18 Nisan 2025 Cuma


10:57   OYUNCU CEM YIĞIT ÜZÜMOĞLU`NUN YURT DıŞıNA ÇıKıŞ YASAĞı ITIRAZı REDDEDILDI   10:52   YUSUFELI`NDE KURULMASı PLANLANAN HES PROJESI IÇIN BILGILENDIRME TOPLANTıSı, KÖYLÜLERIN TEPKISI ÜZERINE YAPıLAMADı   10:51   MHP`LI İSMET BÜYÜKATAMAN`DAN ÖZGÜR ÖZEL`E "3T" YANıTı: "ÖZGÜR ÖZEL`IN 3T`SI TALAN, TEZVIRAT, TESLIMIYET..."   10:50   CAN ATALAY`ıN ANNESI ŞÜKRAN ATALAY: “3 SENEDIR OĞLUM IÇERIDE, BUNUN HESABıNı KIM VERECEK BIZE? BU NEFRET, BU KIN BITSIN ARTıK”   10:47   MERSIN BAROSU`NDAN GÖKSU DELTASı IÇIN ÇAĞRı: "YANGıNLARı ÖNLEYIN"   10:42   ALTıN SON 5 YıLıN REKORUNU KıRDı: GRAM ALTıN 4 BIN 100 TL`YE YAKLAŞTı.   10:39   AYM`DEN, POLIS OPERASYONUNDA YARALANAN KIŞININ BIREYSEL BAŞVURU SONUCU "HAK IHLALI" KARARı...   10:29   CHP`YE KAYYUM IDDIASı... DEVA PARTISI LIDERI ALI BABACAN: "DEMOKRASI AYıBıDıR"   10:25   DENIZLERDE AV YASAĞı BAŞLADı... TRABZONLU BALıKÇıLAR, GELECEK SEZONDAN UMUTLU   10:15   DEM PARTI İMRALı HEYETI`NIN ADALET BAKANı YıLMAZ TUNÇ`LA YARıN YAPACAĞı GÖRÜŞME ERTELENDI   09:45   MERSIN BÜYÜKŞEHIR`IN KıR ÇIÇEKLERINDEN NIDANUR KARAMAN, SıRBISTAN`DAN DÜNYA IKINCILIĞI ILE DÖNDÜ   09:34   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN LGS`YE HAZıRLANAN ÖĞRENCILERE ÖĞLE YEMEĞI IKRAMı DEVAM EDIYOR   09:24   GAMZE TAŞCıER, İMAMOĞLU`NUN MESAJıNı ILETTI: YA ADALET YA SEFALET   09:09   TARSUS BELEDIYESI`NIN "DOĞADA SAĞLıK VAR" PROJESI DEVAM EDIYOR   06:33   SEZGIN TANRıKULU, ESILA AYıK`ıN DURUMUNU TBMM GÜNDEMINE TAŞıDı: "KRONIK HASTALıKLARı BULUNAN AYıK`ıN TAHLIYESI HUSUSUNDA TASARRUFUNUZ OLACAK Mı?"   03:23   ÇHD ONURSAL BAŞKANı SELÇUK KOZAĞAÇLı: BIZE YAPıLAN KÖTÜLÜK SON BULACAK, ZULÜM BITECEK. ONURLU BIR YAŞAMı HEP BIRLIKTE VAR EDECEĞIZ   01:49   CHP`LI KARABAT: 19 MART DARBESININ ARDıNDAN “İŞLER YOLUNDA” GÖRÜNTÜSÜ VERMEK IÇIN 50 MILYAR DOLAR REZERV YAKıLDı   01:04   CHP PM ÜYESI DENIZASLANı: HAKKıMDA SORUŞTURMA BAŞLATıLDıĞıNı ÖĞRENDIM   01:02   CHP`LI GÖKÇEN: HAKSıZCA CEZAEVINDE TUTULAN SELÇUK KOZAĞAÇLı`NıN TAHLIYESI MEMNUNIYET VERICI BIR GELIŞMEDIR   01:01   ERKAN BAŞ: O GÜN BU UTANCı YAŞAMAMAK IÇIN YURTDıŞıNA ÇıKAN NUMAN BEY`DEN BU AÇıKLAMAYı DA BEKIR BOZDAĞ`A BıRAKMASıNı BEKLERDIK  
 
     
   

Üretimin Geleceği Kültürden ve Sosyolojiden Bağımsız Olamaz


Türkiye ve dünyada üretim sektörünün mevcut durumu değerlendirildiğinde verimlilik ve yatırım darboğazını aşmak için dijital dönüşümün bir gereklilik olduğu açık. Özellikle sanayicilerin dijital süreçler konusunda mevcut durumlarını belirlemesi ve gerekli altyapı ve insan kaynağını planlaması oldukça kritik bir öneme sahip. Türkiye’de üretimin geleceğini değerlendiren Doruk Yönetim Kurulu Üyesi ve ProManage Corporation Genel Müdürü Aylin Tülay Özden; devlet, üniversite, sanayi, şirket ve birey bazında tüm paydaşları kapsayan, eş güdümlü ve iyi tasarlanmış bir yaklaşımla başarılı bir dijital dönüşüm sürecine imza atabileceğimizi belirtti. Genç nüfusun çok yoğun olduğu Türkiye gibi ülkeler için tek başına robotlaşmanın doğru bir çözüm olamayacağına dikkat çeken Özden, bu bağlamda üretimin geleceğini kültürden ve sosyolojiden bağımsız olarak düşünemeyeceğimizin altını çizdi.

 

Tarih : 5 Temmuz 2021 Pazartesi 12:14   Okunma : 387

Türkiye ve dünyada üretim sektörünün mevcut durumu değerlendirildiğinde verimlilik ve yatırım darboğazını aşmak için dijital dönüşümün bir gereklilik olduğu açık. Özellikle sanayicilerin dijital süreçler konusunda mevcut durumlarını belirlemesi ve gerekli altyapı ve insan kaynağını planlaması oldukça kritik bir öneme sahip. Türkiye’de üretimin geleceğini değerlendiren Doruk Yönetim Kurulu Üyesi ve ProManage Corporation Genel Müdürü Aylin Tülay Özden; devlet, üniversite, sanayi, şirket ve birey bazında tüm paydaşları kapsayan, eş güdümlü ve iyi tasarlanmış bir yaklaşımla başarılı bir dijital dönüşüm sürecine imza atabileceğimizi belirtti. Genç nüfusun çok yoğun olduğu Türkiye gibi ülkeler için tek başına robotlaşmanın doğru bir çözüm olamayacağına dikkat çeken Özden, bu bağlamda üretimin geleceğini kültürden ve sosyolojiden bağımsız olarak düşünemeyeceğimizin altını çizdi.

Üretimde dijitalleşmenin ulusal kalkınma ekseninde verimlilik, büyüme, istihdam ve yatırım potansiyeli açısından bir zorunluluk olduğunu ifade eden Doruk Yönetim Kurulu Üyesi ve ProManage Corporation Genel Müdürü Aylin Tülay Özden;sanayide dönüşüm için teknoloji ve yenilik kapasitesinin geliştirilmesi, nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi, veri iletişim altyapısının güçlendirilmesinin yanı sıra çevresel, ekonomik ve sosyolojik faktörleri de dikkate alarak stratejik bir yol haritasının çizilmesi gerektiğini vurguladı.

“Endüstri 4.0’ı hayatımıza entegre ederken çok yönlü düşünmemiz şart”

Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecindeki ilerlemesini değerlendiren Aylin Tülay Özden; “Biz sanayisi güçlü bir ülkeyiz. Elimizdeki kıymetli ve yetenekli nüfusumuzu üretim endüstrisine dâhil edecek formüller bulmalıyız. Hazır reçete dijitalleşme yaklaşımları her ülkeye uymuyor. Üretim ve gelirlerin devam etmesi için fabrikalarda kesintisiz bir iş gücünün bulunması gerekiyor. Örneğin, geçmişte Japonya ve Almanya gibi sanayisi gelişmiş ülkelerde yeterli insan kaynağını karşılamak için komşu ülkelerden işçilere ihtiyaç duyuluyordu. Teknolojinin ilerlemesiyle fiziksel olarak ağır ve tekrarlayan işlerde insanların yerine robotlar hâkim olmaya başladı. Endüstri 4.0’ın özellikle robotlaşma ve mekanikleşme boyutu Almanya ve Japonya gibi ülkelerde büyük bir öneme sahip. Ancak Türkiye ve Amerika örneğini ele alırsak bu iki pazarda çok sayıda genç var. Gençler, interneti çok yoğun kullanıyorlar ve şu anda büyük oranda internetten eğitim görüyorlar. Mobil uygulamalara, cep telefonlarına çok aşinalar ve dijital dünyada yaşıyorlar. Alışverişlerini dijital dünyada yapıyorlar, iletişimlerini ve sohbetlerini sanal alemde gerçekleştiriyorlar. Bu noktada, dünyada ve Türkiye’de genç nüfusun olduğu ama bu nüfusun sadece makinelerden, mekanik ve manuel operasyonlardan oluşan fabrikalarda çalışmak istemediği gerçeğini göz ardı edemeyiz. Fabrikalarımızda operasyonel işleyişte dijitalleşme arttıkça ve fabrikaların üretim, performans, süreçleri dijitalleşip, görselleştirme ile şeffaf, modern, yalın ortamlara döndükçe, genç nüfus ta bu oyunun bir parçası olma konusunda daha büyük bir heves duyacak. Önümüzde uzman işçi ve mühendisler tarafından yüksek performans ile yönetilen, tedarik zincirinde birbirine iletişim hatları ile bağlı modern diijital fabrikalar var ve onları mükemmel işletecek uzmanlara ihtiyacı var. dedi

“Tek başına robotlaşma genç nüfusu yoğun Türkiye için doğru bir çözüm olamaz”

Sanayisi güçlü bir ülke olarak genç nüfusumuzun fabrikalarda çalışması için yeni formüller geliştirmemiz gerektiğini vurgulayan Özden, gençlerden fabrikalardaki ürünlerin, sistemlerin ve işleyişin daha verimli olması, daha çok üretim yapılması ve daha nitelikli üretim yapılması konusunda değer elde etmemiz gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Türkiye olarak gayrisafi milli hasılamızı artırmamız, dışarıya olan pek çok bağımlılığımızı azaltmamız ve ihracat miktarımızı katlamamız lazım. Tek başına robotlaşmanın Türkiye için doğru bir çözüm olduğunu düşünmüyorum. Bunu yaparsak sonrasında doğacak insan gücüne nasıl bir iş, nasıl bir gelir bulacağız, bu nasıl bir sosyal patlama yaratacak gibi konuların üzerinde çok ciddi şekilde düşünülmesi gerektiğine inanıyorum. Bu bağlamda, üretimin geleceğini kültürden ve sosyolojiden bağımsız olarak düşünemeyiz.”

Ülkemizin üretimde dijitalleşme düzeyi hızla artacak

Başarılı bir dijital dönüşüm için stratejik bir yaklaşımın uygulanması gerektiğini belirten Özden; “Toplum olarak yeniliklere çok açığız. İnternet ve cep telefonu kullanımında dünyada önde gelen ülkelerden biriyiz. Dolayısıyla dijitalleşmenin topluma yayılmasında kültürel olarak dünyadaki ileri ülkeler arasında olduğumuzu düşünüyorum. Endüstri 4.0 perspektifiyle üretimde dijital dönüşüm değerlendirildiğinde; bu süreçten ancak devlet, üniversite, sanayi, şirket ve birey bazında tüm paydaşları kapsayan, eş güdümlü ve iyi tasarlanmış bir yaklaşımla fayda sağlayabiliriz. Ülkemizdeki üreticilerin uzun yıllara dayanan deneyim ve kullanım tecrübesi bulunuyor. Genç nüfusa sahip Türkiye’nin dijitalleşme konusunda geleceğinin parlak olduğuna inanıyorum. Bu nedenle üretimde dijitalleşme düzeyimiz de hızla artacak” dedi.

“Nitelikli yazılımcıları Türkiye’de tutmalıyız”

Gerekli donanım ve teknolojik yeterlilik açısından ülkemizin Endüstri 4.0’a yeterli olduğunu ancak nitelikli yazılımcı eksikliğinin çok ciddi bir sorun teşkil ettiğini ifade eden Aylin Tülay Özden, “Sektörümüzün en önemli sorunlarından birinin nitelikli yazılımcı eksikliği olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizde özellikle yazılım, teknoloji ve bilgisayar bilimlerine gönül veren gençlerimiz ve deneyimli uzmanlarımız, idealist ve uluslararası vizyona sahipler. Uygun teknolojik donanımlara sahip bir profesyonel, mekân fark etmeksizin yazılım ve internet teknolojileri alanında çalışabilir. Dolayısıyla, bizim ülkemizde de uluslararası standartlarda teknoloji ürünleri geliştirebilecek insan kaynağımız mevcut ve bu insan kaynağı yurt dışından talep görüyor. Ülkemizdeki ekonomik, çevresel ve sosyolojik koşulları iyileştirip donanımlı insanların yurt dışı değil Türkiye için çalışmalarını sağlamamız gerekiyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Doruk Hakkında

Türkiye’nin sanayide dijitalleşme alanındaki ilk Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştiren ve 23 yıllık köklü geçmişe sahip teknoloji şirketi Doruk, endüstriyel işletmelerin üretim operasyonlarının dijital olarak yönetilmesi için Akıllı ve Dijital Üretim Yönetimi Sistemleri geliştirip kuruyor. Türkiye’deki üretim sanayisini üretimde kullanılan IT teknolojileri ile tanıştırmak hedefiyle yola çıkan Doruk, “Türkiye’de üretim yönetiminde dijitalleşme” pazarını inşa eden ve sektör lideri olan firma konumunda. 2006’da Romanya Arctic fabrikasına ilk ihracatını gerçekleştirerek uluslararası pazarlara ilk adımını atan Doruk, Production ve Management kelimelerinin birleşiminden oluşan Türkiye Orijinli Uluslararası Üretim Yönetimi Sistemi ProManage ile dünya genelinde 300’den fazla öncü sanayi kuruluşunun dijital dönüşümünü gerçekleştiriyor. IIoT, makine öğrenmesi, artırılmış gerçeklik ve yapay zeka teknolojileri ile tam entegre olan dünyadaki tek üretim yönetim sistemi ProManage ile sanayicilerin dijital dönüşüm mentorluğunu yapan Doruk’un Türkiye’de Teknopark İstanbul’da yer alan merkez ofisi, Antalya Teknokent ofisi ve İzmir Depark Teknokent ofisinin yanı sıra Amerika’nın Chicago kentinde şirketi bulunuyor. Amerika’da üretim endüstrisini kuvvetlendirmek için kurulan MxD’nin Ar-Ge partneri olan Doruk, 2020’de cirosunun yüzde 60’ını Ar-Ge’ye ayırdı. ABD, Rusya, Belçika, Romanya, Bulgaristan, Cezayir, Sırbistan ve Tataristan’a ihracat gerçekleştiren ve gelecek hedefini “dünya markası olmak” şeklinde belirleyen Doruk’un, Amerika’daki ProManage Smart Manufacturing Solutions Corp. isimli şirketi Japonya merkezli ITO Corporation ile yaptığı partnerlik anlaşması sonucu Asya Pasifik pazarına da giriş yaptı. Doruk, son olarak çalışan sağlığının korunarak üretime devam edilebilmesi için ProManage KiT (Kontrollü İnsan Trafiği) adını verdiği sosyal mesafe ölçüm ve uyarı sistemini geliştirdi. Fabrikaların faaliyetlerine devam ederken çalışanlarının sosyal mesafe denetimini ve raporlamasını anlık olarak yapabilmelerini sağlayan ProManage KiT’i, sanayicilere bedelsiz sağlayan Doruk, böylece işletmelerin çalışan sağlığı açısından riskleri değerlendirerek hemen önlem almalarını mümkün kılıyor.






Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, ÜRETİM, GELECEK, KÜLTÜR, SOSYOLOJİ, BAGIMSIZLIK

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA