21 Mayıs 2024 Salı


15:47   ETEM ÇALIŞKAN, BAŞKAN ABDULLAH ÖZYİĞİT’İ ZİYARET ETTİ   15:42   FENERBAHÇE`DEN 3 İSİM İFADEYE ÇAĞIRILDI   15:13   CHP GRUP TOPLANTISI... ÖZGÜR ÖZEL`DEN 9. YARGI PAKETİNE "ETKİ AJANLIĞI" TEPKİSİ...   14:38   CHP GRUP TOPLANTISI... ÖZGÜR ÖZEL, BAHÇELİ`YE DÖRT SORUYLA KARŞILIK VERDİ   14:18   CHP`Lİ KARA: "AKP İKTİDARI GÖZÜNÜ TYP`LİLERİN GEÇİM KAYNAĞINA DİKTİ"   14:01   YENİŞEHİR BELEDİYESİNDEN KENTİN EN YOĞUN BÖLGESİNDE 3 HİZMET BİRDEN    13:55   TOROSLAR BELEDİYESİ’NDE, KADIN VE AİLE HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ KURULDU   13:23   DEM PARTİ GRUP TOPLANTISI... TÜLAY HATİMOĞULLARI: "NORMALLEŞME DEDİĞİNİZ KÜRTSÜZ BİR NORMALLEŞMEDİR"    13:04   İYİ PARTİLİ ZORLU, "ÖĞRETMEN ATAMALARINDA YÜZDE 50 KPSS, YÜZDE 50 MÜLAKAT" DÜZENLEMESİNİN YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASI VE İPTALİ İSTEMİYLE DANIŞTAY`A BAŞVURDU   12:03   MHP GRUP TOPLANTISI... DEVLET BAHÇELİ: HDP, BUGÜN DEĞİLSE NE ZAMAN KAPATILACAKTIR?   11:25   İSTANBUL VALİLİĞİ`NDEN OLAYLI DERBİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA   11:19   AHMET VEHBİ BAKIRLIOĞLU: "MADEN İŞLETME SAHASI GENİŞLETİLMEYE DEVAM EDERSE ORMANSIZ KALACAĞIZ"   09:49   ERDOĞAN TOPRAK: "KPSS`YE GİRECEK 3,5 MİLYON GENCİN GELECEĞİ YOK EDİLDİ"   09:25   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SEÇER, GENÇLERLE BİR ARAYA GELDİ   08:54   İSTANBUL`DA YENI 1 MAYıS GÖZALTıLARı   22:52   CHP`LI ÇELIK: "NEOLIBERAL POLITIKALARıN KARŞıSıNA SOSYAL DEMOKRAT UYGULAMALARı KOYACAĞıZ"   21:56   ERDOĞAN: “MEVCUT ANAYASA`NıN YENI TÜRKIYE`YI TAŞıMASı MÜMKÜN DEĞILDIR”   21:04   TÜRKIYE`DE İRAN CUMHURBAŞKANı REISI`NIN VEFATı DOLAYıSıYLA 1 GÜNLÜK MILLI YAS ILAN EDILDI   20:39   ÖZGÜR ÖZEL, SAMSUN ECZACı ODASı`Nı ZIYARET ETTI   17:03   CHP`DEN SURUÇ KATLİAMI DAVASI İÇİN HEYET...  
 
     
   

MERKEZ BANKASI HİSSEDARINDAN ENFLASYON ELEŞTİRİSİ: “BÜTÜN SORUMLULUK MERKEZ BANKASI`NA YÜKLENMİŞTİR. BİRİNCİ DERECEDE SORUMLU HÜKÜMET VE BAKANLIKLAR”


Merkez Bankası (MB), Olağan Genel Kurul Toplantısı`nda konuşan hissedar Hasan İstemil, Merkez Bankası`nın enflasyonun hakkından gelemediğini, her gün başkan değiştiğini belirterek, “Bütün sorumluluk Merkez Bankası`na yüklenmiştir oysaki esas görevini yapmayan bakanlıklardır. Birinci derecede sorumlu olarak hükümeti ve bakanlıkları kabul ediyorum” diye konuştu. İstemil, Merkez Bankası`nın 818,2 milyar TL`lik zararına değinerek, “TCMB, 10 yılda bu zararı ancak kapatabilir” dedi. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Merkez Bankası`nın geçen yıl için açıkladğı 818 milyar liralık zarara ilişkin olarak, ``Faiz artırma döngüsüne giren ülkelerde Merkez Bankaları zarar edebilirler. Zarar etmiş olmanın Merkez Bankası`nın faaliyetine engel teşkil etmeyecek olmasıdır. Bizim bilançomuzda yer alan sermaye kaleminde sembolik bir tutardır`` dedi.

 

Tarih : 30 Nisan 2024 Salı 18:01   Okunma : 227

NİSANUR YILDIRIM

(ANKARA) - Merkez Bankası (MB), Olağan Genel Kurul Toplantısı`nda konuşan hissedar Hasan İstemil, Merkez Bankası`nın enflasyonun hakkından gelemediğini, her gün başkan değiştiğini belirterek, “Bütün sorumluluk Merkez Bankası`na yüklenmiştir oysaki esas görevini yapmayan bakanlıklardır. Birinci derecede sorumlu olarak hükümeti ve bakanlıkları kabul ediyorum” diye konuştu. İstemil, Merkez Bankası`nın 818,2 milyar TL`lik zararına değinerek, “TCMB, 10 yılda bu zararı ancak kapatabilir” dedi. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Merkez Bankası`nın geçen yıl için açıkladğı 818 milyar liralık zarara ilişkin olarak, ``Faiz artırma döngüsüne giren ülkelerde Merkez Bankaları zarar edebilirler. Zarar etmiş olmanın Merkez Bankası`nın faaliyetine engel teşkil etmeyecek olmasıdır. Bizim bilançomuzda yer alan sermaye kaleminde sembolik bir tutardır`` dedi.

Merkez Bankası 92. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurulu, Başkan Fatih Karahan başkanlığında Ankara`da toplandı. Genel Kurul`a; Başkan Yardımcıları Hatice Karahan, Cevdet Akçay ve TCMB hissedarları katıldı. Açılış konuşmasını yapan Karahan`ın ardından hissedarlar da söz aldı.

TCMB`nin D sınıfı hissedarlarından Hasan İstemil, Merkez Bankası`nın 818,2 milyar TL`lik zararını, ancak 10 yılda kapatabileceğini vurgulayarak, ekonomi politikalarında ve enflasyonda esas sorumlunun hükümet, Hazine ve Maliye Bakanlığı olduğunu belirtti.

“MERKEZ BANKASI ZARARI DENETLEME KURULLARI TARAFINDAN YAZILMAMIŞ”

TCMB`nin zarar ettiğini fakat bunun denetleme raporuna yansıtılmadığını söyleyen İstemil raporu, ``Denetleme raporuna göre Merkez Bankası 815 milyar zarar etmiştir. Banka faaliyet raporu açıkça `Bir zarar var` diyor fakat denetleme kurulları bu zararı yazmamıştır. Yazılabilir olması kanaatindeyim. Ayrıca bu zarar 2018-2019-2020 ve 2022`nin son karı 93 milyondur. Bu karların ortalamasını alırsak Merkez Bankası bundan sonra her yıl kar yapsa bile 10 yılda bu zararı ancak kapatabilir” sözleriyle eleştirdi.

Faaliyet raporunda, ``gıda ve alkolsüz içecekler grubunun, enerji, hizmet, temel mal fiyatlarının enflasyonu yükselttiğinin kaydedildiğine`` işaret eden Hasan İstemil,``Merkez Bankası fiyat istikrarını sağlamakla ilgili `enflasyonun sebebi gıdadır, enerjidir, temel fiyatlardır` diyor. O zaman Merkez Bankası para politikaları araçları ile bunların hakkından gelemiyor demektir” diye konuştu.

``GÖREVİNİ YAPMAYAN MERKEZ BANKASI DEĞİL, HÜKÜMET VE BAKANLIKLARDIR``

Esas sorumlunun hükümet ve bakanlıklar olduğunu kaydeden İstemil, şöyle devam etti:

``O zaman ne yapmak lazım? Merkez Bankası gıda ile ilgili Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`na, Enerji Bakanlığı`na, Ticaret Bakanlığı`na gereken uyarıyı yapması lazımdır. Bütün sorumluluk Merkez Bankası`na yüklenmiştir. Oysaki esas görevini yapmayan bakanlıklardır. Maliye Bakanlığıdır, belediyelerdir, fiyat denetimi yoktur. Merkez Bankası para politikaları araçları ile gördüğüm kadarıyla yaşadığımız kadarıyla enflasyon hakkından gelemiyor. Birinci derecede sorumlu olarak Merkez Bankası`nı kabul etmiyorum. Birinci derecede sorumlu olarak hükümeti ve bakanlıkları kabul ediyorum. Bu hususta Merkez Bankası yönetimi bunları uyarmalıdır, bunlarla toplantılar yapmalıdır.”

``HER GÜN BAŞKAN DEĞİŞİRSE BU İSTİKRAR NASIL SAĞLANACAK``

Merkez Bankası`nda başkan istikrarı sağlanamadan fiyat istikrarı sağlanamayacağına işaret eden İstemil, ``Her gün başkan değişiyor. Her gün başkan değişirse bu istikrar nasıl sağlanacak? Merkez Bankası Kanunu`na göre daha önce başkanlar 5 yıl için seçiliyordu. Bunu düzenleyen 25. madde 2020 yılında kaldırıldı. Bu konunun da fiyat istikrarına etkisi olduğu kanaatindeyim” dedi ve Merkez Bankası başkan ve başkan yardımcılarının 5 yıllığına seçilmesi için önerge verdi.

“RAPORDA TCMB`NİN İSTANBUL`DA NE KADAR KİRA ÖDEDİĞİ YOK”

Merkez Bankası`nın İstanbul`a altyapı kurulmadan taşındığını söyleyerek durumu eleştiren İstemil, İstanbul finans merkez binasının yapılması gerektiğini, çünkü bankanın kira ödediğini vurgulayarak,``Ne kadar kira ödediği de Denetleme Raporu`nda yoktur. Genel gider içerisinde yuvarlak olarak gösterilmiştir” dedi.

KARAHAN, 818 MİLYAR LİRALIK ZARARA ``SEMBOLİK TUTAR`` DEDİ

Hasan İstemil`in Merkez Bankası`nın geçen yılki zararına ilişkin sözlerine Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, ``Faiz artırma döngüsüne giren ülkelerde Merkez Bankaları zarar edebilirler. Zarar etmiş olmanın Merkez Bankasının faaliyetine engel teşkil etmeyecek olmasıdır. Bizim bilançomuzda yer alan sermaye kaleminde sembolik bir tutardır`` diye yanıt verdi.

 

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA