29 Mart 2024 Cuma


18:09   VAHAP SEÇER, MERSİN ESOB`U ZİYARET ETTİ: “GÖREVE GELDİĞİMİZ GÜNDEN İTİBAREN ESNAFLA İYİ İLİŞKİLER İÇERİSİNDE OLDUK”   16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:07   DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANI TUNCER BAKIRHAN: "KÜRT OLANLAR MECLİS`TE KÜRT HALKI İÇİN MÜCADELE EDENLERDİR"   15:41   YARGITAY`DA BAŞKANLIK SEÇİMİ YEREL SEÇİM SONRASINA KALDI: SEÇİME 1 NİSAN`DA DEVAM EDİLECEK   15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   14:25   ÖZGÜR ÖZEL: “KRİZİN ÇIKTIĞI YERE ACİL MÜDAHALE MANGAMIZ HAZIR”   14:10   TİP ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKAN ADAYI İRFAN DEĞİRMENCİ ANKA HABER AJANSI’NI ZİYARET ETTİ   14:02   CHP İZMİR İL BAŞKANI ASLANOĞLU, “SANDIĞIN GÜVENLİ OLMAMASI AKP’NİN İŞİNE GELİYOR”   13:47   YARGITAY 4. GÜNDE DE BAŞKANINI SEÇEMEDİ   13:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, 3. ÇEVRE YOLU`NU ÜNİVERSİTE CADDESİ`NE BAĞLADI   12:51   VAHAP SEÇER: “İKİNCİ DÖNEMDE ÇOK DAHA GÜZEL HİZMETLER OLACAK”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   12:28   EMEKLİDEN İNDİRİMLİ UÇAK BİLETİ MÜJDESİNE TEPKİ: "İNSANIN AKLIYLA ALAY EDİYORLAR"   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI   10:31   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, ÇÖLYAK HASTALARINI RAMAZAN AYINDA DA UNUTMADI   09:33   LAİKLİK MECLİSİ`NDEN KURTULMUŞ`A ``LAİKLİK GÜNÜ`` TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP`Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"   09:14   VAHAP SEÇER, TARSUS`TA FAALİYET GÖSTEREN STK`LARLA BİR ARAYA GELDİ   09:06   SEZGİN TANRIKULU`NDAN ERDOĞAN`IN DİYARBAKIR`DAKİ SÖZLERİNE TEPKİ: DİYARBAKIR İÇİN KÜRTLER İÇİN BİR ŞEY İFADE ETMEDİ. YENİ BİR SÜREÇ BEKLEMEK, BU KONUŞMADAN SONRA DOĞRU DEĞİL  
 
     
   

Başkan Tarhan’dan İnşaat Sektörüne Geçici ‘Can Suyu’ Çağrısı


Başkan Tarhan,ekonomik krizden en fazla etkilenen sektörlerin başında inşaat sektörü geliyor, “Şu an tamamlanan inşaatlarda müteahhitlerin Yapı Kullanma İzin Belgesi almaları gerekmektedir. Ancak müteahhittin tamamına yakının SGK’ya borcu bulunmaktadır. Borcu olmadığına dair bir yazı alamadıklarından dolayı vatandaşlar şu anda mağdur durumdadır” dedi.

 

Tarih : 14 Temmuz 2019 Pazar 18:24   Okunma : 468

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, inşaat sektöründe yaşanan krizin aşılabilmesi için yatırımcıya can suyu olabilecek yasal düzenlemelerin yapılması gerekliliğini söyledi. Krizden en fazla etkilenen kesimin inşaat sektörü olduğuna dikkat çeken Tarhan, “Yaşanan ekonomik sıkıntıların devamında müteahhitlerin SGK borçlarını kapatamamalarından dolayı, belediyede işlemlerini yürütemeyecek noktaya gelinmiştir. Vatandaşlar, belediyeler ve müteahhitler karşı karşıya gelmektedirler. Müteahhit ya da vatandaşın belediyelere yapı kullanma izin belgesi için başvurması durumunda belediyeler yasal zorunluluklara uymak zorunda kaldığından, yapı kullanma izni gibi önemli belgeyi diğer kurumlara olan borçlarından dolayı düzenleyememektedirler. Sonuç olarak vatandaş mağdur olmakta ve su, elektrik işlemlerini tamamlayamamaktadır” şeklinde bilgi verdi.

YASADA AÇIKCA ‘SGK BORCU BULUNMAMALIDIR’ DENİLMEKTEDİR

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 90. Maddesinde yapı kullanma izni belgesi düzenlenebilmesi için SGK’ya borcunun bulunmamasının şart koşulduğunu vurgulayan Başkan Tarhan, “Bu konuda açık hüküm bulunmaktadır. Söz konusu maddenin Değişik dördüncü fıkrasında ‘Belediyeler tarafından, geçici iskân veya yapı kullanma izin belgesi verilmeden önce yapılan inşaat dolayısıyla, diğer kamu idareleri ile döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan kurum ve kuruluşlar ve bankaların ise Cumhurbaşkanı kararı ile belirlenecek işlemlerinde Kuruma borçlarının bulunmadığına dair ilgililerden Kurumca düzenlenmiş bir belgenin istenmesi zorunludur.

                Bu maddede belirtilen yükümlülükler yerine getirilmeden geçici iskân izin belgesi ve yapı kullanma izin belgesi verilmesi veya diğer işlemlerin gerçekleştirilmesi hallerinde, ilgililer hakkında genel hükümlere göre idarî ve cezaî işlem yapılır’denilmektedir.  Başkan Tarhan, “Kanun bize; müteahhidin SGK borcu bulunuyorsa geçici iskân izin belgesi ve yapı kullanma izin belgesi düzenlenemeyeceğini belirtmektedir. Aksi durumda, kurum hakkında idari ve cezai işlem yapılacağı konusunda kesin hüküm bulunmaktadır. Kanun doğrultusunda biz müteahhit ve vatandaşa olumsuz yanıt vermek durumunda kalıyoruz. Mağdur olan yine vatandaş olmuş oluyor” diye konuştu.

MÜTEAHHİT VE VATANDAŞ MAĞDUR

Gerek Türkiye genelinde gerekse Mersin ve Mezitli özelinde ekonomik krizden en fazla etkilenen sektörlerin başında inşaat sektörünün geldiğini ifade eden Başkan Tarhan, “Şu an tamamlanan inşaatlarda müteahhitlerin Yapı Kullanma İzin Belgesi almaları gerekmektedir. Ancak müteahhittin tamamına yakının SGK’ya borcu bulunmaktadır. Borcu olmadığına dair bir yazı alamadıklarından dolayı vatandaşlar şu anda mağdur durumdadır” dedi.

YASAL DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR

Vatandaşların daha fazla mağdur olmamaları için ‘geçici sürekli de olsa’ mutlaka yasal bir düzenleme yapılması gerektiğini belirten Başkan Tarhan, tüm milletvekillerine, MTSO, MESİAD, İMO gibi kurum ve kuruluşlara çağrı yaparak bu gibi kuruluşların baskı oluşturulması gerektiği söyledi. Başkan Tarhan şu ifadeleri kullandı:

“Gerek bu tür mağduriyetlerin önüne geçmek için, gerekse son derece zor durumda bulunan inşaat sektörünün nefes alması için ilgili tüm dinamiklerin ortak hareket ederek yasal düzenleme yapılması adına kamuoyu oluşturmaları gerekmektedir. İnşaat sektörünün bu ekonomik sıkıntı içerisinde böylesi bir can suyuna ihtiyacı var. Elbette bu tür yasal düzenlemeler sektörü krizden çıkarmayacaktır. Ancak geçici bir süre de olsa nefes almasını sağlayacak aynı zamanda konut sahibi olma hayalinde olan ya da oturduğu evine iskan alamayan vatandaşın daha fazla mağdur olmasının önüne geçecektir. İnşaat sektörü kriz atlatılıncaya kadar belirli bir süre desteklenmek zorundadır”






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA