29 Mart 2024 Cuma


16:07   DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANI TUNCER BAKIRHAN: "KÜRT OLANLAR MECLİS`TE KÜRT HALKI İÇİN MÜCADELE EDENLERDİR"   15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   14:25   ÖZGÜR ÖZEL: “KRİZİN ÇIKTIĞI YERE ACİL MÜDAHALE MANGAMIZ HAZIR”   14:10   TİP ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKAN ADAYI İRFAN DEĞİRMENCİ ANKA HABER AJANSI’NI ZİYARET ETTİ   14:02   CHP İZMİR İL BAŞKANI ASLANOĞLU, “SANDIĞIN GÜVENLİ OLMAMASI AKP’NİN İŞİNE GELİYOR”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   12:28   EMEKLİDEN İNDİRİMLİ UÇAK BİLETİ MÜJDESİNE TEPKİ: "İNSANIN AKLIYLA ALAY EDİYORLAR"   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI   09:33   LAİKLİK MECLİSİ`NDEN KURTULMUŞ`A ``LAİKLİK GÜNÜ`` TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP`Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"   09:14   VAHAP SEÇER, TARSUS`TA FAALİYET GÖSTEREN STK`LARLA BİR ARAYA GELDİ   09:06   SEZGİN TANRIKULU`NDAN ERDOĞAN`IN DİYARBAKIR`DAKİ SÖZLERİNE TEPKİ: DİYARBAKIR İÇİN KÜRTLER İÇİN BİR ŞEY İFADE ETMEDİ. YENİ BİR SÜREÇ BEKLEMEK, BU KONUŞMADAN SONRA DOĞRU DEĞİL   01:25   YSK`NIN MAHALLİ İDARELER ARA SEÇİMİNE İLİŞKİN KARARI RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANDI   21:03   YAVAŞ`TAN ALTINOK`A: "KIZIM 32 YIL SÜRECEK KREDİ ÇEKİP EV ALDI. ALNININ TERİNİ YİYOR, EMEĞİNİN HAKKINI ALIYOR"   20:43   İZMİR KADIN PLATFORMU: “ÖLDÜRÜLEN HER KIZ KARDEŞİMİZ İÇİN SOKAKLARI DOLDURMAYA DEVAM EDECEĞİZ”   20:40   ÖZGÜR ÖZEL: “SARIYER`E AKP KORKUSU YAŞATANLARI SON KEZ UYARIYORUM. OKTAY AKSU`DA BİRLEŞELİM. KORKULU RÜYA GÖRMEYELİM”   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ: "PARTİMİN BÜTÜN ADAYLARINA DESTEĞİM TAMDIR"   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ: "PARTİMİN BÜTÜN ADAYLARINA DESTEĞİM TAMDIR"   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ,PARTİMİN BÜTÜN ADAYLARINA DESTEĞİM TAMDIR  
 
     
   

Arkeologlardan Tarsus tarihi için hummalı çalışma


Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izinleriyle, Mersin Üniversitesi ve Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’nın işbirliğiyle yürütülen Tarsus Hinterlandı Arkeolojik Yüzey Araştırmaları için proje ekibi yüksek performansı ile Tarsus’un bilinmeyen tarihine ışık tutmaya devam ediyor. Araştırmalar sonucu önemli bulgulara rastlanırken projeyle tarihi ve kültürel değerlerin belirlenmesi ve koruma altına alınması hedefleniyor.

 

Tarih : 17 Haziran 2021 Perşembe 20:18   Okunma : 343

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izinleriyle, Mersin Üniversitesi ve Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’nın işbirliğiyle yürütülen Tarsus Hinterlandı Arkeolojik Yüzey Araştırmaları için proje ekibi yüksek performansı ile Tarsus’un bilinmeyen tarihine ışık tutmaya devam ediyor. Araştırmalar sonucu önemli bulgulara rastlanırken projeyle tarihi ve kültürel değerlerin belirlenmesi ve koruma altına alınması hedefleniyor.

Antik Kent Tarsus’un tarihini araştırmak ve bilinmeyen yönlerini ortaya çıkarmak amacıyla 6 yıldır Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Kaplan’ın önderliğinde yürütülen Tarsus Hinterlandı Arkeolojik Yüzey Araştırmaları kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar dikkat çekmeye devam ediyor. Yürütülen çalışmaları yerinde görmek, tarihi ve kültürel dokuyu solumak amacıyla Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fuat Togo, Tarsus Hinterlandı Arkeolojik Yüzey Araştırmaları’nın yapıldığı Sağlıklı-Sıraköy mevkiinde Proje Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Kaplan ve ekibiyle bir araya gelerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

‘’Kümbette yaşayan doku’’

Doç. Dr. Kaplan, Tarsus’un tarihi ve kültürel dokusunun dağlık coğrafyasında da dikkat çekici olduğunu belirterek, ‘’Tarsus bizim için çok özel ve önemli bir coğrafya. Zenginliklerle dolu. Her defasında heyecan duyuyoruz. 6 yıldır ciddi bulgulara rastladık. Bu proje ile bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış tarihi bulguların yer tespitinin yapılıp, ölçüm ve kayıt altına alınmasını planlıyoruz. Bu çalışma, tamamlandığında araştırma alanımız içerisindeki taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının belirlenip tescillenerek koruma altına alınmasını sağlayacak. Yöre halkı bu coğrafyayı kümbet diye isimlendiriyor. Buluntuları incelediğimizde bir yaşam olduğunu rahatlıkla görebiliyoruz. Lahitler, zeytin kırma tekneleri, kilise gibi kalıntılar bir yerleşim alanı olduğunu gösteriyor.’’diye konuştu.

‘’Coğrafyanın zenginliği heyecanlandırıyor’’

Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Kaplan, yeni kültürel değerlerle Tarsus turizmine katkı sağlanacağına dikkat çekerek, şöyle devam etti: ‘’Kentin bilinmeyen zenginliklerinin ortaya çıkacak olması yeni kültürel değerlerin kazandırılması anlamında çok önemli ve heyecan verici. Aslında kentlerin zenginliği, hinterlandlarının yani egemenlik alanlarının barındırdıkları zenginlikler sayesinde oluşuyor. Araştırma alanının çağının uluslararası yol ağını bünyesinde barındırması ve bu sayede ulaşılan jeopolitik konumu, tarih öncesi çağlardan günümüze dek uzanan geniş bir yelpazede kültür basamaklarına sahip olmasını ve kültürlerarası etkileşimde birçok unsuru bünyesinde barındırmasını sağlıyor. Araştırmalarımız ile tarihe ve kültüre ışık tutmaya devam edeceğiz.’’

‘’Tarihe ışık tutuyor’’

Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Fuat Togo da böyle bir projenin içinde yer almaktan büyük keyif duyduklarını belirterek, ‘’Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizim hedeflerimizden biri de kentimizin etkin şekilde tanıtımını yaparak çekim merkezi haline gelmesini sağlamak. Bu anlamda kentin tarihine ışık tutmak, bilinmeyen yönlerini ortaya çıkarmak ve turizmine katkı koymak gibi bir hedefimiz var. Üniversitemize, değerli hocalarımıza katkılarından dolayı teşekkür ederiz.’’diye konuştu. 

 






Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, TARSUS, TİCARET, VE, SANAYİ, ODASI, , ARKEOLOJİ

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA