13 Kasım 2024 Çarşamba


10:09   TÜLAY HATIMOĞULLARı: "İKTIDARıN TÜRKIYE YÜZYıLı, EVDE EKMEK BEKLERKEN ıSıNMAK IÇIN AÇTıKLARı SOBA YÜZÜNDEN ÇıKAN YANGıNDA ÖLEN ÇOCUKLARDıR"   10:01   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE MECLISI`NIN KASıM AYı OLAĞAN TOPLANTıSıNıN BIRINCI BIRLEŞIMI GERÇEKLEŞTIRILDI   09:31   İYİ PARTI`DEN ŞIDDET VE ŞIDDETLE MÜCADELE ÇALıŞTAYı   15:15   CHP`LI AKBULUT, BURDUR GÖLÜ`NÜN KURUMASıYLA ILGILI ARAŞTıRMA ÖNERGESI VERDI   13:41   CHP HEYETI 11 GÜN SONRA ESENYURT BELEDIYESI`NE GIRDI...   11:29   TÜED BAŞKANı ERGÜN: “EMEKLILERIN DÖRT AY IÇINDE ALıM GÜCÜ TÜİK`E GÖRE 1506 TL, ENAG`A GÖRE 2 BIN 734, İTO`YA GÖRE 1 770 TL ERIDI”   10:49   TRUMP, PUTIN`E “UKRAYNA`DAKI GERILIMI TıRMANDıRMAMASı” GEREKTIĞINI SÖYLEDI   10:46   CHP`LI GÜRER: "GıDA FIYATLARıNDAKI ARTıŞ DEVAM EDIYOR. RAFTAKI GıDA FIYATı YÜKSELIŞINI IKTIDARıN HESAPLAYAMADıĞı GÖRÜLÜYOR"   10:31   ERHAN ADEM: “RAZI PETROKIMYA ÜZERINDEN DÖNEN KARANLıK ILIŞKILER YUMAĞı BIR AN ÖNCE AYDıNLATıLMALıDıR”   09:33   CHP`NIN 81 IL BAŞKANıNDAN ORTAK AÇıKLAMA: “KURULTAY ÇAĞRıSıNıN GÜNDEMIMIZDE OLMADıĞıNı, KIŞISEL IKBAL IÇIN YAPAY GÜNDEM YARATMA ÇABALARıNA PRIM VERMEYECEĞIMIZI ILAN EDIYORUZ”   08:08   KAHRAMANMARAŞ`TA 3.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM   01:28   CHP`LI BAŞARıR, "ESENYURT`A YAPıLAN SIYASI OPERASYONUN ÖDÜLÜ AKıN GÜRLEK`E VERILDI"   01:04   CHP`LI GÜNAYDıN," İSTANBUL CUMHURIYET BAŞSAVCıSı AKıN GÜRLEK`IN EŞI SERMAYE PIYASASı KURULU ÜYELIĞINE ATANDı"   01:04   CHP`LI GÜNAYDıN," İSTANBUL CUMHURIYET BAŞSAVCıSı AKıN GÜRLEK`IN EŞI SERMAYE PIYASASı KURULU ÜYELIĞINE ATANDı"   01:04   CHP`LI GÜNAYDıN," İSTANBUL CUMHURIYET BAŞSAVCıSı AKıN GÜRLEK`IN EŞI SERMAYE PIYASASı KURULU ÜYELIĞINE ATANDı"   23:37   İYİ PARTI LIDERI DERVIŞOĞLU, "BELEDIYE MECLISININ IÇINDEN BIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇME IMKANı DURURKEN IDARI GÖREVLIYI ATAMAK DOĞRU BIR ŞEY DEĞIL"   21:45   BAŞAKŞEHIR SAHASıNDA BEŞIKTAŞ ILE 0-0 BERABERE KALDı   21:42   FENERBAHÇE 4 - 0 SIVASSPOR   18:41   CHP`LILERIN ESENYURT NÖBETI... GÖKÇEN: “ESENYURT`TAN İSTANBUL`A, İSTANBUL`DAN TÜRKIYE`YE BIR MESAJ VERILMEYE ÇALıŞıLıYOR”   18:19   GALATASARAY 3-2 SAMSUNSPOR  
 
     
   

LGS Eğitimdeki Gerçekleri Ortaya Koydu


LGS yerleştirme sonuçlarının eğitimdeki gerçekleri gözler önüne serdiğini açıklayan Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Nesim Aslan, “Eğitim sistemi çocukları geleceğe hazırlamaktan uzak” uyarısı yaptı.

 

Tarih : 26 Temmuz 2021 Pazartesi 21:54   Okunma : 7662

Milli Eğitim Bakanlığı, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki birinci yerleştirme sonuçlarını açıkladı. LGS yerleştirme sonuçlarının eğitimdeki gerçekleri gözler önüne serdi. MEB tarafından hesaplanan sınav zorluk derecesi daha kolay olan bir sınavda, daha az doğru yapabildi. Türkçe, matematik ve fen bilimleri sınavlarında öğrenciler geriye gitti.

 205 BİN 830 ÖĞRENCİ SINAVA GİRMEDİ

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Mersin Şube Başkanı Nesime Aslan da, konuyla ilgili yazılı bir değerlendirme yayınlayarak, “Çocuklarımız giderek bu sınavdan umudunu kesiyor” uyarısı yaptı. “LGS rakamlarının başlıca söylediği şey, gençlerimizin bu sınava ve adaletine güveni kalmadığıdır” diyen Aslan 2021 yılında sekizinci sınıftan 1 milyon 243 bin 830 öğrencinin mezun olduğunu, yapılan merkezi sınava toplam 1 milyon 38 bin öğrencinin katıldığını belirtti. 2021 LGS'de sekizinci sınıftan mezun olan 205 bin 830 öğrencinin, sınava girmediğini belirten Nesime Aslan, “Tercih yapan öğrencilerin sayısındaki düşüş de bunun sağlaması olmuştur. Tercih dönemi sonunda, merkezi sınava katılan öğrencilerin 358 bin 187’si (%34,49) sınavla öğrenci kabul eden okullara yönelik tercih yapmıştır. 2020 yılında 571.704 (%38,84) öğrencinin yerleştirme için tercih yaptığı dikkate alındığında bu oranın 2021 yılında düştüğü görülmüştür. Bu yıl tercih yapan öğrenci sayısı dikkate değer biçimde azalmış, 213 bin 517 öğrenci tercih yapmamıştır. Tercih yapan öğrencilerin 168.924’ü sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmiştir.

 İMAM HATİP MEZUNLARI BİLE İHL'LERİ TERCİH ETMEDİ

 LGS rakamları, AKP'nin imam hatip dayatmasının geldiği noktayı görmek için de imkan tanımıştır. Sonuçlar, yerleşen tüm öğrencilerin %65,49 ‘unu oluşturan resmi ortaokul mezunlarının Anadolu imam hatip lisesi dışındaki tüm lise türlerine yerleşen öğrencilerin çoğunluğunu oluşturduğunu göstermektedir. Resmi ortaokul mezunları Anadolu Lisesi ve Fen Lisesine yerleşen öğrencilerin yaklaşık %70’ini, Sosyal Bilimler Lisesi ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine yerleşen öğrencilerin ise yaklaşık %80’ini oluşturmaktadır. Anadolu İmam Hatip Lisesine yerleşen öğrencilerin %41,08’i resmi ortaokul mezunu, %53,43’ü ise imam hatip ortaokulu mezunudur. Yani imam hatip ortaokulundan mezun olan çocukların yüzde 48'i bir imam hatip lisesinde eğitime devam etmek istememiştir.

BİNLERCE AİLENİN ÇIKMAZI: YA İMAM HATİP YA ÖZEL OKUL

 Bu konudaki önemli diğer bir sonuç, özel ortaokul mezunlarının neredeyse tamamının Anadolu liseleri, fen liseleri ya da sosyal bilimler liselerine yerleşmesidir. Özel ortaokul mezunlarının imam hatip lisesini tercih etmemeleri dikkat çekicidir. Özel ortaokul mezunlarının yerleşen öğrenciler arasında en yüksek oranlarda bulunduğu lise türleri sırasıyla Fen Lisesi (%22,03) ve Anadolu Lisesidir (%21,39). Bu sonuçlar, sırf AKP'nin imam hatip dayatmasına boyun eğmemek için binlerce ailenin gırtlağından kesip çocuğunu özel okula yolladığının da göstergesidir.

Sonuçlar, yerel olarak yerleşen öğrencilerin %92’sinin ilk üç tercihinden birindeki ortaöğretim kurumuna yerleştiğini göstermektedir. 2020 yılında bu oranın %91,60 olması, artan öğrenci sayısına rağmen bu konuda kısmen iyileştirme yapılabildiğini göstermektedir.

 İLK 3 TERCİHİN GÖZDESİ FEN LİSELERİ OLDU

 Doluluk oranları sınavla öğrenci alan lise türlerine göre incelendiğinde, Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi ve Anadolu Lisesi kontenjanlarının tamamen dolduğu görülmektedir. Anadolu İmam Hatip Liselerinde doluluk oranı %98,27’ye ulaşmış, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde ise oran %76,90 olarak hesaplanmıştır. Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin doluluk oranı %77’dir. İlk yerleştirme sonuçlarına göre merkezi sınav puanıyla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarının kontenjanları %95,22 oranında dolmuş, tam doluluk oranlarına oldukça yaklaşmıştır. Birinci tercihinde Fen Lisesini tercih eden öğrencilerin oranı %41,7’dir. Fen Lisesinden sonra en fazla tercih edilen okul türlerinin sırasıyla Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olduğu görülmektedir” diye konuştu.

“EĞİTİM SİSTEMİ ÇOCUKLARI GELECEĞE HAZIRLAMAKTAN UZAK”

Sonuç olarak LGS rakamlarının; eğitim sisteminin, çocukları geleceğe hazırlamaktan, onların düşlerine ayak uydurmaktan uzak olduğunu ortaya koyduğunu vurgulayan Nesime Aslan, açıklamasını şöyle tamamladı; “Yine görülmüştür ki onca teşviğe, dayatmaya, devlet bütçelerinden aslan payıyla beslemeye rağmen iktidarın kendi tabanını hoş etmek için açtığı imam hatip okulları, öğrencilerin de velilerin de kaçtığı kurumlar haline gelmiştir. Birçok alanda geçen seneki rakamlara yakın sonuçlar veren 2021 LGS, bozuk sistemde bir yıl boyunca gözle görülür bir iyileşme yapılmadığını da ortaya koymuştur. Çocuklarımızın istediği okullarda, yetenek ve yönelimlerine göre, ailelerinin gelir durumuna bakılmadan, çağın gelişmeleriyle ve değerleriyle iç içe eğitim gördüğü bir Türkiye; Eğitim-İş'in verdiği laik, parasız, bilimsel ve adil eğitim mücadelesiyle yaratılabilecektir”.






Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, LGS, EĞİTİMDEKİ, GERÇEKLERİ, ORTAYA, KOYDU, EĞİTİM-İŞ

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA