5 Mayıs 2024 Pazar


12:48   İSTANBUL`DA 1 MAYIS GÖZALTILARI SÜRÜYOR   12:06   VEHBİ BAKIRLIOĞLU: "CANLI HAYVAN VE ET İTHALATI REKORA DOĞRU KOŞUYOR"   12:03   PINARBAŞI`NDA 2 HAZİRAN`DA SEÇİM YENİLENECEK... CHP`Lİ GENÇ: "HALKIMIZIN BİZE OLAN GÜVENİNİN FARKINDAYIZ. 2 HAZİRAN GÜNÜ PINARBAŞI`NA BAHARI TEKRAR GETİRECEĞİZ"   11:47   DİYANET`İN YEMEK MENÜSÜNE CHP`Lİ GÜRSEL EROL`DAN TEPKİ   09:48   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN TARIM SEKTÖRÜNDE ÇALIŞAN KADINLARIN SOSYAL GÜVENLİK PRİMLERİNİN DEVLET TARAFINDAN KARŞILANMASI İÇİN KANUN TEKLİFİ   09:29   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ‘YEŞİL DÖNÜŞÜM MERKEZİ` KURMAYA HAZIRLANIYOR   09:27   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EKİPLERİ, OLUMSUZ HAVA KOŞULLARINA KARŞI SAHADAYDI    15:08   YENİ MÜFREDATA TEPKİLER SÜRÜYOR   15:02   1 MAYIS`TA ARKADAŞLARI GÖZALTINA ALINAN ``FİLİSTİN İÇİN BİN GENÇ`` EYLEMCİLERİ: ``FİLİSTİN MÜCADELESİ YARGILANAMAZ``   14:15   ÖZEL, KILIÇDAROĞLU GÖRÜŞMESİNİN DETAYLARINI ANLATTI   12:56   İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: ``YERLİKAYA DA DAHIL BAKAN YARDIMCILARININ KORUMA ARAÇ VE KORUMA POLİS SAYISI AZALTILMIŞTIR``   12:52   1 MAYIS`TA TAKSİM`E ÇIKMAK İSTERKEN GÖZALTINA ALINAN 65 KİŞİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ   12:32   ÇEKMEKÖY BELEDİYESİ`NİN AKP`DEN CHP`YE GEÇMESİYLE ÇOCUK PARKI AKARYAKIT İSTASYONU OLMAKTAN KURTULDU   11:47   MSB: FIRAT KALKANI VE BARIŞ PINARI BÖLGELERİNDE 7 PKK/YPG`Lİ TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ   11:40   CHP`Lİ ZELİHA AKSAZ ŞAHBAZ: “MENENJİT VAKALARI ARTIYOR, VERİLER GİZLENİYOR. BAKANLIK, ÜCRETSİZ AŞI YAPSIN”   10:46   EĞİTİM-SEN SİNOP ŞUBE BAŞKANI UZUN YENİ MÜFREDATI ELEŞTİRD   09:35   MECLİS`İN SORU ÖNERGESİ KARNESİ... MUHALEFETİN SORULARI YANITSIZ KALDI   09:32   MERSİN BÜYÜKŞEHİR ZABITASINDAN DİLENCİ OPERASYONU   09:31   EKREM İMAMOĞLU AVRUPA SOSYALİST PARTİSİ ÖZEL OTURUMUNDA KONUŞTU   08:26   İLİÇ`TE İKİ MADENCİNİN DAHA CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI  
 
     
   

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ, MALİYE BAKANI ŞİMŞEK’E, MERKEZ BANKASI ERKAN’IN RÖPORTAJINI YOLLADI


CHP’li Kış, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın, 16 Aralık Cumartesi günü Hürriyet Gazetesi’nde yer alan Röportajında, “ev kiralarının Türkiye’de çok yüksek olduğunu” ifade eden açıklamaları sonrası, Maliye Bakanı’na soru önergesi verdi.

 

Tarih : 18 Aralık 2023 Pazartesi 15:29   Okunma : 290

Maliye Bakanı Şimşek’in 12 Aralık 2023 tarihinde, ülkede ev kiralarının düştüğü yönünde ki açıklamaları sonrası, Merkez Bankası Başkanı Erkan’ın da Bakan’ın aksine, Türkiye’de ev kiralarının çok yüksek olduğu yönünde ki açıklamalarının birer çelişkiden ibaret olduğunu vurgulayan CHP’li Kış şunları söyledi:

“AKP hükümeti; aylardır kiraların yüksek olduğu, vatandaşlarımızın mağdur olduğu, ev sahibi-kiracı arasında şiddete dönük ölümlü olayların olduğu yönündeki uyarılarımızı dikkate almadığı gibi, konu hakkında vermiş olduğumuz Meclis Araştırma Önergelerini de TBMM Genel Kurulu’nda reddetmiştir.

Şimdi Sayın Maliye Bakanı bizim uyarılarımızı dikkate almamıştır. Belki Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın “kiraların ülkemizde çok yüksek olduğu” yönündeki açıklamalarını dikkate alır. O nedenle kendisine bu röportajı yolluyorum.  Belki şimdi, fahiş kira bedelleri hakkındaki uyarılarımızı dikkate alır.”

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’e yazılı soru önergesi veren Kış, Bakan’a şöyle seslendi:

Sayın Bakan, 12 Aralık 2023 tarihinde yapmış olduğunuz açıklamada, “büyükşehirlerde kiralarda gerileme başladığını” ifade ettiniz. Alınan önlemlerle satılık ve kiralık konut fiyatlarında düşüşler olduğunu iddia ettiniz. Ancak, Merkez Bankası Başkanı Sayın Erkan’ın göreve başladıktan sonraki ilk röportajında yapmış olduğu açıklamada, ülkemizdeki ev fiyatlarının müthiş pahalı olduğunu, ev bulamadığını söylemiştir. Bu çelişkili açıklamalar maalesef hükümetinize olan güveni daha da sarsmıştır.

Kış, hem Maliye Bakanı’nın, hem de Merkez Bankası Başkanı Erkan’ın çelişkili ve ciddiyetten uzak açıklamalarına tepki gösterirken şunları ifade etti: “Merkez Bankası Başkanı’nın brüt 161 bin TL maaş aldığı bir ortamda ev kirasını ödeyemediğini ve kiralık ev bulamadığını söylemesine karşın, bugün ülkemizde bir asgari ücretlinin ya da bir emeklinin bu kiraları nasıl ödemesini beklersiniz”.

Kış'ın Maliye Bakanı’na verdiği soru önergesi:

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek tarafından yazılı olarak cevaplandırılması konusunda gereğini arz ederim. 18.12.2023

Gülcan KIŞ

Mersin Milletvekili

Türkiye’de konut ve kira fiyatları dünyada açık ara önde iken, bu tespitleri doğrulayan açıklama Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’dan gelmiştir.

Ülkemizde ki ev kiraları hakkında açıklama yapan Başkan Erkan, itirafları ile gündem olmuştur.

İstanbul’daki evlerin kira bedellerinin yüksekliği nedeniyle ev kiralayamadığını ve annesinin yanına yerleştiğini söyleyen Erkan, Maliye Bakanı Şimşek’in ev kiraları hakkında kısa süre önce yaptığı açıklamaları da boşa düşürmüştür.

14 Mayıs seçimleri sonrası AKP iktidarı tarafından uygulanan ekonomi politikaları, vatandaş üzerinden zamlar ve vergi artışları ile yürürken, krizin faturası sadece vatandaşlarımıza kesilmiştir. Ev fiyatları yükselirken, kira bedelleri ev sahibi-kiracı kavgalarına sebep olmuştur. Konunun çözümü için vermiş olduğumuz Meclis Araştırma Önergeleri de AKP-MHP oylarıyla her seferinde reddedilmiştir.

Ancak geçtiğimiz hafta sonu Sayın Erkan’ın itiraf niteliğinde ki sözleri,ondan kısa bir süre önce açıklama yapan Maliye Bakanı Şimşek’in “ülkemizde kira fiyatlarının düşüşte” olduğu yönündeki ifadelerini de çürütmüştür.

Merkez Bankası Başkanı Sayın Erkan’ın açıklamaları bununla da kalmamıştır. Ülkedeki enflasyonu bile apartman görevlisinden öğrendiğini beyan eden Merkez Bankası Başkanı, “ev kiralamanın mümkün olmadığını, dünya genelinde en yüksek ev kiralarının ülkemizde olduğunu”kanıtlayan açıklamalar yapmıştır.

Brüt 161 bin TL maaş aldığı ifade edilen Merkez Bankası Başkanı’nın ev kiralayamadığı bir ülkede, asgari ücretli, yada bir emeklinin ev bulma şansının olmadığı da bir kez daha kanıtlamıştır. AKP içerisinde ki görüş ayrılıkları da vatandaşın güvenini sarsmakta, üst düzey makamlardan yapılan farklı açıklamalar sadece vatandaşa zarar vermektedir.

Bu bağlamda;

1. Sayın Bakan, 12 Aralık 2023 tarihinde yapmış olduğunuz açıklamada, büyükşehirlerde kiralarda gerileme başladığını ifade ettiniz. Alınan önlemlerle satılık ve kiralık konut fiyatlarında düşüşler olduğunu iddia ettiniz. Bu iddianızı neye dayandırıyorsunuz? Düşüşler hangi büyükşehirlerde olmuştur? Bununla ilgili elinizdeki verileri kamuoyuyla paylaşırmısınız?

2. Merkez Bankası Başkanı Sayın Erkan’ın göreve başladıktan sonraki ilk röportajında yapmış olduğu açıklamada, ülkemizdeki ev fiyatlarının müthiş pahalı olduğunu,  ev bulamadığı yönündeki söylemleriyle, tarafınızca yapılan ev kiralarının düştüğü yönünde ki açıklamalarınız arasında bir çelişki olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

3. Gayrimenkul sektöründe denetimlerin arttırıldığını önlemlerin alındığını söylediniz. Bunlar nelerdir?

4. Brüt 161 bin TL maaş aldığı iddia edilen Merkez Bankası Başkanı Sayın Erkan bile ev fiyatlarının yüksek olmasından ve ev bulamadığından şikayet ederken, bugün ülkemizde bir asgari ücretlinin yada bir emeklinin ev kiralarını öderken çektikleri zorluk üzerine bir girişiminiz olacak mı?

5. Muhalefetin uzun uğraşları ve kamuoyunun da tepkisi üzerine çalışan emekliye de 5 bin TL ödeme verilmesi kararı sonrası buna tepki gösterdiğiniz ve doğru bulmadığınız yönündeki iddialar doğru mudur?






Paylaş :
Etiketler :  CHP, Gülcan Kış, Mersin

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA