocal Quartet ile Soprano Katharine Dain, Mezzo-soprano Marine Fribourg, Tenor Edward Leach ve Bariton Drew Santini. Hüsnü Şenlendirici, Tenor Bülent Bezdüz, Davide Vendramin (Bandeneon), Sesim Bezdüz (Keman), Doğaç Bezdüz (Piyano), Teymur Bayramoğlu (Kontrabas), Davide Damiani, Ludmil Angelov, Goran Bregovic.
Konser ve etkinlikler, Mezitli Amfi Tiyatrosu, Mersin Millet Bahçesi Sahil Etabı, Tarsus Cumhuriyet Meydanı, Tarsus St. Paul Müzesi, Toroslar Amfi Tiyatrosu, Çamlıbel Aşıklar Parkı, Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi, Macit Özcan Spor Tesisleri’nde yer aldı.
2021 Festival Ödülleri
2021 Festival Sanat Ödülü, kurulduğu 1992 yılından bu yana Mersin Devlet Opera ve Balesi’nde pek çok başarıya imza atarak fark yaratan Piyanist Doç. Ahad Asker’e verildi.
Diğer ödüller ise şöyle dağıtıldı; Festival Kent Ödülü, bireysel gayretleriyle kentin kültür-sanat yaşamını zenginleştirerek pek çok değerler katan Kemal Rastgeldi’ye, Nevit Kodallı Genç Yetenek Ödülü ise katıldığı ulusal ve uluslararası yarışmalarda elde ettiği ödüllerle ülkemizi ve kentimizi başarıyla temsil eden trompet sanatçısı Memet Çelik’e verildi.
Festivale Hayat Verenler
2002 yılında kurulan Mersin Uluslararası Müzik Festivali, 2007’de Avrupa Festivaller Birliği’ne (EFA) üye olmuş böylece Türkiye’de gerçekleştirilen uluslararası müzik festivalleri arasına girerek Mersin’in adını sanat etkinlikleriyle dünyaya duyurmuştur.
Bu başarının paydaşları:
Resmi Kurumlar: T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mersin Valiliği, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı, Mersin Üniversitesi, Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü.
Yerel Yönetimler: Mersin Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Belediyesi, Mezitli Belediyesi, Tarsus Belediyesi, Toroslar Belediyesi, Yenişehir Belediyesi.
Odalar: Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Deniz Ticaret Odası, Mersin Ticaret Borsası, Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOSB), Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası.
Festival Özel Kurum Sponsorları: Mersin International Port (MIP), OPET Petrolcülük A.Ş, Arbella Makarna, Atako Taşımacılık Denizcilik A.Ş, Sertel Tools, Forum Mersin, Gradi, Dr. Haluk Bozdoğan, Mustafa Gültak, Selma Yağcı.
Ülke Temsilcilikleri: Hollanda Kraliyeti. Konaklama Sponsoru: Mersin HiltonSA, Katkıda Bulunanlar: Derya Otomotiv, Studio Welldonel, Pozcu Organik, Dernekler ve Kulüpler: İçel Sanat Kulübü, Mersin Polifonik Korolar Derneği, Mersin Liseliler Derneği.
Mersin Uluslararası Müzik Festivali Yürütme Kurulu Başkanı Selma Yağcı yaptığı açıklamada; “Pandemi nedeniyle festivalimizi olağan zamanı olan 2020 yılında gerçekleştiremeyip, 2021 yılına ertelemiştik. Zorlu geçen yıllardan sonra 19. Mersin Uluslararası Müzik Festivali’ni 11 Eylül-02 Ekim tarihleri arasında halkımızla buluşturmanın mutluluğu içindeyiz. Festivalimize hayat veren sponsorlarımıza Mersinliler adına teşekkürlerimi sunarken konser mekanlarımızı dolduran halkımızı yürekten alkışlıyorum. Nice festivallerde buluşmak üzere müzikle kalın, sevgiyle kalın”, dedi.