28 Mart 2024 Perşembe


12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   12:28   EMEKLİDEN İNDİRİMLİ UÇAK BİLETİ MÜJDESİNE TEPKİ: "İNSANIN AKLIYLA ALAY EDİYORLAR"   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI   09:33   LAİKLİK MECLİSİ`NDEN KURTULMUŞ`A ``LAİKLİK GÜNÜ`` TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP`Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"   09:14   VAHAP SEÇER, TARSUS`TA FAALİYET GÖSTEREN STK`LARLA BİR ARAYA GELDİ   09:06   SEZGİN TANRIKULU`NDAN ERDOĞAN`IN DİYARBAKIR`DAKİ SÖZLERİNE TEPKİ: DİYARBAKIR İÇİN KÜRTLER İÇİN BİR ŞEY İFADE ETMEDİ. YENİ BİR SÜREÇ BEKLEMEK, BU KONUŞMADAN SONRA DOĞRU DEĞİL   01:25   YSK`NIN MAHALLİ İDARELER ARA SEÇİMİNE İLİŞKİN KARARI RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANDI   21:03   YAVAŞ`TAN ALTINOK`A: "KIZIM 32 YIL SÜRECEK KREDİ ÇEKİP EV ALDI. ALNININ TERİNİ YİYOR, EMEĞİNİN HAKKINI ALIYOR"   20:43   İZMİR KADIN PLATFORMU: “ÖLDÜRÜLEN HER KIZ KARDEŞİMİZ İÇİN SOKAKLARI DOLDURMAYA DEVAM EDECEĞİZ”   20:40   ÖZGÜR ÖZEL: “SARIYER`E AKP KORKUSU YAŞATANLARI SON KEZ UYARIYORUM. OKTAY AKSU`DA BİRLEŞELİM. KORKULU RÜYA GÖRMEYELİM”   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ: "PARTİMİN BÜTÜN ADAYLARINA DESTEĞİM TAMDIR"   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ: "PARTİMİN BÜTÜN ADAYLARINA DESTEĞİM TAMDIR"   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ,PARTİMİN BÜTÜN ADAYLARINA DESTEĞİM TAMDIR   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   17:51   MERAL AKŞENER, ESKİŞEHİR`DE ESNAFI ZİYARET ETTİ: "60 YAŞINDA EMEĞİYLE ÇALIŞAN BİR İNSAN GEÇİNEMEMEKTEN ŞİKAYET EDİYOR"   17:18   HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, ENKAZDAN KURTARDIĞI OSMANLI DÖNEMİNE AİT NADİR ESERLERİ TÜRK TARİH KURUMU`NA EMANET ETTİ   17:03   TRABZON`UN HAYRAT İLÇESİNDE MEYDANA GELEN GÖÇÜKTE 3 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ  
 
     
   

Baro Bşk. Bilgin Yeşilboğaz: “Mal Rejimi Aile İçi Şiddetin Temeli Gösterilmemelidir”


Türkiye Barolar Birliği Eğitim Merkezi ve Mersin Barosu Eğitim Merkezi işbirliğinde avukatlara yönelik ‘Eşler Arasında Mal Rejiminin Tasfiyesi’ konulu seminer düzenlendi.

 

Tarih : 26 Mayıs 2019 Pazar 22:24   Okunma : 637

Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, yönetim kurulu, avukatlar ve stajyer avukatların katılımıyla Mersin Barosu Konferans Salonu’nda düzenlenen seminerde; Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Şükran Şıpka ve İstanbul Barosu’ndan Av. Ayça Özdoğan sunum yaptı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, Türkiye’nin kanayan yarası olan aile hukukunda mal rejiminin tasfiyesi ve aile içi sorunların en temel kaynağı olan bu konu aydınlatıcı bir eğitim semineridir. Birçok kesim tarafından mal rejiminin aile içi şiddetin temeli olarak gösterilmesi yanlıştır. Biz avukatlar, taraflar arasındaki hukuki meselenin çözümünde nasıl aktif rol alabiliriz? Kişilerin haklarını, mağduriyetlerini nasıl giderebiliriz? Bunları en ince ayrıntısına kadar öğrenmemiz gerekiyor. Bu seminerde halkın kanayan yarasına parmak basabiliriz ve sorunların giderilmesinde çare olabiliriz. Mersin Barosu olarak bu tür eğitimlere önem veriyoruz” diye konuştu.

“SİSTEMİN KAVRANAMAMASINDAN DOLAYI HAK KAYIPLARI YAŞANIYOR”

Daha sonra sunum yapan Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Şükran Şıpka,  edinilmiş mallara katılma rejiminin ruhu, mantığını ve kanundaki düzenleniş şeklini anlattı. Eşler arasındaki mal rejiminin Türkiye’de 2002 yılında yürürlüğe girdiğini, ancak aradan 17 sene geçmesine rağmen sistemin hala yerine oturmadığına vurgu yapan Prof. Dr. Şükran Şıpka, “Çünkü zor bir rejim ve tasfiyesi de zor. Türkiye’deki malların karışıklığı dolayısıyla, tasfiyesi daha da zorlaşıyor. Tamamen bilirkişilik sistemine dayalı bir tasfiye ama yetkin bilirkişi yok. Hukukçular sistemi çok iyi kavrayamadığından, yetersiz bilirkişi raporuna dayanarak kararlar veriyorlar ve çok büyük hak kayıpları yaşanıyor. Yargıtay’ın son yıllarda bazı kararlarda kanundan saptığını vurgulamak istiyorum. Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, edinilmiş mallara katılma rejimini benimsedi, güzel kararlar da veriyor ancak bazı noktalarda bizim doktrin olarak katılmadığımız faklı yönde kararları da var. Bu sistemdeki hesaplamalarda, sistematik hatalar da yapılıyor” şeklinde konuştu.

“EVLİLİKLERİN YÜZDE 10’U BOŞANMAYLA, YÜZDE 90’I ÖLÜMLE BİTİYOR”

 İsviçre’de 1984 yılında kabul edilen ve 1988 yılında yürürlüğe giren bu sistemin İsviçre’den alındığını ve 4 yıllık süreçte İsviçre’de bu sistemin özümsendiğini, çok tez konusu olduğunun bilgisini veren  Prof. Dr. Şükran Şıpka, “Ancak Türkiye’de 4 yıllık bir geçiş süresi tanınmadı. Medeni Kanun ülkenizde 22 Kasım 2001’de kabul edildi ve 1 Ocak 2002’de de yürürlüğe girdi. Yani kısacası, kırkı çıkmadan Medeni Kanun yürürlüğe girdi. Bunula birlikte mal rejimleri de yürürlüğe girdi. Türk hukukunda da ilk defa bazı kavramlarla karşılaşıldı. Örneğin; edinilmiş mal ve tasfiye sistemi bilinmiyordu. Mal ayrılığı diye yasal mal rejimimiz vardı ama hiçbir tasfiyeye gerektirmeyen bir rejimdi.  Bu nedenle 2002 itibariyle tasfiyeyi gerektiren bir rejimle karşılaşınca Türk hukukunda uygulayıcılar, avukatlar, hakimler ilk başta rejimi tanıyamadılar. Kazanılan mallar 2002’den sonra paylaşıldığı için, bu dava uzun bir süre mahkemelere yansımadı.  Ancak aradan geçen 17 yılda Türkiye’de çoğu insan, evlilik içinde edinilmiş mallar edindi. Bu sistem sadece boşanmada değil, ölümde de kullanılan bir tasfiye sistemidir. Evliliklerin yüzde 10’u boşanmayla bitiyor ama yüzde 90’ı ölümle bitiyor. Nedense ölüm halinde mal rejimi tasfiyesinin uygulandığını yeni yeni görmeye başladık ve bu davalar da çoğalmaya başladı.  17 yılın son 4-5 yılında davalar yoğunlukla aile mahkemelerinde görülmeye başlandı” ifadesini kullandı.

Daha sonra sunum yapan İstanbul Barosu’ndan Av. Ayça Özdoğan ise, Eşler Arasında Mal Rejiminin Tasfiyesi’ konusunda usul bilgileri verdi. Seminerin sonunda Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz ve yönetim kurulu, panelistlere teşekkür ederek plaket takdim etti.






Paylaş :
Etiketler :  MERSİN BAROSU, BİLGİN YEŞİLBOĞAZ, HERŞEY ÇOK GÜZEL OLACAK

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA