4 Mayıs 2024 Cumartesi


15:08   YENİ MÜFREDATA TEPKİLER SÜRÜYOR   15:02   1 MAYIS`TA ARKADAŞLARI GÖZALTINA ALINAN ``FİLİSTİN İÇİN BİN GENÇ`` EYLEMCİLERİ: ``FİLİSTİN MÜCADELESİ YARGILANAMAZ``   14:15   ÖZEL, KILIÇDAROĞLU GÖRÜŞMESİNİN DETAYLARINI ANLATTI   12:56   İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: ``YERLİKAYA DA DAHIL BAKAN YARDIMCILARININ KORUMA ARAÇ VE KORUMA POLİS SAYISI AZALTILMIŞTIR``   12:52   1 MAYIS`TA TAKSİM`E ÇIKMAK İSTERKEN GÖZALTINA ALINAN 65 KİŞİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ   12:32   ÇEKMEKÖY BELEDİYESİ`NİN AKP`DEN CHP`YE GEÇMESİYLE ÇOCUK PARKI AKARYAKIT İSTASYONU OLMAKTAN KURTULDU   11:47   MSB: FIRAT KALKANI VE BARIŞ PINARI BÖLGELERİNDE 7 PKK/YPG`Lİ TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ   11:40   CHP`Lİ ZELİHA AKSAZ ŞAHBAZ: “MENENJİT VAKALARI ARTIYOR, VERİLER GİZLENİYOR. BAKANLIK, ÜCRETSİZ AŞI YAPSIN”   10:46   EĞİTİM-SEN SİNOP ŞUBE BAŞKANI UZUN YENİ MÜFREDATI ELEŞTİRD   09:35   MECLİS`İN SORU ÖNERGESİ KARNESİ... MUHALEFETİN SORULARI YANITSIZ KALDI   09:32   MERSİN BÜYÜKŞEHİR ZABITASINDAN DİLENCİ OPERASYONU   09:31   EKREM İMAMOĞLU AVRUPA SOSYALİST PARTİSİ ÖZEL OTURUMUNDA KONUŞTU   08:26   İLİÇ`TE İKİ MADENCİNİN DAHA CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI   15:56   ÖZGÜR ÖZEL, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMESİNİ DEĞERLENDİRDİ   15:47   KORAL ÖMÜR 3 MAYIS BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ’NÜ KUTLADI   15:35   DEM PARTİ`DEN CHP`YE ZİYARET...    15:32   ERDOĞAN`DAN, ÖZGÜR ÖZEL İLE GÖRÜŞMESİNE İLİŞKİN İLK DEĞERLENDİRME   15:20   CHP`Lİ VEKİLLER EĞİTİMDEKİ SORUNLARA KARŞI MEB`E YÜRÜDÜ   15:18   MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLEN CAN ATALAY`IN TBMM`DEKİ ODASINA İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ ERHAN USTA YERLEŞTİ   14:38   TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANI YILDIZ; “12 YILDIR ÇALIŞMADAN MAAŞ ALANLAR VAR”  
 
     
   

CHP ANKARA İL KADIN KOLLARI BAŞKANI AYFER AYAZ: “ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİMLERDE, KADIN TEMSİLİNİ EN AZ İKİYE KATLAMAYA KARARLIYIZ”


CHP Ankara İl Kadın Kolları Başkanı Ayfer Ayaz, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 89. yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada; “Şu anda partimizin üst yönetimini oluşturan Gölge Kabine`nin yarısı kadın, yarısı erkeklerden oluştu. CHP Kadın Kolları olarak, son 3 yılda partimize yaklaşık 165 bin yeni kadın üye kazandırdık. Yüzde 30`un altında olan kadın üye oranımızı, yüzde 37`ye çıkarmış olduk. Kadınların siyasette daha aktif olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz, sürdürmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki seçimlerde, kadın temsilini en az ikiye katlamaya kararlıyız. Belediye meclisi üyeliklerinde fermuar sistemi uygulanmasını çok önemsiyoruz. Tüm CHP`li belediyelerde eşitlik birimi kurulmasını ve yerel yönetim kadrolarında yüzde 50 cinsiyet kotası uygulanmasını hedefliyoruz” dedi.

 

Tarih : 5 Aralık 2023 Salı 13:20   Okunma : 26

CHP Ankara İl Kadın Kolları Başkanı Ayfer Ayaz, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 89. yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada; “Şu anda partimizin üst yönetimini oluşturan Gölge Kabine`nin yarısı kadın, yarısı erkeklerden oluştu. CHP Kadın Kolları olarak, son 3 yılda partimize yaklaşık 165 bin yeni kadın üye kazandırdık. Yüzde 30`un altında olan kadın üye oranımızı, yüzde 37`ye çıkarmış olduk. Kadınların siyasette daha aktif olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz, sürdürmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki seçimlerde, kadın temsilini en az ikiye katlamaya kararlıyız. Belediye meclisi üyeliklerinde fermuar sistemi uygulanmasını çok önemsiyoruz. Tüm CHP`li belediyelerde eşitlik birimi kurulmasını ve yerel yönetim kadrolarında yüzde 50 cinsiyet kotası uygulanmasını hedefliyoruz” dedi.

CHP Ankara İl Kadın Kolları Başkanı Ayfer Ayaz, 5 Aralık 1934`te Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 89`uncu yıl dönümü dolayısıyla CHP Ankara İl Başkanlığı`nda, basın toplantısı düzenledi. Ayaz basın toplantısında şunları söyledi:

“BUGÜN, KURTULUŞ DEVRİMİNİN 89`UNCU YIL DÖNÜMÜ, KUTLU OLSUN”
“Bugün 5 Aralık. Ülkemizin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün önderliğinde, 23 Nisan 1920`de TBMM açıldı. O dönemde parlamentoda sadece erkek milletvekilleri vardı. Oysa Türkiye Cumhuriyeti`nin bağımsızlığı için verilen mücadelede kadınlar ve erkekler, omuz omuza ve yan yanaydılar. Takvimler 5 Aralık`ı gösterdiğinde biz kadınlar, TBMM`de seçme ve seçilme hakkını kazandık. Dönemin Başbakanı İsmet İnönü`nün ifadesiyle ‘kadının kurtuluş devrimi` gerçeklemiş oldu. Bugün, bu kurtuluş devriminin 89`uncu yıl dönümü, kutlu olsun.

“KADINLAR HÂLÂ SİYASETTE BİRÇOK EŞİTSİZLİKLE KARŞI KARŞIYA KALIYORLAR. OYSA BİR ARAŞTIRMAYA GÖRE, TÜRK TOPLUMU KADININ SİYASETTE DAHA FAZLA TEMSİL EDİLMESİNİ İSTİYOR”

Birçok gelişmiş ülkeden önce eşit yurttaşlığı elde etmenin haklı gururunu yaşayan kadınlar, 1935`te gerçekleşen seçimlerde aday oldu ve oy kullandı. Akın akın sandıklara koştu. Büyükşehirlerde kadın ve erkeklerin oy kullanma oranı birbirine çok yakındı. 17 kadın milletvekili Meclis`e girmişti. 1 yıl sonra, ara seçimde kadın milletvekili sayısı 18`e çıktı. O dönem, Meclis`teki kadın milletvekili oranımız yüzde 4,6 oldu ve parlamentoda kadın temsilinde, dünyada ikinci sıraya yerleştik. Bu gurur tablosunun üzerinden 89 yıl geçmesine rağmen kadınlar hâlâ siyasette birçok eşitsizlikle karşı karşıya kalıyorlar. Oysa 2022`de yapılan bir araştırmaya göre, Türk toplumu kadının siyasette daha fazla temsil edilmesini istiyor. Verilere göre, kadınların yüzde 71`i; erkeklerin ise yüzde 54`ü kadın siyasetçi sayısı artınca Türkiye`nin daha iyi bir toplum haline geleceğini düşünüyor.

“ÜLKEMİZDE YAPILAN 19 YEREL SEÇİMDE, SADECE 156 KADIN BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLDİ. ERKEKLERDE İSE BU SAYI 32 BİN”

Önümüzde yerel seçimler var. Ülkemizde 1930 ve 2019 yılları arasında yapılan 19 yerel seçimde, toplam sadece 156 kadın belediye başkanı seçildi. Erkeklerde ise bu sayı 32 bin. 31 Mart yerel seçimlerine göre, 1389 belediye başkanının sadece 22 tanesi kadındı, yani yüzde 2`si. 2019 sonuçlarına göre, Türkiye`de 50 bin 217 muhtardan sadece 1119 tanesi kadındı, yani yüzde 2. Kadın belediye meclis üyesi oranı en fazla yüzde 11, kadın il genel meclis üyesi oranı ise en fazla yüzde 3 olabildi. Kadınların seçme ve seçilme hakkını kazanması eşitlik mücadelesinin önemli parçasıdır. CHP olarak ana hedefimiz tam eşitliktir. Bu konuda dev bir adım atmış ve kadınların siyasette eşit temsilini sağlayabilmek amacıyla Siyasi Partiler Yasası`nda değişiklik öngören teklifimizi TBMM`ye sunmuştuk. Listelerin bir kadın bir erkek şeklinde, yani fermuar sistemiyle yapılmasını şart koşmuştuk. Teklifimiz, malum AKP ve MHP oylarıyla reddedilmişti. Biz bu konudaki kararlılığımıza devam ediyoruz.

“ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİMLERDE, KADIN TEMSİLİNİ EN AZ İKİYE KATLAMAYA KARARLIYIZ”

Şu anda partimizin üst yönetimini oluşturan Gölge Kabine`nin yarısı kadın, yarısı erkeklerden oluştu. CHP Kadın Kolları olarak, son 3 yılda partimize yaklaşık 165 bin yeni kadın üye kazandırdık. Yüzde 30`un altında olan kadın üye oranımızı, yüzde 37`ye çıkarmış olduk. Kadınların siyasette daha aktif olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz, sürdürmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki seçimlerde, kadın temsilini en az ikiye katlamaya kararlıyız. Belediye meclisi üyeliklerinde fermuar sistemi uygulanmasını çok önemsiyoruz. Tüm CHP`li belediyelerde eşitlik birimi kurulmasını ve yerel yönetim kadrolarında yüzde 50 cinsiyet kotası uygulanmasını hedefliyoruz.

“LAİK, DEMOKRATİK VE ÖZGÜR YARINLARIN BİZ KADINLARIN ELLERİNDE YÜKSELECEĞİNE İNANIYORUZ”

Bugünü bizler için özel kılan bir konu ise ‘Yaşam Hak` projemizin 3`üncü yıl dönümü olması. İstanbul Sözleşmesi`nin bir maddesini hayata geçirdiğimiz bu projemizde, kadına yönelik şiddetle etkin şekilde mücadele ediyoruz. 444 82 85 numaralı alo şiddet hattımız üzerinden, şiddet mağduru kadın ve çocuklara 7/24 ücretsiz hukuki ve psikolojik destek hizmeti sunuyoruz. Projemiz kapsamında bugüne kadar on binlerce kadının hayatına birebir dokunduk, dokunmaya da devam edeceğiz. Ekonomik şiddetten psikolojik şiddete, dijital şiddetten fiziksel şiddete kadar, bütün mağdur kadınları karakollarda, mahkemelerde, hastanelerde, savcılıklarda yalnız bırakmıyoruz. Sivil toplum kuruluşları, barolar ve meslek odalarıyla imzaladığımız protokoller sayesinde, kadınlara ve çocuklara destek oluyoruz. Acil durumlarda kadınlar, bize mobil uygulamamız üzerinden kolayca erişebiliyor. Biz kadınlar için eşitlik mücadelesi, bir hak mücadelesidir. Eşit bir dünya kurmaya kararlıyız. Laik, demokratik ve özgür yarınların biz kadınların ellerinde yükseleceğine inanıyoruz.”

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA