2 Mayıs 2024 Perşembe


14:27   TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANI YILDIZ EMEKÇİLERLE KOL KOLA YÜRÜDÜ   14:19   YENİŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ABDULLAH ÖZYİĞİT, 1 MAYIS’TA İŞÇİLERLEYAN YANA YÜRÜDÜ   14:07   ÖĞRETMEN ADAYLARI ATAMA BEKLİYOR... EĞİTİM-İŞ GENEL BAŞKANI ÖZBAY: "1 MİLYONA YAKIN ÖĞRETMEN ADAYI VAR. PLANLAMA YAPILMAZSA SORUNLAR GİDEREK ARTACAK"   13:48   YENİ ANAYASA ZİYARETLERİ DEVAM EDİYOR... TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ DEM PARTİYİ ZİYARET ETTİ   12:35   MSB: KIDEMLİ BAŞÇAVUŞ MUSTAFA YAŞAR ŞEHİT OLDU   11:53   1 MAYIS`TA TAKSİM`E ÇIKMAK İSTEDİKLERİ İÇİN GÖZALTINA ALINAN 35 KİŞİNİN ADLİYEYE SEVK EDİLMELERİ BEKLENİYOR   11:52   TAKSİM`E ÇELENK BIRAKMALARINA İZİN VERİLMEYEN EMNİYET TEŞKİLATI SENDİKASI: "EMNİYET ÇALIŞANLARI DA EMEKÇİDİR"   10:54   TÜİK 2023 YILI KIRMIZI ET ÜRETİM İSTATİSTİKLERİNİ AÇIKLADI... ET ÜRETİMİ YÜZDE 8,8 ARTARAK 2 MİLYON 384 BİN 47 TON OLARAK TAHMİN EDİLDİ   10:46   KADİRLİLİ EMEKLİ: "10 BİN LİRA MAAŞLA 20 BİN LİRAYA NASIL KURBAN ALACAĞIZ? SÜRÜNÜYORUZ"   10:38   TÜİK: ÇİĞ SÜT ÜRETİMİ 2023 YILINDA YÜZDE 0,4 AZALARAK 21 MİLYON 481 BİN 567 TON OLDU   10:04   ÖMER FETHİ GÜRER, `TAVUKTA İHRACAT SINIRLAMASI`NI DEĞERLENDİRDİ: "ANLIK UYGULAMALARLA SORUNLAR ÇÖZÜLEMEZ"   09:58   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN TARSUS`A SAĞLIKLI YAŞAM DANIŞMA MERKEZİ   09:34   TÜRKER ATEŞ: VATANDAŞ, VERGİSİNİ DE BORÇLANARAK ÖDÜYOR. KARTLA DEVLETE YAPILAN ÖDEMELER ÜÇE KATLANDI   09:24   VAHAP SEÇER, 1 MAYIS`TA İŞÇİLERLE YÜRÜDÜ: “BİZİM İKTİDARIMIZDA EMEKÇİ KARDEŞLERİMİZ BAYRAMI İSTEDİĞİ YERDE KUTLAYACAK”   20:01   ALİ YERLİKAYA: "ÜLKE GENELİNDE DÜZENLENEN 1 MAYIS ETKİNLİKLERİNDE 226 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI"   19:11   YASAKLAR İSTİKLAL CADDESİ`Nİ DE BOMBOŞ BIRAKTI   18:26   POLİS YİNE "SÜPÜR" TALİMATI VERDİ, GÖRÜNTÜ ALAN GAZETECİLER KALKANLARLA ENGELLENDİ   17:55   ÖZGÜR ÖZEL, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMESİ ÖNCESİNDE PARTİSİNİN ÖNCEKİ GENEL BAŞKANLARINI ARADI   17:54   GAZETECİLER DE 1 MAYIS`TA TANDOĞAN`DAYDI. TGS ANKARA ŞUBE BAŞKANI TARTANOĞLU: “GAZETECİLER DE İŞÇİ VE GİDEREK FAKİRLEŞİYORLAR. GAZETECİNİN MAAŞININ EN AZ İKİ ASGARİ ÜCRET OLMASINI TALEP EDİYORUZ”   17:39   CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, YENİDEN DANIŞTAY BAŞKANI SEÇİLEN YİĞİT`İ KABUL ETTİ  
 
     
   

SAADET PARTİSİ`NİN "YARGIDAKİ İDEOLOJİK VE SİYASİ KAMPLAŞMANIN ORTAYA ÇIKARDIĞI SORUNLARIN ARAŞTIRILMASI” ÖNERİSİ AKP VE MHP MİLLETVEKİLLERİNİN OYLARIYLA REDDEDİLDİ


Saadet Partisi Grubu`nun “Türkiye`de yargıdaki ideolojik ve siyasi kamplaşmanın ortaya çıkardığı sorunların araştırılması” için verdiği önergenin öne alınarak bugün görüşülmesi önerisi TBMM Genel Kurulu`nda AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Öneri üzerine konuşan CHP Diyarbakır Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu, AKP milletvekillerine seslenerek, “Gezi davası, sadece Gezi davası değil. Sizinle ilgiliydi. 17-25 Aralık tapeleri Gezi davası nedeniyle kıymetlendirildi. Delil haline getirildi ve Yargıtay, o delillere dayalı olarak onama kararı verdi. Yani yarın öbürgün 17-25 Aralık tapeleri yine bu yargı mensupları tarafından kıymetlendirilir ve hiç olmadığı zamanda sizin mensuplarını yargı önüne çıkabilir. Cesaretle bunların üzerine gidin” dedi.

 

Tarih : 9 Kasım 2023 Perşembe 16:33   Okunma : 166

Saadet Partisi`nin “Türkiye`de yargıdaki ideolojik ve siyasi kamplaşmanın ortaya çıkardığı sorunların araştırılması” için verdiği önergenin öne alınarak bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi, TBMM Genel Kurulu`nda AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP Diyarbakır Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu, AKP milletvekillerine seslenerek, “Bu aslında size karşı bir darbedir. Yargıtay üyeleri, yargı üzerinden size çok önemli bir mesaj verdi. Gezi davası, sadece Gezi davası değil. Sizinle ilgiliydi. 17-25 Aralık tapeleri Gezi davası nedeniyle kıymetlendirildi. Delil haline getirildi ve Yargıtay, o delillere dayalı olarak onama kararı verdi. Yani yarın öbür gün 17-25 Aralık tapeleri yine bu yargı mensupları tarafından kıymetlendirilir ve hiç olmadığı zamanda sizin mensuplarınız yargı önüne çıkabilir” dedi.

Saadet Partisi`sinin “Türkiye`de yargıdaki ideolojik ve siyasi kamplaşmanın ortaya çıkardığı sorunların araştırılması” için verdiği önergenin öne alınarak bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi TBMM Genel Kurulu`nda AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Önerinin gerekçesini açıklayan Saadet Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun, şunları söyledi:

“Anayasa koyucunun bütün devlet organlarına vermiş olduğu emir açıktır. Nedir o emir? Yasama, yürütme ve yargı organlarıyla idari makamlar bütün fonksiyonlarını anayasanın ve hukukun üstünlüğüne uygun olarak yerine getirecektir. Bu zımni bir emir değildir. Bunu nereden anlıyoruz? Çünkü, Anayasa`nın üstünlüğünü düzenleyen 11.madde, ayrıca ver açıkça anayasa hükümlerinin yasama, yürütme ve yargı organlarını, idari makamlarını bağladığını ifade etmiştir.

Bilindiği gibi bir hukuk devleti yaratabilmenin en önemli teminatı yargı fonksiyonunun hukukun sınırları içerisinde cereyan etmesidir. Anayasamız 138. maddesinde yargı kurumlarına açık bir emir vermiştir. Bu maddeye göre mahkemeler ve hakimler, görevlerinde bağımsızlardır. Anayasaya, kanunlara, hukuka ve vicdani kanaatlerine göre karar vermek zorundadır. Aynı zamanda hiçbir organ veya makamın yargı kuruluşlarına emir ve talimat veremeyeceğini, tavsiye ve telkinde bulunamayacağını düzenlemiştir. Yargı fonksiyonu mümkün olan süratle ve en düşük maliyetle yerine getirilecektir.

Anayasa Mahkemesi kararları kesindir ve aynı maddenin son fıkrasında bu kararlar, yasama, yürütme, yargı, idari makamları bağlar. Bu kararların gereği geciktirilmeksizin yerine getirilmek zorundadır.

“TÜRKİYE`NİN İHTİYACI OLAN ŞEY, ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ DEĞİLDİR”

Dün yaşadığımız yargı garabetine dikkat çekmek istiyorum. Aslında anayasamız, yargı fonksiyonunun nasıl icra edileceği konusunda çok açık hükümlere yer veriyor. Türkiye`nin ihtiyacı olan şey, anayasa değişikliği değildir. Türkiye çok uzun bir süreden beri sistematik bir biçimde bir anayasasızlaştırma sürecinden geçmektir. Oysa bizim ihtiyacımız, anayasa hükümlerinin harfiyen uygulanmasıdır. Lütfen bizleri tuzağa düşürmeyiniz. Yeni bir anayasa iddiasıyla mevcut anayasadan daha beter bir anayasayla bizleri karşı karşıya getirmeyiniz. Gölge etmeyiniz başka ihsan istemeyiz.”

“HİÇBİRİMİZİN HUKUK GÜVENLİĞİNİN KALMADIĞI AÇIKTIR. KESİNLİKLE BOYUN EĞİLMEMELİDİR”

Öneri üzerine İYİ Parti Grubu adına Ayyüce Türkeş Taş, şöyle konuştu:

“Hukuk devleti olarak var olan Türkiye Cumhuriyeti`nde kabul edilmesi mümkün bir karar değildir. Anayasamızın 153. maddesinin son fıkrasına göre AYM kararları Resmi Gazete`de hemen yayınlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idari makamları, gerçek ve tüzel kişileri bağlar. Yargıtay 3. Ceza Dairesi`nin AYM kararını tanımayın ağır ceza mahkemesine kendi kararını göndermesi, açık bir anayasa ihlalidir. AYM üyeleri üzerinde de baskı kurmaktadır. Hiçbirimizin hukuk güvenliğinin kalmadığı açıktır. Kesinlikle boyun eğilmemelidir.”

“KENDİ ÇIKARLARINA GÖRE KARAR VERMEDİĞİ İÇİN AYM VE ANAYASA YENİDEN DİZAYN EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR”

HEDEP Grubu adına Diyarbakır Milletvekili Mehmet Kamaç, öneri üzerine şunları söyledi:

“Dün akşam Yargıtay 3. Ceza Dairesi`nin aldığı karar, Türkiye`de darbe dinamiğinin 100 yıldır devam ettiğini bir kez daha gösterdi. Bu ülkede AYM kararları nihaidir ve herkesi bağlar ama son yıllarda 2018`den bu yana uygulamaya konulan Türk tipi cumhurbaşkanlığı sistemi gibi ucube bir sistemle güçler ayrılığı ortadan kaldırıldı. Şu anda kendi çıkarlarına göre karar vermediği için AYM ve anayasa yeniden dizayn edilmeye çalışılıyor.”

“YARGIDAKİ BU OLUŞUMLARA EĞER BİRLİKTE BİR SİYASİ KARARLILIKLA KARŞI ÇIKMAZSAK, BİZLERİN BAŞINA NE GELECEĞİ DE BELLİ OLMAZ”

CHP Grubu adına Diyarbakır Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu, şöyle konuştu:

“AKP milletvekillerini, yönetimini uyarıyorum: Bu aslında size karşı bir darbedir. Yargıtay üyeleri, yargı üzerinden size çok önemli bir mesaj verdi. Gezi davası, sadece Gezi davası değil. Sizinle ilgiliydi. 17-25 Aralık tapeleri Gezi davası nedeniyle kıymetlendirildi. Delil haline getirildi ve Yargıtay, o delillere dayalı olarak onama kararı verdi. Yani yarın öbürgün 17-25 Aralık tapeleri yine bu yargı mensupları tarafından kıymetlendirilir ve hiç olmadığı zamanda sizin mensuplarınız yargı önüne çıkabilir. Cesaretle bunların üzerine gidin.

Bu parlamentonun üyeleri olarak tutum almak zorundayız. Yargıdaki bu oluşumlara eğer birlikte bir siyasi kararlılıkla karşı çıkmazsak, bizlerin başına ne geleceği de belli olmaz. En ufak bir sallantıda ilk siz gidersiniz.”

 

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA